Siirry sisältöön

Izan kädet tekevät taikoja tekstiiliosaston työsaleissa

Kuva Iza Vuorion tekemispaketista.

Iza Vuorion esitellessä tekstiili- ja muotialan perustutkintokoulutuksessa suunnittelemiaan ja valmistamiaan tuotteita ei voi kuin ihastella silmät ympyräisinä. Izan käsissä vanhat kangasnenäliinat, vaatteet ja pitsit ovat muuntautuneet luoviksi, vanhuksille ja muistisairaille tarkoitetuiksi tunnenukeiksi Kiertotaloustuotteen valmistaminen -tutkinnonosan koulutuksessa. Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa -opinnoissa taas on syntynyt mm. vanerisia kuvakudontapohjia lohikäärmeen ja meritähden muodoissa. Tällaisia uniikkeja tuotteita pääsee tekemään Rasekon tekstiilialan designtekstiilin valmistuksen suuntautumisopinnoissa. Vain oma mielikuvitus on rajana siihen, minkälaisia lopputuloksia saa aikaiseksi!

Ennen designtekstiilin valmistamisen opintoja Iza työskenteli mm. opettajana. Hän on myös opiskellut mittatilausompelijaksi. Nykyisissä opinnoissa Izalla on mennyt kaksi vuotta ja valmistuminen häämöttää ihan nurkan takana: vain yksi näyttö on enää antamatta. ”Liian lyhyt koulutus!” Iza nauraa. Lisäoppia hän olisi valmis koska tahansa ottamaan ja lisäksi pitäisi kuulemma päästä testaamaan ja sparraamaan omia ideoita opettajien ja opiskelukavereiden kanssa. Ja ideoitahan Izalla riittää!

Fab Lab paras oppimisympäristö

Rasekon tekstiili- ja muotialan opiskelijoiden käytössä on mm. kudonta- ja kankaanpainantasalien ja värjäystilojen lisäksi digitaalinen oppimis- ja kehittämisympäristö Fab Lab. Siellä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan ja käyttämään erilaisia erikoislaitteita ja -ohjelmia. Fab Labista löytyy mm. laserleikkuri, UV-tasotulostin, tarratulostin, suurkuvatulostin, erilaisia 3D-tulostimia ja jyrsimiä. Fab Labissa voi käydä opiskelemassa 15 osaamispisteen laajuisen Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa -tutkinnonosan. Lisäksi sieltä voi varata käyttöaikaa ja ohjausta omiin projekteihin.

Iza onkin käyttänyt Fab Labin tarjontaa ahkerasti hyväkseen ja valmistanut siellä mm. työkaluja kuvakudontaan, sabluunoita aurinkovärjäykseen ja leimasimia kankaanpainantaan. Fab Labissa Iza on myös testannut tuoteideoitaan ja valmistanut niistä prototyyppejä. ”Fab Lab on aivan ihana!”, Iza huokaa. ”Siellä kun saisi opiskella ja työskennellä vielä lisää!” Izan toive varmasti toteutuukin, sillä Fab Labin palveluja voivat pientä korvausta vastaan käyttää myös alueen yksityiset ihmiset ja yrittäjät. Iza myös suunnittelee lisäopintoja Rasekossa vielä tulevan työelämän aikana, kiikarissa on opintojen jatkaminen tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon parissa.

”Meillä on ollut hyvä opiskeluryhmä, kannustimme ja autoimme toisiamme”, Iza kiittelee. ”Laitteet ja ohjelmat ovat moderneja, opettajat osaavat ohjata ja opinnot joustavat oman elämäntilanteen niin vaatiessa. Mielelläni tulisin jatkamaan opintoja tänne!”

Ala vie mukanaan

”Tekstiilistä on moneksi”, Izan opettaja Leena Simula-Cafaro sanoo. ”Rasekossa opiskelijamme ovat aikaansa seuraavia, sisustamisesta ja uusista materiaaleista sekä teknisistä ratkaisuista kiinnostuneita tekijöitä. Monien intohimona on tehdä aina jotain uudella tavalla, esimerkiksi yhdistää uusia ja vanhoja tekniikoita. Tästä hyvänä esimerkkinä on Izan tekemispaketti, jossa on yhdistetty laser-leikkaus ja perinteinen kudontatekniikka”, Leena kertoo. Tekstiilin mahdollisuudet ovat loppumattomat ja jokainen löytää yleensä sen oman kiinnostuksen kohteensa.

Valmiina monenlaisiin työtilaisuuksiin

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto-opinnoissa voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, minkälaista osaamista kertyy ja millaisiin työtehtäviin koulutus valmistaa. Alalla on kymmeniä erilaisia työtehtäviä mm. design-, sisustus- ja käyttötekstiilien valmistuksesta ja tuotekehityksestä ohjaustoimintaan, asiakaspalveluun ja myyntiin sekä muodin markkinointiin. Ala myös uudistuu jatkuvasti: käyttöön tulee uusia innovaatioita ja materiaaleja, vastuullisuus ja kiertotalous lisäävät merkitystään ja teknologiaa ja tekstiilejä yhdistävät älytekstiilit avaavat uusia mahdollisuuksia.

Iza Vuorio on kiinnostunut monenlaisista työmahdollisuuksista. Tuotekehitys on lempilapsi, mutta myös esimerkiksi ohjaustoiminta vaikkapa palvelutalossa tai kolmannen sektorin parissa kiinnostaa. Myös oman yrityksen perustaminen on harkinnassa, mutta juuri nyt Iza toivoo saavansa joko työpaikan tai oppisopimuspaikan, johon sopisi ammattitutkinnon suorittaminen työn ohella. Tältä naiselta kumpuaa uniikkeja ideoita, joista olisi varmasti hyötyä ja iloa monenlaisessa yritystoiminnassa! Izaan saat yhteyden ja hänen tuotteitaan voit ihastella hänen Instagram- ja Facebook-tileillään: Kädentaidon Taikamaa (kadentaidon_taikamaa).

Tekstiili- ja muotialan perustutkintokoulutuksessa Rasekossa voit valita kolmesta eri kiinnostuksen kohteesta: designtekstiilien valmistaminen, muodin alalla toimiminen tai vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä. Perusopintoja voi opiskella myös ns. välivuosiopintoina.

Tekstiili- ja muotialan ammattitutkintokoulutuksessa voit syventää jo olemassa olevaa, koulutuksen tai työn kautta hankittua osaamistasi.

Lisätietoja Fab Lab Rasekosta.

Lisää aiheesta