Fab Lab Raseko -logo.

Fab Lab Raseko on avoin digitaalisen valmistuksen kehittämisympäristö, joka toimii Rasekon oppimisympäristönä ja innovaatiotilana Rasekon omien opiskelijoiden lisäksi myös pk-yrityksille ja yksityishenkilöille.

Fab Lab Raseko aloitti toimintansa talvella 2018 ja on ensimmäinen ammatillisen koulutuksen Fab Lab Suomessa. Fab Lab -toiminta voidaan nähdä osana tee-se-itse –rakentamisen (DIY tai maker-liike) suuntausta, joka on vahvistumassa ympäri maailmaan sekä oppilaitoksissa että yrityksissä.

Tällä hetkellä maailmassa on jo yli 1500 Fab Labia. Fab Lab Raseko tekee yhteistyötä kotimaassa sekä kansainvälisesti muiden Fab Labien kanssa (kts. kartta www.fablabs.io/labs/map). Fab Lab -verkoston jäsenet auttavat toisiaan jakamalla tietoa omista projekteistaan avoimen sisällön (open content) periaatteiden mukaisesti, pitävät kuukausittain yhteyttä virtuaalisesti ja tapaavat toisiaan vuosittaisissa kansainvälisissä konferensseissa.

Fab Labin filosofiana on toimia ensisijaisesti innovaatiotilana. Henkilökuntamme, ohjelmat sekä erilaiset laitteet auttavat ja tukevat uuden luomisessa. Alueen pk-yritykset ovat tervetulleita miettimään yhdessä kanssamme mahdollisia prototyyppikokeiluja tai kehittämistyöpajoja, joissa yhdistyy innovatiivinen lähestymistapa, koulutus (esim. tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto tai taideteollisuusalan tutkinnot) ja edulliset tuotekehityskoeajot. Pk-yritysten näkökulmasta tämä onkin mielenkiintoinen mahdollisuus kehittää omia tuotteita. Ympäristö kannustaa innovoitiin ja uusien ideoiden syntyyn kustannustehokkaasti.

Fab Lab Raseko on myös oppimisympäristö, jossa voidaan esimerkiksi 3D-tulostaa, laserleikata tai jyrsiä erilaisia materiaaleja. Käytössämme on mm. leikkaava suurkuvatulostin, 3D-skanneri, 3D-printterit (FDM ja SLA -tekniikat), laserleikkuri, UV -tasotulostin, CNC-jyrsin, pöytäjyrsin sekä uutena tulokkaana brodeerauskone.

Fab Labin tiloissa toteutetaan myös Rasekon opiskelijoiden opastamaa LastenAmis toimintaa, ylä- ja ala-asteikäisille oppilaille. Tilassa sijaitsee Lego Education -huone, jossa sosiaali- ja terveysalan sekä tieto- ja viestintätekniikan opiskelijamme opastavat peruskoulun oppilaita ohjelmoinnin alkeisiin Lego Education pedagogiikan sekä robotiikan avulla. Tämän lisäksi erilaisissa LastenAmis päivissä on mahdollista tutustua myös Fab Labin laitteista esimerkiksi laserleikkuriin tai 3D printteriin. Lego Eduducation -toiminta sisältyy Rasekossa keväällä 2018 lanseerattuun Lasten Amis -konseptiin.

Koulutuksia

Järjestämme Erikoislaitteen hyödyntäminen valmistuksessa -koulutuksia (tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tutkinnon osa, 15 osp). Seuraava toteutus alkaa tammikuussa 2021. Lue lisää ja hae mukaan!

Aukioloajat:

ma – ke 9 -18
to – pe 9 – 16
Maanantaisin ja tiistaisin avoinna kaikille klo 14 – 18. Varaa aikasi sähköpostitse. Muina aikoina avoinna Rasekon opiskelijoille.
Fab Labin aukioloajat saattavat vaihdella koulun toiminnan mukaisesti. Tiedustele aina puhelimitse tai sähköpostitse etukäteen.

Ota yhteyttä!

Fab Lab Raseko
Eeronkuja 4, 21200 Raisio

fablab@raseko.fi

Fab Lab -vastaava Jenni Aunola, puh. 044 705 7556
Opettaja Mikko Karilainen, puh. 044 705 7669

Seuraa Fab Lab Rasekoa Facebookissa (linkki Facebookiin)

Seuraa Fab Lab Rasekoa Instagramissa (linkki Instagram-sisältöön)