Siirry sisältöön

Digitaalisen valmistuksen taidonnäytteitä

Rasekossa alkoi kaksi vuotta sitten taideteollisuusalan uusi perustutkintokoulutus digitaalinen valmistuksen osaamisalalla. Nyt keväällä 2023 opiskelijat ovat saamassa opintonsa valmiiksi ja valmistuvat artesaaneiksi. Koulutuksen aikana opintoihin on kuulunut erilaisten projektitöiden tekoa. Valmiita tuotoksia päästiin ihastelemaan Fab Lab Rasekon synttäriviikolla, kun yhtenä tapahtuman vetonaulana oli näyttely digitaalisen valmistuksen opiskelijoiden teoksista. 

Näyttelyssä esillä olleiden akustiikkapaneelien, modulaarisen syntetisaattorin, henkarin, julisteen ja Kota-valaisimen takana on opiskelija Sofia Linja-aho. Ajatus modulaariseen syntetisaattorin eli sähkösoittimen rakentamisesta on ollut pitkään Sofian mielessä. Projekti alkoi moduulien kolvaamisella jo aiemmin ja Fab Labin koneilla hän sai tehtyä raamit laitteelle. Erilaisten ohjelmien käyttömahdollisuus opintojen aikana on johdattanut Sofian digitaalisen piirtämisen pariin ja sen myötä on syntynyt erilaisia printtejä sekä julisteita. Sofia odottaa parhaillaan korkeakouluhaun tuloksia – tarkoituksena on jatkaa opintoja eri alalla. Hän ei kuitenkaan täysin sulje pois ajatusta esimerkiksi sivutoimisena yrittäjänä toimimisesta ja omien tuotteiden myymisestä tulevaisuudessa.

Sami Lehmus lähti opiskelemaan alaa, koska halusi yhdistää tietoteknisen osaamisen käsillä tekemiseen. Samin teoksia näyttelyssä olivat Pisara-seinäkello ja led-valaisin. Seinäkellossa hän pääsi kokeilemaan itselleen uutta tekniikkaa – viilun taivutusta. Sami perusti opintojen aikana yrityksen, Samano Oy:n, jonka toiminnan hän aikoo laittaa kunnolla käyntiin valmistumisensa jälkeen.

CNC-jyrsimellä koivusta työstetty seinäkello on Tönis Sildin käsialaa. Työjärjestykseen kuuluvien projektien lisäksi Tönis on tuottanut laitteiden avulla custom mechanical -näppäimistön osia vapaa-ajallaan. Valmistumisen jälkeisissä suunnitelmissa Tönisillä opintojen jatkaminen korkeakoulussa konetekniikan alalla.

Waroonpat Kaewmeen teoksia näyttelyssä olivat Nucifera-valaisinmallisto sekä pieni sivupöytä. Valaisimet kuvastavat lotuksenkukan kolmea kukinnon vaihetta – nuppua, juuri kukkaan auennutta ja täysin auennutta lotusta. Waroonpat on aiemmin suorittanut Thaimaassa sisustussuunnittelun perustutkinnon. Parhaillaan hän odottaa hakutuloksia korkeakoulusta, johon hän haki jatko-opiskelemaan insinööriksi konetekniikan pariin.

Henna Tuomaala töitä näyttelyssä olivat riipukset, jotka saivat inspiraationsa marokkolaisesta muotokielestä. Henna on kiinnostunut myös taiteellisesta 3D-mallinnuksesta ja taideteollisuusalasta. Yrittäjänä toimiminen on ollut Hennan mielessä ja esimerkiksi tuotteiden myyminen verkkokaupan kautta voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa.

Näyttelyssä oli lisäksi esillä myös mm. Lauri Heinisen pilvenpiirtäjistä inspiraation saaneet lattiavalaisimet, Samuli Blomin tilaustyönä tehdyt rakennuselementit lautapeliä varten, Sofia Virtasen Cloudball design -malliston pöytälamppu ja kuvat kattovalaisimesta sekä tuikkukipoista.

Digitaalinen valmistus kuuluu taideteollisuusalan koulutuksiin. Jos ala kiinnostaa, siihen voi hakeutua Rasekon www-sivujen kautta!