Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua www.raseko.fi. Seloste on laadittu 18.11.2021 ja päivitetty 24.5.2024. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Seloste perustuu itsearviointiin sekä Poutapilvi web design arviointiin (03/2022).

Digipalvelun saavutettavuuden tila

www.raseko.fi -verkkosivusto täyttää lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG 2.1) suurelta osin. Verkkopalvelussa olevat keskeiset puutteet on kuvattu tässä selosteessa.

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet

 • Navigoitavuudessa ja lukemisjärjestyksessä on puutteita. (WCAG 2.4.3, WCAG 2.4.6)
 • Sivuston evästebanneri ei ole käytettävissä pelkällä näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1)
 • Kuvien ja kaavioiden tekstivastineissa on puutteita. Myös koristeellisille/kuvituskuville on sisällytetty yksityiskohtaisia tekstivastineita. (WCAG 1.1.1, WCAG 1.4.5)

Kaikkien liitetiedostojen sisällöt eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia:

 • PDF-tiedostoissa voi olla visuaalisia elementtejä ja kaavioita, joista puuttuvat tekstivastineet. (WCAG 1.1.1)
 • Tiedostoissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia muotoilupuutteita kuten tyhjiä rivinvaihtoja ja otsikkotasoin merkkaamattomia otsikoita. (WCAG 1.3.1)  
 • Tiedostojen taulukkorakenteissa voi olla ruudunlukijakäyttöä haittaavia puutteita. Tekstin asetteluun on käytetty taulukkorakenteita tai ohjelmalliset sarakeotsikot puuttuvat. (WCAG 1.3.1)
 • Tiedostojen metatiedoissa voi olla puutteita kuten puuttuvia otsikoita (title) tai virheellisiä kielimäärityksiä ja tekijätietoja. (WCAG 4.1.2, 3.1.2) Joistain tiedostoista rakenteen tunnisteet puuttuvat kokonaan. (WCAG 1.3.1)

Verkkopalvelussa on muista järjestelmistä tuotuja sisältöjä, joiden saavutettavuuspuutteet ovat peräisin alkuperäisestä järjestelmästä:

 • Hakeutuminen koulutukseen tapahtuu Visman Wilma-järjestelmän lomakkeiden kautta:
 • Visman toteuttama Digitalbookers-ajanvarausjärjestelmä ei välttämättä täytä kaikin osin saavutettavuusvaatimuksia.
 • Sivustolle linkitetyn raseko.international-blogin navigoitavuudessa, lukemisjärjestyksessä ja erottumisvaatimuksissa on puutteita. (WCAG 2.4, WCAG 1.3.2, WCAG 1.4)
 • Sivusto sisältää upotettuja Youtube-videoita, joista voi puuttua selittävä otsikko/title. (WCAG 4.1.2) Videoille ei ole olemassa kuvailevaa tekstivastinetta tai kuvailutulkkausta. (WCAG 1.1.1)
 • Sivuston kautta käytettävissä verkko-opetusmateriaaleissa Itslearning- ja Teams-alustoilla on määräaikaiseen käyttöön ja rajatulle ryhmälle tehtyjä oppisisältöjä ei-saavutettavassa muodossa.

Sivuston koulutushaku- ja haku-toiminnoiden käytettävyydessä on puutteita, jotka tullaan korjaamaan vuoden 2024 aikana.


Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Sähköpostilla

kirjaamo@raseko.fi

Verkkolomakkeella

Voit jättää palautetta myös anonyymisti.

Nimi
Haluan, että minuun otetaan yhteyttä
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi.

Tämä verkkosivusto on julkaistu 18.11.2021