Laitteet

Tiedot

Malli: Trotec Speedy 300

Käyttötarkoitus: Materiaalin leikkaus ja rasterointi/polttokuviointi. Pienten koriste- ja käyttöesineiden valmistus. Esim. nimikyltit, käyntikortit, leimasimet ja snapfit-laatikot.

Työstöalue: 700x400mm

Teho: 60w

Tiedostomuodot: ai, svg, pdf

Huomioitavaa: Leikkauksessa vektoroidut viivat. Leikkausviivan paksuus 0.01mm, RGB -värimaailma: R 255, G 0, B 0.

Leikattavat materiaalit: mm. ohuet puulevyt, kankaat, akryyli

Epäsopivat materiaalit: mm. PVC, metalli, tietyt muovit.

Huom! Varmista aina omien leikattavien materiaalien turvallisuus Fab Labin henkilökunnalta.

Tiedot

Mallit: Ultimaker 2, Ultimaker 3, Ultimaker 3 Extended, Prusa i3 MK3

Käyttötarkoitus: Uusien esineiden valmistus luotujen 3D-mallien pohjalta. Esim. laitteiden varaosat, koriste-esineet, erikoistyökalut ja niiden osat ja kustomoidut käyttöesineet.

Työstöalueet:

Ultimaker 2 – 350 x 350 x 400 mm

Ultimaker 3 – 215 x 215 x 200 mm

Ultimaker 3Ext. – 215 x 215 x 305 mm

Prusa i3 MK3 – 250 x 210 x 210 mm

Tiedostomuodot: stl, obj, 3mf

Huomioitavaa: Aukioloajat rajoittavat tulostuksen kokoa. Tulipalovaaran takia emme tee yötulostusta. Avointen ovien (maanantai ja tiistai klo 14-18) max tulostusaika 3,5h. Suuremmat tulosteet voi valmistaa useammassa osassa.

Tiedot

Malli: Formlabs Form 2

Käyttötarkoitus: Uusien esineiden valmistus luotujen 3D-mallien pohjalta. Esim. laitteiden varaosat, koriste-esineet, erikoistyökalut ja niiden osat ja kustomoidut käyttöesineet.

Työstöalue: 145 x 145 x 175mm

Tiedostomuodot: stl, obj, 3mf

Huomioitavaa: Aukioloajat rajoittavat tulostuksen kokoa. Tulipalovaaran takia emme tee yötulostusta. Avointen ovien (maanantai ja tiistai klo 14-18) max tulostusaika 3,5h. Suuremmat tulosteet voi valmistaa useammassa osassa.

Tiedot

Malli: Roland Truevis SG-300

Käyttötarkoitus: Tulostus (mm. paperi, bannerikankaat), tulostus ja/tai leikkaus (mm. tarravinyyli, ulkoteippi, lämpösiirtomateriaali). Tarrojen, julisteiden, kangaspainatusten ja ikkunateippausten valmistus.

Tulostusalue: Eri levyisiä materiaaleja. Max leveys 730mm

Tarkkuus: 1200dpi

Tiedostomuodot: pdf

Kuvatiedoston suositeltu minimitarkkuus: A3 tai pienempi 300 dpi. Suuremmat 150dpi.

Tiedot

Malli: Roland VersaUV Lef-12i

Käyttötarkoitus: Mustetulostus miltei mille tahansa pinnalle, esim. kankaalle, metallille, akryylille tai puulle. Tulostus mahdollista myös lievästi kaareville pinnoille. Koneella saa tehtyä myös valkoisen pohjavärin, lakkapinnoitteen ja kohokuviointia.

Tulostusalue: 300 x 280 x 100 mm

Tiedostomuodot: pdf

Kuvatiedoston suositeltu minimitarkkuus: 300 dpi.

Tiedot

Malli: Tajima TMEZ-S1501C

Käyttötarkoitus: Brodeeraukset kangastuotteisiin. Esim. kangasmerkit, tekstien ja kuvien kirjonta paitoihin, lippalakkeihin, kangaskasseihin jne. Mahdollisuutena myös erikoislankojen käyttö. Esim. metallilangat ja sähköä johtava lanka, jonka avulla tuotteisiin saa sisällytettyä elektroniikkaa.

Tiedostomuodot: dst

Huomioitavaa: Tiedostojen valmistus esimerkiksi Inkscape-ohjelmassa, ilmaisen Ink/Stich-lisäosan avulla.

Tiedot

Malli: Roland SRM-20

Käyttötarkoitus: Materiaalin jyrsintä. Esim. pehmeät puulajit, MDF, HDF, koruvaha, resiini. Muottien ja pienikokoisten esineiden valmistus jyrsimällä, piirilevyt.

Työstöalue: 203 x 152 x 60 mm

Tiedostomuodot: stl, obj

Tiedot

Malli: Excitech e2-1325

Käyttötarkoitus: Materiaalin jyrsintä. Esimerkiksi puu, MDF, muovit. Isokokoisten tuotteiden valmistus. Esim. puiset seinäkyltit ja -laatat, sekä huonekalut.

Työstöala: 2500 x 1200 mm

Tiedostomuodot: dxf, dwg, stp, 3dm

Huomioitavaa:

Arduino

Avoimen lähdekoodin elektroniikka-alusta/mikro-ohjain, jossa yhdistyvät helppokäyttöisyys ja nopea prototyyppien luonti mahdollisuus.

Pääset tutustumaan Arduinolla toteutettuihin projekteihin tästä linkistä.

Makey Makey

Kaikenikäisille keksijöille sopiva laite. Laite kytketään USB-johdolla tietokoneeseen, jonka jälkeen hauenleukapuristimilla voit ohjata tietokonettasi millä tahansa sähköä johtavalla.

Makey Makey projekteja tästä linkistä.

LEGO: WeDo, Spike prime, Mindstorms

LEGO Education toimintaan kuuluvia paketteja, joissa legoista rakentamalla luodaan erilaisia ohjelmoitavia robotteja. Osa Rasekossa toteutettavaa Lasten Amis toimintaa.

Lue lisää LEGO Educationista tästä linkistä ja tutustu Rasekon LastenAmis toimintaan tästä linkistä.

Elektroniikan testauskalusto

Fab Labin kalustoon kuuluu lisäksi erilaisia piirilevyjen valmistukseen soveltuvia testauslaitteita.

Ompelukone

Lämpöprässi

Vannesaha

Lehtisaha

Yhdistelmähiomakone

Käsityökalut

Ohjelmat

Fab Labin ohjelmat koostuvat ammattilaisohjelmien lisäksi, useista erittäin hyödyllisistä ja toimivista ilmaisohjelmista. Toimintaamme sisältyy vapaan lähdekoodin tukeminen ja tästä syystä vaihtoehtoja on useita.

Voit tiedustella myös muiden ohjelmien löytymistä koneilta tai työstää tiedostoja sinulle tutuilla ohjelmilla.

Fusion360

Ilmainen CAD-pohjainen 3D-mallinnusohjelma. Hyvä mekaaniseen suunnitteluun ja geometriseen muotoiluun ja tarkkojen mittojen mallinnukseen. Tiedostojen valmistus laitteisiin: 3D-tulostimet, laserleikkuri, CNC-jyrsin, pöytäjyrsin

Rhinoceros

Ammattitason 3D-mallinnusohjelma, jolla onnistuu myös 2D-piirrosten luominen. Tällä voi tehdä tiedostoja esim. 3D-tulostukseen, laserleikkaukseen ja CNC-jyrsintään.

Blender

Ilmainen 3D-mallinnusohjelma. Sekä geometriseen mallinnukseen, että vapaampaan orgaaniseen muotoiluun. Tiedostojen valmistus laitteisiin: 3D-tulostimet

Meshmixer

Ilmainen ohjelma, joka mahdollistaa 3D-tiedoston jälkikäsittelyn. Ohjelmalla voit myös jakaa tiedoston useampaan osaan, jotta isomman työn voi tulostaa osissa.

DesignSpark Mechanical

Ilmainen yksinkertaiseen geometriseen mallinnukseen tarkoitettu ohjelma. 3D-tulostettavien tiedostojen luomiseen. Valmista itsellesi vaikka hajonneen kaapin vetimen tilalle uusi kahva! 

Inkscape

Ilmainen ohjelma vektoritiedostojen valmistukseen. Vektoritiedostoja voi skaalata vapaasti ilman, että kuva menettää tarkkuutta. Hyvä esim. logoihin ja grafiikkaan. Tiedostojen valmistus laitteisiin: Laserleikkuri, brodeerauskone, suurkuvatulostin.

Adobe Illustrator

Lisenssipohjainen ohjelma vektoritiedostojen valmistukseen. Tiedostojen valmistus laitteisiin: Laserleikkuri, suurkuvatulostin

Adobe Photoshop

Lisenssipohjainen ohjelma bittikartta-kuvien käsittelyyn. Kuvankäsittely. Bittikarttojen skaalausta rajoittaa kuvatiedoston tarkkuus. Ppi, eli pixels per inch -luku kertoo tiedoston suhteellisen tarkkuuden. Hyvä huomioida esimerkiksi suurkuvatulostinta käyttäessä. Tiedostojen valmistus laitteisiin: Suurkuvatulostin

Adobe Lightroom

Valokuvien editointiin erikoistunut ohjelma. Tällä voit viimeistellä valokuvasi vaikka suurkuvatulostusta varten.

Gimp

Bittikarttakuvien muokkaukseen käytettävä kuvankäsittelyohjelma.

Adobe Premiere Pro

Ammattitason videoeditointiohjelma, jolla voit muokata videot esittelykuntoon.

Adobe After Effects

Videomuokkausohjelma, jolla voit luoda omat erikoisefektit projektiisi.

OBS studio

Videon editoimiseen ja livestriimaukseen tarkoitettu avoimen lähdekoodin ohjelma.

Ultimaker Cura

Ilmainen viipalointiohjelma, jolla 3D-tiedostot käsitellään FDM-tulostimen ymmärtämään gcode-muotoon tulostamista varten.

Preform

Ilmainen viipalointiohjelma, jolla 3D-tiedostot käsitellään SLA-tulostimen ymmärtämään muotoon tulostamista varten.

Simplify3D

Viipalointiohjelma, jolla voit muokata 3D-tiedostot tulostimen ymmärtämään muotoon.

Arduino

Avoimen lähdekoodin elektroninen sovellusalusta. Arduinon kanssa voit ohjelmoida ja rakentaa omia elektronisia vempaimia.

LEGO: WeDo, Mindstorms, Spike

Legon kehittämät ohjelmointityökalut. Fab Labin projektitiloissa on mahdollisuus rakentaa omia Lego-robotteja, jotka saa liikkeelle ohjelmoinnilla.

Fusion360 Slicer

Fusion 360 ohjelman lisäosa, jonka kanssa saat luotua 3D-mallien pohjalta laserleikkurille sovelletun kerrostetun mallin tiedostosta.

Python

Monipuolinen ohjelmointikieli. Pythonia voit käyttää vaikka meiltä löytyvien Raspberry Pi ja Micro:Bit -pakettien ohjelmoimiseen ja kehittää omia ohjelmoituja laitteita ja järjestelmiä. 

Ink/Stitch

Inkscape-ohjelman lisäosa, joka mahdollistaa kuvien digitalisoinnin brodeerauskoneelle.

Ohjeet

Voit etsiä ohjeita ohjelmien ja laitteiden käyttöön niiden omilta sivuilta tai esimerkiksi Youtubesta. Voit myös kysyä Fab Labin henkilökunnalta vinkkejä, mistä kannattaa aloittaa.

Kysymykset voi laittaa sähköpostilla fablab@raseko.fi

Hyödyllisiä linkkejä ja inspiraatiota

Thingiverse

Valmiita 3D malleja, joita voit hyödyntää omassa käytössäsi. Huomioi tiedostojen lisenssikriteerit latausten yhteydessä.

Pixabay

Vapaasti käytettäviä ilmaisia kuvia, joita voit hyödyntää esimerkiksi suurkuvatulostimen tai UV-tulostimen kanssa.

Iconfinder

Ilmaisia ja maksullisia illustrointeja ja ikoneita. Huomioi tiedostojen lisenssikriteerit latausten yhteydessä.

Fab Academyn projektit

Fab Labin perustaja Neil Gershenfeld on kerännyt kaikkien Fab Academyn suorittaneiden opiskelijoiden projekteja samaan paikkaan.

Tutustu tästä linkistä vuosien saatossa tehtyihin upeisiin Fab Academy projekteihin

Make:

Sivusto jolle on kerätty tee-se-itse ja maker -kulttuurin projekteja. Make: järjestää erilaisia Maker -tapahtumia ympäri maailman ja julkaisevat alan lehteä.

Instructables

Sivustolta löytyy erilaisia DIY -projekteja joista voit hakea inspiraatiota omiin toteutuksiin. Instructables on tarkoitettu erilaisten projektien dokumentaatioon ja jakamiseen.

Pinterest

Inspiraatiopankki, josta pääsee hakusanojen avulla etsimään ideoita omiin projekteihin.