Siirry sisältöön

Puukontekijät mestariutta tavoittelemassa

Puukkoseppämestarikoulutus

Ergonominen, turvallinen, käytännöllinen, kaunis. Täyttääkö yksi ja sama tuote kaikki nämä vaatimukset? Puukkoseppämestareiksi opiskelevat ovat sitä mieltä, että kyllä täyttää – esimerkiksi hyvin suunniteltu ja laadukkaista materiaaleista valmistettu puukko.

Rasekossa alkoi vuosi sitten seppämestarin erikoisammattitutkintoon valmistava koulutus puukkoseppämestarin osaamisalalla. Koulutuksen sisältö muodostuu sepänalan yhteisten vaativien valmistusmenetelmien, materiaalien, työkalujen ja ammattitiedon hallinnasta sekä puukon tekijältä erikseen vaadittavasta teknisestä ja visuaalisesta osaamisesta puukon ja tupen muodostamassa kokonaisuudessa.

Voiko puukoista saada elantonsa?

Oulaisista Pohjois-Pohjanmaalta Raisioon parin kuukauden välein koulutuksen lähiviikonlopulle ajeleva Marko Lindelä valmistaa puukkoja työkseen. Kainuun Puukko on kymmenien vuosien perinteet omaava yritys, jonka liiketoiminnan Marko muutama vuosi sitten osti puukkomestari Veijo Käpylältä. Samaan kauppaan kuuluivat oikeudet puukkomallistoon sekä puukonvalmistustaitojen siirtäminen.

Puukkoseppä Marko Lindelä

Puukkoseppämestarikoulutukseen Marko lähti, koska tutkinto on korkein alalla. Todistus korkeasta osaamisesta on omalla tavallaan tärkeä, kun aiempi työhistoria on ollut ihan muilta aloilta. Koulutuksen parhaaksi anniksi Marko nimeää hyvän opin lisäksi sen, että yksinäisen puurtamisen välillä pääsee vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden samasta hommasta kiinnostuneiden kanssa.

Marko Lindelän puukkoja

Myös auralainen Tapio Syrjälä on saanut alalta elantonsa muutaman vuoden ajan. Puukoista pienestä asti kiinnostunut nuori mies tekee tilaustöitä, mutta haluaisi keskittyä enemmän oman malliston valmistamiseen ja tavallista puukkoa erikoisempiin tuotteisiin kuten tikareihin. Tapio on itseoppinut puukonvalmistaja ja omaehtoisesti jo moneen tekniikkaan ja menetelmään tutustunut. Koulutuksen tärkeimpänä hyötynä hän pitää Markon lailla saman henkisiin seppiin tutustumista ja tutkintotodistuksen saamista.

Puukkoseppä Tapio Syrjälä
Tapio Syrjälän tikarit

Kun tekee viimeisen päälle ja vielä vähän paremmin

Opiskelijajoukon kolmas päätyökseen puukkoja valmistava, Mikkelissä asuva Mikko Inkeroinen on valmistanut puukkoja jo parikymmentä vuotta. Alun perin metallisartesaaniksi ja sittemmin puukkoseppäkisälliksi kouluttautunut mies on osallistunut ahkerasti myös erilaisiin kilpailuihin ja hänellä onkin useampi SM-palkintosija puukkojen valmistamisen saralla. Kuten monet muutkin mukana olevat miehet, Mikko ajautui aikoinaan elämäntilanteen muutosten myötä puukontekijäksi. Nyt hän on sitä sydämestään: – Kun tekee viimeisen päälle ja vielä vähän paremmin, niin se varmasti riittää myös mestarinpapereiden saamiseen, Mikko uskoo.

Mikko Inkeroinen puukkoseppä

Mikon mielestä mestarintutkinto erottaa ammattilaiset ja harrastajat toisistaan. Ja mitä tulee epäilykseeni siitä, voiko puukkoja tekemällä hankkia elantonsa, Mikko vahvistaa, että voi. – Salaisuus on siinä, että on erottuva liikeidea ja taitoa markkinoida, hän sanoo.

Mikko Inkeroisen leuku

Keväällä mestarintöitä tekemään

Melko suuren osan mestareiden valmistavasta koulutuksesta on antanut metalli- ja muinaistekniikan artesaani, puukkoseppäkisälli ja puukkoseppämestari Mikko Haverinen. Mikko vastailee sujuvasti opiskelijoiden kysymyksiin, näyttää tekniikoita ja opastaa työkalujen käytössä. Kultaseppänäkin toiminut mies saa nykyään elantonsa muulta alalta, mutta vetää mielellään esimerkiksi lyhytkursseja erikoistekniikoista.

Mikko Haverinen

Mikko kertoo, että erikoisammattitutkinnon valmistavaan koulutukseen on kuulunut mm. alan vaativimpiin terän- ja helojen valmistusmenetelmiin perehtymistä, perinnepuukkojen valmistamista, puukonvalmistukseen liittyviin puu- ja nahkatöihin syventymistä sekä joukko erilaisia erikoistekniikoita. Keväällä opiskelijoiden on aika näyttää osaamisensa mestarintöiden muodossa. Niissä ei peruspuukolla pitkälle pärjää, vaan tutkinnon suorittajan tulee osoittaa mestarillista osaamista jollain valitsemallaan puukon osien valmistukseen tai koristeluun liittyvällä erikoistekniikalla.

Korkea vaatimustaso tuskin näitä miehiä silti jännittää, ovathan he selkeästi jo puukonvalmistuksen eliitissä. Käykäähän ihastumassa tuotoksiin puukontekijöiden omilla www-sivuilla:

http://www.kainuunpuukko.com
http://tsyrjala.blogspot.fi/
http://seppainkeroinen.net

Lisää aiheesta