Siirry sisältöön

Opintovapaasta uusia ideoita omaan työhön

Luokanopettaja Minna Haavisto on viettänyt menneen lukuvuoden Rasekossa mittatilausompelijan perusopintoja opiskellen. Opintovapaa omasta leipätyöstä on antanut uusia näkökulmia, ideoita, osaamista ja rohkeutta toteuttaa haaveita.

Henkilö asettelemassa kankaita sovitusnuken päälle ompelusalissa.

Ammatillinen koulutus yllätti

Ammatillinen koulutus oli ennen Rasekoon tuloa Minnalle vierasta ja siksi todellisuus pääsi yllättämään – positiivisesti. Esimerkiksi se, että henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS) aidosti huomioidaan sekä opiskelijalla jo mahdollisesti olemassa oleva osaaminen että omat toiveet ja tarpeet, oli Minnan mielestä mahtavaa.

Minnan tavoitteena oli suorittaa muutama tutkinnon osa tekstiili- ja muotialan perustutkinnosta. Alun perin ajatuksena oli hiukan chillailla ja mennä ehkä siitä, missä aita on matalin, mutta opinnot ja oppimisympäristöt sekä opettajat ja oma opiskeluryhmä vei mukanaan! Välillä Minnan päivät ovat olleet jopa pidempiä kuin työelämässä: – Oli vaan niin paljon kaikkea, mitä halusin oppia! Minna hymyilee.

Ompelutekniikat, tuotteen suunnittelu, kaavoittaminen ja tuotteen valmistaminen sekä erilaisten vektoriohjelmien käyttäminen on ollut pääosassa opinnoissa. Lisäksi Minna on ottanut opintoihinsa valinnaisia tutkinnon osia kuten “erikoislaitteen hyödyntämien valmistuksessa” -koulutuksen, jota hän on opiskellut Rasekon digitaalisessa työpajassa Fab Labissa.

– Olen saanut myös käsityön opettamiseen ja luokanopettajan työhöni uusia ideoita mm. materiaaleista ja tekniikoista. Fab Labissä olen oppinut käyttämään erilaisia laitteita ja ohjelmia, joita ilokseni on käytettävissä myös työpaikallani, Minna kertoo.

Välivuoden anti

Syksyllä Minnan on tarkoitus vielä jatkaa opintoja, mutta nyt rauhallisemmassa tahdissa ja oman työn ohella. Edessä on mm. Verkkokauppaympäristössä toiminen tekstiili- ja muotialalla -opinnot ja tähtäimessä pienimuotoisen kierrätysmateriaalista valmistettuihin tuotteisiin keskittyvän yritystoiminnan aloittaminen. Välivuosi arjesta ammatillisten opintojen parissa oli siis antoisa ja siellä saadut tiedot ja taidot kantavat ties mihin!

Minna on kirjoittanut hauskan blogin Opintovapaan akkoset A:sta Ö:hön. Voit lukea blogin täällä:

Tällä viikolla vietetään Euroopan laajuista ammattitaidon teemaviikkoa. Ammatillinen koulutus on monipuolista ja sopii niin ensimmäistä ammattiaan opiskelevalle nuorelle kuin vaikkapa aikuiselle, joka haluaa laajentaa osaamistaan. Opiskella voi tähtäimessä heti koko tutkinnon suorittaminen tai tutkinnon osittain, oma tilanne ja tarpeet huomioiden.

Lisää aiheesta