Siirry sisältöön

Aisti-näytös hitsasi muotialan opiskelijat tiimiksi

Tekstiili- ja muotialan ”muodin alalla toimimisen” opiskelijat järjestivät tiistaina 2.5.2023 muotinäytöksen, jossa esiteltiin Rasekon opiskelijoiden valmistamia ja/tai muodistamia asuja. Muotiassistenttiopiskelijat suunnittelivat tapahtuman ja saivat apua mm. mittatilausompelijoiksi, partureiksi ja kampaajiksi sekä merkonomeiksi opiskelevilta.

Muotinäytöksen valmistelu aloitettiin jo helmikuussa. Suunnittelun alussa tehtiin isoja päätöksiä mm. teeman ja nimen suhteen. Teemoiksi valikoituivat alalla ajankohtaiset muodistaminen, eli vaatteiden muokkaaminen uusiksi tuotteiksi, sekä sukupuolineutraali pukeutuminen. Nimi Aisti viittaa muodin herättämiin tuntemuksiin ja ärsykkeisiin.

Näytöksessä oli esillä sekä Rasekon mittatilausompelun ja designtekstiilin valmistuksen opiskelijoiden valmistamia asuja ja asusteita että muotiassistenttiopiskelijoiden muodistamia valmisvaatteita opiskelijoiden omista vaatekaapeista ja poistotekstiilimyymälästä.

Opiskelijat hoitivat kaiken näytöksen suunnittelusta tapahtuman organisointiin, näytösvaatteiden ja yhteistyöyritysten hankinnasta mallien valitsemiseen, markkinointiin ja tiedottamiseen. Tapahtuma oli samalla myös muotiassistenttiopiskelijoiden näyttö ”muodin alalla toimimisen” tutkinnon osasta.

Muotinäytös keräsi tilan täyteen muodista ja alan opetuksesta kiinnostunutta yleisöä. Yksi paikalle tulleista oli raisiolainen Kerttu Pulkki, joka sanoi nähneensä tapahtumamainoksen sosiaalisessa mediassa sekä etukäteisjutun paikallislehdessä ja päättäneensä tulla katsastamaan tapahtuman:

Inspiroiva näytös! Kiitos ja kunnia näille ahkerille nuorille, jotka olivat näytöksen järjestäneet. Asut olivat rohkeita ja juhlallisia ja mallit kantoivat ne niin kauniisti!

Haastateltava henkilö seisomassa näytöksen mallien edessä.
Kerttu Pulkki oli ihastunut näytöksen rohkeisiin asuihin ja ne kauniisti kantaneisiin malleihin.

Yleisöön oli saapunut myös opiskelijoille viestintää ja vuorovaikutusta opettanut Riikka Lemmetyinen, joka kiitteli näytöksen, asujen ja mallien onnistumisen lisäksi myös projektin monialaisuutta: ”Asut olivat monipuolisia ja meikit ja kampaukset tosi upeita! Hienoa, että esimerkiksi kampaajaopiskelijat lähtivät mukaan näytöstä järjestämään!” Samaa mieltä oli muotiassistentteja projektissa ohjannut tekstiili- ja muotialan opettaja Johanna Puonti-Koskilahti:

Opettajalla on nyt juhlava, mutta tyhjä olo ja näin on varmasti myös opiskelijoilla! Tähän päivään huipentui monen viikon työ. Opiskelijat osoittivat upeaa sitoutumista projektiin ja lopputulos oli onnistunut!

Jälkitunnelmia

Näytöksen jälkeen opiskelijoilla oli helpottunut olo. ”Ollaan onnellisia ja iloisia siitä, että näytös onnistui näin hyvin!” projektipäällikkönä toiminut Venla kiteytti koko porukan ajatukset. ”Monen viikon työ huipentui tähän. Opimme paljon projektin aikana!”

Näytöstä järjestävä muotiassistenttien ryhmä koostui sekä ensimmäistä vuottaan että jo pari vuotta opiskelleista ja valmistumassa olevista opiskelijoista. Projektin aikana ryhmädynamiikka kuitenkin toimi ja tiimi hitsautui yhteen. Viime hetken ongelmistakaan ei kiistoja syntynyt.

”Jaoimme etukäteen vastuita mm. projektinhallinnan, viestinnän, stailauksen, tilojen ja visuaalisuuden osalta, mutta käytännössä kaikki tekivät kaikkea ja toimeen tarttui se, kuka kulloinkin oli paikalla ja vapaana”, opiskelijat kertoivat. Osaamista projekti toi kaikkien mielestä roppakaupalla. Jos näytöksiä pääsee tulevaisuudessa työelämässä järjestämään, niin tietää jo monta juttua, jotka toimivat ja monta, jotka rivät toimi ja tekisi jatkossa eri tavalla. ”Mutta oli tämä myös stressaavaa, ei näitä ihan joka viikko haluaisi järjestää!”

Näytöksen jälkeen vierailla oli mahdollisuus keskustella opiskelijoiden ja opettajien kanssa sekä tutustua tekstiili- ja muotialan opetustiloihin sekä näytöksen yhteistyökumppaneiden tuotteisiin.

Opiskelijat ovat pääosalta pitäneet opinnoistaan. Joku oli huomannut, ettei muoti ehkä olekaan se omin juttu, mutta useimmilla on toiveena löytää valmistumisen jälkeen työpaikka, jossa pääsee käyttämään muotialalta kertynyttä osaamista.

Parasta Rasekossa muotialan opiskelemisessa on se, että täällä saa tehdä vapaasti ja pääsee oikeasti toteuttamaan itseään. Täällä ei rajoiteta!

Aisti oli ensimmäinen, mutta ei viimeinen Rasekon muotialan opiskelijoiden muotinäytös. Näytöksen nimi saattaa muuttua, mutta ideana on tehdä tästä näytöksestä jokavuotinen tapahtuma. Ota siis seurantaan Rasekon sekä näytöksen omat some-kanavat, jotta et jää paitsi seuraavasta näytöksestä! IG: @rasekon_opisto ja @aistifashionshow

Lisää aiheesta