Siirry sisältöön

Rautainen sana -pienoisnäyttelyssä metalliseppäopiskelijat ottavat kantaa

Artesaaniopinnot eivät ole pelkästään materiaalituntemusta ja tekniikoiden harjoittelua. Kantavana voimana käden taitojen opiskelussa on oppia käyttämään omaa luovuutta paitsi tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa, myös mielipiteiden, tunteiden ja tarinoiden ilmaisukeinona. Rasekon metalliseppäalan opiskelijat kokosivat työsaliinsa kantaaottavan veistosnäyttelyn, jonka avajaisia vietettiin maaliskuussa. Nyt näyttely on siirretty ravintola Rosmariiniin, missä lounasasiakkaat voivat tutustua siihen 12.5.2023 asti.

Minkä puolesta näyttelyn teokset sitten ottavat kantaa? Sen, mikä kullekin opiskelijalle tärkeältä tuntuu: yksi kritisoi poliittisia päättäjiä, toinen haluaa kiinnittää katsojan huomion luonnonsuojeluun ja kolmas ajaa pasifismin asiaa. Yhden teoksen kannanotto on hyvinkin selkeä ja toisen kohdalla ymmärtäminen jää katsojan varaan.

– Rutiiniharjoitteet metallisepän opinnoissa ovat tärkeitä, mutta pitää muistaa, että me opetamme täällä taideteollisuusalan tutkintoa. Luovuus ja sen käyttäminen ilmaisukeinona ja höyryjenpäästöventtiilinä on olennainen osa opintoja, sanoo näyttelyn ideoinut opettaja, seppämestari Mikko Flemming. – Projektiryhmään kuuluu niin vasta-alkajia kuin toisen tai kolmannen vuoden opiskelijoita. Erilaiset näkökannat, niiden nostattamat keskustelut ja opiskelijoiden innostus ovat projektin suola, Flemming kiittelee.

– Näyttelyn kautta kunkin oma tekeminen ja ajatus pääsee hyvin esille, sanoo näyttelyyn kuvataitelijan näkemyksen tuonut toinen ohjaava opettaja Janne Aakko. – Taide on vapaata ja useimmiten siinä riisutaan kaikki turhat kahleet. Taiteen kautta tekeminen voi olla muutakin kuin pakollisia koulutöitä. Tekemisen ilo on näkynyt!

– Näyttelyveistosta valmistaessani huomasin, miten kovasta terästangosta muotoutuu elegantti, puhutteleva, jopa hauras teos, kun laittaa peliin tekniikkaosaamisen lisäksi oman luovuutensa ja taiteellisen silmänsä, sanoo toisen vuoden metalliseppäopiskelija Andreas Ruusupuu.

Näyttelyveistosta valmistaessani huomasin, miten kovasta terästangosta muotoutuu elegantti, puhutteleva, jopa hauras teos, kun laittaa peliin tekniikkaosaamisen lisäksi luovuutensa ja taiteellisen silmänsä.

Pienoisnäyttely koostuu viidestätoista teoksesta sekä niiden ympärille kootuista making of -kuvista ja videosta. Näyttely on avoinna Rasekon lounasravintola Rosmariinissa (Eeronkuja 3, Raisio), missä lounasasiakkaat voivat tutustua siihen 12.5.2023 asti.

Lisätietoja näyttelystä antavat

– Mikko Flemming, taideteollisuusalan opettaja, seppämestari, puh. 041 561 1029, mikko.flemming@raseko.fi
– Janne Aakko, taideteollisuusalan opettaja, kuvataiteilija, puh. 044 705 7696, janne.aakko@raseko.fi

Lisää aiheesta