Siirry sisältöön

Metalliseppäopiskelijoiden Rautainen sana -pienoisnäyttely ravintola Rosmariinissa

Opetusravintola Rosmariinin lounasasiakkaat pääsevät 12.5.2023 asti tutustumaan metalliseppäopiskelijoiden kantaa ottavaan veistosnäyttelyyn.

Rasekon metalliseppäalan opiskelijat kokosivat työsaliinsa kantaa ottavan veistosnäyttelyn, jonka avajaisia vietettiin maaliskuussa. Aluksi näyttelyyn pääsi tutustumaan Rasekon henkilökunta ja opiskelijat, mutta nyt näyttely on siirretty opetusravintola Rosmariiniin, missä lounasasiakkaat voivat tutustua siihen 12.5.2023 asti.

Metalliseppäopiskelijat perehtyvät opinnoissaan metallien ja muiden kovien materiaalien ominaisuuksiin ja työtekniikoihin ja valmistavat taottuja, pakotettuja, koneistettuja sekä valettuja esineitä. Perinteisten tekniikoiden lisäksi kokeillaan erilaisten materiaalien kuten puun, nahan tai muovin yhdistämistä esineeseen toimivaksi kokonaisuudeksi. Rutiiniharjoitteet metallisepän opinnoissa ovat tärkeitä, mutta taideteollisuusalan tutkinnossa luovuuden käyttäminen ilmaisukeinona ja höyryjenpäästöventtiilinä on olennainen osa opintoja.

Opettaja, seppämestari Mikko Flemming halusi herätellä opiskelijat taontataiteen maailmaan ja haastoi nämä valmistamaan taidetta – teoksia, jotka palvelevat käytännöllisyyden sijaan esteettisiä ja taiteellisia arvoja. Vastapainona kurinalaiselle taonnan opiskelulle kaikki keinot olivat sallittuja. – Materiaalista vaadin sen verran, että mukana tuli olla jotain metallia, Flemming kertoo.

Rautainen Sana -pienoisnäyttelyn projektiryhmässä oli mukana eri tason tekijöitä – niin vasta-alkajia kuin kolmannen vuoden opiskelijoitakin. Erilaiset näkökannat, niiden nostattamat keskustelut ja opiskelijoiden innostus toimivat projektin punaisena lankana.

Näyttelyn teokset ottavat kantaa aiheisiin, jotka ovat kullekin opiskelijalle tärkeitä: yksi kritisoi poliittisia päättäjiä, toinen haluaa nostaa esille luonnonsuojelun merkityksen ja kolmas ajaa pasifismin asiaa. Joidenkin teosten kannanotto on hyvinkin selkeä ja toisten kohdalla tulkinta jää katsojan varaan.

– Näyttelyn kautta kunkin oma tekeminen ja ajatus pääsee hyvin esille, sanoo näyttelyyn kuvataitelijan näkemyksen tuonut toinen ohjaava opettaja Janne Aakko. – Taide on vapaata ja useimmiten siinä riisutaan kaikki turhat kahleet. Taiteen kautta tekeminen voi olla muutakin kuin pakollisia koulutöitä. Tekemisen ilo on näkynyt!

Esittely Rautainen Sana -pienoisnäyttelystä.
Videon on kuvannut ja editoinut metalliseppäopiskelija Iiro Nuyttens.

Näyttelyn viralliset avajaiset pidettiin 6.3.2023, jonka jälkeen näyttelyyn pääsivät tustumaan Rasekon omat opiskelijat ja henkilökunta.

Tällä hetkellä näyttely on esillä opetusravintola Rosmariinin (Eeronkuja 3, Raisio) lounasasiakkaille perjantaihin 12.5.2023 saakka. Mikäli jokin teoksista on erityisesti mieleinen ja sen haluaa koristamaan kotiaan tai antaa vaikka lahjaksi, voi veistoksista halutessaan jättää ostotarjouksen.

Rosmariini tarjoaa lounasta ma – pe klo 11.00 – 13.00 osoitteessa Eeronkuja 3, Raisio.

Lisää aiheesta