Siirry sisältöön

Rasekossa pisterajat nousivat, mutta jatkuvan haun kautta voi edelleen hakea

Tänä vuonna peruskoulusta toiselle asteelle siirtyvät nuoret (pääosin 2005 syntyneet) ovat ensimmäisiä, joita koskee oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen. Tämä tarkoittaa, että oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen päättymistä johonkin toisen asteen koulutukseen (ammatillinen tai lukio), nivelvaiheen koulutukseen (esimerkiksi 10-luokka tai Valma) tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen (esim. kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut koulutukset).

Oppivelvollisuusiän laajentamisen myötä hakijamäärät toiselle asteelle nousivat viime kevään yhteishaussa. Rasekossa suosituimmat alat olivat sähkö- ja automaatioala, autoala, rakennusala ja tieto- ja viestintätekniikka, joille kaikille oli paljon enemmän ensisijaisia hakijoita kuin avoimia paikkoja.

Yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen hakijat saavat pisteitä mm. koulumenestyksen, hakutoivejärjestyksen ja mahdollisen pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella. Rasekossa opiskelemaan pääsemisen pisterajat nousivat tänä vuonna. Linkistä löytyvän Ylen uutisen (linkki avautuu uuteen välilehteen YLEn verkkosivuilla) loppupuolella on taulukko, josta voi tutustua kunkin koulutuksen pisterajoihin.

Niitä oppivelvollisuusikäisiä, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa, ohjataan hakeutumaan avoimiin ammatillisen koulutuksen paikkoihin tai mm. valmentavaan koulutukseen. Ns. jatkuva haku pyörii monilla koulutusaloilla ympäri vuoden.

Lisää aiheesta