Siirry sisältöön

”Tätähän varten me opiskelimme!”

Taloushallinto henkilö.

Taloushallinnon osaaja -työvoimakoulutuksessa opiskelleilla Jenna Mankisella ja Erika Forsblomilla ja oli perjantaina hymy herkässä: kumpikin nuorista naisista allekirjoitti Accountor Turku Oy:lle vakituisen kokoaikaisen työsopimuksen, toinen kirjanpidon ja toinen palkanlaskennan tehtäviin. ”Meni aika putkeen. Kuulin, että edellisellä opiskeluryhmällä oli 100% työllistyminen koulutuksen jälkeen. Ajattelin, että hyvä, tämä koulutus voi oikeasti poikia tulevaisuuden uran – ja niinhän siinä kävi”, Erika iloitsee.

Taloushallinnon osaaja -koulutuksen sisältö ja tavoite muotoutuvat opiskelijan omien tarpeiden ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Jokainen opiskelija HOKSataan eli hänelle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa määritetään mitä osaamista hän tarvitsee ja miten se hankitaan. Joku viettää HOKSinsa mukaan koululla useamman kuukauden ja toinen taas kehittää osaamistaan pääosin työpaikoilla. Erikan päämääränä koulutuksessa oli suorittaa liiketoiminnan perustutkinto ja Jennalla liiketoiminnan ammattitutkinnon tutkinnon osia, esimerkiksi Palkanlaskennan hoitaminen. Kumpikin nuorista naisista suoritti noin puolet opiskelusta koulussa ja toisen puolen työpaikoilla.

Vaikka kummallakin naisella koulutus on vielä hiukan kesken, on siis viimeisin ”työharjoittelupaikka” eli koulutussopimuspaikka Accountor jo työllistänyt heidät. ”Kumppanuus koulutuksenjärjestäjän kanssa on toimivaa ja kirjanpidon opettaja Susanne Ahon kanssa olenkin tehnyt jo vuosia yhteistyötä. Meillä on halu olla mukana kouluttamassa uusia osaajia alalle. Samalla pääsemme tutustumaan potentiaalisiin työntekijöihin jo ennakkoon ja tavallaan poimimaan parhaat päältä”, hymyilee Erikan esimies Taina Kaukoranta.

Käytännön työssä oppii parhaiten

Taloushallinnon osaaja -koulutuksen pääsisältöjä ovat kirjanpito, tilinpäätös ja verotus, palkanlaskenta ja palkkakirjanpito sekä yleiset toimisto-ohjelmat. Koulussa on käytössä yksi taloushallinnon ohjelma ja muita sovelluksia opitaan käyttämään työpaikoilla. ”Ensimmäisinä viikkoina tulee kyllä iso tietotulva työpaikalla ja sellainen olo, ettei tiedä mistään mitään. Mutta kyllä siinä käytännön työssä sitten oppii”, Jenna sanoo ja kiittää samalla Accountorin työyhteisöä: ”Täällä kaikki haluavat auttaa. Ei tarvitse heti tietää kaikkea ja aina uskaltaa kysyä!”

”Työnantajan vinkkelistä toivomme mahdollisimman pitkiä koulutussopimusjaksoja, jotta myös me työnantajana ehdimme saada harjoitteluajasta jotakin irti. Ensimmäiset kuukaudet kun menevät täysin oppimiseen, alaan ja yritykseen tutustumiseen”, Taina Kaukoranta sanoo. ”Taloushallinnon osaaja -koulutuksessa käydään läpi sekä palkanlaskennan että kirjanpidon tehtäviä, mikä on hyvä. Alalla työskennellessä on tärkeää ymmärtää perusteet kummastakin ja mikä vaikuttaa mihinkin.”

”Runsas vuosi sitten minä en edes tiennyt, mikä tiliristikko on. Nyt teen tätä työkseni!”, myöntelee Erika vieressä. Molemmat uudet ammattilaiset kiittelevät myös tapaamisessa mukana olevaa kirjanpidon opettaja Susanne Ahoa: ”Kyllä sä olet ihan huikea opettamaan!”

Taloushallinnon osaajaksi?

Taloushallinnon osaajia tarvitaan tulevaisuudessakin. ”Osa työtehtävistä automatisoituu ja sähköistyy, mutta se vain vapauttaa aikaa neuvoa ja konsultoida asiakkaita paremmin”, miettii Taina Kaukoranta.

Taloushallinnon tehtävissä tarvitaan ajantasaista ammattiosaamista, tarkkuutta ja huolellisuutta sekä ohjelmien ja tietojärjestelmien hallintaa. ”Ja asiakaspalveluasennetta!”, huomauttaa Susanne Aho. ”Oma-aloitteisuutta ja kykyä kommunikoida asiakkaiden kanssa.”

Rasekon seuraava Taloushallinnon osaaja -koulutus alkaa marraskuussa ja kestää runsaan vuoden. Koulutukseen haetaan TE-palvelujen sähköisen järjestelmän kautta. Hakuaika päättyy 25.9.2019. Rasekon tarjonnassa TE-koulutuksena on myös Palkanlaskennan osaaja. Lisätietoja: www.raseko.fi/tyovoimakoulutukset

Rasekossa on mahdollista myös jatkuvan haun kautta päivittää ja suorittaa liiketoiminnan ammattitutkinnon opintoja. Taloushallinnon osaamisala antaa laaja-alaiset valmiudet erilaisiin taloushallinnon tehtäviin. Lisätietoja: www.raseko.fi/liiketoiminnan-ammattitutkinto-taloushallinnon-osaaja

***Accountor on talous- ja henkilöstöhallinnon sekä ICT-ratkaisuihin ja ulkoistuspalveluihin erikoistunut konserni, jonka palveluksessa on noin 2 500 ammattilaista seitsemässä maassa.***