Siirry sisältöön

Oppisopimusopiskelu sopii moneen eri tilanteeseen

Tutkintotodistus ja ruusu.

Rasekon Sadonkorjuujuhlassa juhlittiin viimeisen vuoden aikana oppisopimuksella opiskelleiden valmistumista. Tutkintoja on suoritettu yhteensä yli 200 monelta eri alalta, mm. tekniikan alalta, liiketalouden alalta sekä sosiaali- ja terveysalalta. Perustutkintojen lisäksi  Rasekossa opiskellaan oppisopimuksella ahkerasti ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ja nykyisin yhä useammin myös yksittäisiä tutkinnon osia syventävän osaamisen hankkimiseksi. Oppisopimus sopiikin lähes kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin ja kaikenikäisille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Se myös tarjoaa hyvät välineet niin työllistämiseen, oman tai henkilökunnan osaamisen vahvistamiseen kuin uudelleenkouluttautumiseenkin.

Opiskeluryhmästä uusia ideoita, tukea ja kannustusta

Opiskeluryhmän vertaistuki ja monialaisuus tuntuu olevan työn ohella opiskeleville aikuisille usein parhainta opiskelun antia. Niin myös henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkintoon opiskelleelle Eila Hulkkoselle, joka kertoo, että oppisopimusopiskelu oman työn ohella ja sen tehtäviin räätälöitynä oli positiivinen kokemus. Vaikka Eilalla oli jo opintoja aloittaessa kymmenen vuoden työkokemus alan työtehtävistä, hän kokee silti saaneensa koulutuksesta paljon irti: – Suuri kiitos siitä kuuluu sekä kouluttajalle että hyvälle opiskeluporukalle, jonka kanssa käydyissä keskusteluissa syntyi uusia ideoita omaan työhön. Myös verkostoituminen monialaisesti oli plussaa.

Eila Hulkkonen opiskeli oppisopimuksella henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkintoon.

Oppi tärkeintä, tutkinto sivutuotteena

Myös lähiesimiestyön ammattitutkintoa opiskelleiden, Arkeassa työskentelevien Sari Markkola-Niemen ja Päivi Hokkasen mielestä koulutuksen parhainta antia oli opiskeluryhmän monimuotoisuus sekä se, että oppisopimuksella opiskellessa projektit eivät jääneet irrallisiksi vaan ne pystyi ja pitikin tehdä oman työn pohjalta ja oman organisaation piirteet huomioiden. – Erilaiset taustat, työtehtävät ja persoonat tekivät opiskeluryhmästä mainion, kiittelee Päivi. – Minulle yllättävintä opinnoissa oli se, kuinka voimakkaasti tutkintoon sisällytetty kehittämishanke vei mennessään, Sari kertoo. – Opiskelu ei tuntunut lainkaan raskaalta, kun se liittyi niin vahvasti omaan työhön ja sitä sai myös työaikana työstää eteenpäin.

Sarin esimies, Arkean ruokapalvelujen johtaja Sanna Malaska kertoo, että Sarin opiskelu haastoi myös esimiehen pohtimaan uusilla tavoilla asiakkuuksien hoitamista. Hän myös kiittelee alaisensa motivaatiota ja ahkeruutta. Sarin tekemä kehittämishanke onkin jalkautettu Arkean ruokapalveluorganisaatioon. – Kyllä meille tärkeintä opinnoissa oli todellakin se oppi ja uudet ideat. Tutkinto tuli ihan sivutuotteena, hymyilevät nämä iloiset arkealaiset.

Iloiset henkilöt Rasekon pihalla.
Arkean siivouspalveluissa työskentelevä Päivi Hokkanen ja ruokapalveluissa työskentevä Sari Markkola-Niemi opiskelivat lähiesimiestyön ammattitutkintoon. Sarin esimies, Arkean ruokapalvelujen johtaja Sanna Malaska kertoo, että Sarin opiskelu haastoi myös esimiehen.

Kokonaiskuva alasta ja businesstaju paranivat

Kauppakeskus Myllyyn pari vuotta sitten perustetussa ”Myllyn omassa merkonomiryhmässä” liiketalouden perustutkintoon opiskellut Niklas Tuominen kertoo hakeneensa opiskelusta ennen kaikkea tutkintoa. – Olen työskennellyt kaupan alalla jo niin kauan, että perusteet siitä olivat hyvin hallinnassa. Halusin saada myös näyttöä eli tutkintotodistuksen, Niklas sanoo. – Opiskelu oli helppoa, koska lähipäivätkin järjestettiin joustavasti työpaikalla Myllyn tiloissa. Suuri hyöty oli myös monialaisen opiskeluryhmän keskinäisestä vuorovaikutuksesta, Niklas kiittelee.

Hymyilevä henkilö bändin esiintymisteltan edessä.
Niklas Tuominen opiskeli merkonomiksi ja vaihtoi sen jälkeen työpaikkaa. – Businesstaju ja kokonaisuuden hahmottaminen paranivat opintojen aikana, hän kiittelee.

Oppisopimuksella kokonaan uusi ammatti

Joskus joutuu luopumaan tutusta ja itselle rakkaasta työstä jostain yllättävästä syystä. Näin kävi lastenhoitajana toimineelle Päivi Lindströmille. – Opiskelun alkuajoista ehkä osa meni ihan luopumistyöhön, siihen, että antoi itsensä tajuta, että nyt on aika tehdä jotain muuta, hän kertoo. Työ lasten parissa vaihtui toimistotehtäviin ja oppia Päivi lähti hakemaan Rasekosta ja sihteerin ammattitutkintokoulutuksesta. Aikuisena opiskelu oli haastavaa, mutta kuten muutkin, myös Päivi kiittelee eniten opiskelukavereilta saamaansa tukea. – Meidän ryhmässä oli eri-ikäisiä ja erilaisissa tehtävissä ja tilanteissa toimivia ihmisiä. Se oli rikkaus, hän sanoo. Nyt työ oppisopimuspaikan tarjonneessa Cotral Lab Suomi / Suomen Kuulosuojaus Oy:ssä tuntuu hyvälle. Oppisopimus sopiikin todella monenlaisiin tilanteisiin, esimerkiksi juuri kokonaan uudelle alalle siirtymiseen.

Päivi Lindström opiskeli kokonaan uusiin tehtäviin ja suoritti sihteerin ammattitutkinnon.

Lisää aiheesta