Siirry sisältöön

Oppisopimus vauhditti tutkinnon valmiiksi

Oppisopimus on käytännönläheinen tapa opiskella ammatti, päivittää omia tietoja ja kehittyä alansa osaajaksi. Oppisopimuksessa suurin osa osaamisesta hankitaan työpaikalla, jonne solmitaan määräaikainen työsopimus. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon ja nykyään myös pienempiä kokonaisuuksia eli esimerkiksi yksittäisiä tutkinnon osia. Opiskelija voi siis opiskella vaikkapa vuorotellen oppilaitoksessa ja työpaikoilla.

Raisiolaisen Autokorjaamo Maxiwashin yrittäjä Jouko Tuominen pitää opiskelijoiden ohjaamisesta, vaikka se vaatiikin aikaa ja välillä hermojakin. 25 yrittäjävuoden aikana korjaamossa on pyörähtänyt monta ajoneuvoalan opiskelijaa. Työpaikkaohjaajana palkittukin Tuominen ymmärtää, että ammatilliset opiskelijat tarvitsevat paikkoja, joissa harjoitella ja vahvistaa osaamistaan. Niinpä hänellä on pari-kolme opiskelijaa joka vuosi joko koulutussopimus- tai oppisopimusjaksoilla. Tällä hetkellä korjaamolla on myös yksi nuori työkokeilussa tutustumassa alaan.

Rasekosta ajoneuvoasentajaksi valmistunut Alex Leinonen suoritti viimeiset opintonsa Jouko Tuomisen opissa. Alex oli yrityksessä ensin syksyllä koulutussopimuksella ja pääsi sen pohjalta tutuksi tultuaan keväällä oppisopimusjaksolle. – Olen saanut tehdä täällä laidasta laitaan perushommia: jarruremontteja, alatukivarsien vaihtoja, määräaikaishuoltoja… Voin suoraan sanoa, että kaikkea en vielä osaa ja apua olen joutunut Joukolta pyytämään. Ja mokiakin on tullut tehtyä. Mutta kiva täällä on ollut suorittaa opinnot loppuun.

– Pidän siitä, että tutustun ensin palkattomalla koulutussopimusjaksolla opiskelijan potentiaaliin ja luonteeseen. Hyvä tyyppi voi sitten päästä oppisopimuksellekin, sanoo Tuominen. – Tuskin moni pieni yrittäjä uskaltaa ottaa suoraan palkalliselle oppisopimukselle, sillä jos saa palkkaa, pitäisi jotain myös pystyä tuottamaan, hän jatkaa.

Alex Leinonen suuntaa valmistuttuaan lyhyelle kesälomalle ja sitten armeijan harmaisiin. Rauhanturvaaminen kiinnostaa ja jatko-opinnot ehkä vielä sen jälkeen. Jouko Tuominen taas voisi jo kohta jäädä eläkkeelle, mutta ei ihan vielä malta. Joten eiköhän Maxiwashin tiloissa ensi syksynäkin pääse joku uusi opiskelija konkarin oppiin!


Lisää aiheesta