Siirry sisältöön

Koulussa kannustettiin omien juttujen tekemiseen

Raseko on hyvä paikka oppia alan perustaidot

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellut Rikhard Lehtinen valmistui noin puolessatoista vuodessa koneautomaatioasentajaksi. Ammatillinen koulutus on henkilökohtaistettua, joka tarkoittaa, että jokainen opiskelee niitä taitoja, joita tutkinnon suorittaakseen tarvitsee. Ylioppilastutkinnon aiemmin suorittanut Rikhard pystyi keskittymään ammatillisiin opintoihin, kun yhteisten aineiden (matematiikka, kielet ja viestintä, työkyvyn ylläpitäminen yms.) osaaminen oli hankittu jo lukio-opinnoissa. Opiskeluaika jäi näin keskimääräistä lyhyemmäksi.

”Konetekniikka kiinnosti minua paljon, vaikka en ollut aiemmin tehnyt oikein mitään sellaista. Kun tulin tänne, en itseasiassa ollut käyttänyt mitään työkaluja enkä kokeillut tekniikoita. Nyt olen oppinut mm. hitsaamista ja mekaanisia asennuksia”, Rikhard kertoo.  

Seuraavaksi Rikhardilla on edessä konetekniikan insinööriopinnot. Varma paikka Vaasan ammattikorkeakoulusta on jo olemassa, mutta Rikhard odottaa vielä josko paikka Turustakin vapautuisi. ”Tulin Rasekoon juuri siksi, että saisin pohjaa insinööriopintoihin. Raseko on ollut tosi hyvä paikka oppia nämä perustaidot!” Rikhard kiittää.

Tulevaisuudessa Rikhard haluaisi toimia konetekniikan alalla suunnittelu- ja projektinjohtotehtävissä. Insinöörin ammattikorkeakouluopintoja saattaa seurata vielä diplomi-insinöörin opinnot yliopistossa. Ennen syksyllä odottavia amk-opintoja Rikhardilla on kuitenkin edessään kesä, johon kuuluu mm. salinbandyn valmentamista, pikajuoksuharrastusta, töitä sekä kavereiden kanssa oleskelua!

Parasta oli luova kannustava ilmapiiri

Eveliina Suomalainen on valtiotieteen maisteri, joka tunsi halua tehdä välillä jotain konkreettista. Niinpä hän päätti hakeutua Rasekoon tekstiili- ja muotialan opintoihin. Kaksi vuotta kestänyt opiskelu huipentui toukokuun lopussa suoritettuun perustutkintoon designtekstiilien valmistuksen alalta.

”Olen aina ollut kiinnostunut tekstiileistä, mutta en niinkään ompelemisesta. Designtekstiilien valmistuksen opinnoissa pääsin opettelemaan mm. kudontaa, kankaan painantaa, värjäystä, tietokoneavusteista suunnittelua ja valmistusta sekä digitaalisen valmistuksen pajan Fab Labin eri laitteiden käyttämistä tuotteiden valmistuksessa. Niin mielenkiintoista!” Eveliina kertoo.

”Ylivoimaisesti parasta oli tekstiilipuolen luova ilmapiiri, jossa opettajat ja opiskelukaverit kannustivat tekemään sitä omaa juttua!” Eveliina kiittää.

Ylivoimaisesti parasta oli tekstiilipuolen luova ilmapiiri, jossa opettajat ja opiskelukaverit kannustivat tekemään sitä omaa juttua!

Tulevaisuudessa Eveliina toivoo työllistyvänsä jommallekummalle opiskelemalleen alalle. Tekstiiliala kiinnostaa hiukan valtiotieteitä enemmän ja yrittäjyyttäkään hän ei ole poissulkenut. Alojen yhdistäminenkin saattaa olla toteutettavissa. ”Haluaisin erikoistua kuosisuunnitteluun ja samalla erityisesti vastuullisten tekstiilien parissa työskentelemiseen.”

Eveliinan kesään kuuluu omat häät ja ensimmäinen lapsikin on tulossa, joten suuria asioita tapahtuu ammattiin valmistumisen lisäksi! Onnittelut vielä tutkinnon suorittamisesta ja kaikkea hyvää uuden perheen elämään!

Lisää aiheesta