Siirry sisältöön

Henkilökohtaistamisella luodaan yksilöllinen polku opiskelijalle

Opintojen aikana kannustetaan tarttumaan rohkeasti eri mahdollisuuksiin

Liiketoiminnan perustutkinnosta valmistuneet Aada-Sofia Björs, Emma Nedelchev ja Minttu Hellman päätyivät opiskelemaan alaa sen monipuolisten etenemismahdollisuuksien vuoksi. Syksyllä 2021 opintonsa aloittaneet nyt valmistuneet merkonomit ovat olleet tyytyväisiä valintaansa.

Aada-Sofia, Minttu ja Emma opiskelevat kaikki niin sanotulla yrittäjän polulla, joka on suunnattu yrittäjyydestä sekä yritystoiminnasta kiinnostuneille tai omaa yritystä suunnitteleville. Emma kertoo päässeensä opintojensa aikana toteuttamaan yrittäjyyttä, joka häntä kiinnosti jo ennen opintojen aloittamista. Minttu nostaa esille henkilökohtaistetut opinnot, jotka tuovat vapauden opiskella juuri sillä tavalla, mikä on itselle sopivin ja miten oppii parhaiten. Aada-Sofia kertoo työelämäjaksojen antaneen perspektiiviä siihen, minkälaisiin tehtäviin hän tulevaisuudessa haluaa suuntautua.

Opiskelun parhaiksi asioiksi kolmikko nostaa yksimielisesti opiskelukaverit, ryhmähengen sekä mukavat opettajat ja henkilökunnan, joilta on saanut aina tarvittaessa neuvoja ja tukea opintojen etenemiseen. Saman ryhmän opiskelijoita ei aseteta yhteen muottiin, vaan jokainen saa valita oman polkunsa ja opiskelutahtinsa. Opintojen aikana kannustetaan tarttumaan rohkeasti eri mahdollisuuksiin. Emma kertookin osallistuneensa Uskalla yrittää -kilpailuun Lumira-yrityksensä kanssa ja osallistumisen sekä omalta mukavuusalueelta poistumisen olleen hänelle hieno kokemus opintojen aikana.

Sekä Minttu, Aada-Sofia ja että Emma ovat hakeutuneet jatko-opiskelemaan tradenomiksi ammattikorkeakouluun. Toiveena tulevaisuuden suhteen ovat valmistuminen korkeakoulusta ja työllistyminen oman alan tehtäviin. Minttu ja Aada-Sofia mainitsevat myös ulkomailla asumisen ja työskentelyn yhdeksi vaihtoehdoksi.

Valmistujaisten jälkeen kaikilla kolmella alkavat kesätyöt. Vastapainoksi suunnitelmissa on myös käydä kesän aikana festareilla ja viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa.

En voi kuin kehua opettajiani ja opinto-ohjaajaani!

Todistuksensa valmistujaisjuhlassa pokkasi myös kahdessa vuodessa ohjelmistokehittäjäksi opiskellut Nikolai Christensen. Nikolain matka ammattiin on hyvä esimerkki ammatillisen koulutuksen henkilökohtaistamisesta. HOKSaaminen eli henkilökohtaistaminen tarkoittaa sitä, että jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, missä sovitaan mm. siitä, minkälaisia taitoja opiskelijan täytyy hankkia tutkinnon suorittaakseen; mitä mahdollisia taitoja hänellä on jo aiemmin työstä, opiskelusta tai harrastuksista kertynyt; missä hän osaamistaan kehittää; ja minkälaisia tukimuotoja hän mahdollisesti tarvitsee.

Nikolai, opettaja ja opinto-ohjaaja suunnittelivat yhdessä yksilöllisen polun, jossa Nikolai hankki taitoja välillä koulussa ja välillä yrityksissä. Ison tutkinnon osan Nikolai suoritti työskentelemällä Muumimaailmassa IT-tuen tehtävissä ja pienemmän tutkinnon osan osaamisen hän hankki Epic-autokoulun palveluksessa. Nikolai opiskeli myös Rasekon digitaalisen valmistuksen pajassa Fab Labissa sekä sisällytti tutkintoonsa jatkajan polun opintoja. Jatkajan polku valmisti häntä tuleviin ammattikorkeakouluopintoihin. Lisäksi Nikolai pääsi myös osallistumaan kansainväliseen Design thinking workshopiin helmikuussa.  ”En voi kuin kehua loputtomasti varsinkin opettajaani Tonia ja opinto-ohjaajaani Leenaa. Teimme yhdessä sellaisen opintopolun, joka sopi juuri minulle!”

Nikolai jatkaa Epicin palveluksessa alkukesän, yrittää sitten ehtiä moikkaamaan kavereita toiseen kotimaahan Tanskaan ja heinäkuussa vuorossa on asepalveluksen suorittaminen. Sen jälkeen Nikolai toivoo ehtivänsä vielä ennen syksyllä 2025 odottavia insinööriopintoja tekemään matkan Espanjaan, jossa Nikolain vanhemmat tällä hetkellä asuvat. Tulevaisuudessa kiinnostaa työ ohjelmoinnin parissa, mieluiten kansainvälisessä yrityksessä. Tämä uusi IT-ammattilainen tuntuu olevan varustettu sellaisella tekemisen asenteella, että tavoite ei liene lainkaan vaikeasti saavutettava!