Siirry sisältöön

Uskalla unelmoida ja tavoitella unelmaasi

Älä ota paineita, kaikki järjestyy!

Siinä terveiset ammatillisille opiskelijoille tai sellaiseksi haluaville viime viikolla todistuksensa liiketoiminnan perustutkinnon suorittamisesta saaneelta Kaapo Koivistolta. Kaapo tavoitteli määrätietoisesti omaa tuplatavoitettaan eli opiskella merkonomiksi ja ylioppilaaksi saman aikaisesti – ja onnistui siinä hienosti. Matkalla maaliin hän ehti toimia kaksi vuotta Rasekon opiskelijayhdistyksen aktiivina ja olla mukana käynnistämässä hiipuneen toiminnan uudella ponnella. Opiskelijayhdistystoimintaa Kaapo suositteleekin kaikille, joita se yhtään kiinnostaa: – Pääsin yhdistyksen toiminnan kautta näkemään ja tutustumaan syvemmin koulun toimintaan ja vaikuttamaan asioihin sekä sain uusia kavereita!

– Opintojen ensimmäinen vuosi oli hiukan erikoinen, koska silloin tuli korona ja eka kevät oltiinkin sitten etäopetuksessa. Mutta muuten pystyttiin aika hyvin koulussa opiskelemaan. Merkonomiopinnoissa oli itse asiassa kivaa! Kaapo kertoo. – Mutta en voi väittää, etteivätkö varsinkin lukio-opinnot olisi olleet välillä raskaita, ainakin jos jaksossa oli aineita, joista tuli paljon tehtäviä. Toisaalta jotkut jaksot olivat tosi helppoja. Kokonaisuudessa kaksoistutkinto-opinnot oli hyvin järjestetty amiksen ja lukion välillä ja olen ihan tyytyväinen lopputulokseenkin!

Kaapo syventyi liiketoiminnan opinnoissaan myyntiin ja markkinointiin. Vaihtoehtoina olisivat olleet yritystoiminta ja taloushallinto. – Olen enemmän myyntihenkinen, tykkään niistä hommista. Toisen ja kolmannen opiskeluvuoden välisenä kesänä pääsin oppisopimuksella töihin Raisionranta-nimiseen venetarvikeliikkeeseen ja opin siellä paljon asiakaspalvelusta ja liikkeen pyörittämisestä. Suoritin yrityksessä kaksi tutkinnon osaa ja nyt olen siellä töissä. Heinäkuussa menen armeijaan ja sen jälkeen odottavat jatko-opinnot, Kaapo kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan. Tradenomi-opintoihin ammattikorkeakouluun Kaapo pääsi jo todistusvalinnalla, mutta vielä edessä on kauppakorkeakoulun pääsykokeet. Johtaminen ja esimiestyö kiinnostavat tulevaisuudessa.

– Uskalla unelmoida ja sitten tavoitella sitä unelmaa, Kaapo rohkaisee. – Äläkä ota liikaa paineita tästä hetkestä, sillä asioilla on tapana järjestyä!

Tämä on ihan kivaa hommaa!

Lietolainen Riku Laukkanen suoritti Rasekossa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon. Automaatioasentajan todistuksen lisäksi plakkarissa on nyt sähköasentajan pätevyys.

Kolmen vuoden opinnot etenivät Rikulla tasaiseen tahtiin. Ensimmäinen vuosi meni osin etäopetuksessa. Toisen ja kolmannen vuoden Riku opiskeli pääosin työelämässä. Toisena vuonna hän oli kahdessa eri yrityksessä koulutussopimusjaksolla ja kolmannen vuoden hän työskenteli oppisopimuksella nykyisellä työnantajallaan pöytyäläisellä Vallan Sähköllä. Käytännön osaamista kertyi.

– Rasekossa sähköalan opiskelu on muutenkin kyllä hyvin käytännönläheistä. Opettajat antavat erilaisia projekteja, jotka tehdään valmiiksi ja sitten saadaan uusi projekti. Ei opiskelu koulussakaan oikeastaan tuntunut opiskelulta vaan enemmän projektimaiselta työltä, Riku kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvillä seuraavaksi pariksi vuodeksi, mutta sen jälkeen mikä tahansa on mahdollista. Armeija on edessä heinäkuussa ja sen Riku suorittaa Lapin rajavartiossa. Lappiin erähenkistä nuorta miestä vetää upea luonto.

– Ei minulla itse asiassa ole hajuakaan, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa! Riku nauraa. – Vallan Sähkö on kuitenkin hyvä työantaja ja tämä on ihan kivaa hommaa eli täällä jatkan armeijan jälkeenkin. En kuitenkaan sano tiukasti ei jatko-opinnoillekaan. Täytyy katsoa mikä on mieli sitten parin vuoden päästä!


Kaapon haastattelu vuodelta 2022:

Lisää aiheesta