Siirry sisältöön

Tue nuorta opiskelupaikan valinnassa

Oletko ysiluokkalaisen vanhempi, muu huoltaja tai muuten läheinen aikuinen? Onko nuoresi siirtymässä syksyllä peruskoulusta toisen asteen opintoihin? Se on jännittävä askel elämässä ja varmasti mielessä myös huoltajalla!

Kuvassa 20 eri koulutusalojen kuvaa, joissa nuoret henkilöt tekemässä alalle ominaista työtä.

Mitä nuoren elämässä mukana oleva aikuinen voi tehdä auttaakseen nuorta valitsemaan hänelle sopivan toisen asteen koulutuspaikan?

Nuori saa peruskoulussa oppilaanohjaajaltaan neuvoja ja apua, mutta on tärkeää, että myös huoltajat ovat mukana pohdinnassa. Yhdessä nuoren kanssa voit esimerkiksi:

– Tutkia ja selvittää erilaisia vaihtoehtoja: ammatilliset opinnot, lukio-opinnot, kaksoistutkinto-opiskelu, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA, työhön ja itsenäiseen elämään valmistava koulutus TELMA, kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetut vapaan sivistystyön linjat, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävä ammatillinen koulutus

– Keskustella nuoren kanssa hänen omista vahvuuksistaan, mielenkiinnon kohteistaan ja haaveistaan sekä miettiä, millaista reittiä pitkin kulkemalla ne toteutuisivat.

– Olla avoin nuoren omille toiveille ja tukea häntä hänen haaveissaan.

– Muistaa, että valinta ei määrittele nuoren loppuelämää: koulutuksen jälkeen voi hankkia kokonaan uuden koulutuksen, ammatteihin voi päätyä montaa eri reittiä ja sekä lukion että ammatillisen koulutuksen jälkeen voi jatkaa korkeakouluun, myös ihan eri alalle kuin mitä on vaikkapa ammattikoulussa opiskellut. Ajoneuvoasentaja voi hakeutua insinööriopintoihin, mutta ihan yhtä lailla myös vaikkapa sairaanhoitajaksi, liikunnanohjaajaksi tai poliisiksi.

Rasekolla on kevään yhteishaussa peruskoulun jälkeiseen koulutukseen yleensä yli 500 avointa opiskelupaikkaa. Yhteishaun tarjonnan lisäksi nuori voi hakeutua opiskelemaan myös aloja, jotka eivät ole tänä vuonna mukana yhteishaussa (puhtaus- ja kiinteistöpalveluala tai restaurointi).

Ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteisellä Väylät auki -sivustolla voitte yhdessä nuoren kanssa tutustua amiksen käyneiden haastatteluihin. Sivuilta löytyy mm. kokki ja malli Pipsa Hurmerinnan, vaatturi ja toimittaja Arman Alizadin, automaatioasentaja ja rallin maailmanmestari Sami Pajarin, räppäri ja LVI-asentaja VilleGallen sekä laulaja ja kokkiopiskelija Jonna Geagean haastattelut.

Lisää aiheesta