Taideteollisuusalan ammattitutkinto, savirakentaja
Tässä koulutus sinulle savirakentamisesta kiinnostunut rakennusalan osaaja tai sellaiseksi haluava! Tavoitteena on tuottaa ammattilaisia savirakentamisen yleistyvään tarpeeseen tai laajentaa nykyistä ammatillista osaamista savirakentamismenetelmillä. Koulutuksen aikana suoritetaan taideteollisuusalan ammattitutkinto (tai erillisiä tutkinnon osia) ja opetellaan erilaisia savirakentamisen menetelmiä kehittäen omia tuotteita tarjottavaksi asiakkaille.
Koulutus
Taideteollisuusalan ammattitutkinto, savirakentaja
Tutkinnon perusteet (OPH) >>
Toteutus
Opinnot ovat päätoimisia sisältäen käytännön harjoittelua, tehtäviä, teoriaa, rakennusprojekteja ja osaamisen hankkimista käytännön työssä.
Toteutusaika
Koulutus alkaa 11.3.2020. Kesto 30.11.2021 asti. Opinnot henkilökohtaistetaan, joten aiempi osaaminen alalta saattaa lyhentää koulutuksen kestoa. Koulutus koostuu tutkinnon osista, joten lyhyempääkin vaihtoehtoa voi tiedustella, mutta ryhmän muodostuksessa etusija annetaan koko tutkinnon suorittaville.
Hae mukaan:
Hakuaika on 9.2.2020 asti ja hakeutuminen tapahtuu täyttämällä hakulomake oheisesta linkistä: Haku Taideteollisuusalan at, savirakentaja
Hakulomakkeen saavuttua perille, sovitaan tapaaminen Mynämäelle haastattelun ja opintojen alustavan suunnittelun merkeissä. Käyntiin sisältyy lyhyt valintakoetehtävä siltä varalta, että hakijoita on enemmän kuin ryhmään mahtuu mukaan. Aikaa käyntiin on hyvä varata noin kaksi tuntia. Koulutukseen valituille tarjotaan opiskelupaikkaa 15.2.2020 mennessä.
Hakulomake pidetään auki koulutuksen alkuun asti mahdollisten peruutuspaikkojen varalta.
Toteutuspaikka
Lähiopetus Mynämäessä ja projektit eri kohteissa.
Kuvaus
Savirakentajan opinnoissa perehdytään erilaisiin savirakentamistekniikoihin, kehitetään omia tuotteita ja toteutetaan niitä asiakkaille. Tuotteet voivat olla esimerkiksi rakentamispalveluja, piharakennelmia, rakennusten osia kuten rappauksia, sisäseiniä tai savilattioita tai rakentajille myytäviä savipohjaisia tuotteita. Ideoita haetaan myös kansainvälisiltä kentiltä opintomatkailun merkeissä, sillä monissa maissa savirakentaminen on huomattavasti yleisempää ja merkittävämpää kuin Suomessa.
Opintojen aikana suoritetaan taideteollisuusalan ammattitutkinto tutkintonimikkeellä käsityöntekijä. Ammattinimike on savirakentaja. Opinnot ovat päätoimisia ja opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma ja sitä täydennetään opintojen edetessä. Aiempi soveltuva osaaminen otetaan huomioon, joten opintojen jaksotus ja pituus voi vaihdella opiskelijoittain.
Opintojen aikana tutustutaan savirakentamisen luonnonmukaisiin rakennusmateriaaleihin, työvälineisiin, koneisiin, erilaisiin työmenetelmiin ja rakentamisen logistiikkaan. Tutuiksi tulevat esimerkiksi savirappaukset, pintakäsittelyt, savilattiat, saviuunit, kevytsavitekniikka, massiivisavirakentaminen, savitiilien ja kevytsaviharkkojen käyttö sekä pölkkysavitekniikka. Opintoihin sisältyy myös savirakentajalle tarpeellisia puutyötaitoja, rakenteiden liitostekniikkaa, turvallisuutta, lainsäädäntöä, tuotesuunnittelua, markkinointia ja yritystoiminnan suunnittelua.
Opinnoista noin kaksi kolmasosaa on käytännön tekemistä ja loput sitä tukevaa suunnittelua ja teoriaa. Tavoitteena on että savirakentajaksi valmistuvalla olisi opintojen päätteeksi valmiita toimivia tuotteita sekä suunnitelma yritystoiminnan aloittamiseksi.
Käsityöntekijän tutkintonimikkeen opinnoissa on neljä pakollista tutkinnon osaa:
– Moniammatillisessa toimintaympäristössä työskentely, 10 osp
– Tuotteen suunnitteleminen, 40 osp
– Tuotteen valmistaminen ja tuotannon suunnitteleminen, 40 osp
– Tuotteiden markkinointi ja kaupallistaminen, 10 osp
sekä valinnaisia tutkinnon osia 50 osp.
Opintojen laajuus, sisältö ja kesto määräytyvät sinulle tehtävän henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, joka laaditaan jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisesti (henkilökohtaistaminen), hakijan lähtötaso huomioiden.
Kohderyhmä
Savirakentamisesta ja yrittäjyydestä kiinnostuneet, mieluiten jo valmiiksi rakennusalan kokemusta omaavat henkilöt, jotka haluavat savirakentamisesta tai savirakennustuotteiden valmistamisesta itselleen ammatin tai haluavat täydentää esimerkiksi korjausrakentamisosaamistaan savirakentamisella. Alalla toimimista edesauttaa kiinnostus yrittäjänä toimimiseen.
Kustannukset opiskelijalle
Omaehtoisen tutkintokoulutuksen hinta on 450 € (laskutetaan kolmessa erässä). Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka. Yhden tutkinnonosan hinta erikseen suoritettuna on 200 €. Lisäksi kustannuksia aiheuttavat mahdolliset opintomatkat, materiaalimaksut ja omien henkilökohtaisten työvälineiden hankinta opintojen edetessä.
Lisätietoja antavat
Iikka Meriala
puh. 044 705 7593
iikka.meriala(at)raseko.fi
Sirpa Kiviharju
puh. 045 135 5500
sirpa.kiviharju(at)raseko.fi