Siirry sisältöön

Reppu täynnä osaamista

Valmistujaiset 31.5.2022

Ammatillinen koulutus on tänä päivänä arvostettua ja ammattiin valmistuvista kilpaillaan työmarkkinoilla. Töitä riittää tekeville. Nuorisotyöttömyys on painunut alemmas kuin kertaakaan 90-luvun laman jälkeen ja kaiken kaikkiaan työllisyysaste on kohonnut. Mutta maailma on lyhyessä ajassa myös muuttunut monella tavalla. Korona, sota Euroopassa ja talouden haasteet luovat epävarmuutta.

Jokainen ammattiin valmistunut on kartuttanut osaamispääomaa, jota ei kukaan voi enää ottaa pois. Nyt on uusien ammattilaisten vuoro sukupolvien ketjussa kantaa vastuuta yhteiskuntamme kehittymisestä ja menestyksestä. Me Rasekossa uskomme meiltä valmistuneisiin. On hienoa, että olemme saaneet kulkea yhteistä matkaa ja toivomme, että valmistuneetkin voivat muistella tätä aina hyvänä kasvun aikana.

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmannes suomalaisista nuorista kertoo pelkäävänsä, että työelämä on liian raskasta. Asia ilmenee tuoreesta Nuorten tulevaisuusraportti 2022 -kyselytutkimuksesta, jonka teetti Talous ja nuoret TAT ry ja toteutti taloustutkimus. Työelämän raskautta pelkäävien osuus on kasvanut yli 10 prosenttiyksikköä verrattuna vuoteen 2020, jolloin vastaava tutkimus viimeksi tehtiin. Tutkimuksen mukaan nuorille tärkeimmät tekijät tulevaisuuden alaa valittaessa ovat kohtuulliset työajat, turvallinen ja viihtyisä työympäristö sekä hyvät työkaverit ja johtajat. Kyselytutkimukseen vastasi tammi–huhtikuussa noin 6 400 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa.

Työelämään voi siirtyä hyvillä mielin, sitä ei tarvitse pelätä. Teemme työelämän yhdessä. Työssä riittää, että jokainen tekee parhaansa. Työ vie voimia ja energiaa ja niin se saakin viedä – mutta ei kohtuuttomasti. On tärkeää pitää itsestään huolta. Elämä on kokonainen. Tarvitsemme toisiamme, läheisiä ympärillemme ja myös rentouttavaa vapaa-aikaa, liikuntaa ja arjen puuhailua.

Haluamme sanoa ammattiin valmistuneille: juuri sinua tarvitaan! Kaikki yhteiskunnassa tehtävä työ on merkityksellistä ja jokaisen panosta tarvitaan. Tulette kokemaan työniloa, onnistumaan ja kehittymään työssä kokemuksen myötä. Toivomme, että kohtaatte turvallisia, hyviä työyhteisöjä ja reiluja työkavereita. Ja että rakennatte myös itse sellaista tulevaisuutta.

Meihin suomalaisiin liitetään usein sisu. Ollaan siitä ylpeitä. Olemme pärjänneet ja tulemme pärjäämään. Meistä jokainen kuuluu tähän yhteiskuntaan, olemme myös osa työelämää ja sen tärkeä voimavara.

Huhtikuussa jaettiin valtakunnallinen, historian ensimmäinen Työ ja taito -kiertopalkinto. Voittajan valitsivat Suomen yrittäjät, mestarikiltaneuvosto ja Amke ry. Kilpailu oli kovatasoinen ja Raseko voitti sen. Ratkaisevaa oli arjessamme elävä yrittäjähenkisyys ja ajattelu, jonka pohjalta saamme aikaan paljon yrittäjyyteen liittyviä asioita.

Rasekossa me ajattelemme, että haluamme jokaisen valmistuvan opiskelijan saavan sellaiset eväät, joilla voi elättää itsensä ja perheensä harjoittamalla omaa ammattiaan erilaisten yritysten ja organisaatioiden palveluksessa tai ehkäpä joskus myös itsenäisenä yrittäjänä. Voi itsenäisenä ja vapaana kansalaisena tehdä valintoja, edetä erilaisiin haasteisiin ja pärjätä.

Nyt on reppu täynnä osaamista. Ammatti ja osaaminen tekee vapaan yrittämään. Elämän voi sanoa olevan oikein mallillaan.

Lämpimästi onnea jokaiselle tutkinnon suorittaneelle ja leppoisaa, myötäistä tuulta elämänne polulle!

Johtava rehtori, kuntayhtymän johtaja, Maria Taipale

Lisää aiheesta