Siirry sisältöön

Redesign the leftover

Designtekstiilien valmistuksen opiskelijat saivat tänä syksynä mielenkiintoisen projektin tehtäväkseen, kun Kauppakeskus Myllyn ilme uusiutui ja sen myötä Mylly haastoi opiskelijat ideoimaan ja luomaan edellisten mainoskampanjoiden ylijäämäbanderolleille uusia käyttökohteita ja antamaan materiaaleille täysin uuden elämän kiertotaloushengessä. Lopputuloksena syntyi upeita tuotteita ja taideteoksia toteutettuna tekstiilin keinoin, kuten kutoen, värjäten, ommellen, sommitellen ja yhdistellen.

Projekti oli ainutlaatuinen mahdollisuus ja antoi opiskelijoille tilaisuuden päästää luovuus valloilleen! Valmiit tuotteet ovat yleisön nähtävillä kauppakeskuksen Myllytorilla “Redesign the leftover” näyttelyssä 1.11. – 7.11.2021 välisenä aikana.

Mylly-ostoskassit

Viininpunaiset kankaanpainannalla toteutetut bannerikangaskassit ovat Nelli Maikoen käsialaa ja häntä inspiroivat perinnetekniikat sekä taiteen tekeminen tekstiilien keinoin. Nähdessään napakan bannerikankaan Nelli tiesi, että haluaa tehdä ostoskasseja. Työtekniikaksi valikoitui kankaanpainanta leimasinta ja UV-tulostinta käyttäen. Kuviot syntyivät Myllyn mosaiikkikuvioisten lehtien ja lumpeenkukkien inspiroimana.

Erkki & Piia

Raakel Laitinen pitää räsymattojen kutomisesta kangaspuilla. Hänen arvostuksensa perinteisiä käsityötekniikoita kohtaan innoitti valitsemaan projektikseen keinokuituisten mainoslakanoiden käytön matonkuteena. Lopputulokseksi muodostuikin kaksi sisustustyynynpäällistä, jotka saivat sisustyynyt vanhasta pussilakanasta ja täytteet kirpputorilta löytyneistä pienistä styroksipalloista.

Säkkituoli Rento

Värikkäät ja erikoiset kankaat innostavat Inga Rusia luomaan uutta ja niinpä hän päätyi ompelemaan sinivalkoisesta polyesterikankaasta säkkituolin, jossa on yksityiskohtina kaksi isoa taskua esimerkiksi juomapullolle, naposteltaville tai mieleistä tuoksupussia varten. Lisäksi säkkituolista löytyy kahva siirtämiseen. Täytteenä on kierrätettyä villaa ja polyesterikuitua. Inga ideoi säkkituolin erityisesti nuorisoa ajatellen.

Mylly tiipii

Vanhoista mainostekstiileistä tehdyn tiipiin idea tuli Sirpa Niemiselle halusta tehdä jotain lapsille, niinpä hän suunnitteli ja ompeli teltan lasten leikkejä varten. Sirpaa kiehtovat luova käsillä tekeminen sekä erityisesti kudonta, kankaanpainanta ja ompelu kuuluvat hänen lempitekniikoihinsa.

Tilataideteos: Kukat ja auringonvalo

Myllytorin keskellä sijaitsevan altaan yläpuolella kohoaa näyttävä tilataideteos. Kukat ja auringonvalo -nimisen teoksen takana on Joanna Paul, jonka intohimoina ovat piirtäminen ja luonnon inspiroima muotoilu. Taiteellaan hän haluaa välittää valon ja varjon lumoa myös muille. Inspiraatio teokseen syntyi Myllyn vierailun aikana, jolloin Joanna oli vaikuttunut tilan avaruudesta sekä auringonvalosta, joka loistaa ikkunalasien kukkakoristeiden läpi. Teoksessaan hän on käyttänyt jäykkää kierrätettyä bannerikangasta, johon on leikannut kuvioita. Bannerikankaan takana on silkkipainannalla värjätty polyesterikangas.

Mylly-ryijy

Anniina Airila mainitsee lempitekniikakseen ryijyjen teon. Materiaalien hypistelyn inspiroimana syntyikin mainostekstiilisuikaleista ryijysolmuilla mdf-levyn pohjaan tehty Mylly-ryijy. Ryijyn mdf-levyn ja reiät solmuille Anniina leikkasi Rasekon Fab Labissa laserleikkurilla. Pohjalevyn reikiin hän solmi ryijysolmutekniikalla mainostekstiileistä leikattuja suiroja. Lopputuloksena on pehmeästi väriä vaihtava luomus!

Uusi! ja Rantamieli

Käydessään vierailulla Kauppakeskus Myllyssä remontin aikana, Ullamari Murrolle muodostui ajatus laudoin peitetyistä ikkunoista ja uuden varovainen pilkistely niiden alta. Ullamari loi lempitekniikakseen kuuluvilla kangaspuilla Uusi! -maton, jossa on haettu lautamaista rakennetta ja jossa vanha mainosmateriaali peseytyy pois antaen uudelle tilaa. Rantamieli-matto taas kuvaa hänen suhdettaan kauppakeskukseen: ”Olen onnellinen, kun voin vain nopeasti kipaista hakemaan tarvitsemani, leppoisaa kuin rantapäivä”, Ullamari tuumaa.

Elämän palkit

Inspiraatio Elämän palkit -teokseen Tuuli Puistolla tuli halusta kokeilla jotain uutta. Paperipunonta ja valokuvamanipulaatio olivat teoksen lähtökohtia, joista idea kehittyi eteenpäin kollaasi- ja graffititaiteen sekä Bauhaus-movementin innoittamana nykymuotoonsa. Tuulia kiinnostaa nykytaide sekä tekstiilialan ja kuvataiteen menetelmät yhteen sekoitettuna. Työtekniikoista hänen suosikeikseen nousevat kuosi- ja kuviosuunnittelu sekä tuotesuunnittelu.