Siirry sisältöön

Rasekon opiskelijoiden puusepänalan tuotteita mukana Prinsessan matka -näyttelyssä

Rasekossa voi opiskella artesaaniksi monella eri alalla. Puusepänalaa opiskellaan Mynämäen toimipisteessä. Opintoihin kuuluu mm. erilaisten käyttöesineiden, huonekalujen ja muiden tuotteiden suunnittelua ja valmistamista.

Viime syksynä opiskelijat pääsivät mukaan hieman erilaiseen projektiin, kun Turun linnan Prinsessan matka -näyttelyn rakentumiseen tarvittiin rekvisiittaa. Opiskelijat ryhtyivät opettajien ohjauksessa tuumasta toimeen ja lopputuloksia voi käydä ihastelemassa linnassa huhtikuuhun 2024 asti.

– Museotekniikan opettajamme Janne Aakko vinkkasi tästä yhteistyömahdollisuudesta Turun linnan kanssa. Kiinnostuimme projektista ja kävimme opettaja Jouni Suvalan kanssa tapaamassa linnan museolehtori Lauri Heikkilää, keskustelemassa projektin toteutuksesta ja tutustumassa piirustuksiin, puusepän alan opettaja Aleksi Mikkola kertoo.

Palaveri johti yhteistyöhön ja piirustusten mukaisten tuotteiden valmistaminen alkoi. Toisen vuoden opiskelijan Annin mielestä oli mukavaa päästä toteuttamaan työ arkkitehtipiirrosten pohjalta. – Osa ratkaisuista, kuten rakenteelliset ratkaisut, päätettiin kuitenkin itse. Tärkeintä suunnitelmissa oli se, että tuotteet kestävät koko näyttelyn ajan eli noin kaksi vuotta ja viimeistely näyttää hyvältä, Mikkola kertoo.

– Pääsin vuosikurssilaisteni kanssa toteuttamaan näyttelyyn kolme kerrostarjotinta, jotka on tarkoitettu tasapainoleluiksi eli niiden pitää keikkua mutta ei kaatua. Projekti oli haastava, mutta mielenkiintoinen! Oli hauskaa päästä heti opintojen alussa toteuttamaan asiakastyötä, opiskelija Maria kertoo.

Aleksi Mikkolan mukaan projektin tavoitteissa onnistuttiin hyvin. Pintakäsittelyn jälki on erittäin hyvä ja pöytien jalat ja tarjoiluastiat ovat hieno näyte puusepänalan osaamisesta. Vaneristen pöytälevyjen valmistaminen oli taas enemmänkin lavasterakentamista. Aikataulussa pysyttiin ja tuotteet olivat valmiita hyvissä ajoin ennen näyttelyn avajaisia.

Kuvat: Anni Asmola, Aleksi Mikkola


Toimintaa ja yllätyksiä täynnä oleva Prinsessan matka -näyttely on satukirjamainen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa lapset pääsevät tutustumaan erilaisten tarinoiden ja tehtävien kautta Katariina Jagellonican elämän eri vaiheisiin ja prinsessaksi kasvamiseen. Prinsessan matka paljastaa, että prinsessatkin olivat aitoja ihmisiä iloineen ja suruineen. Prinsessan matka -näyttely on avoinna Turun linnassa 7.4.2024 asti.

– Turun museokeskus