Siirry sisältöön

Poikkeuksellinen työelämäjakso Islannissa

Tapio käyttää 3D-tulostinta.

Muinaistekniikan opiskelija Tapio Koivisto lähti alkuvuonna kansainväliselle työelämäjaksolle Islantiin. Matka venyi ja sai erikoisia käänteitä, kun maailmanlaajuinen koronapandemia levisi juuri hänen jaksonsa aikana.

Muinaistekniikan artesaaniksi opiskeleva Tapio Koivisto lähti helmikuun puolivälissä työelämäjaksolle Fab Lab Isafjörduriin Islantiin. Noin kuukauden kuluttua tilanne koko maailmassa muuttui korona-pandemian myötä ja julkiset tilat menivät kiinni niin Suomessa kuin Islannissakin. Palaaminen kotiin oli moneen otteeseen esillä. Tapio itse kuitenkin toivoi, että saisi jatkaa opiskelua Isafjördurissa. Lopulta työelämäjakson jatkuminen saatiin varmistettua ja myös Erasmus+ liikkuvuusapurahoitukseen saatiin sovittua jatkoa.

Julkisten tilojen sulkeutuessa maaliskuun puolivälissä Tapio jäi muutamaksi viikoksi työskentelemään yksin Fab Labin tiloihin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Tapion oli tarkoitus olla mukana Fab Labin ja paikallisten toimijoiden yhteisissä projekteissa. Poikkeusaika muutti suunnitelmia ja niiden mukaan Tapio sai työpaikkaohjaajaltaan valmiiksi erilaisia tehtäviä, joita suoritti itsenäisesti työpaikalla. Liikkuminen Fab Labin ja majoituksen välillä onneksi onnistui helposti, sillä ne ja koulurakennus sijaitsevat kaikki samalla alueella.

Huhtikuun lopulla tilanne jälleen muuttui ja muut Fab Labissa olleet opiskelijat ja työpaikkaohjaaja palasivat takaisin töihin. Paluun jälkeen työpaikalla pidettiin yllä tarkkoja hygieniaohjeistuksia turvaväleistä ryhmäkokoihin. Samaan aikaan maailmalla tilanne oli pahentunut ja huoli suojavisiirien riittävyydestä nosti esiin ajatuksen siitä, että Fab Labissa voitaisiin tuottaa 3D-tulostettuja pantoja suojavisiireihin. Yhteyttä muihin maailman Fab Labeihin pidettiin aktiivisesti ja samalla selvitettiin myös Suomen tilannetta Fab Lab Rasekon kanssa. Aivoriihikeskusteluihin osallistui myös Reykjavikin yliopiston ja sairaalan henkilökuntaa. Suojavisiireiden pantoihin löytyi valmis malli ja niitä printattiin Fab Labissa erä.

Tapio kertoo työelämäjakson kuluneen nopeasti, vaikka hän olikin osan ajasta yksin työpaikalla. Paluulentojen saaminen osoittautui haasteelliseksi ja matka venyikin sen vuoksi lopulta viikolla. Paluulento oli myös huomattavasti normaalia arvokkaampi. Hygienia- ja turvaväliohjeistukset Ruotsin välilaskulla olivat paljon höllempiä ja poikkesivat Islannin ja Suomen ohjeistuksista. Suomeen päästyään Tapio ohjeistettiin jäämään kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Tapio kuvailee ulkomaan työelämäjaksoa todella ainutlaatuiseksi kokemukseksi. Vaikka ennalta suunnitellut automatkat Islannissa jäivätkin väliin, pystyi Tapio jonkin verran liikkumaan vuonoalueella ja näkemään paikallista ympäristöä. Hän suosittelee Islantia kaikille kansainvälisestä työelämäjaksosta haaveileville. Hän aikoo myös itse lähteä jossain vaiheessa takaisin Islantiin nauttimaan sen upeasta luonnosta ja kulttuurista!

Rasekossa on kaikilla luovilla aloilla ja tutkintotasoilla (perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto) on mahdollisuus lähteä Fab Lab Isafjörduriin työelämäjaksolle, jos digitaalinen suunnittelu ja valmistaminen kiinnostavat ja ne sopivat opiskelijan suoritettavan tutkinnon sisältöön (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan). Ohjelmia ja laitteita voi harjoitella käyttämään Rasekon omassa Fab Labissa jo ennen kansainvälisyysjaksolle lähtemistä.

Kuvat: Tapio Koivisto, Bettina Haavisto