Siirry sisältöön

Neljän vuodenajan suurlähetystöillallinen Bangkokissa

Thaimaa kaikki annokset.

Yhteistyö oppilaitosverkosto ThaiGo:n kautta on avannut hienon mahdollisuuden Rasekon, Turun ammatti-instituutin ja Lapin koulutuskeskus Redun tarjoilija- ja kokkiopiskelijoille. Kuuden opiskelijan ja kahden opettajan tiimi on päässyt suunnittelemaan Suomen Thaimaan suurlähetystölle Suomen neljä vuodenaikaa -teemaisen menuun lounaalle, illalliselle ja cocktailtilaisuuteen. Vieraina tulee olemaan diplomaatteja, suurten thaimaalaisten yritysten johtoa sekä muita lähetystön yhteistyökumppaneita. Viikon suurlähetystötyöskentelyn jälkeen opiskelijat siirtyvät hankkimaan kokemusta kolmen viikon ajaksi viiden tähden luxushotelli Athene Bangkokiin.

Thaimaan tiimi.
Matkalle lähtevät opettaja Tomi Aho ja kokkiopiskelija Arttu Parviainen Rasekosta, Eetu Tolppanen Redusta, Oona Leivo ja opettaja Niina Vahtera TAista, Sandra Salminen Redusta sekä Mikko Laaksonen TAIsta. Kuvasta puuttuu opiskelija Leila Karhunen.

Rasekosta matkaan lähtee kokki-opiskelija Arttu Parviainen. Instituutista tiimiin valikoituivat mukaan tarjoilijaopiskelijat Oona Leivo ja Leila Karhu sekä kokkiopiskelija Mikko Laaksonen ja Redusta Sandra Salminen ja Eetu Tolppanen. Rasekon Tomi Aho ja TAI:n Niina Vahtera edustavat opettajia.

Teemana Suomen neljä vuodenaikaa

Menuiden teema Suomen neljä vuodenaikaa sekä maistuu että näkyy ruoka-annoksissa ja drinkeissä. Yhteistyössä luodut annokset yhdistelevät Suomen ja Thaimaan ruokakulttuuria uudenlaisilla tavoilla. Keväisessä lohipastrami-annoksessa thaimaalaisen kastikkeen chili on korvattu tyrnillä ja kesää edustavan jogurttipannacottan maustaa kirveli. Annoksissa on kaikkineen runsaasti kirpeyttä, makeutta, suolaisuutta ja tulisuutta. Myös annosten visuaalinen ulkonäkö ja muu somistus on opiskelijajoukon käsialaa.

Drinkit on suunniteltu yhtä suurella intohimolla. Talvidrinkki koostuu puolukkavodkasta ja sitruunamehusta höystettynä hyppysellisellä hopeapuuteria ja koristeltuna upealla talviyrtillä. Kevätdrinkin maustaa kuusenkerkkä ja syksyn mustikkainen drinkki koristellaan vehnäntähkällä.

Kaikkien annosten ja juomien takana on elämyksellinen tarina, johon opiskelijat ovat heittäytyneet mukaan. Esimerkiksi saamelaistaustan omaava Sandra on pakannut matkalaukkuunsa saamen kansallispuvun, joka tulee taatusti herättämään arvostusta koristeellisessa Thaimaassa.

Skype-haastatteluilla töihin viiden tähden hotelliin

Viikon suurlähetystössä työskentelyn jälkeen opiskelijat siirtyvät hankkimaan osaamista bangkokilaiseen viiden tähden hotelliin Athene Bangkokiin. Työhaastattelut tehtiin Skype-yhteydellä, mikä jo itsessään oli elämys. – Jännittää! Mutta ollaan oltu tosi innoissamme jo toukokuusta asti! opiskelijat kertovat. Runsaan kolmen viikon pesti luxushotellissa tullee antamaan vähintäänkin mielenkiintoisia kokemuksia, itseluottamusta ja kielitaidon petraantumista.

Matkalaukkuihin on pakattu oman innostuksen lisäksi isot määrät erilaisia raaka-aineita, kotimaisten tuottajien tuotteita (esimerkiksi Kolatun juustoja, Mimiksen yrttejä ja Laplandian juomia) sekä somistusrekvisiitaksi sopivia esineitä.

Opiskelijat haastateltiin Skypen avulla.

ThaiGO on Suomen ja Thaimaan välinen oppilaitosverkosto, joka aloitti toimintansa vuonna 2014 Opetushallituksen rahoittamana. Rasekon koordinoiman verkoston tavoitteena on mm. kehittää ammatillista osaamista monikulttuurisessa toimintaympäristössä sekä opiskelijoiden että opetushenkilöstön kansainvälisiä valmiuksia. Työpaikoilla oppimisen laadun varmennuksen ja mukana olevien oppilaitosten kansainvälisen toiminnan kehittäminen on myös tärkeä osa hanketta.