Siirry sisältöön

Lähihoitajaopiskelijat herättelivät nuorten ajatuksia Päihdedraamalla

Lähihoitajaopiskelijoiden ryhmä istuu tuoleilla, kaksi opiskelijaa seisoo.

Päihdekasvatus on tärkeää kasvatustyötä ja sen päämääränä on edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia. Rasekon mielenterveys- ja päihdetyön sekä lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalojen lähihoitajaopiskelijat järjestivät viime viikolla perinteiseen tapaan opettajiensa Sari Siipolan ja Pia Mähkän johdolla kolmipäiväisen Päihdedraaman Naantalin seurakuntakeskuksen tiloissa. Mukana yhteistyössä olivat Naantalin kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelut, nuorisotyö, sivistyspalvelut ja Naantalin seurakunta.

Päihdedraama järjestetään vuosittain kaikille Naantalin seiskaluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Tänäkin vuonna seiskaluokkalaiset saapuivat seurakuntakeskukselle luokka kerrallaan ja luokat jaettiin pienempiin ryhmiin. Ryhmät kulkivat Rasekon opiskelijoiden ohjaamina huoneesta toiseen ja seurasivat tarinan eri vaiheita. Päihdedraamaa varten lähihoitajaopiskelijat käsikirjoittivat ja näyttelivät tarinan itse sekä lavastivat huoneet eri kohtauksia varten.

Tämänkertaisessa fiktiivisessä näytelmässä seurattiin kertojien johdolla aktiivisesti jääkiekkoa harrastavan Allun ja hänen joukkuetovereidensa ajautumista päihteiden pariin. Viimeisessä huoneessa jokainen kävijä sai valita polun, johon Alluna lähtisi. Tarinalla haluttiin herätellä ajatuksia valintojen tekemisen seurauksista sekä uskalluksesta sanoa ei päihteille ryhmäpaineen alaisena. Myös rohkeus pyytää apua nousi vahvasti esiin, sillä päähenkilö vetäytyi kuoreensa eikä puhunut ongelmistaan edes ystävilleen.

Näytelmän lopuksi seiskaluokkalaisten ryhmät kävivät avohuollon ohjaajien ja kuraattorien kanssa purkuhuoneissa läpi tarinan eri kohtauksia, hyödyntäen samalla Mielenterveys voimaksi -kuvakortteja. Kävijät antoivat purkuhuoneessa myös palautetta ja arvioivat näytelmää kyselyn avulla.

Palautteen anto on tärkeä osa Päihdedraamaa, sillä se auttaa seuraavan vuoden järjestäjiä tarinan suunnittelussa. Näytelmä on koettu kävijöiden puolesta todenmukaiseksi ja tehokkaaksi opetustavaksi, joka jää mieleen ja antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Järjestäville lähihoitajaopiskelijoille Päihdedraama on merkittävä kokemus, joka palkitsee antamalla uutta osaamista tulevaisuutta varten.