Siirry sisältöön

Tietoa koulutuksesta

Tutkinto:

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Aloitus:

Koulutus toteutetaan päiväopintoina, monimuoto-opintoina tai oppisopimuksella. Yhteishaun kautta hakevat aloittavat elokuussa 2024 (45 paikkaa). Jatkuvan haun kautta hakevat aloittavat joko määrättyinä yhteisinä aloituspäivinä tai oman henkilökohtaistettavan aikataulun mukaan.

Kenelle:

Ruokapalvelun (kokki) ja asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) on suunnattu ruoanvalmistuksesta, asiakaspalvelusta tai salityöskentelystä kiinnostuneille henkilöille, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto tai henkilöille, jotka haluavat vaihtaa alaa. Koulutus soveltuu myös riittävän suomen kielen taitaville maahanmuuttajille.

Opiskelut alkavat opiskeluvalmiuksia tukevilla opinnoilla. Mikäli et tarvitse opiskelua tukevia opintoja opintosi voidaan suunnitella henkilökohtaisesti.

Ohjaamme sinua valitsemaan tilanteeseesi sopivan osaamisalan ja tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

Kuvaus:

Oletko kiinnostunut ammattimaisesta ruoanlaitosta ja ravintolan asiakaspalvelusta? Perustutkintokoulutuksessa voit suuntautua joko ruokapalvelun (kokki) tai asiakaspalvelun (tarjoilija) osaamiseen.

Kaikki opiskelevat aluksi perusasiat ravitsemispalveluissa toimimisesta: esimerkiksi laitteet, työmenetelmät, raaka-aineet ja hygieniavaatimukset. Sen jälkeen opiskellaan osaamisalan mukaiset opinnot kuten lounas- tai annosruokien valmistus tai annosruokien ja juomien myynti ja tarjoilu. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit syventyä itseäsi kiinnostaviin osa-alueisiin kuten kahvilapalveluihin, tilaus- ja juhlaruokapalveluihin tai á la carteen. Tarvittaessa opiskelusi alkavat opiskeluvalmiuksia tukevilla opinnoilla.

Ohjaamme sinua valitsemaan tilanteeseesi sopivan osaamisalan ja tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

KOKIN TYÖTEHTÄVÄT:
Kokki toimii ruoanvalmistuksen tehtävissä valmistaen maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot. Kokki myös laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle. Työpaikkoja on erilaisissa ravintoloissa suurtalouskeittiöistä ja juhlapalveluista fine dining -ravintoloihin. Suuria työllistäjiä ovat henkilöstöravintolat, ketjuravintolat ja liikenneasemat. Kokkeja työskentelee myös esimerkiksi kevyitä lounaita tarjoavissa kahviloissa.

TARJOILIJAN TYÖTEHTÄVÄT:
Tarjoilija toimii asiakaspalvelutehtävissä ja kunnostaa asiakastiloja, laittaa esille myytäviä tuotteita, esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia. Työpaikkoja on henkilöstöravintoloissa, kokouspalveluissa, à la carte -ravintoloissa, ketjuravintoloissa, liikenneasemilla ja baareissa. Monet tarjoilijat työllistyvät kahviloihin.

Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät: osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet kokit ja tarjoilijat työllistyvät myös henkilöstövuokrausyritysten kautta.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osp) muodostuu:
– ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja
– yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä).

HUOM! Tutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2024. Koulutuksen kuvaus päivitetään alkuvuodesta 2024 vastaamaan uusia tutkinnon perusteita.

Toteutus:

Koulutus toteutetaan päiväopintoina, monimuoto-opintoina tai oppisopimuksella. Ravintola- ja catering-alan perustutkintokoulutuksen päiväopetusryhmä on aloittanut opintovalmiuksia tukevilla opinnoilla (OPVA) 14.8., mutta varsinaiset ammatilliset opinnot aloitetaan 9.10.2023, joten siihen mennessä voit hakeutua ja aloittaa. Haastattelussa suunnitellaan sinun henkilökohtainen aloitusaika tarpeesi mukaan.

Toimipiste:

Raision Eeronkuja 3:n toimipiste

Kustannukset opiskelijalle:

Perustutkintokoulutus on maksutonta. Kustannuksia voi muodostua esim. työvälineistä ja materiaaleista.

Tutustumispäivä ammatilliseen koulutukseen

Tule tutustumaan sinua kiinnostavan alan opintoihin ja oppimisympäristöihin! Tutustumispäivän aikana pääset kokeilemaan alan työtehtäviä ja tapaamaan opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi kuulet työllistymismahdollisuuksista. Tutustuminen sopii sekä yläkoululaisille että aikuisille alasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu koulutuskokeiluun täällä.

Kansainvälisyys Rasekossa

Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä osaamistasi ja kokemustasi opintojen aikana. Voit lähteä työelämäjaksolle useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useassa Euroopan maassa (mm. Espanjassa, Saksassa, Hollannissa, Islannissa ja Portugalissa) sekä Kiinassa ja Thaimaassa. Ulkomaanjakso parantaa ammattitaitoasi sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemustasi.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Voit esimerkiksi hankkia osaamista työskentelemällä kansainvälisessä yrityksessä kotimaassa tai toimia tänne tulevien ulkomaisten opiskelijoiden tuutorina. Lue lisätietoja kansainvälistymismahdollisuuksista.

Kaksoistutkinto

Kaksoistutkintoon opiskellessasi suoritat yhtäaikaisesti sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot suoritetaan Raision lukiossa iltapäivisin erillisen lukujärjestyksen mukaisesti. Lue lisätietoja kaksoistutkintoon opiskelemisesta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea opiskelemaan korkeakouluun. Osaamistasi voit kasvattaa tai syventää myös esimerkiksi suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai muita lyhyempiä täydennyskoulutuksia.

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Kysy lisää

Airi Levonen
puh. 044 705 7651
airi.levonen@raseko.fi

Mari Vartiainen
puh. 044 705 7608
mari.vartiainen@raseko.fi

Henkilö tarjoilemassa ruoka-annosta toiselle henkilölle.
Henkilö tekemässä leivonnaisia keittiöympäristössä.
Thaimaa kaikki annokset.
Kokki puhdistaa jälkiruokalautasia.
Erilaisia salaatteja opiskelijaruokalan linjastossa.