Siirry sisältöön

Tietoa koulutuksesta

Tutkinto:

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Aloitus:

Yhteishaun kautta hakeutuvat: aloitus elokuussa 2024 (45 paikkaa). Jatkuvalla haulla hakeutuvien aloitus joustavasti. Työvoimakoulutuksien aloitusajat TE-palveluiden sivuilta.

Kenelle:

Nuoret peruskoulusta tai lukiosta tulevat. Aikuiset alan vaihtajat.

Kuvaus:

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä:
– ammatilliset tutkinnon osat 145 osaamispistettä
– yhteiset tutkinnon osat 35 osp.

Metallialan opinnoissa opinnoissa tutustut moderneihin valmistustekniikoihin ja automaation ja digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin sekä erilaisiin materiaaleihin. Ensimmäisen opiskeluvuoden sisältö on kaikille sama: koneistuksen, levytöiden ja hitsauksen sekä asennuksen ja automaation perustyöt. Näin kaikki opiskelijat saavat ennen osaamisalan valintaa kuvan siitä, mitä eri osaamisalojen opinnot sisältävät. Hakeutuminen tutkintonimikekohtaisiin opintoihin (koneistaja, koneautomaatioasentaja, levyseppähitsaaja) tapahtuu ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

*******
Opintoihin sisältyy kaksi kaikille pakollista tutkinnon osaa:
– Valmistustyötehtävissä toimiminen
– Asennus- ja automaatiotyöt
– sekä osaamisalan mukaiset pakolliset tutkinnon osat.

Osaamisalan valinnan jälkeen syvennytään joko huolto- ja kunnossapitoasennuksiin (koneautomaatioasentaja), sorvaukseen, jyrsintään ja koneistukseen (koneistaja) tai hitsaukseen ja levy- ja rakennetöihin (levyseppähitsaaja).

Koulutussopimus eli osaamisen hankkiminen työpaikoilla on osa tutkintoa. Voit halutessasi suorittaa osan siitä ulkomailla. Opiskelun aikana suoritat myös hätäensiapu-, työturvallisuus- ja tulityökorttikoulutukset.

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

HUOM! Tutkinnon perusteet uudistuvat 1.8.2024. Koulutuksen kuvaus päivitetään alkuvuodesta 2024 vastaamaan uusia tutkinnon perusteita.

Toteutus:

Kokopäivätoiminen päiväopiskelu. Myös oppisopimusopiskelu.

Toimipiste:

Raision Eeronkuja 3:n toimipiste

Kustannukset opiskelijalle:

Ammatillinen perustutkintokoulutus on maksutonta.

Tutustumispäivä ammatilliseen koulutukseen

Tule tutustumaan sinua kiinnostavan alan opintoihin ja oppimisympäristöihin! Tutustumispäivän aikana pääset kokeilemaan alan työtehtäviä ja tapaamaan opiskelijoita ja opettajia. Lisäksi kuulet työllistymismahdollisuuksista. Tutustuminen sopii sekä yläkoululaisille että aikuisille alasta kiinnostuneille. Ilmoittaudu koulutuskokeiluun täällä.

Kansainvälisyys Rasekossa

Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä osaamistasi ja kokemustasi opintojen aikana. Voit lähteä työelämäjaksolle useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useassa Euroopan maassa (mm. Espanjassa, Saksassa, Hollannissa, Islannissa ja Portugalissa) sekä Kiinassa ja Thaimaassa. Ulkomaanjakso parantaa ammattitaitoasi sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemustasi.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Voit esimerkiksi hankkia osaamista työskentelemällä kansainvälisessä yrityksessä kotimaassa tai toimia tänne tulevien ulkomaisten opiskelijoiden tuutorina. Lue lisätietoja kansainvälistymismahdollisuuksista.

Kaksoistutkinto

Kaksoistutkintoon opiskellessasi suoritat yhtäaikaisesti sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot suoritetaan Raision lukiossa iltapäivisin erillisen lukujärjestyksen mukaisesti. Lue lisätietoja kaksoistutkintoon opiskelemisesta.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea opiskelemaan korkeakouluun. Osaamistasi voit kasvattaa tai syventää myös esimerkiksi suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai muita lyhyempiä täydennyskoulutuksia.

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Kysy lisää

Kehittämispäällikkö
Marko Suominen
puh. 044 705 7629
marko.suominen@raseko.fi

Kaksi koneistajaopiskelijaa laitteen äärellä.
Henkilö hitsaamassa työsalissa.
Koneautomaatioasentajaopiskelija harjoitteluseinäkkeen edessä.
Henkilö työskentelemässä työkoneella.