Siirry sisältöön

Koulutuksella teoreettista tietoa ja toimintavalmiuksia kokemusasiantuntijalle

Kokemusasiantuntija täydentää palvelujärjestelmää

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai vaikeasta elämäntilanteesta. Kokemusasiantuntija voi mm.

luennoida ja käydä erilaisissa tapahtumissa ja organisaatioissa antamassa tietoa sairaudesta/riippuvuudesta sekä toivoa ja luottamusta siihen, että toipuminen on mahdollista. Kokemusasiantuntija voi myös kohdata asiakkaita kahden kesken, kuunnella ja neuvoa henkilökohtaisesti. Ennen kaikkea kokemusasiantuntija toimii linkkinä ja tulkkina ammattilaisten, asiakkaiden ja potilaiden välillä ja omalta osaltaan vaikuttaa palvelujen toimimiseen.

Raseko järjestää kokemusasiantuntijakoulutusta yhdessä Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijaverkoston (Turun A-Kilta, Turun Mielenterveysyhdistys ITU, Varsinais-Suomen Sininauha Ry, Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry) kanssa. Koulutuksen kohderyhmänä on mielenterveyden häiriöstä, rikostaustoista tai riippuvuudesta toipumisprosessissa oleva henkilö tai hänen läheisensä, jolla on halua kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Yhtenä kouluttajana elokuussa seuraavan kerran alkavassa koulutuksessa toimii päihde-, kriminaali- ja mielenterveyskuntoutuksen palveluja tarjoavassa Varsinais-Suomen Sininauha ry:ssä työskentelevä Hannu Vesterinen. Hannulla on omakohtainen kokemus vuosikymmenten päihdekierteestä – ja siitä toipumisesta. – Omat päihdekokeiluni alkoivat 12-vuotiaana. Vaikka opiskelin itselleni ammatin ja kävin töissäkin, oli päihteiden käyttö jokapäiväistä. Yhtenä maanantai-aamuna sitten katsoin itseäni peilistä ja tiesin kääntöpisteen tulleen. Nyt olen ollut kohta viisi vuotta raittiina, Hannu kertoo. – Tällä hetkellä työskentelen VS Sininauhassa kokemusasiantuntijana ja ohjaajana ja toimin aluekoordinaattorina VS-KAT-verkostossa. Olen itsekin suorittanut kokemusasiantuntijakoulutuksen, joka on siitä erinomainen koulutus, että se sekä antaa toimintavalmiuksia auttaa muita että toimii kouluttautujalle itselleen yhtenä oman toipumisen työvälineenä.

Kokemusasiantuntija Hannu Vesterinen.

– Kokemusasiantuntijakoulutus sopii henkilöille, jotka ovat tarpeeksi pitkällä omassa toipumisessaan, joilla on motivaatio sitoutua koulutukseen sekä halu työstää ja jakaa omia kokemuksiaan, Hannu kertoo. Positiivinen asenne on myös merkitsevä eikä ulospäinsuuntautuneisuudesta ainakaan haittaa ole. Koulutuksen laajuus on noin 80 tuntia ja näyttö tehdään kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon osasta ”kokemusasiantuntijana ja vertaisohjaajana toimiminen” (20 osp).

Ammatillisesta tutkinnosta lisää työkaluja pakkiin

Hannu on opiskellut Rasekossa mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon ja opiskelee tällä hetkellä alan erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella. – Näihin tutkintokoulutuksiin lähdin, koska vaikka käyttömaailma ja vertaisena toimiminen on tuttua, halusin saada lisäksi ammattimaisia työkaluja asiakkaiden ohjaamiseen. Oppisopimus sopii tämänhetkiseen tilanteeseeni erinomaisesti: työtehtäväni ovat siihen sopivia, työpaikkaohjaajanani toimii kannustava esimieheni, yhdistyksen toiminnanjohtaja Totti Räsänen ja työskentelen vielä toistaiseksi osa-aikaisesti neljä päivää viikossa, joten aikaa ja energiaakin kouluttautumiseen on. Tosin olen muutenkin ihminen, jonka täytyy jatkuvasti haastaa itseään, liika luppoaika saa pään voimaan huonosti, Hannu tunnustaa.

– Erikoisammattitutkinnosta toivon saavani vielä lisää työkaluja siihen, että jos asiakas on astunut ison askeleen ja saanut otettua yhteyttä, osaisin häntä myös auttaa. Eli vielä lisää osaamista ja tietoa. Ja toki myös sillä, että saan todistuksen osaamisestani, on merkitystä.

– Addikti elää päivän kerrallaan, joten pitkän ajan suunnitelmien tekeminen ei ole yksinkertaista. Toivon kuitenkin, että lähivuosina teen täysipäiväisesti mielenterveys- ja päihdetyötä ja että olen auttanut edes muutaman yksilön pois omasta kierteestään, Hannu toivoo.

Kiinnostuitko kokemusasiantuntijakoulutuksesta?

Haku koulutukseen on auki 2.5.2021 asti Rasekon www-sivuilla: www.raseko.fi/kasvatus-ja-ohjausalan-ammattitutkinto-kokemusasiantuntijakoulutus
Kokemusasiantuntijana toimimisesta voit lukea lisätietoja mm. Varsinais-Suomen KAT-verkoston sivuilta: www.vs-kokemusasiantuntijat.fi (avautuu uudessa välilehdessä)

Kiinnostuitko mielenterveys- ja päihdetyön ammatti- tai erikoisammattitutkintokoulutuksesta?

Haku näihin koulutuksiin tapahtuu Rasekon www-sivujen kautta:
www.raseko.fi/mielenterveys-ja-paihdetyon-ammattitutkinto
www.raseko.fi/mielenterveys-ja-paihdetyon-erikoisammattitutkinto
Seuraavat ryhmät aloittavat elokuussa.

Lisää aiheesta