Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Kokkiopiskelija pilkkomassa kasviksia.

Kokki valmistaa ruokia ja ruoka-annoksia yksin tai ryhmätyönä. Ruoan valmistuksen ohella ruokalistojen suunnittelun, elintarvikehygienian, ravitsemuksen, laiteteknologian ja asiakaspalvelun osaaminen ovat tärkeitä taitoja. Työssä tarvitaan myös organisointikykyä sekä hyvää mielikuvitusta.

Tutkinto: Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, ruokapalvelun osaamisala
(halutessasi voit opiskella myös asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija. Osaamisalan valinta tehdään ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.)

Ravintola- ja catering-alan perustutkintoon voit opiskella Raision Eeronkujan toimipisteessä.
Aloituspaikkoja kevään 2022 yhteishaussa on 60 kpl. Jatkuvan haun kautta voit hakeutua mukaan koska tahansa: www.raseko.fi/jatkuva-haku tai ota yhteyttä opinto-ohjaajaan (Niina Salama, niina.salama@raseko.fi, puh. 044 705 7443)!


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Opiskelu sisältää paljon käytännön ammattityötä ja sen lisäksi ammattiteoriaa ja yhteisiä opintoja. Käytännön tehtäviä opitaan koulun erilaisissa oppimisympäristöissä, erilaisissa projekteissa työelämän kanssa sekä työpaikoilla. Opinnoissa perehdytään mm. ruoanvalmistukseen, tarjoiluun, hygieniavaatimuksiin, asiakaspalveluun sekä yrittäjyyteen.

Tutkintoon sisältyy yksi kaikille pakollinen tutkinnon osa Ravitsemispalveluissa toimiminen sekä osaamisalan mukaisia tutkinnon osia kuten Lounasruokien valmistus tai Annosruokien valmistus.

Valinnaisilla tutkinnon osilla voit erikoistua mielenkiintosi mukaan esimerkiksi a’ la carte -ruoanvalmistukseen, suurkeittiön ruokatuotantoon, katu- ja pikaruokapalveluihin, juhlaruokien valmistukseen ja tarjoiluun tai laivatalouspalveluihin. Ensimmäisen opintovuoden aikana tehdään päätös suuntautumisesta joko ruokapalvelun (kokki) ja asiakaspalvelun (tarjoilija) osaamisalaan.

Rasekossa voit valita myös paikallisia valinnaisia tutkinnon osia, kuten 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa tai Viinitietous ja anniskeluasiat ravintolassa.

Opiskelija suorittaa opiskelunsa aikana myös hätäensiapu- ja hygieniapassikoulutukset ja osallistuu alkusammutuskoulutukseen.

Katso tästä ravintola- ja catering-alan vlogi Rasekon Youtube-kanavalla.


Työllistyminen: Työpaikkoja tarjoavat mm. kahvilat, ravintolat, suurtalousalan toimipaikat kuten sairaaloiden ja päiväkotien keittiöt, henkilöstöravintolat, liikenneasemat, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyritykset sekä matkustajalaivat. Hyvät etenemismahdollisuudet ja kansainvälisyys ovat alalle luontaista.

Ammatteja: kokki, ruokapalvelutyöntekijä, keittäjä, ravitsemistyöntekijä, kahvilatyöntekijä, suurtalouskokki, ravintolakokki


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä hankkimaan osaamista useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Saksassa ja Islannissa) sekä Aasiassa (Kiinassa ja Thaimaassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat alasi kansainvälisyysvastaavalta.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Opinnot toteutetaan Raision lukiossa.  Lue lisää kaksoistutkinnosta.

Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen tai erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.


Opinto-ohjaaja: Niina Salama, niina.salama@raseko.fi, puh. 044 705 7443
Koulutuspäällikkö: Marja Kinnunen, marja.kinnunen@raseko.fi, puh. 044 7057 574

Lue lisää kokin ammatista (avautuu uuteen välilehteen Työmarkkinatorin sivustolle).

Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)

Opiskelen Rasekossa kokiksi, koska

”Koulua suositeltiin minulle, hyvät opettajat ja opetustavat!”

”Täällä on kiva opiskella, koska ryhmähenki on loistava!”