Siirry sisältöön

Joustoa opintopolkuun erilaisissa oppimisympäristöissä

Telakalla rakennettavana oleva risteilijä, Meyerin nosturi ja sininen taivas.

Osaamista voi hankkia opiskellen vuorotellen koulun oppimisympäristöissä ja koulutussopimuksilla ja oppisopimuksilla yrityksissä

Rymättyläläinen Aaron Pietilä valmistuu näinä päivinä Rasekosta automaatioasentajaksi. Syksyllä 2018 aloitetut opinnot on nyt suoritettu ja tutkintotodistus on kohta plakkarissa.

Aaron opiskeli muuten aika lailla valtavirrassa eli sen mukaan, miten vielä suuri osa ammattiopinnoissa olevista nuorista opiskelee: 1. opiskeluvuosi teoriaopintoja ja käytännön työn harjoittelua koulussa ja koulun työmailla sekä koulutussopimusjakso toisen ja kolmannen vuoden opintojen aikana. Reipas nuori mies onnistui kuitenkin hankkimaan itselleen alan kesätyön toisen vuoden jälkeen ja sai sen vielä solmittua ns. kesäajan oppisopimukseksi. Oppisopimus sidottiin laivasähköasennuksen valinnaiseen tutkinnon osaan ja osittain kiinteistöjen automaatio- ja tietojärjestelmät -tutkinnon osaan. Näin kesätyöstä oli Aaronille hyötyä paitsi osaamisen karttumisen ja ansaitsemisen kantilta, myös opintojen suhteen, sillä ne etenivät kesän aikana.

Sähköalan opiskelija Aaron Pietilä Rasekon työsalissa.

Kesäajan oppisopimus voi vauhdittaa valmistumista

Nykyään oppisopimuksen voi solmia koko tutkinnon lisäksi myös yksittäisiin tutkinnon osiin ja jopa tutkinnon osan osiin. Osaamista voi siis kartuttaa joustavasti vaikkapa vain kuukaudenkin pätkissä erilaisissa ympäristöissä oppilaitosopiskelun, koulutussopimusopiskelun ja oppisopimusopiskelun välillä vaihdellen. Lyhytaikaisesta oppisopimuksesta on hyötyä opiskelijalle, joka voi vauhdittaa valmistumistaan kesätyön aikana. Siitä on hyötyä myös yritykselle, joka saa motivoitunutta henkilöstöä väliaikaisiin tarpeisiin ja pääsee samalla tutustumaan paremmin potentiaalisiin työntekijöihin.

Oppisopimuksessa saa tehdä käytännön töitä, pääsee työelämään kiinni ja saa palkkaa, samalla kun opinnot etenevät. Suosittelen lyhytaikaista oppisopimusta kenelle tahansa. Kannattaa kysyä vaikka omasta koulutussopimuspaikasta, voisiko harjoittelun muuttaa oppisopimukseksi, Aaron rohkaisee.

Oppisopimuksen ja koulutussopimuksen erona on se, että oppisopimuksella osaamista hankkiva on määräaikaisessa työsuhteessa yritykseen ja saa palkkaa, koulutussopimuksella opiskeleva ei ole työsuhteessa. Kummassakin mallissa opiskelijalle nimetään työpaikalta työpaikkaohjaaja, joka on mukana perehdyttämisessä, ohjauksessa, palautteen antamisessa ja usein myös hankitun osaamisen näytön arvioinnissa.

– Olin oppisopimuksella Meyerin telakalla Mardi Gras -laivaa rakentamassa. Työpaikkaohjaajanani toimi Toni Päiväläinen. Hän antoi minulle ja työparilleni aamuisin hommat ja ohjasi niiden tekemisessä. Kun olimme olleet jo jonkin aikaa töissä, Toni antoi enemmän vapautta tehdä työt omatoimisemmin. Olin oppisopimuksella El-Master Oy:ssä kuusi kuukautta ja hyvässä porukassa aika meni kyllä tosi nopeasti! Aaron kertoo. – Palasin kouluun joulukuussa. Etäopiskelukin on sujunut Rasekossa ihan hyvin, yksi opettajista on opettanut verkon kautta teoriaa ja koululle ja työmaille on päästy pienissä porukoissa vuorotellen tekemään käytännön hommia.

Amiksesta korkeakouluun

Aaron on yksi siitä koko ajan kasvavasta porukasta, joka ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen hakeutuu korkeakouluopintoihin. Aaron on hakenut Turun ammattikorkeakouluun konetekniikkainsinöörin opintoihin: – Haluaisin joskus tulevaisuudessa työnjohdollisiin tehtäviin, hän suunnittelee. Ensin on kuitenkin edessä työskentely tutussa porukassa telakalla uuden laivan kimpussa – oppisopimus siis poiki toistaiseksi työpaikan. Myös armeija on tarkoitus vielä suorittaa ennen korkeakouluopintoihin suuntaamista.


Ammatilliseen tutkintoon opiskeleva, kiinnostuitko lyhytaikaisesta oppisopimuksesta? Jos olet jo esimerkiksi saanut kesätyöpaikan, keskustele sekä esimiehesi että opettajasi kanssa, voisiko siihen solmia oppisopimuksen ja siten vauhdittaa opintoja. Ja jos et vielä ole saanut kesätyöpaikkaa, ota rohkeasti yhteyttä työantajiin ja kysele! Jos työnhaussa tärppää, kannattaa miettiä mahdollisuutta oppisopimukseen. Raision oppisopimustoimistossa hoidetaan tarvittavat paperityöt ja autetaan eteenpäin. Työnantaja voi myös tietyin edellytyksin saada koulutuskorvausta opiskelijan ohjaamisesta!

Seuraava verkon kautta pidettävä kaikille avoin oppisopimusinfo pidetään keskiviikkona 21.4.2021 klo 8.30 Teamsin kautta.