Taideteollisuusalan pt, artesaani (metalliseppä)

Kaksi henkilöä metalliseppien työsalissa. Toinen kuumentaa metallia tahkolla ja toinen takoo alasimella.

Taideteollisuusalalla suunnitellaan ja valmistetaan yksilöllisiä ja laadukkaita tuotteita sisustukseen ja elinympäristöön.

Tutkinto: Taideteollisuusalan pt, artesaani, metalliseppäalan osaamisala

Metallisepän alaa voit opiskella Raision Eeronkujan toimipisteessä.
Aloituspaikkoja kevään 2022 yhteishaussa on 5 kpl. Koulutukseen voi hakeutua myös jatkuvalla haulla www.raseko.fi/jatkuva-haku.

Taideteollisuusalan perustutkintoon hakeville järjestetään soveltuvuuskoe huhti-toukokuussa 2022. Tarkat aikataulut ja lisätiedot kokeesta päivitetään myöhemmin tälle sivulle.


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Opinnoissa on yksi kaikille pakollinen tutkinnon osa (Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen taideteollisuusalalla). Lisäksi opiskellaan osaamisalan mukaiset pakolliset tutkinnon osat (esim. Metallisepän alan tuotteen valmistaminen) sekä useita valinnaisia osia kuten Erikoistuminen taideteollisuusalalla, Yritystoiminnan suunnittelu tai Käsityötaidon ohjaaminen.

Metallisepän opintojen aikana tutustut metallien ja muiden kovien materiaalien ominaisuuksiin ja valmistat taottuja, pakotettuja, koneistettuja tai valettuja esineitä. Perinteisten tekniikoiden lisäksi voit kokeilla erilaisten materiaalien kuten puun, nahan tai muovin yhdistämistä esineeseen toimivaksi kokonaisuudeksi. Esinesuunnittelun ja -valmistuksen tukena käytössäsi on 3D-mallinnus sekä 3D-tulostus erilaisilla muoveilla.

Osaamista voit hankkia erilaisissa oppimisympäristöissä Rasekon työpajoilla, digitaalisessa kehittämiskeskuksessa Fab Labissa tai työelämäkumppanien yrityksissä kotimaassa tai ulkomailla (esimerkiksi Maltalla, Islannissa tai Hollannissa).


Työllistyminen:
Taideteollisuusalan ammattilaiset toimivat mm. puu-, metalli- ja restaurointialoilla ja vastaavat yleensä koko tuotteen valmistamisesta raaka-aineista lopulliseksi tuotteeksi. Alalla korostuvat yksilöllinen tekeminen, kädentaidot sekä suunnittelu ja korkeatasoinen valmistus. Työtä tehdään usein perinteiseen työtapaan pohjautuvilla tekniikoilla mutta yhä enemmän myös moderneilla digitaalisilla menetelmillä ja laitteilla.

Taideteollisuusalalla työllistytään osaamisalasta riippuen mm. huonekalujen, kiintokalusteiden ja sisustus- ja koriste-esineiden suunnitteluun ja valmistukseen tai rakennusten tai tuotteiden korjaustehtäviin yrittäjänä tai toisen palveluksessa. Alan ammattilaisia toimii lisäksi esimerkiksi opetus- ja neuvontatehtävissä, käsityötuotteita myyvissä liikkeissä, erilaisia tarvikkeita ja aineita myyvissä yrityksissä sekä museo- ja matkailualoilla.


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä hankkimaan osaamista useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita useissa Euroopan maissa (mm. Maltalla, Islannissa tai Hollannissa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat alasi kansainvälisyysvastaavalta.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Opinnot toteutetaan Raision lukiossa. Lue lisää kaksoistutkinnosta.

Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.


Opinto-ohjaaja: Salla Riihimäki, salla.riihimaki@raseko.fi, puh. 044 705 7647
Kehittämispäällikkö: Petri Tölkkö, petri.tolkko@raseko.fi, puh. 044 705 7577

Tutkinnon perusteet (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)