Siirry sisältöön

Vieläkö ehtisi tehdä jotain, josta tykkää?

Raisiolainen nuori mies Mika Oinonen ei vielä 80-luvun lopuilla tiennyt, mitä isona haluaa tehdä. Autoja oli kiva rassata, joten ajoneuvoasentajan koulutus silloisessa Raision ammattioppilaitoksessa tuli suoritettua. Päivääkään niitä hommia ei Mika kuitenkaan ole tehnyt, vaan armeijan jälkeen tie vei teollisuuden pariin yli 20 vuodeksi. Kokemusta muovituotteiden valmistuksen parista kertyi niin koneenkäyttäjänä kuin lopulta suunnittelu- ja esimiestehtävissä. Jossain takaraivossa kuitenkin kummitteli, että intohimoa muuhunkin voisi löytyä.

Finnartisans Mika Oinonen

– Oliko kyse sitten kuuluisasta keski-iän kriisistä, en tiedä. Pari-kolme vuotta sitten kuitenkin tuli vahvasti sellainen olo, että en enää ollut tyytyväinen, vaan halusin jotain muuta. Myin omakotitalon Maskussa, muutin puutaloon Portsaan, päätin alkaa opiskella ja vaihtaa alaa. Enkä ole katunut, Mika Oinonen hymyilee.

– Uuteen kotiini tein muutamia kalusteita puusta ja tunsin, että siinä voisi olla se oma materiaali. Huomasin remonttia tehdessäni myös, että yksilöllisten väliovien tarjonta Suomessa oli heikkoa. Tein itselleni ladonovi-tyyppisen liukuoven ja sen myötä sain idean omasta tuotesarjasta. Sitä tässä nyt olen opintojen aikana kehitellyt.

Mikan perustama Finnartisans-yritys valmistaa mittatilaustyönä design-ovia, kaappeja ja muita sisustuselementtejä koteihin ja julkisiin tiloihin. Tällä hetkellä työn alla on myös isohko ravintolakalusteprojekti.

– Opiskelu Rasekossa on ollut antoisaa ja meillä on ollut hyvä kannustava opettaja. Hän ei ole pakottanut minua mihinkään tiettyyn muottiin, vaan koko opintojen ajan olen voinut aidosti suuntautua itseäni kiinnostaviin tekniikoihin ja tehdä kaiken pitäen silmällä tämän oman tuotesarjan kehittelyä, Mika kiittelee Rasekon puusepän alan opettajaa Jouni Suvalaa. – Meillä on myös ollut kiva opiskeluporukka, jossa on ollut mukava työskennellä.

Opiskelijaksi hyppääminen jännitti

Mika Oinoselle oli selvää jo opintovapaalle jäädessään, että paluuta entiseen ei olisi. Lähtökohta jatkossa onkin itsensä työllistäminen. Hyvää tukea tähän hän on saanut Yritysneuvonta Potkurista.

Yrityksen perustamista enemmän itse asiassa jännitti opiskelijaksi hyppääminen. Kun sen askeleen sai otettua, on jatko ollut helpompaa.

Mika valmistuu lähiaikoina puualan artesaaniksi. Opintojen aikana hän kehitteli liukuovituotesarjan, valmisti mallit ja teki muuta esityötä yrityksen perustamiseksi. Osana opintoja hän myös suoritti Verkkokauppaympäristössä toimimisen tutkinnon osan, jossa pääsi konkreettisesti perustamaan oman verkkokaupan.

– Valikoiman olen yrittänyt suunnitella sellaiseksi, että samoilla palikoilla saa tehtyä useampia tuotteita – ovien lisäksi esimerkiksi kaappeja – ja että suuria laitteita tai investointeja ei tässä alkuvaiheessa tarvittaisi.

– Jos kaikki menee hienosti, niin kymmenen vuoden päästä Finnartisans on kasvanut muutaman hengen yritykseksi ja itse saan suunnitella, muotoilla ja kehittää malleja muiden hoitaessa varsinaisen tuotannon, Mika haaveilee. – Käsityö maksaa, mutta hyvin suunniteltuna ja omiin vahvuuksiin perustuvilla tuotteilla katetta pitäisi jäädä. Onhan siinä sitä paitsi vielä se joku status, että tuote on puusepän tekemä!

Mikan yritykseen voit tutustua osoitteessa www.finnartisans.com

Pöytä.

Aikuisena opiskelemaan?

Kiinnostaako sinua alan vaihto? Tai työskenteletkö jo alalla, joka on intohimosi, mutta sinulta puuttuu tutkinto? Voit saada tutkintoon johtavaan opiskeluun aikuiskoulutustukea.

Taideteollisuusalan perustutkintoon voit Rasekossa opiskella viidellä osaamisalalla: puusepänala, metallisepänala, restaurointi ja tuotteen valmistus – muinaistekniikka ja digitaalinen valmistus.

Kaikissa opinnoissa lähtökohtana on laadukas suunnittelu- ja valmistusosaaminen, perinteisten ja digitaalisten koneiden, laitteiden ja menetelmien hallitseminen sekä esteettinen osaaminen. Rasekolla on myös hyvät yhteistyösuhteet ympäri Eurooppaa ja käytännössä kaikilla halukkailla on mahdollisuus lähteä tuetulle 3 – 12 viikon jaksolle hankkimaan osaamista ulkomailta.

Lue lisää taideteollisuusalan esittelyistä ja hakeudu mukaan! Mika Oinosen sanoin:

Bonuksena: tämä on myös ollut tosi hauskaa, ehkä elämäni parhaimmat kaksi vuotta!