Siirry sisältöön

Viralliset todistukset ja opintosuoritusotteet ladataan itse Wilmasta opintojen päättyessä

Rasekossa on siirrytty todistusten ja opintosuoritusotteiden sähköiseen allekirjoittamiseen. 1.3.2024 alkaen opiskelijat lataavat omat viralliset todistuksensa ja opintosuoritusotteensa omasta Wilmastaan opintojen päättyessä. Wilma-tunnukset ovat voimassa 14 päivää opintojen päättymisen jälkeen.

Sähköinen todistus ja opintosuoritusote

Opiskelunsa päättävä opiskelija lataa virallisen todistuksensa ja opintosuoritusotteensa sähköisenä. Sähköinen asiakirja on luotettava, tietoturvallinen ja ekologinen. Sähköisen asiakirjan voi lähettää suoraan esimerkiksi työhakemuksen tai jatko-opiskelupaikkahakemuksen liitteeksi sekä viranomaisille.

Latausohje

– Kirjaudu omaan Wilmaan verkkoselaimella (ei voi tehdä mobiilisovelluksella).

– Valitse yläpalkista toiminto Lomakkeet.

 – Valitse lomake Todistusten lataus (näkyy vasta sinä päivänä, kun opiskeluoikeus päättyy ja sen jälkeen).

 – Tämän jälkeen aukeaa ohjesivu ”Todistusten lataus koneelle tai muuhun henkilökohtaiseen tallennustilaan”.

  – Toimi Wilmassa ohjeiden mukaan.

Lataa todistukset itsellesi sellaiseen paikkaan, mistä ne eivät häviä tai joudu väärille henkilöille. Voit ladata tutkintotodistuksen omiin tiedostoihin esimerkiksi Google Driveen, tietokoneelle, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Todistus kannattaa tallentaa moneen paikkaan, jotta sinulla on varmuuskopio. Jokainen muokkaamaton, tallennettu kopio on virallinen todistus.

Ladattua tiedostoa ei saa muokata

Sähköinen ladattava todistus on ainoa virallinen todistus, jonka tulet saamaan. Tiedostoa ei saa muokata. Jos todistusta muokataan allekirjoittamisen jälkeen, sähköinen varmenne eli allekirjoitus menee rikki. Muokattu todistus ole enää alkuperäinen eikä sitä voi käyttää. Sähköistä todistusta ei kannata ikinä avata esimerkiksi Wordilla muokkaustilassa, sillä sähköinen varmenne menee rikki heti.

Todistuksen oikeellisuuden tarkistaminen

Todistuksen oikeellisuuden (onko todistus aito ja virallinen asiakirja) voi tarkistaa osoitteesta https://sign.visma.net/fi/login/ Oikeellisuus tarkistetaan syöttämällä todistuksessa oleva dokumentin tunniste sivulla olevaan tarkistuskoodikenttään. Myös esimerkiksi työnantaja tai viranomainen voivat koska tahansa tarkistaa todistuksen aitouden ja muuttumattomuuden Visma Sign -palvelussa.

Paperikopio ei ole virallinen tutkintotodistus

Jos haluat, voit tulostaa sähköisen todistuksen. Valmistumisen yhteydessä saat myös paperisen kopion todistuksesta. Paperikopio ei ole virallinen tutkintotodistus, todistus on virallinen asiakirja vain sähköisessä muodossa. Kopion kanssa voit ottaa valmistujaiskuvia ja laittaa todistuksen näytille esimerkiksi omassa valmistujaisjuhlassasi.

Jos sähköinen todistus katoaa

Raseko arkistoi sähköiset todistukset. Jos lataamasi sähköinen todistus katoaa, voit pyytää todistusta lähettämällä pyynnön osoitteeseen kirjaamo@raseko.fi Jos tarvitset myöhemmin todistuksestasi kopion, perimme siitä hinnaston mukaisen toimitusmaksun.

Muistutus- ja ohjeviestit opiskelijoille

Opiskelija saa muistutuksen lähestyvästä opintojen päättymispäivästä henkilökohtaiseen sekä koulun sähköpostiin 30 päivää ja 14 päivää ennen HOKSiin merkittyä arvioitua valmistumispäivää. Seitsemän päivää ennen arvioitua valmistumispäivää opiskelija saa viestin, jossa on ohjeistusta opintojen päättymiseen sekä todistusten lataamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Valmistumispäivänä opiskelija saa viestin, jossa ohjeistetaan tarkemmin todistusten lataus ja muistutetaan 14 päivän latausajasta. Tunnukset ovat voimassa 14 päivää opintojen päättymisen jälkeen. Valmistumispäivänä lähetetään myös tekstiviesti ladattavissa olevista todistuksista.

Muistutus- ja ohjeviestit opiskelijalle lähetetään aamulla klo 8.00.