Siirry sisältöön
24.3.2023 Uutiset ja tiedotteet

Uudet alat yhteishaussa vetivät Rasekossa

Tiistaina päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli lähes 77 000 hakijaa. Haettavana oli yhteensä 86 300 opiskelupaikkaa. Ammatilliseen koulutukseen haki ensisijaisesti noin 35 500, mikä on noin 6000 enemmän kuin viime vuonna. Rasekon ammattiopistoon haki ensisijaisesti eli ykköstoiveella 435 hakijaa. Kaikkiaan hakijoita Rasekoon oli 2179. Ensisijaisten hakijoiden määrä nousi hieman vuodesta 2022, jolloin se oli 415. Uudet yhteishakuun avatut alat vetivät hyvin, samoin perinteiset suosikit kuten sähkö- ja automaatioala sekä tieto- ja viestintätekniikka. 

– Rasekossa alkaa tänä vuonna työelämästä ja ensisijaiselta toiminta-alueeltamme tulleiden toiveiden mukaisesti talotekniikan perustutkinto, josta valmistutaan putkiasentajiksi. Tämän koulutuksen alkamista on selvästi alueella odotettu: siihen hakeutui yli kaksi kertaa enemmän ensisijaisia hakijoita kuin mitä meillä on tarjota aloituspaikkoja, kertoo johtava rehtori Maria Taipale. – Muita uusia aloja Rasekon yhteishaussa olivat tekstiili- ja muotiala sekä matkailuala, jotka kummatkin vetivät hakijoita hyvin, Taipale iloitsee.  

Suosituimpia aloja olivat talotekniikan lisäksi perinteiset vetonaulat sähkö- ja automaatioala, ajoneuvoala sekä tieto- ja viestintätekniikka. – Erityisen iloisia olemme myös liiketoiminnan merkonomikoulutuksen kasvaneesta hakijamäärästä. Työvoimapulasta kärsivät alat kuten ravintola- ja catering-ala tai sosiaali- ja terveysala eivät harmillista kyllä vedä toivotulla tavalla valtakunnallisestikaan. Teemme tässä aktiivisesti töitä työelämän kumppaneiden kanssa ja pyrimme paikkaamaan tilannetta jatkuvan haun kautta, Taipale toteaa.

Jatkuva haku ympäri vuoden

Yhteishaku on tältä vuodelta ohi, mutta jatkuva haku suoraan oppilaitoksen www-sivujen kautta toimii läpi vuoden. Myös nuoret voivat hakeutua jatkuvan haun kautta opiskelemaan. Suurin osa tutkinnon suorittajista tuleekin nykyään jatkuvan haun kautta.

– Jos nuori ei pääse yhteishaussa haluamaansa opiskelupaikkaan, niin kannattaa katsoa jatkuvan haun tarjontaa kesällä. Useimmille aloille on mahdollista hakeutua myös sen kautta. On myös aloja, jotka ovat vain jatkuvassa haussa. Esimerkiksi puuseppäalan tai digitaalisen valmistuksen artesaanikoulutukset eivät olleet mukana yhteishaussa. Niistä kiinnostuneiden tulee täyttää hakemuslomake Rasekon www-sivuilla, Taipale neuvoo.

Jos on epävarma eikä vielä tiedä, mitä haluaisi ammatikseen tehdä, on tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA hyvä vaihtoehto. Koulutuksessa voi vahvistaa omia opiskelu- ja arjenhallintataitojaan sekä tutustua ammatillisiin aloihin. TUVAan voi hakeutua jatkuvalla haulla Rasekon www-sivujen kautta kevään, kesän ja syksyn ajan

Kannattaa katsoa jatkuvan haun tarjontaa kesällä. Useimmille aloille on mahdollista hakeutua myös sen kautta. On myös aloja, jotka ovat vain jatkuvassa haussa. Esimerkiksi puuseppäalan tai digitaalisen valmistuksen artesaanikoulutukset eivät olleet mukana yhteishaussa.