Siirry sisältöön

Tietävät, mitä tekevät!

– Ei olisi voinut olla helpompia valmennettavia! kiittelee ravintola- ja catering-alan lehtori Tarja Ahokas valmennettaviaan Isabel Pajua ja Samuli Haavistoa, jotka voittivat Espoossa järjestetyissä Taitaja 2023 ammattitaidon suomenmestaruuskisoissa kultaa. Lajina oli Taitaja Plus ravintola- ja cateringpalvelut. – Isabel ja Samuli kuuntelivat, ymmärsivät ja tekivät kisoissa kuten oli koulussa treenattu. Tuomaritkin antoivat palautetta, että tästä kilpailuparista näki, että he tietävät, mitä tekevät!

Vahvuuksina yhteistyötaito ja huolellisuus

Lajin kilpailutehtävät on laadittu yhdessä työelämän kanssa. Kilpailun arviointikriteereinä on mm. se, että menestyvä kilpailijapari on oman alansa huippuosaaja; osaa laatia ja tulkita ruoanvalmistusohjeita sekä tehdä työsuunnitelmia; osaa esivalmistaa ja valmistaa erilaisia ruokia; osaa laittaa annoksia esille; toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti; kykenee toimimaan yhteistyössä muiden kanssa ja on sisäistänyt ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyvyn.

– Isabelin ja Samulin vahvuus on juuri heidän keskinäinen yhteistyönsä ja kykynsä jakaa vastuita, sanoo nuorten opettaja Pirita Outinen.  – Heillä molemmilla on myös taito tehdä huolellista työtä ja soveltaa ongelmien tullessa eteen. Yksilöinä he ovat reippaita ja mahtavia – ja niin myös työparina!

– En jännittänyt yhtään kilpailun aikana, tein vain mitä piti, kertoo Isabel. – Mutta tulosten odottaminen oli piinallista, silloin jännitin todella paljon!

– Ihan sama juttu, komppaa Samuli. – Kilpailun aikana luotin siihen, että ollaan treenattu hyvin etukäteen. Esimerkiksi yllätyslaatikkotehtävässä, jossa osa raaka-aineista ei ole etukäteen tiedossa, meillä meni vain vartti suunnitella ja päättää, mitä tulemme leipomaan. Leivoimme sitten suklaa-marenki-piirakan sitruuna-vaniljasiirapilla ja kerma-könellillä. Ihan leipomistehtävän loppupuolella alkoi vasta jännittää.

Kilpailun ensimmäinen tehtävä oli naudanjauheliha-pekoni-hampurilaisen valmistaminen. Myös tämä osuus meni Rasekon kilpailuparilta upeasti. Kolmas tehtävä oli kirjallinen ja toiminnallinen, jossa piti tunnistaa erilaisia raaka-aineita maistamalla sekä osata alan termejä. Kolmesta tehtävästä pari keräsi pisteitä yhteensä 90/100.

Todistukset ja töihin!

Isabel ja Samuli valmistuvat parin viikon päästä kokeiksi. Kummallakin on jo työpaikka: Samulilla vakituinen työ Turun Seurahuoneella ja Isabelilla kesätyö ravintola Göranissa. Molemmat ovat saaneet työpaikkansa hoidettuaan hyvin työelämässä oppimisen eli koulutussopimusjaksonsa opintojen aikana.

Opettajat rohkaisevat näitä osaavia nuoria osallistumaan jatkossakin erilaisiin alan kilpailuihin, jos mahdollisuus sellaiseen tulee eteen – nyt on kokemusta kilpailemisesta ja voittamisesta, joten tie menestykseen on auki!

Isot onnittelut vielä kultamitalista taidokkaille opiskelijoillemme sekä heidän valmentajalleen Tarja Ahokkaalle!

Kuvat: Suvituuli Vuolahti, Milly Kähönen, Tarja Ahokas, Sari Buss

Lisää aiheesta