Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

Talonrakentaja kattotöissä.

Haluatko rakennusalan monitaitoiseksi perusammattilaiseksi, jonka tehtäviin voivat kuulua lähes kaikki talonrakennuksen ja betonirakentamisen työt? Rakentajan ammatissa tarvitaan kädentaitoja, ongelmanratkaisukykyä, itsenäistä työskentelyotetta ja hyvää fyysistä kuntoa.

Tutkinto: Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja, talonrakennuksen osaamisala

Rakennusalan opintoja voit suorittaa Raision Eeronkujan toimipisteessä.
Aloituspaikkoja kevään 2022 yhteishaussa on 38 kpl. Tarkista jatkuvan haun mahdollisuus www.raseko.fi/jatkuva-haku.


Opintojen sisältö:
Tutkinnon kokonaislaajuus on 180 osaamispistettä
• Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp
• Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Talonrakentaja on rakennusalan monitaitoinen perusammattilainen, jonka tehtäviin voivat kuulua lähes kaikki talonrakennuksen ja betonirakentamisen työt. Jos käsillä tekeminen on sinun juttusi, nämä käytännönläheiset opinnot sopivat sinulle. Osaamista hankit Rasekon omilla työpajoilla ja omakotitalorakennusmailla sekä työelämäyhteistyökumppaneiden yrityksissä erilaisissa ympäristöissä.

Perusopinnoissa tutustut työvälineisiin, työtapoihin ja materiaaleihin. Tutkinnossa on yksi kaikille pakollinen tutkinnon osa Perustustyöt ja yksi osaamisalan mukainen pakollinen tutkinnon osa Runkovaiheen työt. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit erikoistua esimerkiksi teräsrakentamiseen, muuraukseen, laatoitukseen, ulkoverhous- ja kattotöihin tai korjausrakentamiseen.

Talonrakentajan ammatissa tarvitaan kädentaitoja, ongelmanratkaisukykyä, itsenäistä työskentelyotetta ja hyvää fyysistä kuntoa.

Osaamisen hankkimista koulutussopimuksella työpaikoilla on  runsaasti ja näiden jaksojen aikana syvennetään osaamista. Osan tästä osaamisesta voi hankkia halutessaan myös ulkomailta.

Opiskelija suorittaa opiskelunsa aikana myös hätäensiapu-, työturvallisuus- ja tulityökorttikoulutukset.


Työllistyminen: Rakennusmiehet työskentelevät pääasiassa rakennusliikkeiden ja rakennustuoteteollisuuden palveluksessa sekä yrittäjinä.

Ammatteja: rakennusmies, kirvesmies, mittamies, muurari, raudoittaja, elementtiasentaja, ikkuna- ja oviasentaja, kattoasentaja, laatoittaja


Kansainvälistyminen: Raseko tarjoaa opiskelijoilleen monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä kokemusta opintojen aikana. Opiskelijat voivat lähteä hankkimaan osaamista useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useissa Euroopan maissa (mm. Espanjassa, Saksassa ja Ruotsissa) sekä Aasiassa (mm. Kiinassa). Ulkomaanjakso parantaa opiskelijan ammattitaitoa sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemusta.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa Rasekon jokapäiväistä toimintaa. Tarkempia lisätietoja kansainvälisestä toiminnasta saat alasi kansainvälisyysvastaavalta.


Kaksoistutkinnossa suoritetaan yhtäaikaisesti sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto. Opinnot toteutetaan Raision lukiossa Lue lisää kaksoistutkinnosta.

Jatko-opintomahdollisuudet: Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäkoulutusta voi hankkia myös ammattitutkintojen tai erikoisammattitutkintojen avulla sekä erilaisissa muissa täydennyskoulutuksissa.


Opinto-ohjaaja: Outi Penkkala, outi.penkkala@raseko.fi, puh. 044 705 7640
Koulutuspäällikkö: Pekka Hyvönen, pekka.hyvonen@raseko.fi, puh. 044 705 7615

Lue lisää talonrakennuksesta ammattina (avautuu uuteen välilehteen Rakentaja.fi-sivustolle).

Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)

 Opiskelen Raision ammattiopistossa talonrakentajaksi, koska…

”Olen rakennusalalla, koska tykkään tehdä käsillä töitä.”
”Aion jatko-opintojen kautta rakennusmestariksi.”
”Tykkään suunnitella ja rakentaa uutta.”