Siirry sisältöön

Suomi Fab Lab Bootcamp Oulussa 29.8.-1.9.2023

Bootcampille osallistui Rasekosta tällä kertaa itseni (Antti Juopperi, Fab Lab -palveluneuvoja) lisäksi tekstiili- ja muotialan opettaja Susanna Sallinen ja digitaalisen valmistuksen opettaja Öyvind Strömsvik.
Ensimmäinen Bootcamp-päivä lähti liikenteeseen Hintan ala-asteella, Fab Lab Koklaamossa. Hintta on ns. design-koulu, jossa noudatetaan ensimmäiseltä luokalta alkaen muotoilukasvatusta.

Monta ihmistä seisomassa seinän viereen sijoitettujen pöytien äärellä kumartuneena työn ääreen. Seinällä lukee "Koklaamo" isoilla värikkäillä kirjaimilla. Ihmisten takana iso valkoinen työpöytä, jonka päällä askartelumateriaaleja

Bootcampille osallistui Rasekosta tällä kertaa itseni (Antti Juopperi, Fab Lab -palveluneuvoja) lisäksi tekstiili- ja muotialan opettaja Susanna Sallinen ja digitaalisen valmistuksen opettaja Öyvind Strömsvik. 

Ensimmäinen Bootcamp-päivä lähti liikenteeseen Hintan ala-asteella, Fab Lab Koklaamossa. Hintta on ns. design-koulu, jossa noudatetaan ensimmäiseltä luokalta alkaen muotoilukasvatusta. Opinnoissa pyritään vahvistamaan oppilaan ongelmanratkaisutaitoja sekä kannustamaan luovaan ajatteluun ja pitkäjänteiseen prosessityöskentelyyn. Oppiminen tapahtuu projekteilla, joissa hyödynnetään muotoilukehä-periaatetta. Oppilaat saavat tehtävän, jonka taso vaihtelee luokan mukaan. Jokainen projekti aloitetaan tutustumalla aiheeseen. Seuraavina vaiheina ovat ideointi ja suunnittelu, joista edetään kokeilu ja valmistus -vaiheeseen. Viimeisenä vaiheena on jakaminen ja arviointi, jossa työt esitellään muille, ja saadaan ja annetaan palautetta. 

Monta ihmistä seisomassa seinän viereen sijoitettujen pöytien äärellä kumartuneena työn ääreen. Seinällä lukee "Koklaamo" isoilla värikkäillä kirjaimilla. Ihmisten takana iso valkoinen työpöytä, jonka päällä askartelumateriaaleja

Fab Lab ja makerspace -lähtökohta soveltuu loistavasti design-koulun yhteyteen ja auttaa konkreettisten projektien toteuttamisessa. Muotoilukasvatusprosessissa onkin syntynyt niin hienoja tuotteita, että koulu on avannut oman verkkokaupan Hintta Design -tuotemerkillä. Verkkokauppa toimii koulun vanhempainyhdistyksen alaisuudessa ja kauppaa pyörittää koulun yrittäjyys-valinnaisaineryhmä. 

Yhtenä uudemmista projekteista, joka on päätynyt tuotantoon asti, on irtokarkeista inspiraationsa löytänyt korusarja. Oppilaat valmistavat kappaleet laserleikkurilla pastelliväreillä maalatusta laserleikkurilla leikatusta vanerista. Nettikaupan lisäksi heillä on läheisessä Sale-marketissa myyntipiste, jonka oppilaat hoitavat. 

Pääsimme tutustumaan prosessiin suorittamalla pikamuotoilutehtävän, jossa suunnittelimme pienryhmissä modernin laavun mysteeriboksissa olleista materiaaleista. Tehtävä pohjautui projektiin, jota koulussa oli tehty isommassa mittakaavassa oppilaiden kanssa. Ryhmät olivat ideoineet ulko-oppimistilan samalta pohjalta ja tätä ollaan toteuttamassa nyt yhteistyössä Oulun Yliopiston arkkitehtuurin professorin kanssa.  

Valkoisella pöydällä useita tikuista, paperista ja muovista valmistettuja laavun pienoismalleja

Lopuksi saimme vielä luoda omat irtokarkki-korut koulun oppilaiden ohjauksessa. Hintan design-koulu oli inspiroiva ympäristö. Oli upea nähdä, miten STEAM-ajattelu (pedagoginen toimintamalli, jonka keskiössä on luova ajattelu) oli integroitu pedagogiikkaan saumattomasti ja toimi lähtökohtana kaikkeen. Samoin se, miten keskeinen osa opintoja Koklaamon makerspace oli. 

Päivä jatkui Oulun BusinessAsemalla. BusinessAsema tarjoaa ison määrän palveluita yrittäjille, startupeille, työttömille työnhakijoille, maahanmuuttajille ja uusia verkostoja hakeville. BusinessaAseman Fab Lab on osa kokonaisuutta. Palvelut Fab Labissa ovat avoinna kenelle tahansa, mutta yhtenä isona kohderyhmänä ovat työttömät työnhakijat. Tilat ja laitteet ovat varauksella kenen tahansa käytettävissä ja materiaalien käyttö on kohtuuden rajoissa maksutonta. Tilana ja tilaisuutena tämä palvelu on upea niin työttömälle, joka haluaa edistää osaamistaan, kuin aloittelevalle yrittäjälle markkinointimateriaalien ja prototyyppien valmistuksessa. 

Musta hyllykkä, johon on aseteltu digitaalisin valmistusmenetelmin, kuten laserleikkurin tai 3D-tulostuksen kautta tehtyjä töitä. Taustalla työhuone, jossa pöydällä 3D-tulostimia ja niiden takana värikkäitä rulalla olevia tarravinyylirullia

Toisena päivänä tutustuimme Oulun Yliopiston Fab Labin tiloihin, jossa pidimme samalla kuukausittaisen Fab Lab Suomi -verkoston kokouksen. Täältä tuli paljon hienoja uusia ideoita tilojen hyödyntämiseen ja järjestelyyn. Takaraivoon jäi ainakin materiaalien säilytyspisteen rakentaminen, sekä tilojen opasteiden ja oppimateriaalien ilmiasun selkeyttäminen.  

Vierailu Koitelinkoskella oli vaikuttava luontoelämyksenä ja toi omanlaistaan inspiraatiota. Koskelta siirryimme Ylikiimingin koulun Vesalan-yksikköön. Fab Lab Vesala toimii koulutyön ohella aktiivisena osana alueen kyläyhteisössä ja osallistuu tapahtumiin, joissa yhteisö pääsee oppimaan ja hyödyntämään digitaalista valmistusta. Kuten Hinttan koulussa, myös Vesalassa STEAM-lähtöisyys toimii pohjana oppimiselle. Tiloista löytyi Fab Labin yhteydestä myös hienot ja kattavat perinteisen käsityövalmistuksen tilat.  

Maisema rauhallisesta koskesta, jossa matalia kallioita, kaislikkoa ja virran varrella vihreitä lehti- ja havupuita

Projektina Vesalassa tutustuimme tekoälytaiteeseen. Ryhmissä oli mukana koululaisia, opettajia ja Bootcampin osallistujia. Koulun taukotila-aulaa oltiin ideoimassa uusiksi ja tehtävänämme oli halutun konseptin pohjalta keksiä sanoja kuvailemaan tulevaa tilaa. Näiden sanojen kautta kehiteltiin tekoälytaidetta, jota koulu myöhemmin voisi käyttää tilan sisustuksessa. 

Pääsimme myös testailemaan sublimaatiotulostinta. Tulostimella pystyy siirtämään valmiisiin tuotteisiin korkealaatuisia tulostettuja kuvia. Osallistujat valmistivat omilla kuvillaan mm. kahvimukeja, hiirimattoja, avaimenperiä ja koruja. 

Bootcampin viimeisenä päivänä kokoonnuimme Oulun Ylipistolla, jossa valmistelimme materiaaleja Kuusisaaressa tapahtuvaan Oulu Kylässä -päivään. Laserleikkurin kanssa valmistimme huovasta Toripoliisi-heijastinpohjia. Lounaan jälkeen siirryimme Kuusisaareen. Alueella oli useita telttoja ja jo pystytyksen aikaan lähtivät innokkaimmat kävijät tutkimaan mitä alueelta löytyy. Fab Labin pisteellä pääsi valmistamaan Toripoliisi-heijastimia, sekä tutustumaan tekoälytaiteeseen ja sublimaatiotulostukseen. Jouduimme suuntaamaan kohti kotia ennen tapahtuman loppua, mutta kävijöitä alkoi muodostua jo jonoksi asti lähtiessämme. Jono ei kuuleman mukaan loppunut koko tapahtuman aikana! 
 
Kotimatkalla oli hyvää aikaa sulatella kaikkea koettua ja ideoida mm. tulevia työpajoja. 

kolme ihmistä kumartuneena pöydän yläpuolelle. Pöydällä laite, jossa musta kahva ja kansi, kannen reunassa keltainen tarra jossa mustalla tekstillä sana "Caution"