Raseko FoodLaboratory

 

Raseko FoodLaboratory -logo.

Raseko FoodLaboratory on Rasekon kehittämisyksikkö, joka tarjoaa ohjausta, seminaareja, opintoretkiä, tuotekehityskoeajoja ja tutkintokoulutusta (esimerkiksi elintarvikejalostuksen ammattitutkinto) sekä tukee ja inspiroi artesaani- ja lähiruuan tuottajia ja uusia tulevia toimijoita. Lisäksi yritykset voivat tulla FoodLaboratoryyn vaikka koko henkilöstön voimin kehittämään omia tuotteitaan vielä paremmiksi yhdessä.

FoodLaboratoryn tavoitteena on:

– Verkostoitua alan toimijoiden kanssa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ja auttaa heitä verkostoitumaan keskenään.

– Jakaa tietoa sekä koulutusta artesaani- ja lähiruuan valmistuksesta ja kehittämisestä sekä tukea Rasekoa tutkintotavoitteisessa koulutuksessa (elintarvikealan pt ja elintarvikejalostuksen at).

– Auttaa PK-yrityksiä uusien ideoiden tuotekehityksessä, tuotteistamisessa, brändäyksessä ja yrittäjyydessä.

– Jakaa artesaani- ja lähiruuan alalta tehtyä tieteellistä tutkimustietoa yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

– Edistää kestävän kehityksen periaatteita ruokatuotannossa.

Raseko FoodLaboratoryn opetus- ja ohjauspalvelut kattavat kaikki artesaani- ja lähiruuan keskeiset näkökohdat ammattitaidon kehittämisestä yrittäjyyteen. FoodLaboratoryllä on selkeä tavoite tukea ruokamatkailun kehittämistä ja alueen pk-yritysten mahdollisuuksia kehittää omia tuotteita ja nostaa näin laatua ja/tai tuotteiden jalostusastetta. FoodLaboratoryn kantava periaate on kestävän kehityksen edistäminen: haluamme auttaa luomaan innovatiivisia, kestävän kehityksen periaatteilla tuotettuja tuotteita.


Hae mukaan koko tutkintoa suorittamaan:

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, hakulinkki (avautuu toisessa välilehdessä Rasekon Wilma-järjestelmän koulutushakuun).

Elintarvikealan perustutkinto, hakulinkki (avautuu toisessa välilehdessä Rasekon Wilma-järjestelmän koulutushakuun).

Jos haet opiskelemaan vain tiettyä tutkinnon osan osaa (kts. aikataulu alempana), käytä sen yhteydessä olevaa linkkiä (linkit ja tiedot päivitetään kunkin kurssiajan lähestyessä).


Lue lisää FoodLaboratorysta Turun Sanomien jutusta.


Lue lisää blogeista:

Lisää osaamista Rasekon FoodLaboratorysta

Rasekon FoodLaboratory mukana bioruoka-aineiden levittämisessä


FoodLaboratoryn aikataulu keväälle 2021:

Jos kurssin ilmoittautuminen on auki, teksti näkyy linkkinä. Löydät näiden kurssien ilmoittautumislinkit kohdesivun alareunasta “Testitilaisuudet ja lyhytkestoiset koulutukset”.
Huom! Korona-pandemia vaikuttaa kurssien aikatauluihin tai siihen, kuinka monta opiskelijaa kurssille mahtuu. Ole yhteydessä Tomi Ahoon, tomi.aho@raseko.fi ja kysy kunkin kurssin tilanteesta!

 

Tammikuu 2021 Helmikuu 2021
to 14.1. Ketterä tiedonvaihtofoorumi ti 2.2. Pakkaaminen ja varastointi
ti 19.1. Omavalvonta ke 3.2. Pakkaaminen ja varastointi jatkuu
ke 20.1. Pesu- ja desinfiointiaineiden käyttö ke 10.2. Ketterä tiedonvaihtofoorumi
ti 26.1. Mittaukset ja näytteet to 11.2. Tuotekehityksen koeajo
ke 27.1. Terveystarkastaja ja hygieniaosaaminen
to 28.1. Tuotekehityksen koeajo
Maaliskuu 2021 Huhtikuu 2021
ti 2.3. Oluen valmistus to 1.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 3.3. Oluen valmistus jatkuu ke 7.4. Keittiömestarit: tryffeli ja merilevä
to 4.3. Tuotekehityksen koeajo to 8.4. Tuotekehityksen koeajo
ti 9.3. Juurileivonta ti 13.4. Tuorepuristettujen mehujen valmistus
ke 10.3. Juurileivonta to 15.4. Tuotekehityksen koeajo
ti 16.3. Kalatuotteiden kehityspaja ti 20.4. Jäätelön valmistus
ke 17.3. Kalatuotteiden kehityspaja jatkuu ke 21.4. Jäätelön valmistus jatkuu
ti 23.3. Tislaaminen to 22.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 24.3. Tislaaminen jatkuu pe 23.4. Ketterä tiedonvaihtofoorumi
to 25.3. Tuotekehityksen koeajo ke 28.4. Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen
pe 26.3. Ketterä tiedonvaihtofoorumi to 29.4. Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen jatkuu
ti 30.3. Hapanmaitotuotteet ja juustot
ke 31.3. Hapanmaitotuotteet ja juustot jatkuu
Toukokuu 2021 Kesäkuu
ti 4.5. Kalatuotteiden kehityspaja
ke 5.5. Kalatuotteiden kehityspaja jatkuu
to 6.5. Tuotekehityksen koeajo
to 20.5. Tuotekehityksen koeajo
pe 21.5. Ketterä tiedonvaihtofoorumi
ti 25.5. Villiyrtit
ke 26.5. Villiyrtit jatkuu

Muita kursseja mm.

Säilöntämenetelmät, hillot, hyytelöt ja marmeladit
Kalatuotteiden kehitystyöpaja
Maustaminen
Tuorepuristettujen mehujen valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista
Jauhojen valmistus
Oluen valmistus
Siiderin valmistus
Erityisruokavalioiden valmistus
Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistus

Seuraa sivuja, sisällöt, aikataulut ja hakulinkit julkaistaan täällä!

Kysy lisätietoja FoodLaboratorysta ja tutkintokoulutuksesta:

lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho
puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi

opettaja Eira Lipponen
puh. 044 705 7440, eira.lipponen@raseko.fi

koulutuspäällikkö Marja Kinnunen
puh. 044 7057 574, marja.kinnunen@raseko.fi


Makupaloja lähipäivistä:


Villiyrtit. Kevään edistymisen myötä luonto herää jälleen uuteen kasvuun. Kasvun mukana meille avautuu jälleen luonnon oma ruoka-aitta erilaisine luonnonantimineen. Koivut alkavat tuottaa mahlaa ja luonnossa nousevat erilaiset villiyrtit siirrettäviksi myös keittiöidemme ruuanvalmistuksen tueksi. Nokkosia, horsmanversoja, koivunlehtiversoja ja korvasieniä esimerkkinä mainitaksemme. Tule mukaan !!! Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Toisena päivänä valmistamme herkkuja laavulla yrteistä ja käymme läpi miten yrteistä saa parhaiten makuja ruokaan pikkelit, hyytelöt, hillot, karkit, siirapit). Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen ja Lehtori Tomi Aho.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses. Kurssit pidetään Herrankukkarossa (linkki aukeaa Herrankukkaron sivustolle toisessa välilehdessä).


Fermentointi. Kasviksia, kombuchaa, kefiiriä & viinietikan valmistus.
Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Kurssin kouluttajana toimii Maija Salo, bageri Å:n yrittäjä ja intohimoinen fermentoija.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville.  Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 40 €. Ota yhteyttä kouluttaja Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti!

Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Hillot ja hyytelöt. Hillojen ja hyytelöiden säilöntämenetelmät. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri menetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Käydään läpi hillon, marmeladin ja hyytelön keittäminen teoriassa ja käytännössä sekä säilyvyyteen liittyvät asiat. Teemme itse pektiiniä ja opimme käyttämään erilaisia mittareita.
Luennoitsijana toimii Margot Wikström.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 40 €. Ota yhteyttä kouluttaja Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Kalaa uudella tavalla. Uusien kalatuotteiden kehittelytyöpaja pienille toimijoille, esimerkiksi ravintoloille, catering-yrityksille ja saariston kalastajille.

Asiakkaat haluavat tänä päivänä yhä enemmän kalaa, erityisesti villikalaa lautasilleen. Anu Hopia, Turun Yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, inspiroi meidät kurssin teoriaosuuteen kokkauksen kemialla ja runsain esimerkein. Työpajassa valmistamme meri- ja järvikalasta uudenlaisia myytäviä kalasäilykkeitä, esim. happokypsennys, umpiointi, sokerisuolaus, graavaus, suutarinlohi ja lasimestari. Kalapajaa vetävät Johan Hellsten (www.herkkunuotta.fi), Tomi Aho (Rasekon FoodLaboratory), Christina Ros Oliver (Departamento de Industrias Alimentarias, Espanja) sekä projektipäällikkö Heidi Jaakkola (Ukipolis). Lopuksi maistelemme ja arvioimme lopputuotokset.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €.

Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta

Kysy lisää: opettaja Tomi Aho,  puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi. Tilaisuuden järjestää Raseko FoodLaboratory yhteistyössä KulTa-hanke ja Suomen Artesaaniruoka Ry:n kanssa.


Työpaja: Onnistu marja- ja hedelmätuotteiden maustamisessa.

Kiinnostaako maustettujen marja- tai hedelmätuotteiden valmistus? Siinä tapauksessa tämä inspiraatiopäivä on juuri sinulle! Glögin ja juomien sensoriikan asiantuntijan, sommelieeri Leena Janssonin jakamilla konkreettisilla neuvoilla onnistut nostamaan tuotteesi uusiin ulottuvuuksiin.

Työpajan aikana saamme tietää, miten eri maut vaikuttavat toisiinsa ja mitä tapahtuu perusmauille erilaisissa yhdistelmissä. Opimme ymmärtämään miten korostaa tai vaimentaa makua käyttötarkoitusta silmälläpitäen sekä luomaan makujen harmoniaa. Käymme läpi glögipohjia, mausteita ja maustamista yleensä, makuyhdistelmiä sekä mausteiden/yrttien säilytystä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Päivän kurssin hinta on 20 €.
Kysy lisää: tomi.aho@raseko.fi / puh. 044 705 7461. Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Olutkurssi. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti.

Kurssin vetäjänä toimivat panimomestari Patrik Niskanen ja Jaakko Hartemaa (Mallassepät).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Jäätelökurssi. Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alan koulutus? Tule täydentämään osaamistasi. Kurssi sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Pakkaustoiminnot-kurssi. Hei elintarvikealan yrittäjä tai tuotekehityksessä ja pientuotannossa työskentelevä! Tunnetko pakkausmateriaalit ja elintarvikelainsäädännön asettamat vaatimukset pakkausmerkinnöille? Entä osaatko suunnitella huomiota herättävän ja myyntiä tukevan pakkauksen?  Tule saamaan tietoa ja uusia ideoita elintarvikealan pakkaustoimintoja käsittelevään koulutukseemme! Kouluttajana toimivat brändäykseen ja pakkausmuotoiluun erikoistunut medianomi ja designkonsultti Riikka Salokannel sekä lehtori Tomi Aho.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Siiderin valmistaminen tuoreista raaka-aineista. Valmistamme mehua omenoista, käyden koko prosessin hedelmien murskaamisesta juoman hiilihapottamiseen. Nude siideriin ei lisätä arominvahventeita eikä vettä tai sokeria. Kouluttajana Jani Jokinen 3Spirit Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta siiderin valmistukseen. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille. (Laitamme myös etikat valmistumaan.) Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Säilöminen on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi pitää tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käymmme läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilönnän. Valmistamme oman pektiinin. Asiantuntijana toimii artesaaniyhdistyksen puheenjohtaja Margot Wikström. Koulutus sopii esimerkiksi elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta sekä muille, joilla on erityistä kiinnostusta säilöntään.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistuskurssi. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Juurileivonnan kurssi. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat leipurimestari Maija Salo ja Rasekon lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä opettaja Eira Lipposeen puh. 044 705 7440, eira.lipponen@raseko.fi  ja varaa oma paikkasi pikaisesti tai ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen. Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana elintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.  Koulutuksen osana voit halutessasi myös suorittaa hygieniapassin (erillinen maksu 20 €).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko aihepiiristä kiinnostuneelle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Kalankäsittely. Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestarin johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen.