Raseko FoodLaboratory

Raseko FoodLaboratory on Rasekon kehittämisyksikkö, joka tarjoaa ohjausta, seminaareja, opintoretkiä, tuotekehityskoeajoja ja tutkintokoulutusta (esimerkiksi elintarvikejalostuksen ammattitutkinto) sekä tukee ja inspiroi artesaani- ja lähiruuan tuottajia ja uusia tulevia toimijoita. Lisäksi yritykset voivat tulla FoodLaboratoryyn vaikka koko henkilöstön voimin kehittämään omia tuotteitaan vielä paremmiksi yhdessä.

FoodLaboratoryn tavoitteena on:

– Verkostoitua alan toimijoiden kanssa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ja auttaa heitä verkostoitumaan keskenään.

– Jakaa tietoa sekä koulutusta artesaani- ja lähiruuan valmistuksesta ja kehittämisestä sekä tukea Rasekoa tutkintotavoitteisessa koulutuksessa (elintarvikejalostuksen at).

– Auttaa PK-yrityksiä uusien ideoiden tuotekehityksessä, tuotteistamisessa, brändäyksessä ja yrittäjyydessä.

– Jakaa artesaani- ja lähiruuan alalta tehtyä tieteellistä tutkimustietoa yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

FoodLaboratoryn opetus- ja ohjauspalvelut kattavat kaikki artesaani- ja lähiruuan keskeiset näkökohdat ammattitaidon kehittämisestä yrittäjyyteen. Raseko FoodLaboratoryllä on selkeä tavoite tukea ruokamatkailun kehittämistä ja alueen pk-yritysten mahdollisuuksia kehittää omia tuotteita ja nostaa näin joko laatua tai tuotteiden jalostusastetta tai molempia.


Lue lisää FoodLaboratorysta Turun Sanomien jutusta:

http://ruoka.ts.fi/jutut/food-laboratoryssa-opitaan-oluesta-sirkoista-ja-juustoista/


Lue lisää blogeista:

Lisää osaamista Rasekon FoodLaboratorysta

Rasekon FoodLaboratory mukana bioruoka-aineiden levittämisessä


FoodLaboratoryn aikataulu vuodelle 2019:

(Jos kurssin ilmoittautuminen on auki, teksti näkyy linkkinä ja voit ilmoittautua sitä painamalla.)

Tammikuu Helmikuu
ti 8.1. Pakkaustoiminnot pe 1.2. Tuotekoeajot
ke 9.1. Pakkaustoiminnot jatkuu ti 5.2. Hygieniaosaaminen yms.
ke 16.1. Metrotukku ja Santa Marian maustekoulu ke 6.2. Hygieniaosaaminen yms. jatkuu
to 17.1. Idätys ti 12.2. Mittaukset ja näytteet
pe 18.1. Tuotekoeajot ke 13.2. Terveystarkastaja
pe 18.1. Tuotekoeajot
ti – ke 29. – 30.1. Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen
Maaliskuu Huhtikuu
pe 15.3. Tuotekehityksen koeajo ti 2.4. Oluen valmistus
ke 3.4. Oluen valmistus jatkuu
pe 5.4. Tuotekehityksen koeajo
ti 9.4. Juurileivonta
ke 10.4. Juurileivonta jatkuu
pe 12.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 24.4. Vierailut tilaviinit
to 25.4. Vierailut tisleet
Toukokuu Elokuu
ti 7.5. Jäätelön valmistus ti 27.8. Säilöminen
(ke 8.5. Jäätelön valmistus jatkuu) ke 28.8. Säilöminen jatkuu
to 9.5. Maitopohjaiset jälkiruoat to 29.8. Villiyrtit
pe 10.5. Tuotekehitystyön koeajot pe 30.8. Villiyrtit jatkuu
ti – ke 14. – 15.5. Hapanmaitotuotteet ja juustot
(ke 15.5. Hapanmaitotuotteet ja juustot jatkuu)
ti 21.5. Villiyrtit (peruttu)
ke 22.5. Villiyrtit jatkuu (peruttu)
pe 24.5. Tuotekehitystyön koeajot
Syyskuu Lokakuu
ti 3.9. Fermentointi ti 2.10. Siiderin valmistus
ke 4.9. Fermentointi jatkuu ke 3.10. Siiderin valmistus jatkuu
pe 6.9. Tuotekehitystyön koeajo ti 22.10. Kalajalosteet
pe 13.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL ke 23.10. Kalajalosteet jatkuu
la 14.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL jatkuu pe 25.10. Tuotekehitystyön koeajo
ti 24.9. Mehut
ke 25.9. Mehut jatkuu
pe 27.9. Tuotekehitystyön koeajo
Marraskuu
ti 5.11. Pakkaaminen
ke 6.11. Pakkaaminen jatkuu

Kysy lisätietoja FoodLaboratorysta ja tutkintokoulutuksesta:

lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho
puh. 044 705 7461, tomi.aho (at) raseko.fi

koulutuspäällikkö Maija-Leena Haapa-Alho
puh. 044 705 7551, maija-leena.haapa-alho (at) raseko.fi

kehittämispäällikkö Hannu Koivisto (työvapaalla 1.9.2019 – 1.7.2020)
puh. 044 705 7696, hannu.koivisto (at) raseko.fi


Makupaloja lähipäivistä

Siiderin valmistaminen tuoreista raaka-aineista ti – ke 1. – 2.10.2019 klo 14 – 19. Valmistamme mehua omenoista, käyden koko prosessin hedelmien murskaamisesta juoman hiilihapottamiseen. Nude siideriin ei lisätä arominvahventeita eikä vettä tai sokeria. Kouluttajana Jani Jokinen 3Spirit Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta siiderin valmistukseen. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 24. – 25.9.2019 klo 14 – 18. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille. (Laitamme myös etikat valmistumaan.) Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Fermentointi – kombuchaa, kefiiriä & säilöntää (3. – 4.9.2019) Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Fermentointi eli hapattaminen on maitohappokäymisellä säilömistä. Se sopii vaikka mihin, mm. hapanmaitotuotteiden valmistukseen ja vihannesten säilömiseen.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin kouluttajana toimii Maija Salo, joka toimii yrittäjänä bageri Å:ssa ja on intohimoinen fermentoija!

Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille tai ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Säilöminen (27. – 28.8.2019) on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi pitää tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käymmme läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilönnän. Valmistamme oman pektiinin. Asiantuntijana toimii artesaaniyhdistyksen puheenjohtaja  Margot Wikström. Koulutus sopii esimerkiksi elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta sekä muille, joilla on erityistä kiinnostusta säilöntään.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Villiyrtit 29. – 30.8.2019 klo 14 – 18. Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistuskurssi ti – ke 14. – 15.5.2019 klo 14 – 18. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Jäätelökurssi ti – ke 7. – 8.5.2019 Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alan koulutus? Tule täydentämään osaamistasi. Kurssi sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Juurileivonnan kurssi ti – ke 9. – 10.4.2019 klo 14 – 19. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat leipurimestari Maija Salo ja Rasekon lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti tai ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Olutkurssi ti – ke 2. – 3.4.2019. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. 

Kurssin vetäjänä toimivat panimomestari Patrik Niskanen (Radbrew-pienpanimo) ja Jaakko Hartemaa (Mallassepät). Paikka: 2.4. (teoriaa) Rasekon Naantalin toimipisteessä Opintie 4 ja 3.4. (valmistusta panimolla) Niittikuja 1, sisäpiha, halli 1, 21110 Naantali.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistuskurssi ti – ke 14. – 15.5.2019 klo 14 – 18. HUOM! Muuttunut ajankohta! Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin.  Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Pakkaustoiminnot Ti – ke 8. – 9.1.2019 klo 14 – 18. Tunnetko elintarvikelainsäädännön pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa ja jalostuksessa? Kurssilla opitaan toimimaan pakkaamisessa ja varastoinnissa lainsäädännön mukaisesti. Pakkausmerkinnöistä käymme läpi allergeeneja, ravintoarvoja, omavalvontaa, alkuperää ja jäljitettävyyttä koskevat merkinnät. Lisäksi pohdimme, mitä pakkausmateriaalia omassa tuotteessa kannattaa käyttää. Koulutukseen osallistuttuasi osaat työskennellä elintarvikelainsäädännön omavalvontasuunnitelman mukaisesti elintarvikkeiden jalostuksessa. Kouluttajina projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta sekä Harri Helén Muovijaloste Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen ti – ke 29. – 30.1.2019 klo 14 – 18. Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana rlintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.  Koulutuksen osana voit halutessasi myös suorittaa hygieniapassin (erillinen maksu 20 €).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko aihepiiristä kiinnostuneelle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Juusto Tuorejuustojen sekä kypsytettyjen juustojen valmistus. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottamisen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen.

Kalankäsittely Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestarin johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen.