Raseko FoodLaboratory

Raseko FoodLaboratory on Raision seudun koulutuskuntayhtymän uusin kehittämisyksikkö. Se tarjoaa ohjausta, seminaareja, opintoretkiä, tuotekehityskoeajoja ja tutkintokoulutusta (esimerkiksi elintarvikejalostuksen ammattitutkinto) sekä tukee ja inspiroi artesaani- ja lähiruuan tuottajia ja uusia tulevia toimijoita. Lisäksi yritykset voivat tulla FoodLaboratoryyn vaikka koko henkilöstön voimin kehittämään omia tuotteitaan vielä paremmiksi yhdessä.

FoodLaboratoryn tavoitteena on:

– Verkostoitua alan toimijoiden kanssa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ja auttaa heitä verkostoitumaan keskenään.

– Jakaa tietoa sekä koulutusta artesaani- ja lähiruuan valmistuksesta ja kehittämisestä sekä tukea Rasekoa tutkintotavoitteisessa koulutuksessa (elintarvikejalostuksen at).

– Auttaa PK-yrityksiä uusien ideoiden tuotekehityksessä, tuotteistamisessa, brändäyksessä ja yrittäjyydessä.

– Jakaa artesaani- ja lähiruuan alalta tehtyä tieteellistä tutkimustietoa yhteistyössä Turun yliopiston kanssa.

Raseko FoodLaboratoryssä opetus- ja ohjauspalvelut kattavat kaikki artesaani- ja lähiruuan keskeiset elementit ammattitaidon kehittämisestä yrittäjyyteen.

FoodLaboratoryn opetus- ja ohjauspalvelut kattavat kaikki artesaani- ja lähiruuan keskeiset näkökohdat ammattitaidon kehittämisestä yrittäjyyteen. Raseko FoodLaboratoryllä on myös selkeä tavoite tukea ruokamatkailun kehittämistä ja alueen pk-yritysten mahdollisuuksia kehittää omia tuotteita ja nostaa näin joko laatua tai tuotteiden jalostusastetta tai molempia.


Lue lisää FoodLaboratorysta Turun Sanomien jutusta:

http://ruoka.ts.fi/jutut/food-laboratoryssa-opitaan-oluesta-sirkoista-ja-juustoista/


Lue lisää blogeista:

Lisää osaamista Rasekon FoodLaboratorysta

Rasekon FoodLaboratory mukana bioruoka-aineiden levittämisessä


FoodLaboratoryn aikataulu vuodelle 2019:

(Jos kurssin ilmoittautuminen on auki, teksti näkyy linkkinä ja voit ilmoittautua sitä painamalla.)

Tammikuu Helmikuu
ti 8.1. Pakkaustoiminnot
pe 1.2. Tuotekoeajot
ke 9.1. Pakkaustoiminnot jatkuu ti 5.2. Hygieniaosaaminen yms.
ke 16.1. Metrotukku ja Santa Marian maustekoulu ke 6.2. Hygieniaosaaminen yms. jatkuu
to 17.1. Idätys ti 12.2. Mittaukset ja näytteet
pe 18.1. Tuotekoeajot ke 13.2. Terveystarkastaja
pe 18.1. Tuotekoeajot ti 26.2. Yritystoiminnan suunnittelu
ti – ke 29. – 30.1. Riistalihan leikkaaminen
ja jatkojalostaminen
ke 27.2. Yritystoiminnan suunnittelu jatkuu
   
 Maaliskuu  Huhtikuu
 ti 5.3. Yritystoiminnan kehittäminen  ti 2.4. Olutkurssi
 ke 6.3. Yritystoiminnan kehittäminen jatkuu  ke 3.4. Olutkurssi jatkuu
ti 12.3. Hapanmaitotuotteet ja juustot * lue lisätietoja alla  pe 5.4. Tuotekehityksen koeajo
 ke 13.3. Hapanmaitotuotteet ja juustot jatkuu
 ti 9.4. Juurileipä
 pe 15.3. Tuotekehityksen koeajo  ke 10.4. Juurileipä jatkuu
   pe 12.4. Tuotekehityksen koeajo
   ke 24.4. Vierailut tilaviinit
   to 25.4. Vierailut tisleet
   
 Toukokuu  Elokuu
 ti 7.5. Jäätelön valmistus  ti 27.8. Hillot
 ke 8.5. Jäätelön valmistus jatkuu  ke 28.8. Hyytelöt
 to 9.5. Maitopohjaiset jälkiruoat  pe 30.8. Tuotekehitystyön koeajo
 pe 10.5. Tuotekehitystyön koeajot  
 ti 14.5. Villiä ruokaa  
 ke 15.5. Sirkkaruokaa  
 ti 21.5. Villiyrtit  
 ke 22.5. Villiyrtit jatkuu  
 pe 24.5. Tuotekehitystyön koeajot  
   
 Syyskuu  Lokakuu
 3.9. Fermentointi  ti 2.10. Siiderin valmistus
 4.9. Fermentointi jatkuu  ke 3.10. Siiderin valmistus jatkuu
 6.9. Tuotekehitystyön koeajo  ti 22.10. Kalajalosteet
 13.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL  ke 23.10. Kalajalosteet jatkuu
 14.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL jatkuu  pe 25.10. Tuotekehitystyön koeajo
 24.9. Mehut  
 25.9. Mehut jatkuu  
 27.9. Tuotekehitystyön koeajo  
   
 Marraskuu  
 ti 5.11. Pakkaaminen  
 ke 6.11. Pakkaaminen jatkuu  

Lisätietoa elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksesta: tomi.aho (at)raseko.fi


Kysy tutkinnoista ja tutkintokoulutuksesta lisää:

lehtori Tomi Aho
puh. 044 705 7451, tomi.aho (at) raseko.fi

Kysy lisätietoja FoodLaboratorysta:

kehittämispäällikkö Hannu Koivisto
puh. 044 705 7696, hannu.koivisto (at) raseko.fi


Makupaloja lähipäivistä

Hapanmaitotuotteiden (12.3.) sekä juustojen (13.3.) valmistuskurssi ti – ke 12. – 13.3.2019 klo 14 – 18. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin.  Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses

Pakkaustoiminnot Ti – ke 8. – 9.1.2019 klo 14 – 18. Tunnetko elintarvikelainsäädännön pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa ja jalostuksessa? Kurssilla opitaan toimimaan pakkaamisessa ja varastoinnissa lainsäädännön mukaisesti. Pakkausmerkinnöistä käymme läpi allergeeneja, ravintoarvoja, omavalvontaa, alkuperää ja jäljitettävyyttä koskevat merkinnät. Lisäksi pohdimme, mitä pakkausmateriaalia omassa tuotteessa kannattaa käyttää. Koulutukseen osallistuttuasi osaat työskennellä elintarvikelainsäädännön omavalvontasuunnitelman mukaisesti elintarvikkeiden jalostuksessa. Kouluttajina projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta sekä Harri Helén Muovijaloste Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses

Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen ti – ke 29. – 30.1.2019 klo 14 – 18. Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana rlintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.  Koulutuksen osana voit halutessasi myös suorittaa hygieniapassin (erillinen maksu 20 €).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko aihepiiristä kiinnostuneelle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Villiyrtit Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön.

Olut Tehdään yhdessä olutta aina mäskäyksestä herkulliseen lopputuotteeseen. Toiveiden mukaan, maltaiden rouhinta, mäskäys, keitto, humalointi, hiivaus, käyminen, pullotus…
Huolellisesti itse tekemällä voit päästä kaupallisten käsityöläisoluiden laadun ja monipuolisuuden tasolle! Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille.

Juusto Tuorejuustojen sekä kypsytettyjen juustojen valmistus. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottamisen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen.

Kalankäsittely Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestarin johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen.