FoodLaboratoryssa järjestetään mm. seuraavanlaisia kursseja

Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottamisen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Oletko kiinnostunut makeisten valmistamisesta? Elintarvikkeiden valmistamisessa perehdymme makeisten valmistamiseen. Käymme läpi tarvittavat raaka-aineet sekä miten tehdä valmistukseen liittyvät esityöt. Valmistamme makeisia halliten työn edellyttämät kädentaidot.

Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat leipurimestari Maija Pääkkönen ja Rasekon lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Haluatko oppia erilaisia jälkiruokia? Jälkiruokien ja jäätelöiden valmistamisessa perehdymme raaka-aineisiin ja teemme valmistukseen liittyvät esityöt. Valmistamme kauppakelpoisia jäätelöitä ja jälkiruokia halliten koneet ja laitteet.

Oletko kiinnostunut kalan jalostuksesta? Tule kurssille oppimaan vanhaa japanilaista säilöntätekniikkaa sekä valmistamaan maustettuja kaloja ja kalapuolivalmisteita. Kalatuotteiden valmistamisessa perehdymme vanhaan Japanilaiseen säilöntä tekniikkaan hyödyntäen merilevää kalatuotteiden valmistuksessa. Valmistamme maustettuja kaloja ja kalapuolivalmisteita pienimuotoisessa kalanjalostuksessa.

Tule perehtymään lainsäädäntöön ja testaamaan pakuria raaka-aineena. Uuselintarvikkeiden valmistamisessa testaamme pakuria rouheena tai vesi- tai etanoliuutteena ravintolisäasetuksen määritelmän mukaisesti. Lisäksi perehdymme lainsäädäntöön Suomessa. Valmistamme haudutettua juomaa, mitä käytetään teen tai kahvin tapaan.

Oletko kiinnostunut erilaisista kalatuotteista? Kalatuotteiden valmistamisessa teemme tuotantosuunnan mukaista kalatuotetta, kuten kalafileitä, kalakuutioita, kalasuikaleita, savukaloja, maustettuja kaloja ja kalapuolivalmisteita pienimuotoiseen kalanjalostukseen.

Kasvistuotteiden valmistuksessa valitsemme tarvittavat raaka-aineet ja teemme valmistukseen liittyvät esityöt. Valmistamme kasvistuotteita, kuten kasvissalaatteja, puolivalmisteita, esikypsennettyjä tuotteita uusista kasviproteiineista.

Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Kurssin kouluttajana toimii Maija Pääkkönen, bageri Å:n yrittäjä ja intohimoinen fermentoija sekä leipurimestari.

Kevään edistymisen myötä luonto herää jälleen uuteen kasvuun. Kasvun mukana meille avautuu jälleen luonnon oma ruoka-aitta erilaisine luonnonantimineen. Koivut alkavat tuottaa mahlaa ja luonnossa nousevat erilaiset villiyrtit siirrettäviksi myös keittiöidemme ruuanvalmistuksen tueksi. Nokkosia, horsmanversoja, koivunlehtiversoja ja korvasieniä esimerkkinä mainitaksemme. Tule mukaan! Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Toisena päivänä valmistamme herkkuja laavulla yrteistä ja käymme läpi miten yrteistä saa parhaiten makuja ruokaan pikkelit, hyytelöt, hillot, karkit, siirapit). Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen ja lehtori Tomi Aho.

Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alan koulutus? Tule täydentämään osaamistasi. Kurssi sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen.

Oletko kiinnostunut syventämään osaamistasi kahvin valmistuksessa? Elintarvikkeiden valmistamisessa perehdymme kahvinvalmistamiseen paahtamisesta lopputuotteeksi. Valitsemalla oikeat raaka-aineet sekä tekemällä valmistukseen liittyvät esityöt. Käymme läpi kahvin paahtoasteet mikä on tärkeimpiä kahvin makua määrittäviä tekijöitä.

Hillojen ja hyytelöiden säilöntämenetelmät. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri menetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Käydään läpi hillon, marmeladin ja hyytelön keittäminen teoriassa ja käytännössä sekä säilyvyyteen liittyvät asiat. Teemme itse pektiiniä ja opimme käyttämään erilaisia mittareita valmistuksessa. Luennoitsijana toimii Margot Wikström.

Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan keittiömestari ja Riistamies Tuomas Hyrskyn oppiin kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana elintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko. aihepiiristä kiinnostuneelle.

Kurssin aikana perehdytään mm. tislauksen ja ginin valmistuksen perusteisiin, historiaan, reseptiikkaan ja tyylilajeihin. Kouluttajana toimii tislaajamestari Asko Ryynänen. Kurssi järjestetään Rasekon FoodLaboratoryn (os. Juhaninkuja 1, Raisio) ja Nagu Distilleryn (os. Vikomintie 130, Parainen) tiloissa.

Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille. Kurssin vetäjinä Tomi Aho Rasekosta ja Nicola Cafaro Drink Consult Finland Oy:sta.

Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen.

Valmistamme mehua omenoista, käyden koko prosessin hedelmien murskaamisesta juoman hiilihapottamiseen. Nude-siideriin ei lisätä arominvahventeita eikä vettä tai sokeria. Kouluttajana toimii Jani Jokinen 3Spirit Oy:stä ja siideri valmistetaan Tammiluodon Viinitilalla (os. Tammiluoto 255, Parainen).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta siiderin valmistukseen.

Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotioluiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. Kurssin vetäjänä toimivat panimomestari Patrik Niskanen ja Jaakko Hartemaa (Mallassepät).

Oletko kiinnostunut suklaan käsittelystä? Opettelemme tekemään suklaasta tuotteita erilaisin menetelmin. 

Oletko kiinnostunut hedelmä- ja marjaliköörien valmistuksesta. Nyt on mahdollisuus hankkia osaamista tislaajamestarin opastuksella.