Siirry sisältöön

Pinnan alla -näyttelyssä salatut tunteet pääsivät esille

Parikymmenhenkinen joukko Rasekon metalliseppä- ja restaurointiopiskelijoita kokosi helmikuussa voimansa ja alkoi suunnitella taidenäyttelyä. Monenlaiset ideat lentelivät luokkahuoneessa, kunnes teemaksi valikoitui pelko ja kauhu. Tätä aihetta jokainen sai työstää omalla tavallaan, niin henkisesti kuin materiaalisesti: kenelle pintaan nousi ahdistus, kenelle turhaantuminen, pakokauhu tai vastenmielisyys jotain kohtaan. Myös teoksissa käytetyt materiaalit ja tekniikat vaihtelivat sisältäen mm. metallia, puuta ja nahkaa.

Rankasta aihepiiristään huolimatta näyttely kertoo myös irti päästämisestä, vastuunotosta, oivalluksista ja uuden alusta. Kuten taiteilijoiden puolesta avajaisissa puheen pitänyt Viljami Ritvanen kiteytti: ”Taide on tunteen ilmaisemista ja ilmenemistä. Me käsityöläiset muovaamme materiaaleja samalla kun muovaamme sieluamme.”

Teeman ja näyttelyn nimen lisäksi projektiin kuului mm. näyttelypaikan etsiminen, markkinointimateriaalien tekeminen, näyttelyn pystytyksen suunnittelu ja toteuttaminen sekä avajaisten suunnittelu. Yksi tiimi otti vastuuta vitriinien rakentamisesta, toinen visuaalisesta ilmeestä ja kolmas tuotti videon projektista. Omasta väestä löytyi myös musiikin esittäjiä ja puheenpitäjiä.

– Taideteollisuusalan opinnot eivät ole vain materiaalituntemusta ja erilaisten tekniikoiden harjoittelua. Pohjana on oppia käyttämään tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa omaa luovuutta, mielipiteitä ja kokemuksia, sanoi näyttelyn ohjaavana opettajana toiminut opettaja, seppämestari Mikko Flemming.

– Moni opiskelija on näyttelyteoksessaan uskaltautunut hyppäämään itselleen uuteen tekniikkaan, mitä kautta tekeminen on saanut ihan uutta ulottuvuutta, kertoi näyttelyyn kuvataiteilijan näkemyksen tuova toinen opettaja Janne Aakko. – Projekti on haastanut myös opettajan osaamista.

Näyttelytiimissä on noin 20 eri ikäistä ja eri lähtökohdista tulevaa opiskelijaa.

– Omat ideani lähtivät liikkeelle tutkimalla kauhun ja pelon teemaa. Luonnostelua tein vahvasti ajatuksia prosessoiden; luovasti, kriittisesti, käsitteellisesti ja vain vähän paperille piirtäen. Tästä suunnitteluvaiheesta pidin ja käytin siihen paljon aikaa, kertoi yksi näyttelyn taitelijoista Hanna Hirvonen. – ”Murtumispisteessä” teosta voi ajatella elämänä pienoiskoossa ja henkisen kasvun matkana. Kokemuksen ja näkökulman jakaminen taiteen avulla tuntuu merkitykselliseltä.

Näyttely on avoinna Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (2. krs, Aurakatu 16, Turku) Vimman aukiolojen mukaisesti. Viimeinen näyttelypäivä on perjantai 26.4.2024. Tervetuloa tutustumaan upeisiin teoksiin, joista voi halutessaan jättää myös ostotarjouksen!