Oppilaitoksessa järjestettävän opiskelijaruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Samalla opiskelijaruokailu tukee ja ohjaa aikuisia opiskelijoita sekä henkilöstöä terveellisen ja ravitsevan aterian nauttimiseen. Tarvittaessa opiskelijalle ja henkilökunnalle on tarjolla terveydentilan tukemisen tai muun syyn vaatima erityisruokavalio. Erityisruokavalion ruoka ei välttämättä ole päivittäin vastaavaa kuin kampusalueen yksiköiden ruokalistalla oleva ruoka. Linjastoissa on lounaan yhteydessä tarjolla kaksi täysipainoista pääruokaa (liha/kala ja kasvis). Mikäli henkilö pystyy syömään vaihtoehtoisesti toista tarjottavaa pääruokaa EI hänelle valmisteta erityisruokavalion mukaista ateriaa.

Erityisruokavalioita koskeviin kysymyksiin vastaan ainoastaan Ruokapalvelun vakituinen henkilöstö.

  • Suomessa ruokatuotteiden merkinnät tarkoittavat, että tuotteet EIVÄT SISÄLLÄ jotain ruokavalioon sopimatonta ainesosaa (esim. viljan gluteeni)
  • Useimmissa maissa vastaavat ruokatuotteiden merkinnät tarkoittavat, että ruokatuotteet SISÄLTÄVÄT näitä aineita.

Erityisruokavaliosta ilmoittaminen

Opiskelijan ja henkilökunnan jäsenen ilmoittama ruokavalio tarkastetaan opintojen alkaessa sekä syyslukukauden alussa lähettämällä erityisruokavalioilmoitus (Webropol-lomake) Ruokapalvelulle. Erityisruokavalioilmoitus (Webropol-lomake) löytyy opiskelijan oppaasta kohdasta Erityisruokavaliot Rasekon oppilaitoksissa, jossa erillinen kohta Erityisruokavaliolomake. Tieto erityisruokavaliosta ei välity Ruokapalvelulle esim. terveydenhoitajan tai työterveyden toimesta. Erityisruokavaliota noudattavan henkilön on itse huolehdittava läsnäolonsa ilmoittamisesta keittiölle (opiskelijaravintolalle) HYVISSÄ AJOIN.

Mikäli erityisruokavalioon tulee lukuvuoden aikana muutoksia, ottaa opiskelija tai henkilökuntaan kuuluva itse yhteyttä oman opiskeluyksikön keittiöön (opiskelijaravintolaan). Jos henkilö toistuvasti jättää syömättä hänelle valmistetun aterian, voidaan hänet velvoittaa ilmoittautumaan opiskeluyksikkönsä keittiöön koulupäivien alkaessa.

Jos ilmenee, että henkilö syö vältettäväksi ilmoitettuja tuotteita, erityisruokavalion valmistus lopetetaan tarpeettomana. Erityisruokavaliota EI TOTEUTETA henkilökohtaisten mieltymysten perusteella.

Voimassa oleva lääkärin / terveydenhoitajan ateriasuunnitelma toimitetaan Ruokapalvelulle erityisruokavalioilmoituksessa olevan ohjeistuksen mukaan. HUOM! Ateriasuunnitelmassa ei saa näkyä terveydenhuollon henkilöstön tekemää taudin määritystä eli diagnoosia.

Allergiat

Ruoka-aineallergiat (täytä ja palauta Erityisruokavaliolomake)

  • Katso lisätietoa Ruoka-aineallergiat -osiosta.

Pysyvät erityisruokavaliot

Keliakia

  • Oma ilmoitus Ruokapalvelulle (Erityisruokavaliolomake).
  • Lähes kaikki opiskelijaravintoloissa tarjottu ruoka on gluteenitonta.

Diabetes

  • Oma ilmoitus ruokapalvelulle (Erityisruokavaliolomake).
  • Mikäli henkilöllä on diabetes, joka aiheuttaa toimenpiteitä kouluruokailussa, hän toimittaa tarvittaessa diabeteshoitajan laatiman ateriasuunnitelman ensisijaisen opiskelupaikkansa opiskelijaravintolaan.

Maidoton

Laktoositon

  • Lähes kaikki opiskelijaravintoloissa tarjottu ruoka on laktoositonta, joten laktoosittomasta ruokavaliosta ei tarvitse ilmoittaa Ruokapalvelulle.

Muu terveyttä tukeva syy

  • Oma ilmoitus Ruokapalvelulle (Erityisruokavaliolomake).
  • Lääkärin/terveydenhoitajan laatima ateriasuunnitelma, mikäli aiheuttaa toimenpiteitä kouluruokailussa. HUOM! Ateriasuunnitelmassa ei saa näkyä terveydenhuollon henkilöstön tekemää taudin määritystä eli diagnoosia.

Uskonnollisiin syihin perustuvat ruokavaliot

Ruokailijalle on tarjolla pääruokaa vastaava ateria tai kasvisruokavalion mukainen ateria niinä päivinä, kun hänelle ei sovi perusruokalistan mukainen pääruoka.

  • Uskontoihin liittyviä paastonajan ruokavalioita ei toteuteta eikä ruokapalvelulla ole mahdollisuutta hankkia tai valmistaa eri uskontojen vaatimien käsittelytapojen mukaisia ruoka-aineita / ruokalajeja.

Kasvisruokavalio (tarjolla linjastossa kaikissa kampusalueen yksiköissä)

Lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio

Ruokapalvelussa päivittäin tarjottava kasvisruoka noudattaa pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota. Lakto-ovo-vegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasviskunnan tuotteiden lisäksi maitotaloustuotteita ja kananmunaa. Liha (nauta, sika ja linnut) ja kala korvataan maitovalmisteilla ja proteiinipitoisilla kasviksilla (pavut, soija ja soijavalmisteet, herneet ja linssit).

Vegaaniruokavalio

  • Oma ilmoitus Ruokapalvelulle (Erityisruokavaliolomake).
  • Vegaaniruokavaliota noudattavan kasvuikäisen nuoren olisi hyvä olla asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin seurannassa. Vegaaniruokavaliota noudattavan opiskelijan / henkilön kannattaa perehtyä tarkasti ruokavalion koostamiseen liittyviin ohjeistuksiin, jotta kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti ruoasta on turvattu. Täysipainoisen vegaaniruokavalion toteuttamista oppilaitoksessa ei voida täysin taata. Ruokavaliota noudattavan opiskelijan / henkilön on henkilökohtaisesti huolehdittava kriittisistä ravintoaineista (B12-vitamiini, D-vitamiini ja jodi).
  • Kaikkien valmistus- ja lisäaineiden alkuperää ei voida selvittää tai taata.

Muu syy

  • Oma ilmoitus Ruokapalvelulle sekä selvitys tarvittavasta ruokavaliosta (Erityisruokavaliolomake).

Ihmisten sietokyky kehittyy yleensä jo lapsuusiässä. Ensimmäiset altistumiset ruoka-aineelle saavat normaalisti aikaan toleranssin eli sietokyvyn. Allergisella henkilöllä tätä sietokykyä ei synny, ja elimistö puolustautuu allergeenia vastaan allergisella reaktiolla. Mikä tahansa ruoka voi aiheuttaa allergisen reaktion, jos henkilö on herkistynyt kyseiselle ruoalle tai sen sisältämälle ainesosalle. Ruoka-allergian oireet ovat moninaiset, esimerkiksi suun ja nielun kutinaa tai nenän vuotamista. Tavallisesti ihmiset potevat siitepölyherkistymiseen liittyvää ruoka-allergiaa, niin sanottua ristiallergiaa. Ruuan proteiinit ovat samankaltaisia kuin siitepölyn, ja näin siitepölylle allerginen saa oireita myös tietyistä ruoka-aineista. Esimerkiksi omena, herneet tai porkkana voivat raakoina aiheuttaa oireita. Suurin osa pystyy kuitenkin syömään niitä kypsennettynä ympäri vuoden ja talviaikaan tuoreenakin. Oireet ovat harvoin vakavia.

Jos henkilö on ollut lapsesta saakka allerginen esimerkiksi maidolle tai pähkinöille ja saa siitä edelleen voimakkaan reaktion, on näitä syytä välttää. Vakavasti oireilevillekin on kuitenkin olemassa elämää helpottavaa hoitoa, ruokasiedätystä. Jos opiskelijalla on poikkeuksellisen paljon ruokia, joita hän allergian vuoksi joutuu välttämään, on hänen syytä käydä säännöllisesti lääkärin tai ravitsemisterapeutin vastaanotolla ravitsemuksellisen terveydentilan seuraamiseksi.

Vakava allerginen reaktio – Anafylaksia (anafylaksinen shokkitila)

Anafylaksialla tarkoitetaan äkillistä, vakavaa allergista yleisreaktiota. Tilanne on hengenvaarallinen ilman oikeanlaista ensiapua. Oireet voivat kehittyä minuuteissa. Mitä nopeammin oireet ilmenevät, sen vakavammasta tilanteesta on kyse. Siihen kuuluu tyypillisesti jokin iho-oire ja hengitysoire. Myös verenpaine voi laskea voimakkaasti. Anafylaksiassa potilaan on saatava nopeasti hoitoa. Anafylaksian aiheuttajia voivat olla muun muassa viljat, äyriäiset ja kalat, maito, pähkinät sekä kananmuna.

Opiskelija huolehtii itse, että hän tarvittaessa kuljettaa mukanaan adrenaliini-injektoria.

Tapahtuneen anafylaktisen shokkireaktion jälkeen henkilö on aina ohjattava jatkohoitoon.

Adrenaliini-injektori ja pakkaus.

Toimiva yhteistyö ruoka-aineallergioissa

Opiskelija / huoltaja

  • Opintojen alkaessa ja syksyllä joka lukuvuoden alussa täytetään erityisruokavalioilmoitus (Erityisruokavaliolomake), joka toimitetaan Ruokapalvelulle. Ruoka-aineallergioista liitetään tarvittaessa mukaan lääkärin / terveydenhoitajan antama ohjeistus vältettävistä ruoka-aineista.

Allergia erityisruokavalioiden toteutus sujuu parhaiten yhteistyössä opiskelijan, huoltajan, terveydenhoidon sekä Ruokapalvelun henkilökunnan kesken. Kun opiskelijalla on todennettu (lääkäri / terveydenhoitaja) ruoka-aineallergia, joka aiheuttaa merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita on siitä aina toimitettava erityisruokavalio-ilmoitus Ruokapalvelun henkilöstölle erityisruokavalion valmistamista varten.

  • Mikäli lukuvuoden aikana tulee muutoksia, opiskelija ottaa yhteyttä Ruokapalvelun henkilöstöön ja ilmoittaa henkilökohtaisesti muutoksesta.

Terveydenhoitaja

  • Tarkistaa ja arvioi tarvittaessa, opiskelijan pyytäessä, erityisruokavalio-ilmoituksen sisällön ja antaa ohjausta ruokavalion toteutukseen.
  • Ohjaa tarvittaessa opiskelijaa erityisruokavalion ilmoittamisessa tai erityisruokavaliomerkinnöissä.
  • Ohjaa tarvittaessa opiskelijan lääkärin vastaanotolle.
  • Suosituksena on, että vakavien ruoka-aineallergioiden kohdalla myös terveydenhoitaja on asiasta tietoinen.

Lääkäri

  • Tarkistaa ja arvioi tarvittaessa erityisruokavalio-ilmoituksen sisällön ja antaa ohjausta ruokavalion toteutukseen.
  • Lääkäri arvioi tarvitseeko opiskelija ravitsemusterapeutin ohjausta ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen.

Ruokapalvelu

  • Ruokapalveluhenkilöstö valmistaa erityisruokavalion mukaiset ateriat ja sopii tarvittaessa mistä ruoka haetaan tai miten ateria on merkitty.

Vastuuopettaja

  • Suosituksena on, että vakavien ruoka-aineallergioiden kohdalla myös vastuuopettaja on asiasta tietoinen.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Raision seudun koulutuskuntayhtymä käsittelee erityisruokavalioita käsitteleviä rekisteritietoja (Erityisruokavaliolomake) Henkilötietolain (523/199) 10 § ja 24 § sekä EU:n tietosuoja-asetuksen GDPR mukaisesti. Erityisruokavaliolomakkeen sisältämien tietojen käsittelystä on tehty erillinen Rekisteri- ja tietosuojaseloste, joka on löydettävissä koulutuskuntayhtymän kotisivuilta.

Polku rekisteriselosteeseen:
www.raseko.fi -> Raseko -> Päätöksenteko -> Kuulutukset, ilmoitukset, viranhaltijapäätökset ja rekisteri- ja tietosuojaselosteet -> Erityisruokavaliot.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste sekä tarvittaessa lisätiedot:

Kari Jaakkola Ruokapalvelupäällikkö, ravintola- ja catering-ala puh. +358 44 705 7656 kari.jaakkola@raseko.fi

Mikäli sinulla on kysyttävää erityisruokavalioista ja niiden tarjoamisesta, ota yhteyttä ruokapalvelun henkilöstöön!