Opintososiaaliset edut

Opiskelijaruokailu

Perustutkinnon opiskelijat ovat, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, oikeutettuja ilmaiseen opiskelijaruokailuun kuntayhtymän yksiköissä. Raision kampusalueella ruokailu tapahtuu ruokapalvelun ylläpitämissä opiskelijaravintoloissa (Karpalo, Kimara ja Timjami). Naantalin ja Mynämäen ruokapalvelut ostetaan yksiköiden sijaintikunnilta.

Ammatti- tai erikoisammattitutkintoa opiskeleville tai TE-koulutuksessa oleville opiskelijaruokailu on maksullinen [5,20 € / ateria (2019)]. Kampusalueella ateriat on mahdollista ostaa ruokapalvelun ylläpitämistä opiskelijaravintoloista. Opintien ja Kuivelantien ateriat ostetaan yksiköiden sijaintikunnilta (Naantali ja Mynämäki). Aterian hinta on sama kaikissa yksiköissä.

Tarvittaessa sinulle tarjotaan allergian, muun sairauden tai eettisen vakaumuksen vaatima ruokavalio. Ruokavalio tarkastetaan opintojen alkaessa sekä aina syyslukukauden alussa. Muista toimittaa erityisruokavalioilmoitus oman opiskeluyksikkösi keittiöön. Lisätietoja ja lomakkeen saat vastuuopettajaltasi. Lomakkeen löydät myös Rasekon kotisivuilta kohdasta Opiskelijalle –> Opiskelijaruokailu. Samasta kohdasta löytyy Erityisruokavaliot oppilaitoksissa -opas.

Kampusalueen ravintoloissa lounaaseen sisältyy kahvi. Kuntien ylläpitämissä ravintoloissa Mynämäessä ja Naantalissa opiskelijoille ei lounaan yhteydessä kuuluu kahvia, mutta ruokapalvelu tukee materiaalisesti opiskelijoiden omatoimista kahvinkeittoa.

Muina aikoina opiskelijat voivat ostaa kahvia kampusalueen opiskelijaravintoloista tai koulutaloihin sijoitetuista kahviautomaateista. Automaateista ostetuilla tuotteilla tuetaan opiskelijayhdistyksen toimintaa.

Lue lisää ruokapalveluista.


Opiskelukustannukset

Perustutkintokoulutus on maksutonta. Opiskelijana saat alasta riippuen myös osan oppikirjoista, työvälineistä ja materiaaleista maksutta käyttöösi, osan hankit itse. Kustannukset vaihtelevat aloittain. Tarkempaa tietoa saat vastuuopettajaltasi.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutus on maksutonta oppisopimuksella, omaehtoisena niistä peritään opintomaksu. Materiaaleista, työvälineistä ja opintomatkoista syntyy kustannuksia.


Kelan tuet

Kelan opintotukea on mahdollista hakea ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen, jos olet vähintään 17-vuotias. Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Asumiskustannuksiin opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea.

Kelan koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi pituus lyhyintä reittiä on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät 54 euroa kuukaudessa.

Tarkempia tietoja tukien myöntämisperusteista ja hakemisesta saat Kelan sivuilta www.kela.fi sekä toimipisteesi opintotoimistosta.

Oppisopimusopiskelijoiden opintososiaalisista eduista saat lisätietoa oppisopimustoimistosta: www.raseko.fi/oppisopimus


Opiskelijakortit

Matkoista myönnettävän opiskelija-alennuksen saat hankkimalla Matkahuollon opiskelijakortin tai sellaisen opiskelijajärjestön kortin, johon on painettu Matkahuollon liikemerkki. VR:llä opiskelija-alennuksen saat esittämällä VR:n hyväksymän opiskelijajärjestön (esimerkiksi Sakki ry tai OSKU ry) voimassaolevan kortin tai Matkahuollon opiskelijakortin. Lisätietoja saat osoitteista www.vr.fi, www.matkahuolto.fi, sakkiry.fi tai www.osku.info

Kortteja hankkiessasi tarvitset mm. passikuvan sekä opiskelutodistuksen, johon tarvitset leiman ja allekirjoituksen opintotoimistosta.


Ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa (Valma) olevat voivat kysyä mahdollisista tuista mm. Kelasta, opinto-ohjaajalta tai kuraattorilta.

Myös ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksessa olevat voivat saada joitain tukia opiskeluihinsa, esimerkiksi aikuiskoulutustukea.
Lue lisää tuista: https://opintopolku.fi/wp/valintojen-tuki/opintojen-rahoitus/tuet-tyossa-kayvalle/