Opintojen etuudet

Opiskelijaruokailu

Perustutkinnon opiskelijat ovat, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, oikeutettuja ilmaiseen opiskelijaruokailuun. Raision kampusalueella ruokailu tapahtuu ruokapalvelun ylläpitämissä opiskelijaravintoloissa (Karpalo, Kimara ja Timjami). Naantalin ja Mynämäen ruokapalvelut ostetaan yksiköiden sijaintikunnilta.

Ammatti- tai erikoisammattitutkintoa opiskeleville tai TE-koulutuksessa oleville opiskelijaruokailu on maksullinen [5,20 € / ateria (2020)]. Kampusalueella ateriat on mahdollista ostaa ruokapalvelun ylläpitämistä opiskelijaravintoloista.

Opintien ja Kuivelantien ateriat ostetaan yksiköiden sijaintikunnilta (Naantali ja Mynämäki). Aterian hinta on sama kaikissa kampusalueen yksiköissä, mutta voi hieman vaihdella Naantalin ja Mynämäen yksiköissä.

Tarvittaessa sinulle tarjotaan allergian, muun sairauden tai eettisen vakaumuksen vaatima ruokavalio. Ruokavalio tarkastetaan opintojen alkaessa sekä aina syyslukukauden alussa. Muista toimittaa erityisruokavalioilmoitus oman opiskeluyksikkösi keittiöön. Lisätietoja ja lomakkeen saat vastuuopettajaltasi. Lomakkeen löydät myös Rasekon kotisivuilta kohdasta Opiskelijalle –> Opiskelijaruokailu. Samasta kohdasta löytyy Erityisruokavaliot oppilaitoksissa -opas.

Kampusalueen ravintoloissa lounaaseen sisältyy kahvi. Kuntien ylläpitämissä ravintoloissa Mynämäessä ja Naantalissa opiskelijoille ei lounaan yhteydessä kuuluu kahvia, mutta ruokapalvelu tukee materiaalisesti opiskelijoiden omatoimista kahvinkeittoa.

Muina aikoina opiskelijat voivat ostaa kahvia kampusalueen opiskelijaravintoloista tai koulutaloihin sijoitetuista kahviautomaateista. Automaateista ostetuilla tuotteilla tuetaan opiskelijayhdistyksen toimintaa.

Lue lisää ruokapalveluista.


Opiskelukustannukset

Perustutkintokoulutus on maksutonta. Opiskelijana saat alasta riippuen myös osan oppikirjoista, työvälineistä ja materiaaleista maksutta käyttöösi, osan hankit itse. Kustannukset vaihtelevat aloittain. Tarkempaa tietoa saat vastuuopettajaltasi.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutus on maksutonta oppisopimuksella, omaehtoisena niistä peritään opintomaksu.


Kelan tuet

Jos olet vähintään 17-vuotias, voit hakea Kelan opintotukea ammatillisen tutkinnon suorittamiseen. Opintorahan määrään vaikuttavat mm. opiskelijan ikä, oppilaitos, asuuko itsenäisesti vai vanhempien luona ja se, onko opiskelijalla lapsia. Tietyissä tilanteissa myös vanhempien tulot vaikuttavat opintotuen määrään.

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Tietyin edellytyksin opiskelija voi saada myös oppimateriaalilisää. Asumiskustannuksiin voi saada yleistä asumistukea.

Kelan opintotuen sijaan opintoja voidaan rahoittaa myös esimerkiksi aikuiskoulutustuella tai työttömyysetuudella. Lisätietoa aikuisopiskelijan etuuksista (linkki avautuu uuteen välilehteen Työllisyysrahaston sivustolle) sekä ammatinvalinnasta ja koulutuksista (linkki avautuu uuteen välilehteen TE-palveluiden sivustolle).

Kelan koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannuksia. Koulumatkatukea voit saada, jos koulumatkasi pituus lyhyintä reittiä on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät 54 euroa kuukaudessa.

Ajankohtaiset tiedot tukien myöntämisperusteista ja hakemisesta saat Kelasta (linkki avautuu uuteen välilehteen Kelan sivustolle) sekä toimipisteesi opintotoimistosta.

Oppisopimusopiskelijoiden opintososiaalisista edut (kuten päiväraha, matkakorvaus ja perheavustus) voit tarkistaa oppisopimustoimistosta.


Opiskelijakortit

Rasekon kuvallinen henkilökortti

Rasekon opiskelijoille tehdään opiskelun alkuvaiheessa henkilökortti, jota tarvitset mm. ruokailussa tai työpaikalla järjestettävän koulutuksen yhteydessä todistaaksesi olevasi Rasekon opiskelija.

Opiskelijajärjestöjen opiskelijakortit

Rasekon opiskelijana voit hankkia Sakki ry:n tai Osku ry:n opiskelijakortin. Lue järjestöistä, korteista ja niiden tarjoamista eduista lisää Sakki ry:n (linkki avautuu uuteen välilehteen Sakin sivustolle) tai Osku ry:n (linkki avautuu uuteen välilehteen Oskun sivustolle) sivuilta.

Opiskelijajärjestöjen kortit ovat virallisia, maksullisia opiskelijakortteja, jotka oikeuttavat myös Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin. Niillä voit saada myös muita alennuksia ja etuja. Opiskelijayhdistyksen edustajat kertovat uusille opiskelijoille asiasta tarkemmin.

Matkahuollon opiskelijakortti

Jos et halua liittyä opiskelijajärjestöön, voit matkoista alennuksia saadaksesi hankkia Matkahuollon maksullisen opiskelijakortin lipunmyyntipisteistä. Opintotoimistosta saat tarvittavan opiskelijatodistuksen korttia varten. Lisäksi tarvitset valokuvan. VR:n junissa hyväksytään niin Matkahuollon opiskelijakortti kuin sellaiset opiskelijajärjestöjen kortit, joihin on painettu Matkahuollon liikemerkki, todistamaan, että olet opiskelija. Lisätietoa Matkahuollon opiskelijalipuista ja -korteista (linkki avautuu uuteen välilehteen Matkahuollon sivustolle) ja VR:n opiskelija-alennuksista(linkki avautuu uuteen välilehteen VR:n sivustolle)


Ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa (Valma) olevat voivat kysyä mahdollisista tuista mm. Kelasta, opinto-ohjaajalta tai kuraattorilta.

Myös ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksessa olevat voivat saada joitain tukia opiskeluihinsa, esimerkiksi aikuiskoulutustukea.
Lisätietoa tuista Opintopolussa (linkki avautuu uuteen välilehteen Opintopolku.fin sivustolle).