Siirry sisältöön

Merkonomikoulutusta Mynämäkeen 2024

1.8.2023

Rasekon ammattiopisto tarjoaa kevään 2024 yhteishaussa opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) Mynämäessä. Tutkinto suoritetaan kaksoistutkintona yhteistyössä Mynämäen lukion kanssa. Kunnan, Rasekon ja paikkakunnan yritysten kesken tullaan myös suunnittelemaan erilaisia toteutuksia lähihoitajakoulutukselle ja erikoisammattitutkintokoulutuksille. Uudenlaisella yhteistyöllä mahdollistetaan alueella asuville nuorille ammatillista opiskelua kotipaikkakunnalla ja vahvistetaan samalla Mynämäen lukion tarjontaa.

– Liiketoiminnan koulutus on suosittua ja sen opettaminen ei vaadi kalliita investointeja tai erityisiä tiloja, koneita ja laitteita. Rasekon yhtymähallituksen päätöksen mukaan Mynämäen kunnalle on ehdotettu yhteistyötä kunnan lukion kanssa siten, että yksi liiketoiminnan merkonomiryhmä opiskelisi lukion tiloissa kaksoistutkintoa eli ammatillista tutkintoa ja ylioppilastutkintoa saman aikaisesti. Tämä mahdollisuus tullaan avaamaan jo kevään 2024 yhteishakuun, kertoo johtava rehtori Maria Taipale. – Käytännössä Raseko ostaa lukio-opinnot Mynämäen lukiolta kuten tehdään jo tällä hetkellä Raision lukion kanssa Raisiossa. Opiskelijoilla on käytettävissään lukion tilat ja palvelut.

– Olemme tietysti olleet Mynämäessä varsin harmissamme siitä, että koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus päätti siirtää loputkin taideteollisen alan koulutusalat Mynämäestä Raision kampukselle tulevan lukuvuoden jälkeen. On kuitenkin erityisen tärkeää, että Mynämäessä on jatkossa tarjolla ammatillisia opintoja oman koulutuskuntayhtymämme tarjoamana. Kaksoistutkinnon mahdollistaminen Mynämäessä vaatii joustamista ja järjestelyjä Mynämäen lukiolta ja kunnalta muutenkin, mutta tahtotila tämän toteutumiseen on vahva ja haluamme olla aktiivisesti mukana toteuttamassa tätä! Mynämäessä toteutettavaan lähihoitajakoulutukseen on myös korkeat odotukset ja kunhan konsepti on kunnossa, uskon, että saamme aktiivisella markkinoinnilla opiskelijaryhmät täytettyä paikalliseen koulutukseen, toteaa kunnanjohtaja Carita Maisila.

Mynämäen yrittäjien kanssa tullaan neuvottelemaan työpaikalla tapahtuvan oppimisen tarjoamisesta sekä oppisopimusten kohdentamisesta nykyistä tehokkaammin paikkakunnalla asuville opiskelijoille. Myös muita ratkaisuja ammatillisen koulutuksen helpon saavutettavuuden varmistamiseksi mynämäkeläisille kartoitetaan ja valmistetaan kunnan ja koulutuskuntayhtymän yhteistyössä.

Taideteollisuusalan koulutus kokonaisuudessaan kampukselle

Raision seudun koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus päätti kokouksessaan toukokuussa irtisanoa Mynämäen Kuivelantien toimipisteen vuokrasopimuksen 1.7.2023 ja siirtää taideteollisuusalan koulutuksen kokonaisuudessaan 30.6.2024 mennessä Raision kampukselle. Siirto tehostaa yhtymän resurssien käyttöä, sillä Raision kampuksella toimipisteen koneita ja laitteita voi hyödyntää useampi sata opiskelijaa eri koulutusaloilta.

– Ratkaisuun vaikuttavat valtakunnallisessa keskustelussa esiin tuodut näkemykset ammatillisen koulutuksen tulevan kehityksen osalta. Raseko haluaa päätöksellä varmistaa, että kykenemme jatkossakin tarjoamaan omistajakuntien asukkaille koulutusta laaja-alaisesti, Maria Taipale korostaa.

Taideteollisuusalan koulutustarjonnan varmistaminen oli lisäksi tärkeä peruste ratkaisulle, samoin tasavertaisten palvelujen järjestämismahdollisuudet opiskelijoille.

Rasekolla on kunnalta vuokralla myös ns. vanha paja erillisellä sopimuksella. Pajan käyttöä on tarkoitus jatkaa muinaistekniikan opetuksessa.

Mynämäen Kuivelantien toimipisteessä opiskellaan tällä hetkellä taideteollisuusalan perustutkintoa (puusepänala ja muinaistekniikka) sekä taideteollisuusalan ammattitutkintoa (savirakentaminen). Opiskelijamäärä on ollut pieni jo vuosien ajan. Yksi syy määrän alhaisuuteen on sijainti. Valtaosa opiskelijoista tulee muista kunnista kuin Mynämäestä.

– Mynämäen toimipisteen opiskelijoista vain neljä on tällä hetkellä mynämäkeläisiä. Heistä kolme on aikuisia. Mynämäkeläisnuorten suosituimpiin aloihin kuuluu mm. liiketoiminta, joten merkonomikoulutuksen tarjoaminen Mynämäessä on nuorten kannalta hyvä ratkaisu, Taipale kertoo.

Lisätietoja antavat

Raseko: johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi
Mynämäen kunta: kunnanjohtaja Carita Maisila, puh. 040 137 5121, carita.maisila@mynamaki.fi