Siirry sisältöön

Tietoa koulutuksesta

Tutkinto:

Taideteollisuusalan ammattitutkinto

Aloitus:

Suunniteltu aloitus toukokuussa 2023. Koulutuksen kesto kaksi vuotta. Tarkempi aikataulu päivitetään sivulle keväällä 2023.

Kenelle:

Puukon valmistuksesta ja yrittäjyydestä kiinnostuneelle, puukonvalmistuksen perusteet omaavalle henkilölle, joka haluaa puukonvalmistuksesta ammatin tai haluaa täydentää ammattitaitoaan uusilla osa-alueella.

Kuvaus:

Koulutuksen tavoitteena on tuottaa ammattilaisia, jotka hallitsevat puukkojen tuottamisen kulttuurisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Opinnoissa suunnitellaan omia puukkotuotteita ja valmistetaan niitä eri käyttäjäryhmille. Tuotteet ovat perus- tai erikoiskäyttöpuukkoja. Opintojen aikana perehdytään erilaisten taottujen terien valmistamiseen ja lämpökäsittelemiseen. Valmistettuun terään niitataan puinen heloitettu kahva. Puukolle valmistetaan lestoitettu nahkatuppi, joka ommellaan suutarin ompeleella. Valmiista puukoista otetaan tuotekuvia ja laaditaan tuoteinformaatio- ja markkinointimateriaalia. Puukon valmistamisessa voidaan käyttää erikoistekniikoita ja opintojen aikana on mahdollista tutustua mm. lamelliterän valmistukseen, hiekkavaluun, nahan painokuviointiin tai tuohipään valmistamiseen.

Tutkinnossa on kolme pakollista tutkinnon osaa:
– Moniammatillisessa toimintaympäristössä työskentely, 10 osp
– Sepän pajatyöskentely, 20 osp
– Puukkotuotteen valmistaminen, 70 osp

Lisäksi seuraavista valinnaista tutkinnon osista valitaan kaksi:
– Käyttöpuukon valmistaminen, 25 osp
– Uniikkipuukon valmistaminen, 25 osp
– Historiallisen puukon tai veitsen valmistaminen, 25 osp

Opintojen laajuus, sisältö ja kesto määräytyvät henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan. HOKS laaditaan jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisesti ja siinä huomioidaan jo olemassa oleva osaaminen.

Toteutus:

Monimuoto-opinnot, opetusta viikonloppuisin noin neljän viikon välein (pl. kesä-heinäkuu). Lähiopetusta viikonloppuisin Rasekon ammattiopistossa, Eeronkuja 3, Raisio. Lisäksi etäopiskelua. Huomioi mahdollisuus suorittaa tutkinto oppisopimuksella!

Toimipiste:

Raision Eeronkuja 3:n toimipiste

Kustannukset opiskelijalle:

Ammattitutkintokoulutus on maksutonta oppisopimuksella. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka tai oma yritys. Omaehtoisen tutkintokoulutuksen hinta on 450 € (voidaan laskuttaa kolmessa erässä) tai 200 € / tutkinnon osa. Lisäksi materiaalimaksuja.

Kansainvälisyys Rasekossa

Tarjoamme sinulle monipuoliset mahdollisuudet kartuttaa kansainvälistä osaamistasi ja kokemustasi opintojen aikana. Voit lähteä työelämäjaksolle useaan eri maahan. Rasekolla on tällä hetkellä yhteistyökumppaneita alasta riippuen useassa Euroopan maassa (mm. Espanjassa, Saksassa, Hollannissa, Islannissa ja Portugalissa) sekä Kiinassa ja Thaimaassa. Ulkomaanjakso parantaa ammattitaitoasi sekä lisää kielitaitoa ja vieraiden kulttuurien tuntemustasi.

Myös erilaiset projektit ja toiminnan kehittäminen verkostoitumalla kansainvälisesti ovat osa jokapäiväistä toimintaamme. Voit esimerkiksi hankkia osaamista työskentelemällä kansainvälisessä yrityksessä kotimaassa tai toimia tänne tulevien ulkomaisten opiskelijoiden tuutorina. Lue lisätietoja kansainvälistymismahdollisuuksista.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Tämä tarkoittaa, että tutkinnon suoritettuasi voit hakea opiskelemaan korkeakouluun. Osaamistasi voit kasvattaa tai syventää myös esimerkiksi suorittamalla yksittäisiä tutkinnon osia tai muita lyhyempiä täydennyskoulutuksia.

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Kysy lisää

Teo Mero, lehtori
puh. 040 837 4430
teo.mero@raseko.fi

Petri Tölkkö, kehittämispäällikkö
petri.tolkko@raseko.fi
puh. 044 705 7577