Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto

 

Lasiset hillopurkit hyllyllä, kuvituskuva.

Koulutus

Voit halutessasi opiskella koko tutkinnon, tutkinnon osia tai tutkinnon osan osia. Seuraavaksi vuorossa on hillokurssi FoodLaboratoryssa 24. – 25.8.2021.

Hillot ja hyytelöt. Hillojen ja hyytelöiden säilöntämenetelmät. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri menetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Koulutuksessa käymme läpi hillon, marmeladin ja hyytelön keittäminen teoriassa ja käytännössä sekä säilyvyyteen liittyvät asiat. Teemme itse pektiiniä ja opimme käyttämään erilaisia mittareita valmistuksessa. Luennoitsijana toimii Margot Wikström.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu Rasekon Wilmassa.

Lue lisää muista pidetyistä tai tulossa olevista kursseista alempaa tältä sivulta.


Hae mukaan koko tutkintoa suorittamaan:

Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, hakulinkki (avautuu toisessa välilehdessä Rasekon Wilma-järjestelmän koulutushakuun).

Jos haet opiskelemaan vain tiettyä tutkinnon osan osaa (kts. aikataulu alempana), käytä sen yhteydessä olevaa linkkiä (linkit ja tiedot päivitetään kunkin kurssiajan lähestyessä).


Tutkinnossa valittavanasi on neljä eri osaamisalaa: elintarvikealan oa, meijerialan oa, liha-alan oa ja alkoholijuomien valmistuksen oa.

Toteutus

Lähi-, virtuaali-, monimuoto- ja etäopetus. Opinnot koostuvat lähiopetusiltapäivistä, joita on yleensä 2 – 4 kertaa kuukaudessa sekä ohjatusta etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähiopetus tapahtuu pääsääntöisesti Food Laboratoryn tiloissa, os. Juhaninkuja 1, 21200 Raisio.

Toteutusaika

Aloitus sopimuksen mukaan henkilökohtaistetusti pitkin vuotta.

Aikataulu vuoden 2021 syksylle:

(Syksyn kurssipäiviä päivitetään myöhemmin lisää)

(Jos kurssin ilmoittautuminen on auki, teksti näkyy linkkinä. Löydät näiden kurssien ilmoittautumislinkit kohdesivun alareunasta “Testitilaisuudet ja lyhytkestoiset koulutukset”. )

Elokuu 2021 Syyskuu 2021
ti 24.8. Hillot ja hyytelöt ke 1.9. Fermentointi jatkuu
ke 25.8. Hillot ja hyytelöt jatkuu ke 8.9. Ruokavalokuvaus markkinoinnin välineenä
to 26.8. Tuotekehitystyön koeajo to 9.9. Kalatuotteiden kehityspaja
ti 31.8. Fermentointi pe 10.9. Kalatuotteiden kehityspaja jatkuu
to 16.9. Tislaaminen
pe 17.9. Tislaaminen jatkuu
Lokakuu 2021 Marraskuu 2021
Joulukuu 2021

Muita kursseja mm.

Säilöntämenetelmät, hillot, hyytelöt ja marmeladit
Kalatuotteiden kehitystyöpaja
Maustaminen
Tuorepuristettujen mehujen valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista
Jauhojen valmistus
Oluen valmistus
Siiderin valmistus
Erityisruokavalioiden valmistus
Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistus

Seuraa sivuja, sisällöt, aikataulut ja hakulinkit julkaistaan täällä!


Tutkinnon osan osat, joihin voit ilmoittautua erikseen:


Hillot ja hyytelöt. Hillojen ja hyytelöiden säilöntämenetelmät. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri menetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Käydään läpi hillon, marmeladin ja hyytelön keittäminen teoriassa ja käytännössä sekä säilyvyyteen liittyvät asiat. Teemme itse pektiiniä ja opimme käyttämään erilaisia mittareita valmistuksessa. Luennoitsijana toimii Margot Wikström.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 40 €. Ota yhteyttä kouluttaja Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Fermentointi. Kasviksia, kombuchaa, kefiiriä & viinietikan valmistus.
Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Kurssin kouluttajana toimii Maija Pääkkönen, bageri Å:n yrittäjä ja intohimoinen fermentoija sekä leipurimestari.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville.  Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 40 €. Ota yhteyttä kouluttaja Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti!

Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Villiyrtit. Kevään edistymisen myötä luonto herää jälleen uuteen kasvuun. Kasvun mukana meille avautuu jälleen luonnon oma ruoka-aitta erilaisine luonnonantimineen. Koivut alkavat tuottaa mahlaa ja luonnossa nousevat erilaiset villiyrtit siirrettäviksi myös keittiöidemme ruuanvalmistuksen tueksi. Nokkosia, horsmanversoja, koivunlehtiversoja ja korvasieniä esimerkkinä mainitaksemme. Tule mukaan !!! Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Toisena päivänä valmistamme herkkuja laavulla yrteistä ja käymme läpi miten yrteistä saa parhaiten makuja ruokaan pikkelit, hyytelöt, hillot, karkit, siirapit). Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen ja Lehtori Tomi Aho.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses. Kurssit pidetään Herrankukkarossa (linkki aukeaa Herrankukkaron sivustolle toisessa välilehdessä).


Kalaa uudella tavalla. Uusien kalatuotteiden kehittelytyöpaja pienille toimijoille, esimerkiksi ravintoloille, catering-yrityksille ja saariston kalastajille.

Asiakkaat haluavat tänä päivänä yhä enemmän kalaa, erityisesti villikalaa lautasilleen. Anu Hopia, Turun Yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, inspiroi meidät kurssin teoriaosuuteen kokkauksen kemialla ja runsain esimerkein. Työpajassa valmistamme meri- ja järvikalasta uudenlaisia myytäviä kalasäilykkeitä, esim. happokypsennys, umpiointi, sokerisuolaus, graavaus, suutarinlohi ja lasimestari. Kalapajaa vetävät Johan Hellsten (www.herkkunuotta.fi), Tomi Aho (Rasekon FoodLaboratory), Christina Ros Oliver (Departamento de Industrias Alimentarias, Espanja) sekä projektipäällikkö Heidi Jaakkola (Ukipolis). Lopuksi maistelemme ja arvioimme lopputuotokset.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €.

Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta

Kysy lisää: opettaja Tomi Aho,  puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi. Tilaisuuden järjestää Raseko FoodLaboratory yhteistyössä KulTa-hanke ja Suomen Artesaaniruoka Ry:n kanssa.


Työpaja: Onnistu marja- ja hedelmätuotteiden maustamisessa.

Kiinnostaako maustettujen marja- tai hedelmätuotteiden valmistus? Siinä tapauksessa tämä inspiraatiopäivä on juuri sinulle! Glögin ja juomien sensoriikan asiantuntijan, sommelieeri Leena Janssonin jakamilla konkreettisilla neuvoilla onnistut nostamaan tuotteesi uusiin ulottuvuuksiin.

Työpajan aikana saamme tietää, miten eri maut vaikuttavat toisiinsa ja mitä tapahtuu perusmauille erilaisissa yhdistelmissä. Opimme ymmärtämään miten korostaa tai vaimentaa makua käyttötarkoitusta silmälläpitäen sekä luomaan makujen harmoniaa. Käymme läpi glögipohjia, mausteita ja maustamista yleensä, makuyhdistelmiä sekä mausteiden/yrttien säilytystä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Päivän kurssin hinta on 20 €.
Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta: Ilmoittautumislinkki Maustettujen marjatuotteiden valmistuskurssille. Kysy lisää: tomi.aho@raseko.fi / puh. 044 705 7461.

Tilaisuuden järjestää Raseko FoodLaboratory yhteistyössä KulTa-hanke ja Suomen Artesaaniruoka Ry:n kanssa. Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Olutkurssi. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti.

Kurssin vetäjänä toimivat panimomestari Patrik Niskanen ja Jaakko Hartemaa (Mallassepät).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Jäätelökurssi. Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alan koulutus? Tule täydentämään osaamistasi. Kurssi sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Pakkaustoiminnot-kurssi. Hei elintarvikealan yrittäjä tai tuotekehityksessä ja pientuotannossa työskentelevä! Tunnetko pakkausmateriaalit ja elintarvikelainsäädännön asettamat vaatimukset pakkausmerkinnöille? Entä osaatko suunnitella huomiota herättävän ja myyntiä tukevan pakkauksen?  Tule saamaan tietoa ja uusia ideoita elintarvikealan pakkaustoimintoja käsittelevään koulutukseemme! Kouluttajana toimivat brändäykseen ja pakkausmuotoiluun erikoistunut medianomi ja designkonsultti Riikka Salokannel sekä lehtori Tomi Aho.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Siiderin valmistaminen tuoreista raaka-aineista.Valmistamme mehua omenoista, käyden koko prosessin hedelmien murskaamisesta juoman hiilihapottamiseen. Nude siideriin ei lisätä arominvahventeita eikä vettä tai sokeria. Kouluttajana Jani Jokinen 3Spirit Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta siiderin valmistukseen. Kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille. (Laitamme myös etikat valmistumaan.) Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Säilöminen on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi pitää tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käymmme läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilönnän. Valmistamme oman pektiinin. Asiantuntijana toimii artesaaniyhdistyksen puheenjohtaja Margot Wikström. Koulutus sopii esimerkiksi elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta sekä muille, joilla on erityistä kiinnostusta säilöntään.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Villiyrtit.Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Toisena päivänä valmistamme herkkuja yrteistä ja käymme läpi miten yrteistä saa parhaiten makuja ruokaan pikkelit, hyytelöt, hillot, karkit, siirapit). Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen ja Lehtori Tomi Aho. Koulutus toteutuu Herrankukkarossa.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistuskurssi. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Juurileivonnan kurssi. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat leipurimestari Maija Salo ja Rasekon lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä opettaja  Eira Lipposeen puh. 044 705 7440, eira.lipponen@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti tai ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen. Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana elintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.  Koulutuksen osana voit halutessasi myös suorittaa hygieniapassin (erillinen maksu 20 €).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko aihepiiristä kiinnostuneelle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittautuminen Rasekon Wilman kautta


Kalankäsittely. Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestarin johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen.


Toteutuspaikka

Juhaninkuja 1, Raisio. Yhteistyössä Rasekon Food Laboratoryn kanssa.

Kuvaus

1. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarvikealan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista valitaan kaksi:

 • Elintarvikkeiden valmistaminen, 30 osp
 • Kalatuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Kasvistuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Marja- ja hedelmätuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Myllytuotteiden valmistaminen, 30 osp

2. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, liha-alan osaamisala (120 osp)

Yksi pakollinen tutkinnon osa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 60 osp:

 • Lihanleikkaus, 60 osp
 • Lihatuotteiden valmistaminen, 60 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

3. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, meijerialan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

 • Hapanmaitotuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Jäätelöiden ja jälkiruokien valmistaminen, 30 osp
 • Kypsytettyjen juustojen valmistaminen, 30 osp
 • Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen, 30 osp
 • Tuorejuustojen valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

4.  Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, alkoholijuomien valmistuksen osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

 • Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistaminen, 30 osp
 • Liköörien valmistaminen, 30 osp
 • Pienpanimo-oluiden valmistaminen, 30 osp
 • Tilaviinien valmistaminen, 30 osp
 • Tisleiden valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

Kohderyhmä

Tutkintokoulutus on suunnattu henkilöille, jotka haluavat työskennellä työntekijänä tai yrittäjänä pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa. Sinulla on jo aiempaa kokemusta elintarvikkeiden jalostuksesta, suunnittelet ryhtyväsi yrittäjäksi elintarvikejalostuksen alalla tai sinulla jo on alan yritys joko pää- tai sivutoimisesti ja halut kehittää osaamistasi elintarvikejalostuksessa.

Ohjaamme sinua henkilökohtaisesti valitsemaan tilanteeseesi sopivat tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on maksutonta oppisopimuksella. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka. Omaehtoisen tutkintokoulutuksen hinta on 450 € (voidaan laskuttaa kolmessa erässä) tai 200 € / tutkinnon osa.

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Tutkinnon perusteet (linkki avautuu toisessa välilehdessä Opintopolku.fi-palvelussa)

Lisätietoja antavat

lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho
puh. 044 705 7461
tomi.aho@raseko.fi

opettaja Eira Lipponen
puh. 044 705 7440
eira.lipponen@raseko.fi

koulutuspäällikkö Marja Kinnunen
puh. 044 7057 574
marja.kinnunen@raseko.fi