Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto

Koulutus

Voit halutessasi opiskella koko tutkinnon, tutkinnon osia tai tutkinnon osan osia (esimerkiksi Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 24. – 25.9.2019 klo 14 – 18). Lue lisää alempaa tältä sivulta.

Tutkinnossa valittavanasi on neljä eri osaamisalaa: elintarvikealan oa, meijerialan oa, liha-alan oa ja alkoholijuomien valmistuksen oa.

Toteutus

Lähi-, virtuaali-, monimuoto- ja etäopetus. Opinnot koostuvat lähiopetusiltapäivistä, joita on yleensä 2 – 4 kertaa kuukaudessa sekä ohjatusta etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähiopetus tapahtuu pääsääntöisesti Food Laboratoryn tiloissa Opintie 4, 21100 Naantali.

Toteutusaika

Aloitus sopimuksen mukaan henkilökohtaistetusti pitkin vuotta.

Vuoden 2019 aikataulu:

(Jos kurssin ilmoittautuminen on auki, teksti näkyy linkkinä ja voit ilmoittautua sitä painamalla.)

Tammikuu Helmikuu
ti 8.1. Pakkaustoiminnot pe 1.2. Tuotekoeajot
ke 9.1. Pakkaustoiminnot jatkuu ti 5.2. Hygieniaosaaminen yms.
ke 16.1. Metrotukku ja Santa Marian maustekoulu ke 6.2. Hygieniaosaaminen yms. jatkuu
to 17.1. Idätys ti 12.2. Mittaukset ja näytteet
pe 18.1. Tuotekoeajot ke 13.2. Terveystarkastaja
pe 18.1. Tuotekoeajot
ti – ke 29. – 30.1. Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen
Maaliskuu Huhtikuu
pe 15.3. Tuotekehityksen koeajo ti 2.4. Oluen valmistus
ke 3.4. Oluen valmistus jatkuu
pe 5.4. Tuotekehityksen koeajo
ti 9.4. Juurileivonta
ke 10.4. Juurileivonta jatkuu
pe 12.4. Tuotekehityksen koeajo
ke 24.4. Vierailut tilaviinit
to 25.4. Vierailut tisleet
Toukokuu Elokuu
ti 7.5. Jäätelön valmistus ti 27.8. Säilöminen
(ke 8.5. Jäätelön valmistus jatkuu) (ke 28.8. Säilöminen jatkuu)
to 9.5. Maitopohjaiset jälkiruoat to 29.8. Villiyrtit
pe 10.5. Tuotekehitystyön koeajot (pe 30.8. Villiyrtit jatkuu)
ti  – ke 14. – 15.5. Hapanmaitotuotteet ja juustot
(ke 15.5. Hapanmaitotuotteet ja juustot  jatkuu)
ti 21.5. Villiyrtit
ke 22.5. Villiyrtit jatkuu
pe 24.5. Tuotekehitystyön koeajot
Syyskuu Lokakuu
ti 3.9. Fermentointi ti 2.10. Siiderin valmistus
ke 4.9. Fermentointi jatkuu ke 3.10. Siiderin valmistus jatkuu
pe 6.9. Tuotekehitystyön koeajo ti 22.10. Kalajalosteet
pe 13.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL ke 23.10. Kalajalosteet jatkuu
la 14.9. Artesaaniruoan SM-kisat, JKL jatkuu pe 25.10. Tuotekehitystyön koeajo
ti 24.9. Mehut
ke 25.9. Mehut jatkuu
pe 27.9. Tuotekehitystyön koeajo
Marraskuu
ti 5.11. Pakkaaminen
ke 6.11. Pakkaaminen jatkuu

Tutkinnon suorittamisen aikataulu ja koulutuksen tarve riippuvat opiskelijan aiemmasta osaamisesta. Tutkinnon voi suorittaa myös ilman koulutusta.


Tutkinnon osan osat, joihin voit ilmoittautua erikseen:

Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 24. – 25.9.2019 klo 14 – 18. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille. (Laitamme myös etikat valmistumaan.) Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta tai erityistä kiinnostusta mehujen valmistukseen. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Fermentointi – kombuchaa, kefiiriä & säilöntää (3. – 4.9.2019) Hei sinä elintarvikealan yrittäjä, pientuottaja tai tuotekehityksestä vastaava! Oletko kiinnostunut hapattamisen saloista? Fermentointi eli hapattaminen on maitohappokäymisellä säilömistä. Se sopii vaikka mihin, mm. hapanmaitotuotteiden valmistukseen ja vihannesten säilömiseen.

Elintarvikejalostajan ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kahden päivän fermentointikurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kurssin kouluttajana toimii Maija Salo, joka toimii yrittäjänä bageri Å:ssa ja on intohimoinen fermentoija!

Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille tai ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Säilöminen (27. – 28.8.2019) on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät. Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi pitää tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käymmme läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilönnän. Valmistamme oman pektiinin. Asiantuntijana toimii artesaaniyhdistyksen puheenjohtaja  Margot Wikström. Koulutus sopii esimerkiksi elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienissä yrityksissä työskenteleville henkilöille, joilla on alan työkokemusta sekä muille, joilla on erityistä kiinnostusta säilöntään.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Villiyrtit 29. – 30.8.2019 klo 14 – 18. Villiyrttiosiossa opettelemme rennosti jutustellen muutamia yrttejä kerrallaan. Käymme ensin yleisesti läpi teoriassa keruukäytäntöä, käsittelyä sekä jokamiehenoikeuksia. Tämän jälkeen lähdemme maastoon, missä tutustumme yrttien kasvupaikkaan, tunnistamiseen, näköislajeihin, käyttömahdollisuuksiin ja yrtin mahdollisiin terveysvaikutuksiin sekä kulinaariseen käyttöön. Opettajana biologi ja keittiömestari Päivi Lehtonen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 40 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses (ilmoittautumislinkki löytyy kyseisen sivun alaosasta)


Hapanmaitotuotteiden sekä juustojen valmistuskurssi ti – ke 14. – 15.5.2019 klo 14 – 18. Harjoitatko pienimuotoista maidonjalostusta tai suunnitteletko sellaisen aloittamista? Tule mukaan juustomestari Janne Tolvin oppiin. Palkitun Kolatun juustolan omistaja kertoo parhaat vinkkinsä juustojen valmistukseen. Kurssilla käymme läpi maidon esikäsittelyn, lisäykset, maidon saostuksen, saostuksen paloittelun, heran erottasinen, muotituksen, puristuksen, suolauksen ja kypsytyksen. Edellisellä kerralla kurssilla valmistettiin jogurttia, piimää, brietä, fetaa ja tuorejuustoa!

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota pikaisesti yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Jäätelökurssi ti – ke 7. – 8.5.2019 Tuore käsityönä tehty jäätelö täyttää tötteröt, pieni jäätelötehdas on nyt IN. Puuttuuko sinulta alan koulutus? Tule täydentämään osaamistasi. Kurssi sopii elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle tai pienessä yrityksessä työskentelevälle henkilölle, jolla on alan työkokemusta ja osaamista. Käymme läpi jäätelön valmistuksen aina alkutuotteesta pakkaamiseen. Rasva, sokerit, emulgointi, värit ja aromit sekä aistinvarainen arvio ja maku. Kouluttajana Jymy-jäätelöitä valmistavan Suomisen Maidon Olli Suominen.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden päivän kurssin hinta on 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi kurssille! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Juurileivonnan kurssi ti – ke 9. – 10.4.2019 klo 14 – 19. Haluatko oppia valmistamaan luonnon juurella kohotettua leipää? Kurssilla opetetaan ruis- ja vehnäjuuren teko, perehdytään myllytuotteisiin ja jauhoihin sekä valmistetaan oman maun makuiset ruis- ja vehnäleivät. Kouluttajina toimivat leipurimestari Maija Salo ja Rasekon lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti tai ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Olutkurssi ti – ke 2. – 3.4.2019. Oletko kiinnostunut oluen tekemisestä ja kenties jo sitä uutteesta tehnytkin? Kurssi sopii myös sinulle, joka olet jo rouhinut maltaat ja kokeillut mäskäystä, mutta haluat varmuutta tekemiseen, tarkempaa tietoa eri työvaiheista ja kokemuksia hyväksi havaituista käytänteistä. Oluen valmistuskurssi on tarkoitettu laadukkaiden kotiolueiden tekijöille sekä alalle aikoville yrittäjille. Kurssilla käydään läpi kotioluen ja ammattikäytön teon vaiheet täysmäskäyksellä sekä reseptinvalinnan ja -suunnittelun perusteet, perehdytään oluen valmistusprosessiin ja tutustutaan keskeisiin tarvikkeisiin käytännönläheisesti. 

Kurssin vetäjänä toimivat panimomestari Patrik Niskanen (Radbrew-pienpanimo) ja Jaakko Hartemaa (Mallassepät). Paikka: 2.4. (teoriaa) Rasekon Naantalin toimipisteessä Opintie 4 ja 3.4. (valmistusta panimolla) Niittikuja 1, sisäpiha, halli 1, 21110 Naantali.

Kurssi järjestetään elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä ja sillä on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Pakkaustoiminnot ti – ke 8. – 9.1.2019 klo 14 – 18. Tunnetko elintarvikelainsäädännön pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa ja jalostuksessa? Kurssilla opitaan toimimaan pakkaamisessa ja varastoinnissa lainsäädännön mukaisesti. Pakkausmerkinnöistä käymme läpi allergeeneja, ravintoarvoja, omavalvontaa, alkuperää ja jäljitettävyyttä koskevat merkinnät. Lisäksi pohdimme, mitä pakkausmateriaalia omassa tuotteessa kannattaa käyttää. Koulutukseen osallistuttuasi osaat työskennellä elintarvikelainsäädännön omavalvontasuunnitelman mukaisesti elintarvikkeiden jalostuksessa. Kouluttajina projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta sekä Harri Helén Muovijaloste Oy:stä.

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Riistalihan leikkaaminen ja jatkojalostaminen ti – ke 29. – 30.1.2019 klo 14 – 18. Tunnistatko paistit ja hallitset veitsen käsittelyn? Haluaisitko oppia paloittelemaan lihan oikeaoppisesti ja valmistamaan siitä makkaroita ja nakkeja? Tule mukaan kahden päivän lihanjalostuskoulutukseen, jonka järjestämme osana rlintarvikejalostuksen ammattitutkintoa. Ensimmäisenä päivänä pilkomme ja paloittelemme kokonaisen peuran ja toisena päivänä valmistamme lihasta riistamakkaroita ja nakkeja. Koulutus sopii kaikille, joita riistanvalmistus kiinnostaa.  Koulutuksen osana voit halutessasi myös suorittaa hygieniapassin (erillinen maksu 20 €).

Elintarvikejalostuksen ammattitutkintokoulutuksen yhteydessä järjestettävällä kurssilla on muutama paikka vapaana myös muille kuin koko tutkintoon opiskeleville. Koulutus sopii mm. elintarvikealan pienyrittäjäksi aikovalle sekä kenelle tahansa ko aihepiiristä kiinnostuneelle. Kahden kurssipäivän hinta on yhteensä 50 €. Ota yhteyttä Tomi Ahoon, puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi ja varaa oma paikkasi pikaisesti! Ilmoittaudu: https://wilma.raseko.fi/browsecourses


Hae mukaan koko tutkintoa suorittamaan:

Elintarvikejalostuksen at (2415)

Jos haet opiskelemaan vain tiettyä tutkinnon osan osaa (kts. aikataulu ylempänä), käytä sen yhteydessä olevaa linkkiä (linkit ja tiedot päivitetään kunkin kurssiajan lähestyessä).

Toteutuspaikka

Rasekon Naantalin ja Raision toimipisteet. Yhteistyössä Rasekon Food Laboratoryn kanssa.

Kuvaus

1. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarvikealan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista valitaan kaksi:

 • Elintarvikkeiden valmistaminen, 30 osp
 • Kalatuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Kasvistuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Marja- ja hedelmätuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Myllytuotteiden valmistaminen, 30 osp

2. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, liha-alan osaamisala (120 osp)

Yksi pakollinen tutkinnon osa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 60 osp:

 • Lihanleikkaus, 60 osp
 • Lihatuotteiden valmistaminen, 60 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

3. Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, meijerialan osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

 • Hapanmaitotuotteiden valmistaminen, 30 osp
 • Jäätelöiden ja jälkiruokien valmistaminen, 30 osp
 • Kypsytettyjen juustojen valmistaminen, 30 osp
 • Ravintorasvojen ja levitteiden valmistaminen, 30 osp
 • Tuorejuustojen valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

4.  Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, alkoholijuomien valmistuksen osaamisala (120 osp)

Kaksi pakollista tutkinnon osaa:

 • Elintarviketurvallisuuden hallinta, 30 osp
 • Pakkaaminen ja varastointi, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 1 valitaan 30 – 60 osp:

 • Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistaminen, 30 osp
 • Liköörien valmistaminen, 30 osp
 • Pienpanimo-oluiden valmistaminen, 30 osp
 • Tilaviinien valmistaminen, 30 osp
 • Tisleiden valmistaminen, 30 osp

Valinnaisista tutkinnon osista 2 valitaan 0 – 30 osp:

 • Elintarvikkeiden myynti, 30 osp
 • Tuotekehitys elintarvikeyrityksessä, 30 osp

Kohderyhmä

Tutkintokoulutus on suunnattu henkilöille, jotka haluavat työskennellä työntekijänä tai yrittäjänä pienimuotoisessa elintarvikkeiden jalostuksessa. Sinulla on jo aiempaa kokemusta elintarvikkeiden jalostuksesta, suunnittelet ryhtyväsi yrittäjäksi elintarvikejalostuksen alalla tai sinulla jo on alan yritys joko pää- tai sivutoimisesti ja halut kehittää osaamistasi elintarvikejalostuksessa.

Ohjaamme sinua henkilökohtaisesti valitsemaan tilanteeseesi sopivat tutkinnon osat sekä suunnittelemme yhdessä tarvitsemasi opinnot.

Kustannukset opiskelijalle

Omaehtoisena tutkintokoulutuksen hinta on 450 €, mikä laskutetaan kolmessa erässä. Yhden tutkinnon osan hinta on 200 €. Tutkinnon osan osien (esimerkiksi Fermentointikurssi) hinta on yleensä  50 €.
Oppisopimuksella koulutus on maksutonta. Oppisopimusta varten sinulla täytyy olla alan työpaikka.
Myös yrittäjä voi opiskella oppisopimuksella. Kysy lisää Raision oppisopimustoimistosta, puh. 02 437 7607, oppisopimus (at) raseko.fi

Suoraan tutkintoon

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon myös suoraan, ilman koulutusta.

Lisätietoja antaa

lehtori, kehittämisasiantuntija Tomi Aho
puh. 044 705 7461
tomi.aho (at) raseko.fi

Tutkinnon perusteet (OPH): https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/2270454/naytto/tiedot


Makupaloja koulutuksesta 2018

Kalankäsittelykurssi ti – ke 13. – 14.11.2018 klo 14 – 18. Kala on kevyttä ja terveellistä sekä itse pyydettynä myös todellista lähiruokaa. Kalan oikeaoppinen käsittely pyynnin jälkeen on välttämätöntä, jotta saaliista saadaan myöhemmin valmistettua herkullinen elintarvike. Kalankäsittelykurssilla opettelemme kalamestari Riikka Heinon johdolla, kuinka kala verestetään, fileoidaan ja jäähdytetään oikeaoppisesti. Tämän jälkeen jatkojalostamme kalat esim. suomustamalla, nylkemällä tai fileoimalla. Käymme läpi säilykkeen valmistamisen, savustamisen sekä kylmäsavustuksen. Kurssin ensimmäinen päivä tapahtuu Rasekon Naantalin Opintien yksikössä ja toinen päivä opiskellaan Kalatalousopistossa Kalakouluntie 72, Kirjala (Parainen).


Mehustamoilla käy nyt huiske, kun marja- ja omenasato alkaa olla kypsää. Kylmäpuristetun omena- ja marjamehun valmistaminen tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista 4. – 5.9.2018. Valmistamme mehua omenoista ja marjoista käyden koko prosessin murskaamisesta hiilihapottamiseen. Voit ottaa omat omenat ja pullot mukaan kurssille ti – ke 4. – 5.9. klo 14 – 18. Kurssin vetäjinä Tomi Aho ja Nicola Cafaro (Drink Consult Finland Oy).


Säilöntämenetelmät 21. – 22.8.2018  Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät ja asiakkaasi saavat turvallisen ja terveellisen artesaanituotteen! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat. Kurssilla käydään läpi kestovalmisteet, säilykkeet, täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet sekä etikka-, sokeri- ja suolasäilöntä.


Sirkkaruokaa 18.5.2018 Sirkka-, ötökkä- ja matoruoan tuotanto ja valmistus. Kouluttajana  Jaakko Korpela, Functional Foods Forum, Turun yliopisto.