Kaavoittaminen, 15 osp

Kaksi kuvaa samassa. Ensimmäisessä kuvassa opiskelija käyttää tietokoneella digitaalista kaavoitusjärjestelmä Grafista ja toisessa kuvassa toinen opiskelija piirtää kaavoja käsin kaavoituspaperille.

Koulutus:

Kaavoittaminen, 15 osp, tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tutkinnon osa.

Sisältö:

Koulutus alkaa torstaina 21.10.2021 klo 8.00 Rasekon Purokadun toimipisteessä, 1.krs/vaatetusosasto, Purokatu 1. Lähiopetus ja ohjaus järjestetään samassa paikassa aina torstaisin ja perjantaisin.

Koulutuksessa opitaan vaatteen kaavoituksen perusteita:

 • kaavoituksen käsitteet
 • mittojen otto ja mittataulukot
 • sovittamisen perusteet
 • sovitus- ja kaavamuutosten teko
 • kaavalaskelmien teko
 • peruskaavan valmistaminen
 • kuosittelun eli kaavamuokkaamisen perusteet
 • leikkuusuunnitelman teko
 • sarjonnan perusteet

Kaavoja valmistetaan sekä käsin piirtämällä, että digitaalisesti. Koulutuksessa on käytössä digitaalinen kaavoitusjärjestelmä Grafis. Ohjelmaan voit tutustua lisää alla olevista linkeistä:

Käytössä on sähköinen oppimisalusta itslearning.

Koulutukseen sisältyvän näytön voi suorittaa oppilaitoksen lisäksi tehtävään soveltuvalla työpaikalla tai omassa yrityksessä.

Koulutuksen sisältö ja aikataulu tarkentuvat aloituksen yhteydessä.

Tavoite:

Koulutuksen jälkeen opiskelija osaa

 • laatia perusvaatteille mittojen mukaisen kaavan
 • kuositella kaavan, sovittaa kaavan sekä tehdä kaavamuutokset ja laatia leikkuusuunnitelman
 • arvioida omaa työtään ja työskentelyään

Osaamisen hankkimisen jälkeen opiskelija osoittaa ammattitaitonsa näytössä käytännön työtehtävissä kaavoittamalla  mittojen mukaisia pukeutumistuotteita käsin tai digitaalisesti.

Kohderyhmä:

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat oppia mittojen mukaan tehtävän vaatteen kaavoittamisen ja sarjonnan perusteita.

Koulutuksen lähipäivät ovat pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin.

Tämä perustutkinnon osa voidaan sisällyttää osana toista tutkintoa tai suorittaa erillisenä tutkinnon osanaan myös työn ohessa.

Mukaan mahtuu 12 opiskelijaa.

HUOM! Jos olet jo Rasekon päätoiminen opiskelija, tulee tämä valinnainen tutkinnon osa sisällyttää osaksi tällä hetkellä suorittamaasi tutkintoa. Lisätietoja saat vastuuopettajalta.

Aikaisempi osaaminen:

Opiskelijan tulee hallita sekä ompelun että tietokoneen käytön perustaidot.

Hae mukaan:

Seuraava aloitus 21.10.2021.

Hakulinkki Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, tutkinnon osa kaavoittaminen (avautuu toisessa välilehdessä Rasekon Wilma-järjestelmän koulutushakuun)

Opiskelukustannukset:

Koulutuksen sisältyvä opetus ja ohjaus ovat maksuttomia. Opiskeluun kuuluvien harjoitustöiden materiaalit opiskelija kustantaa itse. Materiaalimaksujen suuruus määräytyy henkilökohtaisesti riippuen tehtävistä tuotteista.

Lisätietoja antaa:

Anu Saarinen
puh. 044 7837278
anu.saarinen@raseko.fi

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tutkinnon osa. Tutkinnon perusteet Opintopolussa (linkki avautuu toisessa ikkunassa Opintopolku.fi-palvelussa)