Naantalin ammattiopistossa vieraili toukokuun lopussa saksalainen sote-alan opettaja Franziska. Hänen tarjoamistaan englanninkielisistä keskustelumahdollisuuksista pääsivät hyötymään ensimmäisen vuoden lähihoitajat ST22b:ltä.

Franziska kertoi Saksasta ja sikäläisistä hoitoalan opinnoista Naon englannin ja äidinkielen tunneilla, ja opiskelijat saivat esittää hänelle kysymyksiään. Franziska oppi myös muutamia tärkeitä fraaseja suomeksi ja me muut saksaksi.

Keskustelussa selvisivät seuraavat seikat Saksasta ja Suomesta:

–    Kännykkä on todella tärkeä saksalaisillekin opiskelijoille, vaikka sen käyttö tunneilla on kiellettyä. Aina joku silti yrittää ujuttaa kännykän esille, kun luulee, ettei opettaja huomaa.
–    Saksalaiset ovat usein pitkiä ja tummia, kun taas suomalaiset ovat Franziskan silmin kaikki lähes blondeja.
–    Saksassa hoitoalan työssäoppimisesta maksetaan palkkaa, joka nousee opintojen edetessä. Esimerkiksi toisena vuonna se on yli 1000 euroa.
–    Saksassa ratkaisu opintojen vaativuudesta ja suuntautumisesta tehdään jo 10-vuotiaana. Linjaa on vaikea vaihtaa, jos myöhemmin käytäntö alkaakin kiinnostaa lukuaineita enemmän. Usein vanhemmat valitsevat linjan lapsen puolesta.
–    Saksassa Alppien lähellä ilmasto voi olla hyvin Suomen kaltainen, joten kaikkia saksalaisia Suomen toukokuun kylmyys ei järkytä.
–    Suomalaiset ovat saksalaiseen makuun todella ystävällisiä, lämpimiä ja kohteliaita – ihan oikeasti!

Nao_kv

NAO_Franziska