31 loka

Automaatioasentaja perusti oman yrityksen 21-vuotiaana

Vapaus tasapainottaa vastuuta

Automaatioasentaja perusti oman yrityksen 21-vuotiaana

Kun Tomi Rautanen aloitti silloisen Raision amiksen sähkölinjalla syksyllä 1999, kulki nuoren miehen mielessä suunnilleen kaikki muu kuin opiskelu. Motivaatio oli hukassa ja ensimmäinen kouluvuosi ”ei kauheasti napannut”. Seuraavana kesänä saatu kesätyöpaikka kuitenkin muutti kaiken: käytännön töiden kautta innostus alaa kohtaan syttyi. Seuraavat pari vuotta Tomi keräsi teoriatietoa koulusta ja oli töissä kaikki lomat ja työharjoitteluajat. Käytännön työskentely ammattilaisten rinnalla antoi parhaimman opin ja kartutti niin tietoja kuin taitoja. Automaatioasentajaksi Tomi valmistui keväällä 2002.

Kolmisen vuotta myöhemmin, kun Tomi oli vasta 21-vuotias, ajatus itsensä työllistämisestä alkoi kutkuttaa mieltä. Nuoren miehen onneksi hän löysi mentorin yrittäjyytensä alkutaipaleelle. Entinen esimies rohkaisi oman yrityksen perustamiseen, neuvoi, opasti ja auttoi asiakkaiden hankkimisessa. Se yhteistyö on nyt jatkunut tiiviinä yli 11 vuotta. – Vieläkin olemme viikoittain yhteydessä ja teemme yhteistyötä myös käytännön urakoissa.

11 vuotta yrittäjyyttä on mennyt Tomin mielestä hujauksessa. Siihen on mahtunut paljon työtä ja pitkiä työpäiviä ja -viikkoja ilman lomia, virheitä ja niistä oppimista, isoja ja pieniä urakoita, muutama uneton yö ja käytännön hommia kainalot hiessä – mutta toisaalta myös sitä kuuluisaa yrittäjän vapautta. – Ei minusta olisi enää kenenkään toisen palvelukseen. Olen tottunut suunnittelemaan ja toteuttamaan hommat omalla tavallani. Vastuu on suuri, mutta myös vapaus järjestellä työt omien tarpeiden mukaan.

TomiRautanen

Pääosa Turun Sähköasennuspalvelu Oy:n urakoista on talotekniikan ja saneerauskohteiden parissa. Tällä hetkellä työllisyystilanne on todella hyvä, itsensä lisäksi Tomi työllistää nyt yhden asentajan ja ensi keväänä armeijasta on palaamassa hänen leipiinsä pari osaavaa nuorta miestä. Töitä on tällä hetkellä sovittuna vuoden 2017 jouluun asti.

Koska Tomilla itsellään oli onni opiskelijana päästä hyviin käytännön harjoitteluihin, haluaa hän itsekin ottaa vastaan alan työssäoppijoita. Yhteistyö oman entisen opettajan, Rasekon automaatioalan koulutuspäällikkö Kimmo Keinästön kanssa on sujuvaa. – Kimmo tarjoaa mulle hyviä kavereita työssäoppimaan. Yleensä niistä on loppujen lopuksi enemmän hyötyä kuin haittaa, nuori yrittäjä kertoo pilke silmä kulmassaan. – Ja nyt on ollut puhetta, että jatkossa voisimme tehdä yhteistyötä enemmänkin kuin vain näiden 10 viikon harjoittelijoiden merkeissä.

10 vuoden päästä Tomi toivoo olevansa samoissa hommissa: oman sähköalan yrityksen puikoissa. Ajatuksena kuitenkin on jo ihan lähivuosina laajentaa toimintaa ja palkata muutama asentaja lisää. Yrittäjä itse voisi jossain vaiheessa siirtyä asennushommista enemmän johtamisen ja suunnittelun tehtäviin. – Potentiaalia riittää. Sähköalan ammattilaisia tarvitaan aina, yrittäjä hymyilee ja suunnistaa seuraavalle työkohteelleen.

Amis antaa hyvän pohjan myös yrittäjyydelle: osaavia onnistujia ja monenlaisia urapolkuja!