Tiedote ja mediakutsu

Suomen ruokakulttuuria esitellään Portugalissa 8. – 17.10.2021

09.09.2021

Joukko Rasekon ja Turun ammatti-instituutin ravintola-alan opettajia ja opiskelijoita lähtee Suomen suurlähetystöön toteuttamaan Suomi-juhlaviikkoa. Vastaavia tilaisuuksia on aiemmin järjestetty muun muassa Thaimaassa Bangkokin suurlähetystössä. Nyt kutsu tuli Portugalin Lissaboniin.

Projektin tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista monikulttuurisessa toimintaympäristössä sekä opiskelijoiden, opetushenkilöstön ja oppilaitosten kansainvälisiä valmiuksia. Oppi ja kokemus suurlähetystötason edustustilaisuuksista on myös ainutlaatuinen asia.

Matkaan lähtee kuusi ruoanvalmistuksen- ja tarjoilun osaajaa. Projekti rahoitetaan EU:n Erasmus+ -rahoituksella.

Ensimmäisen viikon ryhmä tekee töitä Suomen suurlähetystölle. Teemana on Suomen rikas ruokakulttuuri: saaristo, Järvi-Suomi ja Lappi. Suurlähetystön vieraat pääsevät nauttimaan suomalaisesta makumaailmasta ruoan ja juoman merkeissä. Raaka-aineet ja rekvisiitat ovat suomalaisia ja pääosin Suomesta toimitettuja, ja niihin yhdistetään portugalilaista ruokakulttuuria. Tiimi on suunnitellut tarjoiltavan menun sekä visuaalisen ilmeen niin annoksiin, cocktaileihin kuin palveluunkin.

Lounaat, illalliset ja cocktailtilaisuudet järjestetään Suomen suurlähettilään residenssissä, jossa vieraina on muun muassa Portugalin parlamentin jäseniä ja ravintola- ja elintarvikealan toimijoita. Tarkoitus on edistää myös Team Finland -yrityshanketta. Edustustilaisuuksien kokonaissuunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat opiskelijat ja opettajat, mutta kaikki on tehty tiiviissä yhteistyössä suurlähetystön kanssa. Aitoa työelämäyhteistyötä!

Suurlähetystöosuuden jälkeen opiskelijat jatkavat työelämäjaksojaan Lissabonin ravintoloissa.

Mediatilaisuus torstaina 30.9.2021 klo 10

Kutsumme median edustajat tapaamaan Portugaliin lähtevää ryhmää torstaina 30.9.2021 Nahkurin Kellariin (Yliopistonkatu 1, Turku) klo 10. Haastatteluita ovat mahdollista tehdä myös puhelimitse tai sähköpostitse.

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen viimeistään ma 20.9.2021: niina.vahtera@turku.fi.

Lisätietoja antavat:

Tomi Aho, kehittämisasiantuntija, lehtori, Raseko
puh. 044 705 7461, tomi.aho@raseko.fi

Niina Vahtera, ravintolapalveluiden lehtori, Turun ammatti-instituutti
puh. 040 160 7986, niina.vahtera@turku.fi


Rasekon LastenAmis ja Fab Lab ovat mukana Mun Raisio -viikon tapahtumissa

20.8.2021

Innovoi! Inspiroidu! Kokeile! Luo uutta!

Fab Lab Raseko on avoin digitaalisen valmistuksen kehittämisympäristö, joka toimii Rasekon oppimisympäristönä ja innovaatiotilana Rasekon omien opiskelijoiden lisäksi myös pk-yrityksille ja digitaalisesta valmistuksesta kiinnostuneille yksityishenkilöille. Henkilökuntamme, ohjelmat ja erilaiset laitteet auttavat ja tukevat uuden luomisessa!

Mun Raisio -viikko avaa ovet Fab Lab Rasekoon. Juuri valmistuneissa tiloissa pääset näkemään muun muassa laserleikkausta, brodeerausta ja 3D-printtausta. Lisäksi sinulla on mahdollisuus kokeilla VR-laseja ja tutustua oppimisympäristössä opiskelijatyönä valmistettuun mysteeriboksiin, jonka voit ratkaista yksin tai kavereiden kanssa.

Fab Lab Rasekon avoimet ovet
tiistaina 31.8. ja torstaina 2.9. klo 14 – 18
Eeronkuja 4, Raisio

Fab Lab Raseko tarjoaa laitteita ja tiloja myös lähialueiden koulujen, PK-yritysten ja alasta kiinnostuneiden yksityishenkilöiden käyttöön. Tule siis tutustumaan ja juttelemaan Fab Lab Rasekon henkilökunnan kanssa erilaisista yhteistyö- mahdollisuuksista tai vaan viettämään hauska iltapäivä mukavan puuhan parissa!

Tekemällä oppiminen on hauskaa!

LastenAmis on Rasekon kehittämä oppimis- ympäristö ja toimintamalli ammatillisen koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyölle. LastenAmis tarjoaa liikunnan, leikkien, kokeilemisen, oivaltamisen ja innostuksen kautta onnistumisen elämyksiä sekä uudenlaista toiminnallisuutta oppimiseen. Lapsilla ja nuorilla on LastenAmiksessa aktiivinen rooli. He saavat tehdä ja kokeilla itse, oppia uutta ja kehittää taitojaan motivoivassa ympäristössä!

LEGO Education – Robottityöpajat lapsiperheille
tiistaina 31.8. ja torstaina 2.9. klo 14 – 18
Eeronkuja 4, Raisio

Tervetuloa lapset oman aikuisen kanssa rakentamaan LEGO-robotteja ja kokeilemaan niiden ohjelmointia. Rasekon lähihoitajaopiskelijat lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalta toimivat ohjaajina pajoissa.

Työpajan kesto on noin 1 tunti. Pajat on suunnattu n. 4 – 12 vuotiaille lapsille (aikuisen kanssa).

Huom. Työpajaan pääsee kerrallaan vain rajattu määrä ihmisiä. Jos haluat varmistaa vuorosi etukäteen, varaa aika sähköpostitse: lastenamis@raseko.fi Aikoja on tarjolla kumpanakin päivänä klo 14, 15, 16 ja 17 alkaen. Voit myös tulla paikan päälle katsomaan, mahtuuko pajaan.

Noudatamme hyvää hygieniaa, turvavälejä ja käytämme kaikki maskeja. Tervetuloa!


Rokotuksia Rasekon tiloissa

4.8.2021

Raision kaupunki ja Raseko tekevät yhteistyötä rokotuskattavuuden varmistamiseksi. Rasekon opiskelijat voivat tulla ilman ajanvarausta hakemaan koronarokotuksen Rasekon opiskelijaterveydenhuollon tiloissa torstaina 12.8. ja keskiviikkona 18.8. Tehostepäivät ovat loka-marraskuun taitteessa.

Rokotuksen voi kumpanakin päivänä hakea klo 9 – 11 ja klo 12 – 15. Rokotukselle saavat tulla kaikki 16 vuotta täyttäneet Rasekon Raision toimipisteiden opiskelijat sekä raisiolaiset että ulkopaikkakuntalaiset, joille rokotus on ensimmäinen. Alle 16-vuotiaat oppilaitoksissa opiskelevat riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat hakevat koronarokotuksen huoltajan seurassa tai huoltajan täyttämän lupalomakkeen kanssa omasta kotikunnasta tai terveysasemalta ajanvarauksella.

Rokotuspisteille tullaan pop up -tapaan ilman ajanvarausta oireettomana, maskia käyttäen ja turvaväleistä huolehtien. Tarvittaessa vuoroa odotetaan ulkotiloissa.

Lisätietoja:
johtava rehtori Maria Taipale, maria.taipale@raseko.fi, puh. 044 705 7601


Rasekossa opinnot käyntiin lähiopetuksessa

27.7.2021

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5.8.2021 ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10.8.2021 viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Varsinais-Suomi jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa. Maakunnan koordinaatioryhmä suosittelee koko alueelle tiukkaa maskisuositusta. Ryhmä näkee, että rokotuskattavuuden nousu on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä taudin leviämistä. Ryhmä puoltaa rokotusvälin lyhentämistä kahdeksaan viikkoon. Peruskoulut, ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja korkeakoulut voidaan aloittaa lähiopetuksessa.

– Kiinteistöjen välistä liikkumista rajoitetaan Rasekossa ja porrastuksia jatketaan aikaisempaan tapaan ruokailussa ja opetuksen suunnittelussa. Vastuuopettajat ja Rasekon henkilöstö ohjaavat omia opiskelijaryhmiään kampuksella, kertoo johtava rehtori Maria Taipale.
– Pidämme huolta opiskelijoistamme ja henkilöstö osaa toimia kaikissa tilanteissa. Rasekossa maskeja käytetään kaikkialla koko ajan toistaiseksi ja opiskelija saa kaikki tarvitsemansa maskit koululta, hän jatkaa.

Opettajat muistuttavat opiskelijoita käsihygieniasta, turvaväleistä ja jäljitysketjujen mielessä pitämisestä. Mikäli joku altistuu, on tärkeää heti jäädä omaehtoisesti etäopiskeluun ja olla yhteydessä omaan opettajaan.

– Opiskelijat ovat tervetulleita opiskelemaan kesän jälkeen. Jatkamme tilanteen seurantaa tiiviisti ja Rasekossa tiedotamme ajankohtaisen tilanteen kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa ja Wilmassa, Taipale toteaa.

Lisätietoja:
johtava rehtori Maria Taipale, maria.taipale@raseko.fi, puh. 044 705 7601


Rasekossa pisterajat nousivat, mutta jatkuvan haun kautta voi edelleen hakea

2.7.2021

Tänä vuonna peruskoulusta toiselle asteelle siirtyvät nuoret (pääosin 2005 syntyneet) ovat ensimmäisiä, joita koskee oppivelvollisuuden pidentäminen 18 ikävuoteen. Tämä tarkoittaa, että oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen päättymistä johonkin toisen asteen koulutukseen (ammatillinen tai lukio), nivelvaiheen koulutukseen (esimerkiksi 10-luokka tai Valma) tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen (esim. kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut koulutukset).

Oppivelvollisuusiän laajentamisen myötä hakijamäärät toiselle asteelle nousivat viime kevään yhteishaussa. Rasekossa suosituimmat alat olivat sähkö- ja automaatioala, autoala, rakennusala ja tieto- ja viestintätekniikka, joille kaikille oli paljon enemmän ensisijaisia hakijoita kuin avoimia paikkoja.

Yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen hakijat saavat pisteitä mm. koulumenestyksen, hakutoivejärjestyksen ja mahdollisen pääsy- tai soveltuvuuskokeen perusteella. Rasekossa opiskelemaan pääsemisen pisterajat nousivat tänä vuonna. Linkistä löytyvän Ylen uutisen (linkki avautuu uuteen välilehteen YLEn verkkosivuilla) loppupuolella on taulukko, josta voi tutustua kunkin koulutuksen pisterajoihin.

Niitä oppivelvollisuusikäisiä, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa, ohjataan hakeutumaan avoimiin ammatillisen koulutuksen paikkoihin tai mm. valmentavaan koulutukseen. Ns. jatkuva haku pyörii monilla koulutusaloilla ympäri vuoden.


Opintojen aloitusajankohdat ja -paikat

1.7.2021

Opintojen tarkat aloitusajankohdat ja -paikat voit tarkistaa www-sivujen tapahtumaluettelosta. Jos olet saanut valintakirjeessä tai suoraan vastuuopettajalta jonkin muun ohjeistuksen, noudata sitä.

Raseko-logo.


Kelan koulumatkatuki muuttuu 1.8.2021 alkaen kaikilla opiskelijoilla

1.7.2021

Koulumatkatukea pitää hakea erikseen joka vuosi

Hakemuksen saat opintotoimistosta tai Kelan verkkopalvelusta KELA Koulumatkatuki (avautuu toisessa välilehdessä Kelan palvelussa). Palauta hakemus opintotoimistoon, josta saat saa ostotodistuksen Matkahuollon tai Föli -liikenteen lipun ostamiseen. Opintotoimistojen asiakaspalveluajat löydät www-sivuilta ja Wilman tiedotteesta.

Yleistä koulumatkatuesta

Toisen asteen opiskelijoiden koulumatkat korvataan Kelan maksaman koulumatkatuen kautta.

Koulumatkatuki myönnetään ensisijaisesti joukkoliikenteen käytön perusteella. Jos joukkoliikennettä ei ole tai sitä ei muusta erityisestä syystä ole mahdollista käyttää, myönnetään koulumatkatuki ns. oman matkustustavan perusteella, jolloin opiskelijan tulee itse järjestää kulkeminen oppilaitokseen ja opiskelijalle maksetaan rahallinen korvaus.

Koulumatkatuen saamiseen vaikuttavat suorittamasi opinnot, matkalipun hinta sekä koulumatkojen pituus ja määrä.
– Oppivelvolliset opiskelijat voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan.
– Muut opiskelijat voivat saada koulumatkatukea, jos koulumatka on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Opiskelija, joka ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, maksaa omavastuuosuuden.

Elokuusta alkaen koulumatkatukea voi saada, vaikka sinulla ei olisi päivittäistä koulumatkaa:
– Tuki on täysimääräinen, jos tukeen oikeuttavia koulumatkoja on vähintään 15 päivänä kuukaudessa.
– Tuen määrä on pienempi, jos kuukaudessa on 10–14 tukeen oikeuttavaa matkapäivää.
– Et voi saada koulumatkatukea, jos kuukaudessa on alle 10 tukeen oikeuttavaa matkapäivää.


Yhteishaku 2021: turvaposti todistuskopioiden toimitusta varten

21.6.2021

Yhteishaun kautta valituksi tulleiden tulee ottaa paikka vastaan ohjeiden mukaisesti 1.7.2021 mennessä sekä toimittaa todistuskopiot ja kaksoistutkinnon ilmoittautumislomake oppilaitokseen postitse tai turvapostin välityksellä. Turvapostiin pääset tästä, linkki.


Yhtymähallituksen puheenjohtajalle kultainen ansioristi

18.6.2021

Eilen pidettiin Rasekon yhtymähallituksen valtuustokauden viimeisiä kokouksia ja ilmassa oli juhlan tuntua, kun samalla pitkään yhtymähallituksen puheenjohtajana toimineelle Ari Leinoselle jaettiin Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKEn kultainen ansioristi. Leinonen on ollut Rasekon yhtymähallituksen puheenjohtajana kesäkuusta 2005 alkaen lyhyttä ajanjaksoa lukuun ottamatta. Työ jatkuu ja tulossa on tulevallakin kaudella isoja ja merkittäviä asioita.

Yhtymävaltuuston puheenjohtaja Toni Forsblom kertoi juhlapuheessaan, että ansioristianomuksen perusteina on ollut Ari Leinosen erityisen tuloksellinen ja ansiokas tapa johtaa kuntayhtymän hallitusta. Leinosen kausilla Raseko on kohdannut sekä äkillisiä että suuria muutoksia ja kuntayhtymässä on viety läpi mittavia uudistuksia. Yhtymähallituksen puheenjohtajalta on myös edellytetty erityisen merkittävää panosta useissa uudistumisen vaiheissa.

Ari Leinonen oli otettu saamastaan kunniamerkistä ja kertoikin, että hänestä on ollut erittäin mielenkiintoista päästä näkemään vuosien aikana suuria muutoksia. – Toisen asteen koulutus on kehittynyt valtavasti ja kehitysprosessia on viety eteenpäin kokonaan uudelle tasolle. Raseko on ollut koko ajan mukana edelläkävijöiden joukossa, Leinonen toteaa.

Samassa tilaisuudessa onniteltiin myös Naantalin kunnan edustajaa Mari Rissasta 50-vuotissyntymäpäivän johdosta.

Mukana kokouksessa olivat yhtymähallituksesta puheenjohtaja Ari Leinonen, 1. varapuheenjohtaja Johanna Laamanen, 2. varapuheenjohtaja Aappo Kontu sekä jäsenet Vesa Parantainen, Mari Rissanen, Anu Taivalkoski ja Kiira Lasarov-Pernaja. Yhtymävaltuustosta paikalla olivat puheenjohtaja Toni Forsblomin lisäksi 1. varapuheenjohtaja Antti Airikki ja 2. varapuheenjohtaja Karoliina Paju. Lisäksi Rasekosta mukana olivat johtava rehtori Maria Taipale ja hallintojohtaja Pauliina Sarilo.


Tervetuloa Rasekoon: yhteishaussa 2021 hyväksytyt

17.6.2021

Yhteishaun tulokset ovat valmistuneet. Tutustu listaan hyväksytyistä. Opiskelupaikkaa tulee ottaa vastaan ohjeiden mukaisesti 1.7.2021 mennessä.

Jos jäit ilman haluamaasi opiskelupaikkaa, tutustu jatkuvan haun tarjontaan. Muistathan myös, että voit hakeutua ammatilliseen koulutuksen valmentavaan koulutukseen Valmaan jatkuvan haun kautta.


Rasekon toimintakertomus 2020 ilmestyi

8.4.2021

Toimintakertomus  on luettavissa sähköisenä julkaisuna.


Rasekon vetovoima hyvä

8.4.2021

Rasekon ammattiopistoon haki kevään yhteishaussa ensijaisesti 398 hakijaa. Aloituspaikkoja oli 402. Kaikkiaan hakijoita oli 1806.
– Kiitos kaikille hakijoille, hienoa että olette valinneet Rasekon ammattiopiston. Tervetuloa opiskelemaan, toivottaa johtava rehtori Maria Taipale.

Suosituimpia aloja olivat tänä vuonna tieto- ja viestintätekniikka, sähkö- ja automaatioala, rakennusala ja autoala. Myös liiketoiminnan perustutkintoon oli ensisijaisia hakijoita lähes aloituspaikkojen verran.

– Erityisen iloisia olemme kone- ja tuotantotekniikan hakijamääristä. Olemme jälleen kärjessä alan kouluttajana lounaisessa Suomessa, Taipale toteaa.

Opiskelijavirtaama oli Rasekossa viime vuonna yli 3700. Suurin osa tutkinnon suorittajista tulee jatkuvan haun kautta. Jatkuva haku on käynnissä ympäri vuoden Rasekon www-sivuilla.


Rasekossa palataan hallitusti lähiopetukseen

1.4.2021

Pääsiäisen jälkeen Rasekossa palataan hallitusti lähiopetukseen. 6. – 11.4.2021 suuri osa opiskelijoista on vielä etäopetuksessa, mutta kampukselle otetaan pienissä ryhmissä opiskelijoita, joille lähiopetukseen paluu on välttämätöntä ja jotka ovat pitkään opiskelleet etänä. Vastuuopettajat tiedottavat omia opiskelijoitaan opetuksen toteutuksesta.

Kaikki turvaohjeet ennallaan

Kaikki aikaisemmin annetut turvaohjeet – maskien käyttö, turvavälit, porrastukset, hygienia jne – ovat ennallaan. Jäljitysketjut pidetään mielessä. Testiin hakeudutaan matalalla kynnyksellä.


Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin jatketaan koronavirustilanteesta johtuen 7.4.2021 asti

3.3.2021

Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä haut perusopetuksen jälkeisiin valmentaviin koulutuksiin (esim. Valma) ja vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen päättyvät 7.4.2021 klo 15.

Hakujen pidentämisellä pyritään siihen, että koronatilanteesta huolimatta kaikki nuoret saisivat tarpeeksi tukea ja ohjausta hakemiseen.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta (linkki avautuu toiseen välilehteen opetus- ja kulttuuriministeriön www-sivuille).


Korona-tilanteen aiheuttamat toimenpiteet Rasekossa

25.2.2021

Rasekon opiskelijaryhmät palaavat aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti talvilomalta maanantaina 1.3.2021 joko kampukselle tai verkko-opetukseen. Vastuuopettajat ovat tiedottaneet omille ryhmilleen, miten kunkin ryhmän opetus jatkuu 1.3.2021. Kampuksella pidetään aikaisempaan tapaan kiinni 10 henkilön rajasta kussakin tilassa sekä kahden metrin turvaväleistä ja maskien käytöstä. Annetut ohjeet pysyvät ennallaan 1.3. alkavalla viikolla.

Valtioneuvosto on ilmoittanut, että toinen aste siirtyy 8. – 28.3.2021 väliseksi ajaksi etäopetukseen leviämisvaiheessa olevilla alueilla, siis myös Varsinais-Suomessa. Viikon 9 aikana täsmennetään toimintaohjeita, mutta elleivät opetusministeriö ja aluehallintovirasto muuta määrää, toimitaan Rasekossa 8.3. alkaen seuraavasti:

– Kaikki opetus tapahtuu etäopetuksena verkossa. Etäopetusjakson aikana kampukselle voidaan kuitenkin ottaa muutamia opiskelijoita kerrallaan välttämättömien toimenpiteiden vuoksi. Tällaisia toimenpiteitä voivat olla ohjaus ja näytöt sekä valmistumisen ja jatko-opintoihin hakeutumisen edellyttämät toimenpiteet.

– Erityisen tuen opiskelijoita voidaan ottaa vastaan muutama kerrallaan turvatoimet huomioiden ja heihin ollaan tehostetusti yhteydessä (erityisopettajat ja opinto-ohjaajat). Samoin opettajat voivat tarvittaessa ottaa maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita vuorotellen paikan päälle, mikäli tämä on välttämätöntä opinnoissa selviytymisen vuoksi. Rasekon omilla omakotitalotyömailla voidaan myös tarvittaessa työskennellä maksimissaan 6 henkilön ryhmänä turvavälit ja -ohjeet huomioiden.

– Opiskelijat voivat jatkaa opiskelua työpaikoilla koulutus- tai oppisopimuksella, mikäli se on työpaikan puolesta mahdollista. Mikäli oppisopimus koronan vuoksi keskeytyy, opintoja ei kannata päättää vaan poikkeusoloissa tehdään määräaikainen/väliaikainen keskeytys. Jokainen tapaus käsitellään yksitellen ja henkilökohtaiset osaamisen hankkimisen suunnitelmat päivitetään.

– Opiskeluhuolto toimii (kuraattori ja terveydenhoitaja ovat paikalla) ja opinto-ohjausta saa koko ajan.

Opetus suunnitellaan lähtökohtaisesti sillä oletuksella, että maaliskuun jälkeen päästään toteuttamaan lähiopetusta. Kaikessa varaudutaan kuitenkin siihen, että myös kesäkuukaudet joudutaan ottamaan opetuskäyttöön viimevuotiseen tapaan.

– Etäopetusjakson aikana opiskelijat voivat hakea noutoruokaa myöhemmin erikseen Wilmassa annettavien ohjeiden mukaan. Koulun ravintola Rosmariini ja myymälä Kaneli ovat kiinni 8.-28.3.2021 välisen ajan.

– Lainassa olevien tietokoneiden lainausaikaa jatketaan 29.3.2021 saakka. Mikäli opiskelija, jolla ei ole omaa konetta eikä tällä hetkellä lainakonetta, tarvitsee koneen, hänen tulee ottaa yhteyttä omaan vastuuopettajaansa.

Tällä hetkellä lähdetään siitä, että huhtikuun alussa toinen aste vapautetaan rajoituksista ja pääsemme palaamaan lähiopetukseen. Toivotaan siis, että kesä kohdataan paremmissa merkeissä. Jaksamista ja tsemppiä kaikille!


Rasekolle on myönnetty Erasmus-akkreditointi 1.3.2021 alkaen

22.2.2021

Opetushallitus on myöntänyt Rasekolle Erasmus-akkreditoinnin 1.3.2021 alkaen seuraavan seitsemän vuoden ajan voimassa olevalle ohjelmakaudelle. Akkreditointi tarkoittaa, että Raseko voi hakea rahoitusta opiskelijoiden, opettajien ja asiantuntijoiden kansainväliseen liikkuvuuteen omasta kiintiöstään kevennetyllä haku- ja raportointimenettelyllä. Akkreditointi on tunnustus Rasekon kansainvälistymisstrategian hyvästä tilanteesta, määrätietoisesta aktiivisesta otteesta ja prosessien toimivuudesta.

Rasekossa kaikilla opiskelijoilla, koulutusalasta tai tutkintotasosta riippumatta, on mahdollisuus osallistua kansainväliseen toimintaan. Se voi sisältää osaamisen hankkimista ulkomaanjaksolla, kotikansainvälistymistä (esimerkiksi ulkomaalaisen opiskelijan tuutorointia), monikansallisessa yrityksessä kotimaassa osaamisen hankkimista tai jonkin hankeprojektin kautta liikkuvuutta. Kaikki kansainväliselle jaksolle lähtevät suorittavat kv-valmennuksen. Sen voivat suorittaa myös ne, jotka eivät kuitenkaan ole lähdössä ulkomaille. Näin omia kansainvälistymistaitojaan voi vahvistaa mm. kielten ja kulttuurien tuntemuksen osalta.

– Rasekossa – kuten ammatillisessa koulutuksessa yleensäkin – opiskelijoilla on paljon mahdollisuuksia oppia ja hankkia kokemusta, myös kansainvälisesti. Panostamme siihen, että tarjoamme opiskelijoillemme laadukkaita opintopolkuja ja tilaisuuksia päästä kansainvälisten yritysten palvelukseen omalla urallaan, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

Tällä hetkellä Rasekolta löytyy kumppaneita mm. Saksasta, Italiasta, Iso-Britanniasta, Islannista, Ruotsista, Espanjasta, Maltalta, Norjasta, Portugalista, Hollannista, Itävallasta, Kiinasta ja Thaimaasta. Opiskelijoita on käynyt hankkimassa osaamista myös mm. Tanskasta, Virosta ja Puolasta, joissa onkin kumppanuussopimuksia työn alla. Lähivuosina yhtenä painopisteenä on myös laajentaa kansainvälisyysmahdollisuuksia lisää Euroopan ulkopuolelle, mm. uusiin Aasian ja Etelä-Amerikan maihin.

Tulevan kauden painopisteinä ovat lisäksi virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittäminen, kestävän kehityksen huomioiminen mm. matkustustavoissa sekä elinkeinoelämän osallistamisen vahvistaminen. Korona-pandemia vähensi liikkuvuuden Rasekossa vuonna 2020 murto-osaan aiemmasta, mutta uusien virtuaalisten toimintatapojen ja etäyhteyksien avulla suhteita kumppaneihin on voitu ylläpitää. Toki odotamme innolla sitä päivää, kun matkustaminen fyysisestikin on taas mahdollista!


Korona-tiedote 16.2.2021

16.2.2021

Maakunnan koronatilanteessa on kuntakohtaista vaihtelua. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on jatkanut voimassa olevia koronan leviämisen estämiseksi annettuja suosituksia 7. maaliskuuta saakka. Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa, joten maskisuosituksesta, kokoontumisrajoituksista tai maksimaalisista etätyösuosituksista ei voida luopua. Myös toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan suositusten mukaan hybridiopetuksessa.

Rasekossa annetaan seuraavat ohjeet 7.3.2021 saakka:
– 7.3.2021 asti Rasekossa jatketaan viime viikkojen tapaan etä-/lähiopetuksessa, kuitenkin siten, ryhmät, jotka ovat olleet ennen hiihtolomaa pitkään etäopetuksessa, pyritään ottamaan lähiopetukseen mahdollisimman pian talviloman jälkeen. Vastuuopettajat tiedottavat tällä viikolla omille ryhmilleen, kuinka opetus jatkuu 1.3.2021.
– Lähiopetuksessa pidetään kiinni kahden metrin turvaväleistä ja noudatetaan 10 henkilön rajaa/tila.
– Porrastukset ruokailuissa jatkuvat.
– Maskien käyttöä jatketaan ja käsihygieniaan kiinnitetään edelleen erityistä huomiota.
– Kouluun ei saa tulla, mikäli on mahdollisesti altistunut tai oireinen vaan tällöin on mentävä testiin erittäin matalalla kynnyksellä.
– Henkilökunta jatkaa aiempaan tapaan etätöitä ja -kokouksia.

Pandemiatilanteen salliessa toivomme pääsevämme lisäämään lähiopetusta 8.3.2021 alkaen. Mikäli tilanne muuttuu Varsinais-Suomessa hiihtolomien aikana, nopeatkin uudet ohjeistukset ovat mahdollisia.


Oppivelvollisuusiän nousu ja opintojen maksuttomuus Rasekossa

10.2.2021

Oppivelvollisuus laajenee tänä vuonna. Toisen asteen opinnoista tulee sen myötä maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Oppivelvollisuuslaki tulee voimaan 1.8.2021, mutta hakeutumisvelvoitetta koskevat säännökset tulivat voimaan jo 1.1.2021.

Velvoite hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla. Tästä perusopetuksen päättävästä ikäluokasta alkaen oppivelvollisuuden laajentaminen koskee kaikkia perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyviä nuoria.

Rasekossa on valmius ottaa opiskelijat vastaan

Rasekolla on valmius ottaa vastaan kaikki kuntayhtymän kunnista hakeutuvat eli opiskelupaikka löytyy, vaikka nuori ei hakeutuisi yhteishaussa (ei välttämättä mille tahansa alalle, mutta opiskelemaan pääsee).

Tavoitteena on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon:
• Jokaisella perusopetuksen päättävällä on velvollisuus hakea toisen asteen tai nivelvaiheen koulutukseen.
• Perusopetuksen järjestäjä ohjaa opiskelijaa hakeutumisessa ja valvoo, että opiskelija aloittaa opintonsa.
• Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Oppivelvollisuus voi päättyä jo aiemmin, jos opiskelija suorittaa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon.
• Ensimmäisen tutkinnon suorittamisesta tulee oppivelvollisille maksutonta. Maksuton koulutus voi jatkua sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta.

Opinto-ohjausta ja uraohjausta Rasekossa

Opinto-ohjauksen resursseja Rasekossa on lisätty ja opinto-ohjaajat tekevät tiivistä yhteistyötä – kuten tähänkin saakka – perusopetuksen kanssa. Jatko-opintoihin ohjausta kehitetään ja koulutuksenjärjestäjän vastuu kasvaa tilanteissa, joissa opinnot eivät edisty. Perusopetus vastaa ohjauksesta ja tehostetusta ohjauksesta elokuun loppuun saakka (tämänhetkinen tieto) ja kunnan määrittämä taho siihen saakka, että jatkopaikka on löytynyt.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus

Opetus ja ohjaus sekä päivittäinen ruokailu ovat olleet tähänkin asti ammatillista perustutkintoa opiskeleville maksuttomia. Rasekossa opiskelija on saanut lisäksi lähes kaikki tarvitsemansa työvälineet, turvavaatteet ja materiaalit. Jatkossa oma-rahoitusosuuksia niistä ei enää peritä, mutta samalla työvälineet muuttuvat koulun omaisuudeksi eikä niitä enää saa itselleen. Omaa tietokonetta ei tule automaattisesti vaan tarpeen mukaan.

Maksuttomiksi muuttuvat myös tutkinnon suorittamiseksi välttämättömät alakohtaiset pätevyydet ja työelämän lupakortit kuten työturvallisuuskortti, ensiapukortti, tulityökortti tai hygieniapassi sekä kaksoistutkintoa suorittavilla ylioppilastutkintoon edellytettävät viisi koetta.

Lisäksi Kelan koulumatkatukijärjestelmän kautta maksuttomiksi tulevat vähintään seitsemän kilometrin pituiset koulumatkat ilman omavastuuosuutta.

Lisätietoja oppivelvollisuusiän nousemisesta ja sen vaikutuksista saa oheisista tiedostoista:

Oppivelvollisuuden laajentaminen lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen näkökulmasta, OKM
Maksuttoman koulutuksen vaikutus opintoetuuksiin 1.8.2021 alkaen, Kela


Ensimmäiset Turun seudun virtuaaliset rekrymessut pidetään maaliskuussa

5.2.2021

Raseko on mukana järjestämässä ensimmäisiä seudullisia virtuaalimessuja yhdessä kuuden kunnan ja muiden oppilaitosten kanssa.

Pandemiasta huolimatta Turun seudulla on paljon uusia työntekijöitä hakevia yrityksiä ja monipuolista koulutustarjontaa. Turun seudun ensimmäisille virtuaalisille rekrytointimessuille voi osallistua omalla tietokoneella tai älypuhelimella 8.–12.3. Näytteilleasettajaksi haluavien yritysten tulee ilmoittautua mukaan helmikuun loppuun mennessä.

Työ- ja yrityselämää ravistelleesta maailmanlaajuisesta poikkeustilasta huolimatta markkinoilla on tälläkin hetkellä sekä rekrytoivia yrityksiä että uutta uraa etsiviä ammattilaisia. Avoimien työpaikkojen lisäksi tarjolla on runsaasti myös koulutusta. Hakijoiden ja tarjoajien kohtaamista edistämään järjestetään tänä keväänä kuuden kunnan yhteiset Turun seudun virtuaaliset rekrymessut. Messut tarjoavat alustan rekrytoivien yritysten ja oppilaitosten, työpaikkaa etsivien ammattilaisten tai uudelle uralle haluavien, koulutuksesta kiinnostuneiden henkilöiden kohtaamiselle.

Ohjelmaa, uraohjausta ja videotapaamisia

Turun seudun virtuaaliset rekrymessut ovat avoinna viikolla 10 Tavata-verkostoitumisalustalla. Messujen aloituspäivänä maanantaina 8.3.2021 messuilla on työnhakuun ja uraohjaukseen liittyvää liveohjelmaa klo 9–18 ja loppuviikon (9.–12.3.2021) ajan kävijät voivat tutustua itseään kiinnostavien yritysten avoimiin työpaikkoihin ja tallennettuihin video- ja esitesisältöihin sekä kohdata yritysten edustajia – kotoa käsin! Tapahtumaan on vapaa pääsy ja osallistumiseen tarvitaan vain tietokone tai älypuhelin sekä verkkoyhteys.

Virtuaalisille rekrymessuille odotetaan näytteilleasettajiksi noin sataa työnantajaa mm. sosiaali- ja terveyssektorilta, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta, teollisuudesta, varasto- ja logistiikka-alalta, rakentamisesta, kaupan, ravintola-alan ja muiden palveluiden aloilta sekä julkiselta sektorilta. Messuilla on avoinna kokopäiväisiä ja osa-aikaisia työpaikkoja, kesätyöpaikkoja, oppisopimuspaikkoja, harjoittelupaikkoja ja koulutuspaikkoja. Työpaikkoja tarjoavilla yrityksillä on messualustalla omat virtuaaliset osastot, joilla työnhakijat voivat tutustua yritykseen ja sen avoimiin työpaikkoihin, keskustella yrityksen edustajien kanssa ja tehdä omaa osaamistaan tunnetuksi.

Rekrytoivien yritysten ilmoittautuminen auki 28.2. asti

– Tänä vuonna menemme terveys ja turvallisuus edellä, kokoamme voimamme ja järjestämme kuntien omien yksittäisten kivijalkamessujen sijaan seudulliset rekrytointimessut verkossa, kertoo Raision kaupungin elinvoimapäällikkö Samu Mattila.

Messujen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Raision, Naantalin ja Kaarinan kaupungit sekä Liedon, Maskun ja Mynämäen kunnat, Varsinais-Suomen TE-palvelu sekä Raseko, Turun ammatti-instituutti ja Turun ammattikorkeakoulu.

– Kävijät saavat lisätietoja aikatauluista ja ohjeita osallistumiseen järjestäjätahojen verkkosivuilta ja somealustoilta, esimerkiksi Facebookiin luodun tapahtumajulkaisun kautta. Tapahtuma-alustalla kävijät pystyvät suodattamaan avoinna olevia paikkoja esimerkiksi toimialojen tai työsuhteen muodon mukaan, Mattila kertoo.

– Näytteilleasettajaksi haluavien yritysten kannattaa olla suoraan yhteydessä mukana olevien kuntien yritysyhteistyöstä vastaaviin tahoihin, jos tulee kysyttävää ilmoittautumiseen tai messuihin liittyen. Mukaan voi ilmoittautua aina 28.2. asti, neuvoo Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.


Raseko pääosin etäopetuksessa

2.2.2021

Koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa ei ole laskusuunnassa. Alueen koronakoordinaatioryhmä on 2.2.2021 jatkanut kaikkia aiemmin annettuja suosituksia hiihtolomien yli, 28.2.2021 saakka. Aikuisten ja nuorten aikuisten vastuu tartuntojen ja massa-altistusten välttämisessä korostuu.

Rasekossa siirrytään pääosin etäopetukseen 4.2.2021 alkaen, kuitenkin siten, että välttämätön lähiopetus annetaan. Etäopetuksessa jatkavat 28.2.2021 saakka kaikki ne ryhmät, joille etäopetus on mahdollinen toteutusmalli. Lähiopetuksessa noudatetaan 10 henkilön rajaa eli tarvittaessa ryhmiä jaetaan useampaan tilaan. Lisäksi porrastukset jatkuvat ruokailussa, turvavälinä pidetään kahden metrin etäisyyttä muihin, maskeja käytetään kaikkialla kampuksella ja käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota, samoin tilojen siivoukseen. Henkilöstö ja opiskelijat ohjataan testiin matalalla kynnyksellä eikä oireisena tulla kampukselle.

– Tilanne aiheuttaa jo väsymystä, mutta olemme kaikki samassa veneessä. Jaksetaan yhdessä ja pidetään huolta siitä, että onnistumme edelleen yhtä hyvin kuin tähän saakka olemme onnistuneet koronan torjunnassa, johtava rehtori Maria Taipale vetoaa.


Pilottikokeilussa suunnataan huomio korona-ajan nuoriin

Yhteisöpedagogit töihin Rasekoon

2.2.2021

Raision seudun koulutuskuntayhtymässä alkaa kokeilu, jossa pyritään ennakoivasti pitämään huolta nuorten hyvinvoinnista ja opintojen etenemisestä. Seuraavan kahdeksan viikon ajan Rasekossa työskentelee oman henkilökunnan apuna kolme yhteisöpedagogiopiskelijaa HUMAKista.

– Korona-ajan rajoitukset ja etäopiskelu ovat haastaneet kaikkien ja erityisesti nuorten jaksamista. Nuoret kaipaavat tällä hetkellä paitsi yhteisöllisyyttä myös lisää aikuisen läsnäoloa ja ohjausta opintoihinsa. Tähän tarpeeseen vastaamaan olemme nyt palkanneet oman henkilökuntamme tueksi kolme yhteisöpedagogiopiskelijaa, kertoo johtava rehtori Maria Taipale. – Näiden yhteisöpedagogiopiskelijoiden tehtävänä on tukea opettajien, opinto-ohjaajien ja kuraattorien työtä kohtaamalla opiskelijoita ja auttamalla heitä etenemään opinnoissaan.

– Yhteisöpedagogien tehtävänä on kohdata – keskustella, kuunnella ja neuvoa – niitä nuoria, joilla on haasteita opinnoissaan tai elämänhallinnassa, esimerkiksi paljon poissaoloja koulusta, kertoo tiimiä ohjaava Rasekon opettaja Maikki Laukkanen. – He tavoittelevat puhelimitse näitä nuoria sekä keskustelevat, kuuntelevat ja neuvovat. Työtä tehdään yhdessä vastuuopettajien kanssa ja tehtävänkuva voi nuoresta riippuen olla esimerkiksi oikeisiin palveluihin ohjaamista tai konkreettisesti opiskelutehtävissä auttamista.

Vastuuopettajat ohjaavat omia opiskelijoitaan tuen piiriin. Rasekon opiskelijat voivat myös itse olla suoraan yhteydessä yhteisöpedagogiopiskelijoihin. Yhteistyötä tehdään myös kuntien etsivän nuorisotyön ja terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

– Kokeilemme nyt tätä mallia pilottina ja katsomme jatkoa sitten, kun näemme tulokset. On hienoa, että yhteistyö HUMAKin kanssa onnistui nopealla aikataululla. Jokainen opiskelija, joka saa itselleen tukea, apua ja paremman otteen opiskelusta sekä omasta elämästään koronan keskellä, on meille voitto tässä pilotissa, Maria Taipale sanoo.

Lisätietoja antaa
johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi


Rasekon Wilman uusi osoite on https://raseko.inschool.fi

28.1.2021

Rasekon Wilma on nyt päivitetty ja toimii taas. Tästä lähtien Wilma löytyy osoitteesta: https://raseko.inschool.fi

Jos Wilma-sovelluksen käyttämisessä on ongelmia, lue Rasekon ohje Wilma-sovelluksen käyttämiseen.


Rasekon Wilman osoite muuttuu 28.1.2021 alkaen

20.1.2021

Raseko siirtyy Visman SaaS-palveluun. Wilma ei ole käytössä 27.1.2021 klo 21.00 – 28.1.2021 välisenä aikana. Mikäli siirto vie odotettua enemmän aikaa, voi käyttökatkos jatkua 28.1.2021 jälkeen. Käyttökatkos jatkuu, kunnes ohjelmiston toimittaja (Visma) on saanut tietokannan siirron tehtyä.

Ilmoitamme heti täällä, kun palvelu on taas käytettävissä.

Siirron jälkeen Rasekon Wilman uusi osoite on https://raseko.inschool.fi.

Mobiililaitteiden pitäisi toimia kuten ennenkin eivätkä vaadi muutoksia, olettaen, että sovellus on päivitetty viime vuoden aikana.


YES-verkosto palkitsi Suomen parhaat yrittäjyyskasvatuksen kehittäjät

Rasekosta Varsinais-Suomen vuoden YES Agentti 2020

8.12.2020

YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustukset on tänä vuonna myönnetty kahdelletoista toimijalle eri puolella Suomea. Tunnustuksen myöntää Valtakunnallinen YES ry yhdessä YES-verkoston kanssa. YES Agentti -tunnustuksen voi saada henkilö, tiimi tai organisaatio, joka on edistänyt yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjämäistä toimintakulttuuria.
Vuoden 2020 YES Agentti Varsinais-Suomessa on Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä.

– Olemme erittäin iloisia tästä palkinnosta. Meillä Rasekossa on yrittäjähenkisyys arvona ja henkilöstö laajasti sitoutunut yrittäjähenkiseen toimintatapaan, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Rasekossa toimii yrittäjyystiimi, joka kehittää toimintaa aktiivisesti kehittämispäällikkö Ari Tornbergin johdolla. – On tärkeää, että opettajat näkevät yrittäjyyden hyvänä vaihtoehtona ja opiskelijat voivat valita yrittäjyyspolun, kun kipinä yrittäjyyteen on syttynyt, Taipale jatkaa.

YES Agentti -tunnustusta Rasekolle esitti K-Rauta Kuninkojan kauppias-yrittäjä Sami Aalto, joka on tehnyt pitkään yhteistyötä Rasekon kanssa.

– Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä ja yrittäjyyskasvatus alkaa nuorista. Ammatillinen koulutus valmistaa nuoria työelämään ja yrittäjyys on hyvä vaihtoehto työllistää itsensä. Kynnystä ruveta yrittäjäksi voimme madaltaa koulutuksen järjestäjien ja yrittäjien yhteisellä yrittäjyyskasvatustyöllä jo opiskeluiden aikana, Aalto toteaa. Raseko, Raision lukio ja Raision Yrittäjät käynnistivät Sami Aallon puheenjohtajakaudella mm. yhteistyön Raisio Business Race -tapahtuman järjestämisessä.

YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustukset myönnetään vuosittain. Muut tämän vuoden YES Agentit ovat:
• Etelä-Savo: Etelä-Savon Yrittäjät
• Kanta-Häme: Hämeenlinnan lyseon lukio
• Keski-Uusimaa: Hius- ja kauneusalan tiimi, Keuda
• Kokkola: opettaja Anneli Kauppi, Kokkolan suomalainen lukio
• Lappi: Yliopistonlehtori, dosentti Lenita Hietanen, Lapin yliopisto
• Päijät-Häme: opettaja Elina Hölttä, Lahden lyseo
• Pääkaupunkiseutu: Päivi Ojala, Suomen Yrittäjät
• Pohjois-Pohjanmaa: Reisjärven kunta sekä Hanna-Mari Kursula ja Kristiina Takala, Kempeleen Kirkonkylän koulun yrittäjyysluokka
• Satakunta: Jaana Lepistö, Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos

Yes-verkoston uutinen: Suomen parhaat yrittäjyyskasvatuksen kehittäjät palkittiin (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Vuoden YES Agentit 2020 koristeellinen kuvitus.


Rasekossa siirrytään pääosin etäopetukseen

1.12.2020

Rasekon ammattiopistossa siirrytään Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti pääosin etäopetukseen torstaista 3.12.2020 alkaen vuoden loppuun saakka. Poikkeuksena on välttämätön lähiopetus.

-Uudet suositukset on annettu tänään tavoitteena ehkäistä leviämisvaihe. Olemme Rasekossa toivoneet, että voisimme mahdollisimman pitkään pitää opiskelijat lähiopetuksessa. Nyt olemme onneksi jo lähellä joululomaa ja tänä syksynä aloittaneet opiskelijatkin ovat ennättäneet saada opetusta työsaleissa ja omissa ryhmissään. Turvallisuusasioihin on kiinnitetty paljon huomiota koko syksyn, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Rasekossa pidetään lähiviikkoina huolta siitä, että valmistuvat opiskelijat saavat opinnot hoidettua loppuun. Muutaman henkilön ryhmissä toteutetaan välttämätöntä lähiopetusta turvallisuusasiat huomioiden. Missään tilassa ei ole yhtä aikaa yli kymmentä henkilöä enempää. Opiskelijat ja henkilökunta käyttävät kasvomaskeja. Myös ulkotiloissa kiinnitetään huomiota maskien käyttöön ja turvaväleihin.


Raseko on mukana valtakunnallisessa TeknologiaTiistaissa 24.11.2020

17.11.2020

Teknologiateollisuus toteuttaa 24.11. verkossa koulupäivän mittaisen etälähetyksen, johon sisältyy asiaa opiskelumahdollisuuksista ja teknologia-alan työpaikoista sekä uutisia alan yrityksistä.

Valtakunnallisen lähetyksen lisäksi Varsinais-Suomessa toteutetaan oma virtuaalilähetys. Koneteknologiakeskus Oy, Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Turun ammatti-instituutti ja Turun ammattikorkeakoulu kertovat Varsinais-Suomen tekniikan alojen tarjonnasta. Lähetyksissä kuullaan muun muassa alan opiskelijoiden kuulumisia, informaatiota koulutuksista ja tutustutaan digitaalisen oppimisympäristöön, Fab Lab Rasekoon. Lisäksi opiskelijat esittelevät Koneteknologiakeskuksen laitteita. Teknologia-alan yrityksiä on mukana kertomassa alasta ja yritysten toiminnasta.

Valtakunnallinen ohjelma klo 9.15 – 13.30 ja linkki Teams-toteutukseen löytyy Teknologiateollisuuden sivulta. (Linkki avautuu toiseen välilehteen.)

Varsinais-Suomen Teknologiatiistai:
– Klo 11.30–12.10 Turun ammatti-instituutti Koneteknologiakeskuksessa! Esillä kone- ja tuotantotekniikka, sähkö ja automaatioala sekä tieto- ja viestintätekniikka. Tutustuminen yhteistyöyrityksiin videoiden välityksellä (Sandvik Mining and Construction Oy, Eskomatic Oy, Meyer Turku Oy)

– Klo 13.30–14.30 Rasekon tapahtuma Virtuaalihub-yhteistyöskentelytilassa! Virtualhubiin on perustettu ”pöydät” kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, tieto- ja viestintätekniikan, teknisen suunnittelun, autoalan ja rakennusalan koulutuksille. Pöydissä päivystää näiden alojen opettajia ja opiskelijoita valmiina esittelemään koulutuksia ja vastaamaan kävijöiden kysymyksiin. Virtualhubin käyttämiseen vierailija tarvitsee vain puhelimen tai tietokoneen.

Tästä linkistä pääset Rasekon tapahtumaan (avautuu toisessa välilehdessä HubTurku-palvelimella).


Rasekossa siirrytään osittaiseen etäopetukseen

3.11.2020

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä on 3.11.2020 käsitellyt alueen epidemiologista tilannetta ja todennut, että ilmaantuvuus ja positiivisten näytteiden osuus tutkituista näytteistä on kasvussa. Ohjausryhmä antoi uuden ammatillista koulutusta koskevan suosituksen. Ohjausryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa siirrytään etäopetukseen kahden viikon ajaksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11.2020 alkaen. Etäopetukseen siirtymisestä päätetään paikallisesti epidemiologinen tilanne huomioiden. Etäopetukseen siirtymisestä huolimatta tulee opintoihin sisältyvä harjoittelu järjestää siten, ettei valmistuminen viivästy.

Rasekossa opetusta jo organisoitu uusiksi

Rasekon ammattiopistossa opetusta on viime viikkoina järjestetty osittain etänä mahdollisuuksien mukaan. Syysloman jälkeisellä viikolla (viikko 43) ryhmiä oli etäopetuksessa normaalia enemmän varotoimenpiteenä. Jäljitysketjujen tunnistamisesta pidetään huolta ennakoimalla. Rasekossa on varauduttu siihen, että tilanne koronan suhteen jatkuu pitkälle ensi kevääseen.

– Pyrimme järjestämään opiskelijoillemme lähiopetusta turvallisesti niin pitkään kuin mahdollista. Tässä suositustilanteessa siirrämme etäopetukseen pääsääntöisesti aikuisten ryhmiä ja osittain vuorotellen muita ryhmiä. Pidämme kuitenkin kiinni siitä, että opiskelijat saavat tarvitsemansa lähiopetuksen, ohjauksen ja tuen sekä valmistuvat ajallaan, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

– Yhteisten tutkinnon osien lähiopetus toteutetaan seuraavien viikkojen ajan kolmessa vuorossa, jolloin väljyys ja turvavälit pystytään pitämään hyvin, hän jatkaa.

Rasekossa opetus on organisoitu siten, että opiskelijaryhmät pysyvät omissa kiinteistöissään ja omilla osastoillaan. Opetusta on porrastettu väljyyden aikaansaamiseksi ja ruokailut on tiukasti porrastettu. Siivousta on lisätty ja käsihygieniaan kiinnitetään huomiota. Kasvomaskit ovat käytössä suosituksena kaikilla ja Raseko antaa maskit opiskelijoille koulupäivien ajaksi.

– Seuraamme tilannetta ja muutoksia tehdään, jos siihen ilmenee paikallisesti tarvetta. Opiskelijamme ovat noudattaneet suosituksia melko hyvin ja vetoankin nyt kaikkiin, että turvaohjeita noudatettaisiin vieläkin tiukemmin ja välttyisimme täyteen etäopetukseen siirtymiseltä, Taipale painottaa.

Lisätietoja antaa
johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi


Hakuopas 2021 on ilmestynyt

26.10.2020

Rasekolla on kevään 2021 ammatillisen koulutuksen ja lukioiden yhteisessä yhteishaussa tarjolla 402 opiskelupaikkaa eri aloilla. Tutustu hakuoppaaseen täällä.


Artesaaniruoan SM 2020 -kilpailun voittajat selvillä

Mestarituotteissa kekseliäitä raaka-aineita ja maku arvossaan

15.10.2020

Raisiossa tällä viikolla järjestetyissä Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailuissa 66 yritystä ympäri Suomen kilpaili 134 tuotteella 10 eri kategorian suomenmestaruudesta. Voittajiksi valikoitui innovatiivisia ja laadukkaita tuotteita.

Kilpailussa marja- ja hedelmätuotteiden tuomariryhmän puheenjohtajana toiminut Margot Wikström kertoo, että tunnisti viime vuoden kisassa mukana olleita tuotteita. ”Yrittäjät olivat selvästi ottaneet tuomaripalautteesta hyödyn irti ja kehittäneet tuotteitaan”, hän kiittelee. ”Mausteita oli käytetty runsaasti ja raaka-aineiden moninaisuus loisti. Klassiset hillot olivat vähemmistönä ja uusia innovatiivisia tuotteita oli enemmän. Hillosarjassa kultaa voittanut kemiöläinen Mustikkakesä-hillo on yksinkertaisesti täydellinen! Sen valmistaja Närboden-Lähipuoti hallitsee todella raaka-aineensa ja valmistusmenetelmän!”

”Myös liharyhmässä oli monipuolisesti erilaisia tuotteita ja ratkaisuja. Esimerkiksi poroa oli onnistuneesti käytetty kebabissa ja vorschmackissa! Maustamiseen oli tässäkin kategoriassa kiinnitetty huomiota, mutta täytyy sanoa, että menestystä sai myös tuote, joka oli hyvinkin yksinkertainen ja luotti raaka-aineen omaan makuun”, kertoo lihatuotteita tuomaroimassa ollut Leena Pölkki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Kalatuotteiden tuomariryhmän puheenjohtaja Jonas Harald kiitteli myös tuotteiden moninaisuutta ja sitä, miten mukana oli ihailtavan paljon villikalatuotteita.

”Olemme saaneet palautetta, että kilpailun säännöt ovat turhankin tiukat. Mukaan päästäkseen tuotteen pitää täyttää tiukat kriteerit, mutta juuri se takaa myös laadun”, kertoo Suomen Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärvi. ”Esimerkiksi kotkalaiselta Kotileipomo Kipakalta oli mukana tuote kolmessa eri luokassa. Jos tuloksena on kaksi kultaa ja yksi hopea, leipomo ilmeisesti osaa asiansa”, Lamsijärvi jatkaa.

Lista palkituista yrityksistä löytyy torstaina 15.10.2020 klo 23 alkaen kilpailusivustolta www.artesaaniruoka2020.fi ”Kilpailun tulokset julkaistaan palkintojuhlassa Naantalissa torstai-iltana. Voittajatuotteet ovat esillä myös perjantaina 16.10.2020 Rasekon Eeronkujan toimipisteessä järjestettävillä Lähiruokamarkkinoilla”, kertoo kilpailunjohtaja Tomi Aho Rasekosta. ”Lähiruokamarkkinoille kannattaa muutenkin poiketa tutustumaan alueen pientuottajien tarjontaan”, hän kutsuu. ”Pandemiatilanne on huomioitu järjestelyissä, suurin osa myyntipaikoista sijaitsee ulkona hyvin väljin välimatkoin ja toivomme yleisönkin tulevan paikalle maskia käyttäen. Markkinat ovat kuitenkin erittäin hyvä paikka päästä tutustumaan lähi- ja artesaaniruoan maailmaan.”

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Ahvenmaalla 18. – 20.3.2021.

Lisätietoa antavat
– kilpailun johtaja, Rasekon kehittämisasiantuntija Tomi Aho, tomi.aho@raseko.fi, puh. 044 705 7461
– Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärvi, sm@ruoka-artesaanit.fi, puh. 040 056 6739

Artesaaniruoan valmistuksessa käytettävät menetelmät ovat perinteitä kunnioittavia tapoja jalostaa ja säilyttää ruokaa. Keskeisimpiä piirteitä ovat tuotteiden valmistaminen ammattitaitoisesti käsin läpi tuotantoketjun, paikalliset tai vähintään kotimaiset raaka-aineet, joiden alkuperä on tunnettu sekä se, ettei säilöntä-, väri- ja lisäaineita käytetä.

Artesaaniruoka SM 2021 -kilpailut järjestetään 18. – 20.3.2021 Ahvenanmaalla. Kilpailun järjestää Högskolan på Åland yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa. www.artesaaniruokasm.fi


Artesaaniruoan mestaruutta Raisiossa tavoittelee 66 yritystä 130 tuotteella

6.10.2020

Rasekossa lokakuun 14. – 16. päivä järjestettävään Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailuun on ilmoittautunut 66 yritystä yli 130 tuotteella. – Kilpailu järjestetään nyt viidennen kerran ja tällä kertaa osallistujia on kaikkialta Suomesta, iloitsee Suomen Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärvi. – Kaikki tuotteet ovat käyneet läpi esikarsintaseulan, jossa on tarkastettu, että ne täyttävät artesaaniruoan kriteerit. Niitä ovat mm. se, että tuote on valmistettu paikallisista raaka-aineista ilman keinotekoisia aromeja tai säilöntä- ja väriaineita. Samalla on myös varmisteltu, että tekijän kädenjälki näkyy tuotantoketjussa, Lamsijärvi jatkaa.

Kilpailutuotteet arvioidaan keskiviikkona 14.10. Rasekon kampuksella (Eeronkuja 3, Raisio) klo 9 – 17. Tuomariston työskentelyä on mahdollista seurata tuolloin aulan lasiseinien läpi. Tuomaristossa ovat edustettuina mm. artesaaniruokien ammattilaiset, keittiömestarit, matkailu- ja ravintola-ala, vähittäiskauppa, kehittäjätahot, media sekä maa- ja metsätalousministeriö.
Kilpailun tulokset julkaistaan palkintojuhlassa Naantalin kylpylän Ballroomissa (Matkailijantie 2, Naantali) torstaina 15.10. klo 19.30 alkaen. Median edustajat ovat tervetulleita juhlaan.
Voittajatuotteet ovat esillä myös Lähiruokamarkkinoiden yhteydessä Rasekossa perjantaina 16.10. klo 12 – 18. Lista kilpailuun ilmoittautuneista yrityksistä sekä tuomariston kokoonpano löytyvät kilpailusivustolta www.artesaaniruoka2020.fi

– Tuotekilpailun ohella Artesaaniruoka SM -viikolla on tarjolla runsaasti oheisohjelmaa, mm. kaksi seminaaria, kiertoajelu saariston matkailuyrityksissä, ruokatoimijoiden treffit, palkintoillallinen sekä Lähiruokamarkkinat, kertoo kilpailun johtaja, Raision seudun koulutuskuntayhtymän kehittämisasiantuntija Tomi Aho.

Seminaarit järjestetään hybridimuotoisesti eli paikalle Raision kirjaston Martinsaliin otetaan rajoitettu määrä kuulijoita ja muut kiinnostuneet voivat seurata ohjelmaa Rasekon Youtube-kanavan tai Teamsin kautta. Myös osa puhujista esiintyy etäyhteydellä. – Seminaareissa meillä on tosi kova kattaus alan asiantuntijoita. Esimerkiksi Turun Yliopiston professori Anu Hopia puhuu moniaistillisista ruokakokemuksista, Saara Kankaanrinta Qvidjan koetilalta kertoo, miten päästään ympäristön tilaa heikentävästä maataloudesta ympäristöä parantavaan toimintaan ja Brahea-keskuksen Johanna Mattila avaa innovatiivista varsinaissuomalaista ruokakulttuuria, Aho hehkuttaa.

Suurella yleisöllä on mahdollisuus tutustua voittajatuotteisiin perjantaina 16.10. klo 12 – 18 Rasekon Eeronkujan toimipisteessä järjestettävien Lähiruokamarkkinoiden yhteydessä. Markkinoilla myyjinä on osa kilpailussa mukana olevista yrityksistä ja niiden lisäksi lähialueiden lähiruoan tuottajia. – Markkinat järjestetään viranomaisten antamat turvallisuusohjeet huomioiden. Toivommekin, että myös yleisö osallistuu markkinoille vastuullisesti mm. noudattamalla alueellista maskisuositusta, Tomi Aho toivoo.

Lisätietoa kilpailusta ja oheistapahtumista saa:
– tapahtuman verkkosivuilta www.artesaaniruoka2020.fi
– kilpailun johtajalta, Rasekon kehittämisasiantuntija Tomi Aholta, tomi.aho@raseko.fi, puh. 044 705 7461
– Artesaaniruoka ry:n puheenjohtaja Eija Lamsijärveltä, sm@ruoka-artesaanit.fi, puh. 040 056 6739


Kotiväen illat Rasekossa tiistaina 15.9.2020

8.9.2020

Tervetuloa Kotiväeniltaan tiistaina 15.9.2020 klo 17.00 tai klo 18.00.
Aloitusajankohta riippuu siitä, aikooko nuori suorittaa kaksoistutkinnon. Linkki klo 17 alkavaan kaksoistutkintoinfoon toimitetaan suoraan niille huoltajille, joita info koskee.

Voit osallistua joko tulemalla paikan päälle kampukselle vastuuopettajan ilmoittamaan luokkatilaan tai Microsoft Teams -yhteydellä. Kunkin ryhmän luokkatilat sekä osoite etäyhteyteen tarvittaviin linkkeihin toimitetaan tiistaina 15.9.2020.

HUOM! Jos sinulla ei ole Teams-tiliä, voit liittyä kokoukseen myös tietokoneen selaimen kautta. Ohjeet tähän löytyvät Microsoftin sivulta: Ohje Teams-kokoukseen liittymiselle ilman Teams-tiliä (linkki johtaa Microsoftin sivustolle).

Aloitus klo 17.00: Kaksoistutkintomahdollisuuden esittely, vastaava opettaja Miika Urpanen, Raision lukio (kaksoistutkinnosta kiinnostuneille). Linkki Miika Urpasen pitämään esittelyyn toimitetaan kaksoistutkintoa opiskelevien nuorten huoltajille erikseen. Myös paikan päälle lukioon meneminen on mahdollista.

Aloitus klo 18.00: Osoite etäyhteyteen tarvittaviin linkkeihin toimitetaan tiistaina 15.9.2020.

 • Tilaisuuden avaus ja oppilaitoksen esittely, rehtori Reijo Rantanen
 • Kuraattorit, terveydenhoitajat ja psykologi esittäytyvät
 • Opinto-ohjaajat esittäytyvät
 • Kansainvälistymismahdollisuuksien esittely, kansainvälisyystiimi
 • Keskustelua vastuuopettajan kanssa, ajankohtaiset asiat, Wilman käyttö jne.

Purokatu 1, liiketoiminnan ryhmät:

lito20A, opettaja Petri Peippo
lito20B, opettaja Pekka Laaksonen
lito20C, opettaja Piia Vuorio
lito18D, opettaja Tina Teinilä
luokkatila 217

Juhaninkuja 1, sosiaali- ja terveysalan ryhmät:

sote20B, opettaja Irma Laurila, luokkatila 237-238
sote20A, opettaja Teija Litokorpi, luokkatila 224

Eeronkuja 3, tekniikan alojen, tietotekniikan alan, ravintola- ja catering-alan ryhmät:

auto20A, opettaja Esa Josvig, auto-osaston työsali
auto20B, opettaja Sami Nikkilä, auto-osaston työsali
(käynti E-rakennukseen uimahallin puoleisessa mäessä olevan portin kautta)

RC20A, opettaja Pirkko Tolmunen, luokkatila A202

kotu20A, opettaja Olli-Pekka Hautala, luokkatila D113
kotu20B, opettaja Jami Vuorinen, luokkatila D113
(käynti D-rakennukseen uimahallin puoleisessa mäessä olevan portin kautta)

logi20, opettaja Markus Mansikka, luokkatila C349

rak20A, opettaja Tommi Sudström, luokkatila F104
rak20B, opettaja Markku Kyrölä, luokkatila F104
(käynti F-rakennukseen uimahallin puoleisessa mäessä olevan portin kautta)

säh20A, opettaja Seppo Konkola, luokkatila E037
(käynti E-rakennukseen uimahallin puoleisessa mäessä olevan portin kautta, auto-osaston alakerrassa)

säh20B, opettaja Markku Valkama, luokkatila C160

tesu20, opettaja Tommi Nurmi, luokkatila C331

tivi20A, opettaja Mikko Viljanen, luokkatila A234

tivi20B, opettaja Jussi Kuosa, tilaisuus vain etänä

Toivomme runsasta osallistumista!
Tervetuloa!


Käytännön ohjeita Covid19 takia / Syksy 2020 Raseko       

28.8.2020                                                    

Koronaviruksen leviämisen estämisessä meidän jokaisen toimintatavoilla arjessa on suuri merkitys.

Noudatetaan siksi seuraavia ohjeita käytännön arjen tilanteissa:

   • kouluun ja töihin tullaan vain terveenä
   • ollaan ajoissa paikalla, oppimisympäristö voi vaihtua ja opettaja ohjaa ryhmäänsä.
   • pidetään riittävää välimatkaa ja turvavälejä (noin 1,5 – 2 metriä) muihin ja vältetään fyysistä kosketusta
   • huolehditaan käsien pesusta
   • kampuksella on jatkossa jokaisessa rakennuksessa käsidesiä annostelevat automaatit
   • muista aina yskiä kertakäyttönenäliinaan ja heitä sitten pois. Pese kädet.
   • noudatetaan annettuja ohjeita ja aikatauluja sekä porrastuksia kaikissa tiloissa
   • järjestetään oppimisympäristöt niin, että turvavälit pysyvät mahdollisimman hyvin ja väljyyttä on riittävästi
   • henkilökunta työskentelee omissa työtiloissaan, saleissa ja oppimisympäristöissä ja välttää turhia lähikontakteja sekä ylimääräistä liikkumista kampuksella
   • mikäli työhön tai opintoihin kuuluu käyntejä yrityksissä, noudatetaan näiden lisäksi niissä kohdeyrityksen antamia ohjeita
   • vierailijoita ei toistaiseksi kierrätetä kampuksella

Mikäli olet flunssainen

   • ja huomaat tämän kotona
    • Ole yhteydessä puhelimitse vastuuopettajaan ja terveydenhoitajaan. Jää kotiin sairastamaan ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.
   • tullut kouluun ja huomaat vasta päivän aikana oireet
    • Ilmoita heti asiasta opettajalle ja ole yhteydessä terveydenhoitajaan. Lähde kotiin toipumaan ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Mikäli olet alaikäinen, opettaja ilmoittaa huoltajalle kotiin lähettämisestä.
   • mutta tiedät, että kysymys on allergisesta nuhasta.
    • Voit tulla kouluun/työpaikalle, mutta pidä etäisyyttä muihin ja mielellään kasvosuojainta.

Tällä hetkellä flunssaiset ohjataan koronatestiin. Mene siis mahdollisimman pian testattavaksi, mikäli terveydenhuollosta näin opastetaan ja toimi sieltä saamiesi ohjeiden mukaan.

Flunssaa samassa taloudessa

Mikäli perheesi tai läheisesi ovat flunssassa, mutta olet itse oireeton, toimi seuraavasti:

   • perheen flunssainen on testattu ja tulos on negatiivinen, voit tulla kouluun
   • mikäli sinulla on syytä epäillä, ettei kysymys ole normaalista kausiflunssasta tai allergiasta, ole yhteydessä terveydenhuoltoon, josta ohjataan testeihin.
   • mikäli flunssainen ei ole matkustanut ulkomailla tai ollut altistuneena koronaan sairastuneisiin, voit tulla kouluun/työhön. Huolehdi tällöin erityisen tarkkaan turvaväleistä ja annetuista turvallisuus- ja hygieniaohjeista.

Mikäli sinulla todetaan korona testituloksin

   • sairasta tauti terveydenhuollon antamien ohjeiden mukaan
   • ilmoita vastuuopettajalle asiasta
   • listaa ja ilmoita mahdolliset altistuneet opiskelijakaverit ja opettajat vastuuopettajalle

Sairastuneen on oltava poissa koulusta vähintään seitsemän vuorokauden ajan oireiden alkamisesta ja tarvittaessa pidempään lääkärin ohjeita noudattaen niin, että vähintään kolme päivää on oireeton ennen kouluun paluuta. Tarkista siis aina lääkärin ohjeet karanteenin pituudesta.

Altistuneet opiskelevat ja työskentelevät etänä 14 vuorokautta.

Ulkomaan matkoilta palattaessa

   • Jos opiskelija on käynyt ulkomailla kesän aikana, mutta paluusta on jo kulunut yli kaksi viikkoa eikä oireita ole, opiskelija voi tulla kouluun
   • Mikäli paluu on tapahtunut alle kaksi viikkoa sitten, on syytä olla karanteenissa ennen kouluun paluuta, mikäli kohdemaa ei ole turvallisten maiden listalla

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia


Rasekon ilme uudistuu 60-vuotisjuhlan kunniaksi

31.7.2020

Raseko kirkasti ilmettään ja uudisti logonsa yhteistyössä mainostoimisto KMG Turku kanssa. Prosessin aluksi Rasekon opiskelijoilta, henkilökunnalta ja kumppaneilta kysyttiin ajatuksia, joita Raseko heissä herättää. Esille nousi tärkeitä vetovoimatekijöitä. Sellaisista näkemyksistä kuin ”työnantajien arvostama” ja ”vahva osaaminen” syntyi myös uusia ydinviestejä kuten ”Rakenna osaamiselle”, ”Osaamisen uusi taso” ja ”Ovi auki ammattiin”.

Ilmeen kirkastusprojektissa uusittiin ydinviestien lisäksi Rasekon logo, värit ja fontit sekä graafiset elementit. Uusi ilme esiteltiin henkilökunnalle keväällä. Suurelle yleisölle se julkaistaan näin uuden lukuvuoden aluksi.

– Uusi kirkastettu ilme on mainio tapa juhlistaa tänä syksynä täyttyvää Rasekon 60-vuotista taivalta ammatillisen koulutuksen järjestäjänä, sanoo Rasekon johtava rehtori Maria Taipale. – Halusimme, että ilme kuvastaa Rasekoa taipuisana ja ketteränä, mutta samalla jämäkkänä, luotettavana ja osaavana ammatillisen koulutuksen toteuttajana.

Kenties tunnetuin osa Rasekon ilmettä eli voimakas punainen väri säästettiin, sitä vain vähän syvennettiin ja se sai rinnalleen muita värejä kuten laivaston sinisen ja turkoosin. Uusi logo on vanhaan verrattuna yksinkertainen ja kuvaa Rasekoa enemmän fiiliksen kautta kuin konkreettisesti.

– Mielestämme uusi logo ymmärtää trendejä, mutta on omalla tavallaan ajaton. Sen hyviä puolia on, että se toimii monessa eri koossa ja muotoutuu eri medioihin, Taipale kertoo.

Uusi ilme otetaan käyttöön aluksi sosiaalisen median tileillä ja verkkosivuilla ja syksyn mittaan kaikissa muissa materiaaleissa esitteistä, käyntikorteista ja kirjekuorista lehtimainoksiin, työvaatteisiin ja toimipisteiden julkisivuopasteisiin.

Lisätietoja graafisen ilmeen uudistuksesta antaa
johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi


Rasekon kehitysjohtaja Olli Vuorinen valtakunnalliseen identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmään

12.6.2020

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut kehittämistyöryhmän Opetuksen ja koulutuksen toimialan identiteetinhallintaan. Rasekon kehitysjohtaja Olli Vuorinen on nimetty työryhmään ammatillisen koulutuksen järjestäjien edustajaksi. Hänen varajäsenekseen nimettiin AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu.

Rasekon kehitysjohtaja Olli Vuorinen työpöydän ääressä.

Työryhmän tehtävänä on tehdä esitys yhteiseksi ja kestäväksi ratkaisuksi omien tietojen hallintaan sekä tunnistautumiseen opetuksen ja koulutuksen toimialalla, määritellä tarvittavat toimenpiteet sen toteuttamiseksi sekä osallistua muuhun julkishallinnossa tehtävään identiteetinhallintaan liittyvään kehitystyöhön. Ehdotusta voidaan tarkentaa teknisen kokeilun/kokeilujen kautta. Työryhmän toimikausi on 1.6.2020 – 31.12.2022. Työryhmän puheenjohtajiksi opetus- ja kulttuuriministeriö kutsui opetusneuvos Jonna Korhosen ja erityisasiantuntija Tomi Kytölän.

-Tietosuoja, tietoturva ja tunnistautuminen ovat asioita, jotka tulee erityisen hyvin huomioida koulutuksen parissa. On hienoa päästä valtakunnallisesti edustamaan ammatillisen koulutuksen kenttää tässä tärkeässä asiassa, Rasekon kehitysjohtajana ja tietosuojavastaavana työskentelevä Olli Vuorinen sanoo.

Opetuksen- ja koulutuksen toimialalla on tällä hetkellä käytössä erilaisia tunnistautumisratkaisuja, joista laajemmassa käytössä ovat Suomi.fi-tunnistus sekä koulutussektorikohtaiset HAKA ja MPASS. Digitaalisten palveluiden ja sisältöjen sekä erilaisten toiminta- ja oppimisympäristöjen monipuolistuessa sekä koulutusyhteistyön kehittyessä on syntynyt kuitenkin uusia tarpeita käyttäjien yksilöimiselle ja tunnistamiselle. Palveluiden sujuva ja tehokas käyttö yli sektoreiden, koulutusasteiden ja toimialojen rajojen sekä kolmansien osapuolten kanssa tehtävä yhteistyö (mm. työelämä) edellyttävät uudenlaisia yhteentoimivia identiteetin ja omien tietojen hallinnan sekä tunnistautumisen ratkaisuja jo olemassa olevat ratkaisut huomioiden. Ratkaisuja tarvitaan mm. alaikäisten vahvaan tunnistautumiseen, työelämäyhteistyöhön, roolien ja identiteetinhallintaan opintoja ennen, aikana ja jälkeen, opiskelijoiden kansainväliseen liikkuvuuteen ja ensitunnistautumiseen.


Tervetuloa Rasekoon: yhteishaussa 2020 hyväksytyt

11.6.2020

Yhteishaun tulokset ovat valmistuneet. Tutustu listaan hyväksytyistä. Opiskelupaikkaa tulee ottaa vastaan ohjeiden mukaisesti 25.6.2020 mennessä.

Jos jäit ilman mielekästä opiskelupaikkaa, tutustu jatkuvan haun tarjontaan. Muista myös, että haku ammatilliseen koulutuksen valmentavaan koulutukseen Valmaan on auki Opintopolussa 21.7.2020 klo 15 asti. Tällä hetkellä (11.6.2020) vapaita paikkoja on mm. tekstiili- ja muotialan sekä taideteollisuusalan koulutuksissa. Näihin voit hakea jatkuvan haun kautta. Vapaita paikkoja on myös ravintola- ja catering-alalla, kone- ja tuotantotekniikassa sekä logistiikassa. Kysy lisää!


Rasekon johtava rehtori YES ry:n hallitukseen

8.6.2020

Kansallisen yrittäjyyskasvatuksen YES-verkoston toimintaa koordinoiva YES ry on uudistunut tänä vuonna. Uudistusten myötä yhdistykselle valittiin myös uusi hallitus.

Valtakunnallinen YES ry on valinnut sääntömääräisessä kevätkokouksessaan yhdistykselle uuden hallituksen. Puheenjohtajaksi valittiin Anne Vuorinen Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudasta. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Rasekon johtava rehtori Maria Taipale sekä Jari-Pekka Niemi Prizztech Oy:stä, Hanna Munter Varsinais-Suomen Yrittäjistä, Anne Gustafsson-Pesonen Xamk Pienyrityskeskuksesta sekä henkilöjäseninä Marja Heinistö, Juhamatti Konttaniemi ja Petrikki Tukiainen.

– On kunnia päästä mukaan YES ry:n hallitukseen. Rasekossa olemme panostaneet opiskelijoiden yrittäjyyskasvatukseen ja jatkossa panostamme vielä aikaisempaakin enemmän, toteaa Maria Taipale.

Uusi puheenjohtaja Anne Vuorinen on Keudan yritys-ja elinvoimapalvelujen johtaja ja hän on toiminut pitkään yrittäjyyskasvatuksen parissa.

On hienoa päästä aktiiviseksi osaksi valtakunnallista yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkostoa. Yrittäjyyskasvatuksella on merkitystä uuden yrittäjyyden synnyttämisessä ja elinvoimaisuuden vahvistumisessa. Tämä työ pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa ja niinpä YES ry:llä onkin selkeä rooli varmistamassa sitä, että yrittäjyyskasvatus toteutuu kaikilla koulutusasteilla.

Myös YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen on iloinen yhdistyksen uudistumisen tuomista mahdollisuuksista tehdä entistä vaikuttavampaa yrittäjyyskasvatustyötä:

– Avasimme tänä vuonna YES ry:n jäsenyyden kaikille halukkaille yhteisö- ja henkilöjäsenille. Yhdistyksen jäsenpohjan laajentumisen myötä myös hallitukseen on saatu tuoreita näkökulmia. YESin hallituksessa on nyt mukana koulutuksenjärjestäjiä, kehittämisyhtiöitä, yrittäjäjärjestön edustus sekä yritysmaailman tuntemusta, ja lisäksi henkilöjäseninä yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijoita. Tämä antaa mahdollisuuksia viedä yrittäjyyskasvatus uudelle tasolle.

Yes-yrittäjyyskasvatuksen logo

YES – Intohimona yrittäjyyskasvatus!

YES on Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on opetushenkilöstöä tukemalla vahvistaa lasten ja nuorten elämässä tarvittavien valmiuksien ja taitojen oppimista ja luoda yrittäjämäistä toimintakulttuuria. YES-palveluja ovat opettajien valmennukset, yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen ja koulu-yritysyhteistyön palvelut. YES rakentaa tulevaisuutta, jossa jokaisella nuorella on mahdollisuus yrittäjyyskasvatukseen. YES toimii ympäri Suomen YES-aluetoimistojen kautta, joita koordinoi Valtakunnallinen YES ry. Valtakunnallisen YES ry:n jäseninä on keskeisiä koulutuksen, elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin organisaatioita ja kehittämisyhtiöitä sekä yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijoita, joiden yhteinen tavoite on kehittää suomalaista yrittäjyyskasvatusta. http://yesverkosto.fi


Onnittelut ammattiin valmistuville!

29.5.2020

Tänä keväänä on opintoja suoritettu etänä ja erikoisjärjestelyjen keinoin. Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta sadat opiskelijat ovat taas valmistuneet ammatteihin.

Kevään valmistujaisjuhlia olisi vietetty tänään, mutta juhlat on nyt siirretty vietettäväksi elo-syyskuun vaihteessa. Tuolloin toivottavasti pääsemme juhlimaan valmistujaisia ja samalla Rasekon 60-vuotistaivalta!

Johtava rehtori Maria Taipale etäonnittelee oheisella videolla kaikkia valmistuneita ja toivottaa hyvää kesää Rasekon opiskelijoille!


Etäopiskelu on sujunut hyvin Rasekossa

19.5.2020

Rasekon ammattiopiston opiskelijoille tehdyn kyselyn perusteella kevään etäopetus on onnistunut poikkeusoloissa hyvin. Etätyöskentelyyn siirryttiin maaliskuun puolivälissä. Näyttöjä, yksilöohjauksia ja pienimuotoista lähiopetusta lukuun ottamatta opettajat ovat opettaneet ryhmiään verkossa. Lähes kaikki keväällä valmistumiseen tähdänneet myös saavat opintonsa valmiiksi.

Opiskelijat pystyivät vastaamaan etäopetuksen sujumista koskeneeseen kyselyyn 6.5. – 17.5. välisenä aikana. Kyselyyn vastasi 374 opiskelijaa.

Vastausten perusteella kevään etäopetus on onnistunut hyvin. Opettajien toimintaan ollaan pääosin erittäin tyytyväisiä, samoin asioista tiedottamiseen. Teams on toiminut hyvin ja monet ovat sitä mieltä, että tehtävien tekeminen rauhassa kotona on ollut mukavaa. Opettajat saavat kiitosta myös siitä, että apua on ollut saatavissa ja opettaja ollut tavoitettavissa.

Kehitettävääkin löytyy. Joidenkin vastaajien verkkoyhteydet ovat välillä pätkineet, opettajalla on voinut olla opettelemista uusissa välineissä tai tehtävänanto ei aina ole ollut riittävän selvä. Joidenkin opiskelijoiden mielestä tehtäviä on annettu liikaa. Parannettavaa olisi myös tehtävien palautustapojen yhtenäistämisessä.

Tietokoneen ruutu etätyötä tekevän miehen selän takaa kuvattuna.

Opetukseen on osallistuttu aktiivisesti

Opiskelijat ovat osallistuneet opetukseen hyvin. Vain noin 5 % ei ole ollut paikalla etäopetustunneilla. Tehtävät on palautettu pääosin ajallaan ja vain pienellä osalla vastaajista on tehtäviä rästissä. Vastaajien mielestä tehtävät ovat olleet sopivan laajuisia (keskiarvo 3,47 asteikolla 1 – 5) ja niitä on ollut sopiva määrä (keskiarvo 3,44).

Opettajat ovat vastaajien mukaan olleet yhteydessä opiskelijoihin säännöllisesti. Opetusta on voitu pääsääntöisesti toteuttaa lukujärjestysten mukaisesti (80 % vastaajista).

Etäopetus sopii vastaajien mielestä paremmin yhteisten tutkinnon osien opetukseen (keskiarvo 3,61) kuin ammatillisten tutkinnon osien opetukseen (keskiarvo 2,94).

Suurin osa opiskelijoista on käyttänyt omaa tietokonetta, osa on lainannut koneen koululta tai ystäviltä tai käyttänyt perheen yhteiskäytössä olevaa tietokonetta. Opintojen aikana on käytetty useita ohjelmia ja digitaalisia alustoja, mm. Teamsia, Itslearningia ja Onedrivea. Myös Wilmassa on käyty aktiivisesti.


Lähiopetusta lisätään hallitusti Rasekossa 14.5.2020 alkaen

6.5.2020

Valtioneuvosto on maanantaina päättänyt koronan vuoksi asetettujen rajoitusten purkamisesta asteittain. Raision seudun koulutuskuntayhtymässä tullaan suosituksen mukaisesti toukokuun ajan jatkamaan pääasiassa etäopetusta ja -työskentelyä. Lähiopetusta tullaan kuitenkin lisäämään hallitusti pienille, alle 10 hengen ryhmille 14.5.2020 alkaen. Tarvittaessa opetusta porrastetaan aamu- ja iltapäiviin tai vuoropäiviin.

Ryhmä opiskelijoita pöydän ääressä

Etusijalla lähiopetuksen lisäämisessä ovat valmistumassa olevat opiskelijat, erityisen tuen opiskelijat ja sellaiset opiskelijat, joilla koulussa tapahtuvan opetuksen väliin jääminen hankaloittaa eniten opinnoissa etenemistä. Erityisesti ensimmäistä vuotta opiskelevien kannattaa varautua lähiopetuksen käynnistymiseen 14.5.2020 alkaen. Riskiryhmäläiset huomioidaan opetusta suunniteltaessa.

1.6.2020 alkaen kokoontumisten henkilömäärärajoitus nousee enintään 50 henkilöön ja julkisia sisätiloja avataan. Kesäkuussa lähiopetusta voidaan siten edelleen tarvittaessa laajentaa.
Lähiopiskeluissa noudatetaan valtakunnallisia poikkeusajan hygienia- ja turvallisuusohjeita. Etenemme poikkeustilasta kohti normaalia turvallisesti ja hallitusti.

Kolme viikkoa sitten aloitettu ruuanjakelu opiskelijoille jatkuu ainakin toukokuun loppuun asti.

Tämän kevään valmistujaisjuhla on peruttu ja todistukset valmistuville lähetetään postitse. Valmistuvat tulevat kuitenkin saamaan myös kutsun elokuun 28. päivä pidettävään Rasekon 60-vuotis- ja valmistujaisjuhlaan.

Lisätietoja antaa
johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi


Ammatilliset oppilaitokset muistivat ansiokkaita työpaikkaohjaajia ja yrityksiä

21.4.2020

Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset palkitsivat diplomein alueensa työssäoppimispaikkoja ja työpaikkaohjaajia, jotka perehdyttävät oman työnsä ohella ansiokkaasti opiskelijoita työn tekemiseen työpaikoillaan.

Tänä keväänä painotus on erityistä ja lisätukea tarvitsevien opiskelijoiden ohjaamisessa. Palkitsemiskriteereitä ovat mm. ohjaaja tai yritys on tehnyt hyvää yhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa, ollut aktiivisesti mukana kehittämässä ammatillista koulutusta ja tuonut työelämän näkökulmaa koulutukseen sekä tukenut kiitettävästi työssäoppijoiden kehittymistä ammatillisessa kasvussa.

Koronan vuoksi itse palkitsemistilaisuus peruttiin. Tilaisuus on tarkoitus järjestää Ammattiopisto Spesiassa keväällä 2021. Palkittavat kuitenkin saavat palkintodiplominsa jo tämän kevään aikana.

Raseko palkitsi tänä keväänä seuraavat työpaikkaohjaajat/yritykset:

Kati Lyytinen, Punainen Norsu
Janina Shemeikka, KTO (Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus) Kuunari
Pekka Tuominen, Auratum Kiinteistöt Oy
Minna Erlands, Neste Kaskentie

Kuva Laakeri-diplomista
Kuva: Paula Kairinen

Muut palkitut olivat:

Ammattiopisto Livia
Simo Laine, Turun kasvitieteellinen puutarha
Kai Lehtonen, asemametsuri
Piikkiön kotihoito, Kaarinan kaupunki

Ammattiopisto Spesia
Nina Laaksonen, myymäläpäällikkö, Piispanristin Tokmanni
Raimo Hakamäki, toimitusjohtaja, Haka Kiinteistöpalvelut Oy,
Tuulevi Aaltola, palveluvastaava, Palvelutalo Esikko

Novida – ammattiopisto ja lukio
Leena-Maija Pärssinen, Mainos- ja Mediatalo Trival
Eija Syrjänen, Loimaan kaupunki Kartanomäen palvelukeskus
LP Electric Oy
Jari Kipinoinen ja Tiina Uotila, Suomi Siitake Oy
Työyhteisö Hakametsän koulu, Toiminta-alueittain tapahtuva opetus

Salon seudun ammattiopisto
Mirja Vieri, SSKKY, laitoshuolto
Teppo Raste, Kolmituote, Salon Seudun Työkeskus Oy
Tatiana Fedoseeva, Salon kaupunki, Uskelan koulu

Turun AKK
Jouko Tuominen, Maxiwash Oy
Taija Salonen, tavaratalopäällikkö, K-Citymarket Kupittaa

Turun ammatti-instituutti
Petri Rauta, Ferreus oy
Tara Puhakka ja Pentti Hokkanen, Nuorten työpaja Fendari
Eero Salonen, Tähtibaari
Marja Seeve, Kammari, Frescoravintolat
Krista Ketonen Laivahostel S/S Bore
Tiina Kaijankoski, Parturi-kampaamo Pace
Hanna Lempiäinen, S-market Wiklund
Nina Puoskari K-market Hanski
Mari Järvinen, Vähäheikkilän koulun iltapäivätoiminta
Kristiina Forss, Pernon Perhetelakka
Mirva Hollsten, Lightpress Oy
Jari Laiho, Hartela Länsi-Suomi oy
Jens Jokila, Levy-Jaati oy
Yrjö Tervakangas, S-market Pansio
Marjo Silvander, Emmi-koti

Turun Kristillinen opisto
Joakim Turunen, OIVA-ohjaaja, Helsingin kaupunki

Lue lisää Laakeri.info-sivustolta.

Laakeri on Varsinais-Suomen toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista koottu aktiivinen toimijaverkosto, jonka tavoitteena on lisätä ammatillisten oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä Varsinais-Suomen alueella. Laakeriverkosto kehittää työelämässä oppimisen käytäntöjä ja ohjausta sekä tarjoaa työpaikkaohjaajille monipuolisia koulutuksia. Lisätietoja www.laakeri.info


Yhteishaun kautta sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon (lähihoitaja) hakevien pääsy- ja soveltuvuuskoe on peruttu

23.3.2020

Korona-virusepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi yhteishaun kautta lähihoitaja-koulutukseen hakevien pääsy- ja soveltuvuuskoe on peruttu tältä keväältä. Lisätietoa saa tarvittaessa alan opinto-ohjaajalta Taru Laaksoselta, puh. 044 705 7451.


Video-ohje poikkeustilanteeseen

17.3.2020

Johtava rehtori Maria Taipale antaa videolla ohjeita opiskelijoille tulevaa varten. Katso video tästä.


Päivitetty tiedote: Valtioneuvosto on tiedottanut linjauksista ja päätöksistä, joita tullaan tekemään

16.3.2020

Ammatillisen oppilaitokset suljetaan 18.3.2020-13.4.2020 väliseksi ajaksi.

Rasekossa tämä tarkoittaa sitä, että tiistaina 17.3.2020 vastuuopettajat tulevat antamaan omille opiskelijaryhmilleen ohjeet etätyöskentelystä kyseisen ajanjakson ajan.
Rasekon tiloissa ei voida kokoontua yli 10 henkilön ryhmissä tänä aikana.

Lisää tietoa jaetaan tämän illan ja huomisen päivän aikana.

Maria Taipale
johtava rehtori, kuntayhtymän johtaja


Päivitetty tiedote: Rasekossa siirrytään osin etäopetukseen

16.3.2020

Covid-19-epidemia etenee ja yhteiskunnan toimintoja organisoidaan niin, että taudin leviämistä pyritään hillitsemään ja hidastamaan. Rasekossa toimimme vastuullisesti ja ehkäisemme omalta osaltamme viruksen leviämistä. Valtioneuvoston info on ilmoitettu pidettäväksi tänään klo 16.00 ja mikäli siinä tulee uusia ohjeita, tiedotamme niistä vielä tänään.

Tämän hetkisen tiedon perusteella Raseko toimii seuraavasti:

* Pyrimme varmistamaan kaikkien valmistuvien opiskelijoiden tilanteen eli että he saavat todistukset ajallaan, voivat hakeutua jatko-opintoihin ja valmistuvat suunnitellulla tavalla kevään aikana.

* Opetusta siirretään verkkoon ja etäopiskeluksi seuraavasti:
– liiketoiminnan opetus siirretään hallitusti verkkoon tämän viikon aikana, opettajat antavat tarkemmat ohjeet
– yhteisten tutkinnon osien opetus siirretään hallistusti verkkoon tämän viikon aikana, opettajat antavat tarkemmat ohjeet
– muiden koulutusalojen aikuisopiskelijat siirtyvät etäopiskeluun mahdollisuuksien mukaan, opettajat antavat tarkemmat ohjeet

* Opiskelijat jatkavat työpaikoilla normaalisti, ellei työnantaja tee muita linjauksia
– koulutussopimusjaksoilla ja oppisopimuksessa olevat opiskelijat jatkavat työpaikoillaan, ellei heitä siirretä sieltä työnantajan toimesta pois. Jos näin tapahtuu, opiskelija ottaa yhteyttä vastuuopettajaan.
– oppisopimusten keskeyttämistilanteissa otetaan yhteyttä oppisopimuspäällikkö Jaana Paunoseen

* Lähiopetus jatkuu työsaleissa, koska kaikkea opetusta ei voida antaa verkossa
– ammatillinen opetus (liiketoimintaa lukuun ottamatta) ja työsaliopetus jatkuu
– toiminnassa huomioidaan kaikki erilaiset turvallisuutta parantavat toimintatavat

* Työvoimakoulutukset: tämänhetkinen tieto on, että alkaneita työvoimakoulutuksia ei keskeytetä eli ne jatkuvat normaalisti. Kouluttajat siirtyvät etäopetukseen niissä koulutuksissa, joissa se on mahdollista. Kulukorvaus maksetaan myös etäopetuksessa.

* Kaikki lähiviikkoina alkavat koulutukset siirretään ja jo sovitut haastattelut perutaan toistaiseksi. Huhtikuun puolivälin jälkeen arvioidaan, milloin koulutuksia voidaan aloittaa.

Emme tässä vaiheessa sulje oppilaitosta ja kaikilla opiskelijoilla on edelleen mahdollisuus ruokailla oppilaitoksessa.

Kaikki aikaisemmin annetut ohjeet hygienian ja varautumisen osalta ovat edelleen voimassa. Seuraamme tilanne koko ajan ja toimimme maan hallituksen ja terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.

Tilanne on poikkeuksellinen. Opiskelijoiden ja henkilöstön terveys on etusijalla, joten toimitaan yhdessä rauhallisesti, toisista välittäen ja uskotaan, että tästäkin haasteesta yhdessä selvitään.

Maria Taipale
johtava rehtori, kuntayhtymän johtaja


Rasekon ammattiopiston tiedote korona-tilanteeseen liittyen

13.3.2020

Tällä hetkellä Rasekon ammattiopistossa annetaan opetusta normaalisti, mutta tilannetta seurataan koko ajan ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan.

Valtioneuvosto on torstaina 12.3.2020 antanut suosituksen yleisötapahtumien peruuttamisesta ja matkustamisen välttämisestä. Raseko noudattaa näitä ohjeita, eli emme osallistu yleisötapahtumiin, matkusta tai ota vastaan vierailijoita oppilaitoksen tiloihin. Kaikki ulkomaan matkat on peruttu toukokuun loppuun saakka. Ulkomaan jaksoilla olevat opiskelijat kotiutetaan ja he opiskelevat etänä paluunsa jälkeiset kaksi viikkoa.

Valmiuslakia ei Suomessa ainakaan toistaiseksi ole otettu käyttöön, eli kouluja ei tämän hetkisen tiedon mukaan suljeta. Rasekon ammattiopiston toimintaa ei keskeytetä, ellei valmiuslain mukaista määräystä anneta.

Henkilöstön ja opiskelijoiden suojaamiseksi Rasekossa on annettu ohjeita ulkomailta saapuvien etäopiskeluun liittyen, muutettu ruokailukäytäntöjä sekä tehty rajauksia kampuksella liikkumisen suhteen.

Näin henkilömäärät saadaan  kaikissa osoitteissa pysymään alle 500 henkilössä.


Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtuma peruuntuu

13.3.2020

Koronavirustilanteen ja valtioneuvoston suosituksen perusteella toukokuulle suunniteltua Taitaja2020 Jyväskylä -tapahtumaa ei voida järjestää, vaan tapahtuma perutaan.

”Tapahtuman peruuntuminen on erittäin valitettavaa. Tapahtumaan olisi osallistunut noin 500 kilpailijaa ja erityisesti heidän kannaltaan kilpailun peruuntuminen on harmillista”, toteaa Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, joka kerää vuosittain yhteen kymmeniätuhansia kävijöitä. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Tänä vuonna tapahtuman järjestämisestä on vastannut Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia yhteistyökumppaneineen. Seuraava Taitaja-tapahtuma järjestetään Oulussa toukokuussa 2021.


Rasekolla yhteishaussa 370 avointa opiskelupaikkaa

18.2.2020

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on alkanut.

Rasekolla on tänä vuonna tarjolla 370 opiskelupaikkaa eri aloilla. Ne, jotka empivät ammatillisen peruskoulutuksen ja lukion välillä, voivat valita kaksoistutkinnono eli suorittaa ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon saman aikaisesti. Kaksoistutkinnon tavoitteena on jatko-opiskeluvalmiuksien vahvistaminen.

Rasekon vahvuutena on monipuolisten yksilöllisten opintopolkujen lisäksi vahvat kansainvälistymismahdollisuudet. Koulutuskuntayhtymällä on kymmeniä yhteistyökumppaneita ympäri Europpaa ja Aasiaa ja se kuuluu moneen yhteistyöverkostoon. Rasekolle on myönnetty kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön organisaatio CIMO:n Ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirja Erasmus+ VET Mobility Charte, jonka turvin käytännössä jokaiselle halukkaalle opiskelijalle pystytään tarjoamaan kansainvälistä toimintaa. Myös kilpailutoiminta ammattitaidon suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa on Rasekossa vahvaa. Tarjoamme myös monia moderneja oppimisympäristöjä opiskelijoillemme, mm. Fab Labin, Food Laboratoryn, LastenAmiksen ja IT-Helpin.

Aloituspaikkoja on kevään yhteishaussa tarjolla 370:

Rasekon ammattiopisto, Purokadun toimipiste
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi: 72 paikkaa

Rasekon ammattiopisto, Juhaninkujan toimipiste
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja: 48 paikkaa

Rasekon ammattiopisto, Eeronkujan toimipiste
Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja: 38 paikkaa
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneautomaatioasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja: 38 paikkaa
Logistiikan perustutkinto, varastonhoitaja: 19 paikkaa
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja: 38 paikkaa
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija: 44 paikkaa
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja: 19 paikkaa
Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti: 18 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, ohjelmistokehittäjä, IT-tukihenkilö: 36 paikkaa

Tänä vuonna ns. luovat alat eivät ole mukana yhteishaussa. Nuori, peruskoulusta tai vastaavasta tuleva, voi kuitenkin hakeutua opiskelemaan myös taideteollisuusalaa tai tekstiili- ja muotialaa. Hakeutuminen tapahtuu jatkuvan haun kautta.


Internet-yhteys ei ole toiminnassa perjantaina 21.2.2020

6.2.2020

Rasekon internetyhteys ei ole toiminnassa perjantaina 21.2. klo 14 – 16, mistä johtuen Wilma, Office 365, Itslearning ja muut palvelut eivät toimi opiskelijoilla, huoltajilla, työpaikkaohjaajilla tai henkilökunnalla. Pahoittelemme häiriötä!


Asiakastiedote: Pysäköinnin valvonta alkaa!

6.2.2020

PYSÄKÖINNIN VALVONTA RASEKON KAMPUS-ALUEELLA

Rasekon kampus-alueella on asiakkaiden ja opiskelijoiden käyttöön omat, merkityt pysäköintialueensa.

Kampus-alueen pysäköintialueilla, jotka näkyvät kartassa P-tunnuksella, on merkitty erikseen asiakkaiden käytettävissä olevat autopaikat. Muille autopaikoille – varatut autopaikat, sähkötolppapaikat – tai muualle piha-alueelle autoa ei saa pysäköidä. Väärästä pysäköinnistä annetaan 9.3.2020 alkaen 60 euron valvontamaksu. Pysäköinnin valvontaa hoitaa Parkkipate Oy. Valvonta aloitetaan 24.2.2020, mutta ensimmäisen kahden viikon ajan valvoja antaa vain huomautuksia.

Pysäköintikartta

VIERAILIJANA RASEKOSSA – MISTÄ SAAN PYSÄKÖINTILUVAN?

Vierailijat voivat pyytää tilapäisen pysäköintiluvan henkilöltä, jonka luokse tulevat. Lupalappu pyritään lähettämään jo viestin/kutsun mukana, kun tapaamisesta sovitaan.
Rasekon kampus-alueen hoitaa Parkkipate Oy. Yhteydenotot sähköpostilla info@parkkipate.fi, puh: 020 721 8499
Raision seudun koulutuskuntayhtymä ei vastaa pysäköinnin valvontaan liittyviin reklamaatioihin.

pysäköinti_Asiakastiedote_2020


Uusin #rasekonarki -vlogi ilmestyi

28.1.2020

Julkaisemme #rasekonarki -vlogia, jossa teemme Rasekoa, tutkintoja, oppimisympäristöjä ja rasekolaisia tutuksi. Vlogit löytyvät Rasekon Youtube-kanavalta.

Tammikuun vlogissa tutustutaan Tekstiili- ja muotialan koulutuksiin. Tilaa kanava ja tule mukaan Rasekon arkeen!

Vlogit Youtubessa


Rasekon uudisrakennushanke Eeronkuja 4:n tontille etenee aikataulussaan

24.1.2020

Maanantaina 20.1.2020 allekirjoitettiin urakoitsijasopimukset. Kohteen pääurakoitsijaksi tulee raumalainen RS-Rakennus Oy. Hanke käynnistyy aikataulussaan 2.3.2020.

Sisätilojen osalta rakennus valmistuu 16.4.2021 ja piha-alueita viimeistellään toukokuun 2021 loppuun asti.

Eeronkuja 4:n vanha paloasema torneineen puretaan ja tilalle tulee pysäköintialuetta. Tontin tämän hetkisistä rakennuksista pienempi halli jätetään opetuskäyttöön. Uusi koulurakennus rakennetaan lähemmäs Nesteentietä. Rakennuksesta tulee yksikerroksinen ja energialähteeksi maalämpö. Alemmalle katto-osuudelle on suunniteltu aurinkopaneelit, jotka asennetaan Rasekon oman sähköosaston oppilasvoimin.

Mielenkiintoinen projekti, jonka lopputulosta odotellaan jo innolla!

EK4:n uudisrakennuksen allekirjoitus
Ylärivissä vas: Maaret Vuorio Schneider-Electric Oy (automaatiourakointi​), Rasekon rakennustoimikunnan pj. Markku Tähtinen, johtava rehtori Maria Taipale, kiinteistöpäällikkö Jussi Lähdemäki. Alarivissä vas: Antti Tuimala Japusa Oy (purku-urakointi), Matti ​Lammela Vesi-Lammela Oy (IV-urakointi ), Jyrki Stenroos Jyrki Stenroos Oy (sähköurakointi ), Henri Torikka HT-Asennus Oy (putkiurakointi ), Antti Simula RS-Rakennus Oy (pääurakointi).

Raisio Business Race yrittäjyystietoutta levittämässä

3.9.2019

Tiistaina 3.9.2019 kisattiin jo neljännen kerran Raisio Business Race. RBR on rento ja hyvätuulinen yrittäjyyskilpailu, jossa kilpailijoina ovat Rasekon, Raision lukion ja Vaisaaren koulun 9. luokan opiskelijat 3 – 5 hengen ryhmissä.

Kilpailussa paikalliset yritykset, yhdistykset, kaupungin toimipisteet ja julkishallinnon edustajat järjestävät oppilaille lyhyitä tehtävärasteja eri puolilla Raisiota. Tehtävät liittyvät yrittäjyyteen, työelämään, yritysten asiakkaisiin ja tuotteisiin sekä tärkeisiin kansalaistaitoihin ja -velvollisuuksiin.

Tapahtuman pääjärjestäjiä ovat Raseko, Raision Lukio, Vaisaaren Koulu, Raision kaupunki, YES Varsinais-Suomi ja Raision yrittäjät ry.

Lue lisää kilpailusta.


Yhteishaun valinnat on julkaistu

13.6.2019

Kutsukirjeitä Rasekoon opiskelemaan valituille lähetettiin eilen keskiviikkona maailmalle lähemmäs 400. Onnittelut kaikille opiskelupaikan saaneille ja tervetuloa joukkoomme!

Rasekolla oli kevään yhteishaussa avoinna 387 opiskelupaikkaa. Suosituimpia aloja olivat sähkö- ja automaatioala sekä tieto- ja viestintätekniikka, joissa molemmissa ensisijaisia hakijoita oli huomattavasti enemmän kuin aloituspaikkoja. Myös autoala ja rakennusala olivat tänä vuonna erityisesti hakijoiden suosiossa.

Yhteishaun valinnat julkaistiin tänään torstaina 13.6.2019. Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Ovet ovat vielä moniin paikkoihin avoinna tänäkin vuonna! Haku ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen Valmaan on auki 23.7.2019 asti. Tutustu Valmaan ja hakeudu mukaan.

Jatkuva haku on oiva väylä hakeutua ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden – ja se sopii myös nuorille! Tutustu Rasekon tarjontaan www.raseko.fi/jatkuva-haku ja hakeudu mukaan!

Monissa kunnissa on auki myös hakuja 10-luokalle. Voit tarkistaa kaikki avoinna olevat haut Opintopolusta ja koulutuksen järjestäjien omilta www-sivuilta.

Valtakunnallisesti ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen haki yhteensä 72 100 hakijaa. Hakijoista 33 000 sai paikan ammatillisesta koulutuksesta.


RASEKON KAIKILLE KILPAILIJOILLE KULTAA AMMATTITAIDON SM-KILPAILUISTA

24.5.2019

Ammattitaidon SM-kilpailujen Taitaja 2019 finaali käytiin tällä viikolla Joensuussa. Torstaina päättyneissä kilpailuissa Raseko sai täyspotin, kun kaikki kolme Rasekon kilpailijaa palkittiin kultaisella mitalilla: autonasennuksen uusi Suomen mestari on ruskolainen Samuli Kohmo ja Caterinkokki-sarjan voittivat raisiolaiset Miisa Suvanto ja Veeti Lundahl.

Autonasennuksen finaali oli yksilökilpailu. Tehtävät koostuivat neljästä osiosta, mm. hybridi-auton vianhausta ja huoltamisesta, auton sähkövarusteiden mittauksesta ja korjaamisesta sekä katsastustarkastuksesta. Rasekon joukkueenjohtaja ja Samulin valmentaja Marko Hahto kertoi, että kilpailutilanne ei näkynyt Samulissa mitenkään, vaan koko kilpailun ajan hän toimi rauhallisesti ja omiin tehtäviinsä keskittyen.

Cateringkokki-finaali käytiin parikilpailuna. Tänä vuonna tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa rockfestivaalin ateriapalveluja. Rasekon kilpailuparin menestystä enteili jo keskiviikkona saatu tsemppipalkinto visuaalisesti kauneimmasta annoksesta. Valmentajana toiminut ravintotalousalan opettaja Leena Toivonen hehkutti suojattiensa sujuvaa yhteistyötä ja iloisuutta, ammattitaitoa unohtamatta.

Uudet Suomen mestarit lähettivät kotimatkalta terveisiä, että se tehtiin, mitä luvattiin: kaikki kolme lähtivät hakemaankin vain ja ainoastaan kultaista mitalia. Valmistautuminen ja keskittyminen omaan tekemiseen olivat avainasemassa menestyksessä.

Lisätietoja antavat
joukkueen johtaja, autoalan opettaja Marko Hahto, puh. 044 705 7626
tai johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601
———————–
Taitaja-kisat ovat Ammattitaidon Suomenmestaruus-kilpailut, joissa kilpaili tänä vuonna yli 400 amislaista 43 eri lajissa. Taitaja 2019 pidettiin Joensuussa. www.taitaja2019.fi


Kehittämisympäristöjen keskittäminen keventää kulurakennetta ja tuo palvelut kaikkien opiskelijoiden saavutettaviksi

RASEKOLLE STRATEGIARAHOITUSTA KAMPUSALUEEN TIIVISTÄMISEEN JA PALVELUPROSESSIEN KEHITTÄMISEEN

6.5.2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Raision seudun koulutuskuntayhtymälle 331 000 euroa strategiarahaa Raision kampusalueen kehittämiseen ja opetushenkilöstön osaamisen syventämiseen opiskelijoiden opintojen henkilökohtaistamisen vaatimuksien sekä palveluprosessien kriittisten pisteiden tunnistamisen suhteen.

Raseko haki rahoitusta toimintakyvyn vahvistamiseen sekä ydinprosesseihin liittyvän osaamisen vahvistamiseen. Toimintakykyä vahvistetaan keskittämällä toimintoja Raision kampusalueelle. Kampusalueen keskelle, Eeronkuja 4:n tontille rakennetaan lisätiloja mm. puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan koulutusta ja tällä hetkellä Naantalin toimipisteessä sijaitsevaa digitaalista innovaatiokeskusta FabLabia varten.

– Kehittämis- ja oppimisympäristöjen keskittäminen kampusalueelle edesauttaa sitä, että kaikki opiskelijamme pääsevät käyttämään palveluita, kertoo johtava rehtori Maria Taipale. – Saneerauksen ja uusien tilojen rakentamisen hoidamme omalla rahoituksella. Strategiarahoitusta haimme pääasiassa siirrosta aiheutuviin suunnittelukustannuksiin ja pienimuotoisiin hankintoihin.

Toinen teema, johon Rasekolle strategiarahoitusta myönnettiin, on ydinprosesseihin liittyvän osaamisen vahvistaminen. Rasekon koulutussuunnitelman mukaisesti vastuuopettajien osaamista opiskelijoiden opintojen henkilökohtaistamisen, moniammatillisen yhteistyön esimerkiksi työvoimaviranomaisten kanssa sekä koulutus- ja oppisopimusten laadinnan osalta syvennetään. Lisäksi henkilöstön osaamista asiakkuuksien ja työelämäyhteyksien hoitamisessa vahvistetaan.

– Tavoitteenamme on, että Rasekosta tulee esimerkki siitä, kuinka reformin hyvät tarkoitukset saadaan toteutettua, toimintatavat muuttuvat aidosti ja pelot opiskelijoiden saaman ammatillisen koulutuksen tason laskemisesta osoittautuvat turhiksi, Taipale sanoo.

OKM myönsi tällä hakukierroksella strategiarahoitusta ammatillisen koulutuksen kehittämiseen yhteensä 34 miljoonaa euroa. Rahoitusta sai 93 koulutuksen järjestäjää.


RASEKO PITI PINTANSA YHTEISHAUSSA

13.3.2019

Yhteishaku päättyi tiistaina 12.3.2019. Rasekon hakijamäärä pysyi hyvällä tasolla ja nousi hieman. Ensisijaisia hakijoita oli lähes yhtä paljon kuin aloituspaikkoja eli yhteensä 357, kun aloituspaikkoja oli yhteensä 387. Yhteensä hakijoita oli kaikki hakusijat huomioiden 1578.

Suosituimpia aloja olivat sähkö- ja automaatioala sekä tieto- ja viestintätekniikka, joissa molemmissa ensisijaisia hakijoita oli huomattavasti enemmän kuin aloituspaikkoja. Myös autoala ja rakennusala olivat hakijoiden suosiossa.

– Olemme kaiken kaikkiaan tyytyväisiä hakijamääriin. Valtakunnallisesti ensisijaisista hakijoista 51% haki tänä vuonna ammatilliseen koulutukseen ja 49% lukioon. Meillä hakijoita oli kokonaisuutena hieman enemmän kuin viime vuonna, johtava rehtori Maria Taipale toteaa. – Sosiaali- ja terveysalan opiskelijamäärät ovat jostain syystä Varsinais-Suomessa vähän laskeneet. Alan haasteet eivät toivottavasti ole pelottaneet alasta kiinnostuneita. Töitä alallahan riittää.

– Jatkuva haku Rasekossa toimii erittäin hyvin. Esimerkiksi lukion käyneiden, ylioppilaiden ja aikuisten hakureitti onkin juuri jatkuva haku suoraan oppilaitokseen. Yhteishaun tulokset julkistetaan kesäkuun puolivälissä ja ne nuoret, jotka jäävät yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voivat myös hakeutua jatkuvan haun kautta, Taipale neuvoo.

Lisätietoja antaa
johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601

———————–
Rasekolla oli ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa avoinna 387 opiskelupaikkaa kahdelletoista eri ammattialalle. Yhteishaun tulokset julkistetaan aikaisintaan 13.6.2019. Aikuiset, ylioppilaat ja yhteishaussa ilman paikkaa jääneet nuoret voivat hakeutua koulutukseen suoraan oppilaitokseen jatkuvalla haulla ympäri vuoden.

Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymässä opiskelee päivittäin noin 3000 nuorta ja aikuista kymmeniin eri tutkintoihin. Henkilökuntaa on noin 210. Rasekon toimipisteet sijaitsevat Raisiossa, Naantalissa ja Mynämäessä. www.raseko.fi


RAISION ENSIMMÄISET YRITYS- JA REKRYMESSUT PIDETÄÄN TORSTAINA 21.3.2019

13.3.2019

Raision ensimmäiset Yritys- ja rekrymessut pidetään torstaina 21.3.2019 klo 13 – 16 Rasekon ammattiopiston Eeronkuja 3:n toimipisteessä. Rekrymessuille on ilmoittautunut yli 40 näytteilleasettajaa, joilla on tarjolla eri pituisia työsuhteita kesätöistä vakituisiin tehtäviin. Messuilla on myös mm. TE-palveluiden, Etsivän nuorisotyön ja Yrityskylä Varsinais-Suomen pisteet sekä Rasekon piste, jossa esillä on ammatillisen koulutuksen tarjontaa. Messuille ovat tervetulleita kaikki työtä tai koulutusta etsivät, mutta myös yleisesti alueen yritysten toiminnasta kiinnostuneet. Messuille on vapaa pääsy.

Raision Yritys- ja rekrymessuilla työpaikkaa etsivät tai uutta ammattia itselleen harkitsevat kuulevat avoimista työpaikoista ja tapaavat yritysten edustajia henkilökohtaisesti. Messuilla on myös mahdollista teettää itselleen maksutta video-CV, hankkia tietoa ammatillisesta koulutuksesta ja oppisopimuksista, etsiä koulutussopimuspaikkoja ja kontaktoida muuten alueen työnantajia ja muita yhteisöjä.

Messuille on tulossa noin 45 näytteilleasettajaa eri toimialoilta: puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta, rakentamisen ja teollisuuden aloilta, ravintola- ja catering-alalta, hoiva-alalta, teknologia-alalta sekä palvelualoilta. Suurten työnantajien ja henkilöstövuokrausfirmojen lisäksi messuilla on mukana myös pienempiä yrityksiä.

– Näytteilleasettajilla on avoimena kymmeniä, jopa satoja työpaikkoja. Messut eivät ole kuitenkaan pelkästään rekrytointimessut vaan ne toimivat myös hyvänä tilaisuutena yritysten ja asiakkaiden kohtaamiselle, kertoo Raision kaupungin elinvoimapäällikkö Samu Mattila. – Eli vaikka työnhaku tai koulutus ei juuri nyt olisikaan ajankohtaista, kannattaa messuille poiketa tutustumaan alueen yritysten toimintaan, tuotteisiin ja palveluihin!

Raision Yritys- ja rekrymessut, torstaina 21.3.2019 klo 13 – 16, Eeronkuja 3, Raisio.

Messujen järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Raision kaupunki ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä.

Lisätietoja antavat
Elinvoimapäällikkö Samu Mattila, Raision kaupunki, puh. 040 183 9830, samu.mattila@raisio.fi
Yritysasiantuntija Tuula Nummila, Raseko, puh. 044 705 7657, tuula.nummila@raseko.fi


RASEKON OPISKELIJAT HYVIN TYYTYVÄISIÄ KOULUTUKSEENSA

5.3.2019

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoilta on kerätty valtakunnallista palautetta heinäkuusta 2018 alkaen. Palautetta pyydetään sekä opintojen alkuvaiheessa että opintojen päättyessä. Aloituskyselyssä arvioidaan mm. perehdytystä, ilmapiiriä sekä omia vaikutusmahdollisuuksia opintojen sisältöön ja muotoon. Lopetuskyselyssä arvioidaan mm. oppimisympäristöjä, opetuksen ja ohjauksen määrää ja laatua, opiskelijan hyvinvointia opintojen aikana sekä opintojen vaikuttavuutta.

Ensimmäisen puolivuotiskauden tulokset on julkaistu Vipunen.fi -tilastopalvelussa. Tulosten mukaan suurin osa sekä ammatillisen koulutuksen aloittaneista että opintonsa valmiiksi saaneista opiskelijoista on tyytyväisiä koulutukseensa. Rasekon tulokset erityisesti opiskelunsa suorittaneiden keskuudessa olivat hyvin positiiviset ja peräti 90% tutkinnon suorittaneista suosittelisi mielellään tai erittäin mielellään Rasekoa muille.

Raporteista selviää, että Rasekon opiskelijat ovat tulosten mukaan hyvin tyytyväisiä. Opintonsa valmiiksi saaneet opiskelijat antoivat keskimääräiseksi yleisarvosanaksi saadusta koulutuksesta peräti 4,8 (asteikolla 1 – 5).

Rasekosta valmistuvat opiskelijat olivat kaikkein tyytyväisimpiä mm. siihen, että he saivat vaikuttaa opintojensa suunnitteluun (ka 4,8), heille tarjottiin hyviä mahdollisuuksia opiskella työpaikoilla (ka 4,9) ja suoritetut näytöt vastasivat todellisia työelämän tehtäviä (ka 4,9). Vastaajat myös suosittelisivat Rasekoa mielellään tai erittäin mielellään (ka 8,91). Suosittelua kysyttiin asteikolla 0 – 10 (0 en ollenkaan, 10 erittäin mielelläni).

– Olemme saaneet mukavan määrän vastauksia ja tulosten mukaan pärjäämme erittäin hyvin niin maakunnan kuin valtakunnan tason vertailuissa. Parannettavaa on vielä ja Rasekossa AMIS-palaute onkin nyt tärkeä työväline toiminnan kehittämisessä. Kehityskohteiksi nousi esimerkiksi opiskelijoiden osallistaminen oppilaitoksen toiminnan kehittämiseen. Tähän tulemme jatkossa kiinnittämään huomiota, sanoo Rasekon johtava rehtori Maria Taipale. – Muutoin tulokset osoittavat, että olemme oikealla tiellä, hän jatkaa.

Palautteen kerääminen tapahtuu Opetushallituksen Arvo-palvelun kautta ja sen toimeenpanosta vastaavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät. Tuloksia hyödyntävät koulutuksen järjestäjät, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus sekä työelämätoimikunnat laadun seurannassa ja kehittämisessä.

Lisätietoja antaa

johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601


Edessä toiminnan vakauttamisen vuosi

RASEKOSSA SUURET AMMATILLISEN KOULUTUKSEN MULLISTUKSET VIETIIN ONNISTUNEESTI LÄPI

1.3.2019

Vuosi 2018 oli Raision seudun koulutuskuntayhtymässä reformin ja ammatillisen koulutuksen uuden lainsäädännön toimeenpanon vuosi. Suuret muutokset saatiin vietyä onnistuneesti läpi ja koulutuksen järjestäjänä Raseko saavutti lain vaatimat asiat: opiskelijatiedot siirtyivät opinto- ja tutkintotietopalvelu Koskeen ajallaan, opiskelijatyövuodet saatiin kokoon ja tutkintoja valmistui tavoitteen mukaisesti, kaikista tutkinnoista tehtiin arviointisuunnitelmat ja valtakunnallisen AMIS-palautteen kerääminen onnistui ajallaan.

Henkilöstön panos uudistuksen läpiviemisessä oli merkittävä.
– Henkilökunta on venynyt ihan huippusuorituksiin, johtava rehtori Maria Taipale kiittää. – Vaikka toiminnan kehittäminen jatkuu, suurimmat rakenteelliset ja systeemiset muutokset ovat nyt takana ja myös talous on sopeutettu uuteen rahoituksen tasoon.

Rasekossa siirryttiin opettajien vuosityöaikaan 1.1.2019.
– Vuosityöaika teettää töitä erilaisten asioiden oppimisessa meillä kaikilla, mutta yhteistyö on sujunut erinomaisesti ja asioista on keskustelu avoimesti. Olemme tässäkin asiassa jo hyvässä vauhdissa eikä suuria ongelmia ole, Taipale toteaa. – Vuoden vaihteessa yhtymävaltuusto perusti kymmeniä uusia virkoja, joihin siirrettiin sellaiset kelpoiset tuntiopettajat, joiden työmäärä on vakiintunut.

Kuluvana vuonna Rasekossa kokeillaan uutta rehtoreiden työnjakoa: pedagoginen rehtori Olli Vuorinen vastaa opetuksesta, ohjauksesta ja tutkinnoista ja hallinnollinen rehtori Reijo Rantanen hallinnollisista asioista ja päätöksistä. Johtavana rehtorina ja kuntayhtymän johtajana toimii Maria Taipale.

– Rehtorien määrä Rasekossa on vähentynyt, kun säästöt on kohdistettu hallintoon ja tukitoimintoihin sekä tilojen määrään. Pedagogisen ja hallinnollisen rehtorin malli on yksi ratkaisu työnjaollisesti. Kokeilemme tulevan vuoden sen toimivuutta, yhtymähallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen kertoo.

Rasekossa halutaan edelleen pitää kiinni opiskelijoiden oikeudesta opetukseen.
– Tänä vuonna keskitymme pitämään opetuksen ja ohjauksen laadun ja määrän kunnossa. Opiskelijoillamme on keskimäärin 28 tuntia viikossa opetusta tai ohjausta, mikä on aika korkea luku valtakunnallisesti, toteaa Maria Taipale.

– Viime vuonna otimme lainsäädännöllisten uusien toimintamallien lisäksi käyttöön omia innovaatioita, jotka herättävät mielenkiintoa kansainvälisestikin: ammatillisen koulutuksen ja esi- sekä perusopetuksen yhteen tuova LastenAmis, Suomen ainoa ammatillisessa oppilaitoksessa toimiva digitaalinen kehittämiskeskus FabLab ja alueen elintarvike- ja matkailualan yrityksiä yhteen kokoava FoodLaboratory. Nyt on aikaa myös vakiinnuttaa ja kehittää näiden toimintaa.

Talous kunnossa

Raseko on selvinnyt reformin ja ammatillisen koulutuksen rahoituksen rakennemuutoksesta tähän saakka hyvin. Kuntayhtymän taloudellinen kantokyky on kunnossa. Rahoitus on selkeästi pienentynyt, mutta kuntayhtymän talousarvio saatiin jälleen vuonna 2018 ylijäämäiseksi.

Kuntayhtymä on velaton eikä korjausvelkaa ole. Aikaisempien vuosien varaukset sekä poisto-ohjelman tiukkuus huomioiden taloudellinen vakaus on tasapainossa. Raseko on osoittanut joustavuutensa ja toimintakykynsä suurissakin muutoksissa.

Kuntayhtymän tilinpäätösvuoden toimintakulut vuonna 2018 olivat 14 863 050 € ja toimintatuotot 15 878 396 €. Talousarvion toteutuma käyttömenojen osalta oli 103,6 %. Tulopuolella toteutuma oli 106,9 %.

Yhtymävaltuuston taloussuunnitelmassa hyväksymän toiminnan taloudellisena tavoitteena oli selvitä toimintamenoista ja poistoista valtionosuusrahoituksella ja opiskelijatöiden myyntituloilla. Tavoitteet saavutettiin: vaikka valtion maksama lopullinen ammatillisen peruskoulutuksen rahoitus laski vuonna 2018 noin 2,4 % edellisvuodesta, koko opistojen toiminta pystyttiin kuitenkin rahoittamaan edelleen ilman jäsenkunnilta perittäviä maksuosuuksia.

Myös investoinnit voitiin tehdä ilman jäsenkuntien apua. Investoinnit olivat yhteensä 523 079 euroa. Uusinvestointeihin lukeutuvia irtaimistohankintoja tehtiin 76 243 eurolla. Tulevien vuosien investointiohjelman pääpaino on Eeronkuja 4:n uudisrakentamisen suunnittelu ja toteutus.

– Kampusalueemme Raisiossa on yhtenäinen ja kiinteistöt hyvässä kunnossa. Eeronkuja 4 eli vanha paloasema saneerataan ja sen yhteyteen rakennetaan lisää tiloja, joihin siirtyy Naantalin Opintien toimintaa, Maria Taipale kertoo.

Lisätietoja antavat

johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601
yhtymähallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen, puh. 050 052 5543


Soveltuvuuskokeet palaavat sote-ammattilaisten koulutukseen

RASEKOSSA SOVELTUVUUSKOE KÄYTTÖÖN JO TÄNÄ KEVÄÄNÄ

21.2.2019

Opetus- ja kulttuuriministeriö palautti edellisviikolla mahdollisuuden karsivan pääsy- ja soveltuvuuskokeen käyttämiseen ammatillisen koulutuksen tiettyjen alojen opiskelijavalinnoissa. Jatkossa opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla.

Rasekossa tämä mahdollisuus hyödynnetään jo kevään 2019 yhteishaussa.

– Haluamme kouluttaa aidosti sitoutuneita ja osaamisestaan vastuun ottavia ammattilaisia sote-alalle, johtava rehtori Maria Taipale sanoo. Vaikka testauksella ei koskaan voida täysin selvittää yksilön soveltuvuutta tai motivaatiota, soveltuvuuskoe mahdollisesti kuitenkin karsii pois alalle selvästi soveltumattomat hakijat. – Rasekossa opettajien kokemukset puoltavat soveltuvuuskokeiden järjestämistä ja luotamme heidän asiantuntemukseensa ja näkemykseensä. On hyvä, että oppilaitoksilla on mahdollisuus jättää valitsematta koulutukseen ne, joiden ei katsota olevan soveltuvia vastaamaan esimerkiksi alaikäisten terveydestä tai turvallisuudesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää myös yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun alalle. Tänä keväänä Rasekossa kuitenkin käytetään tutun yhteistyökumppanin kanssa räätälöityä koetta. Rasekon lähihoitajakoulutukseen hakeville pääsy- ja soveltuvuuskoe pidetään yksipäiväisenä toukokuussa ja siihen kutsutaan henkilökohtaisella kirjeellä Rasekoon sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutukseen hakeneet.

Rasekolla on tiistaina alkaneessa nuorten yhteishaussa tarjolla 48 paikkaa lähihoitajakoulutukseen. Lisäksi Raseko järjestää alan työvoimakoulutusta. Jatkuvan haun kautta aloittaa vuosittain muutama ryhmä aikuisia opiskelijoita. Myös jatkuvan haun kautta hakeutuville palautetaan pääsy- ja soveltuvuuskokeet.

Perustutkinnon lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta

Rasekon tarjontaan kuuluu sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen (lähihoitaja) lisäksi mielenterveys- ja päihdetyön ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutukset, kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto sekä vanhustyön erikoisammattitutkinto. Osaamisaloja perustutkintoon Rasekossa on tarjolla kaikkiaan viisi, joista yhtä voi opiskella vain oppisopimuksella.

– Haluamme tarjota kattavan setin alan koulutusta, Maria Taipale kertoo. – Perustutkinnon suorittamisen ja muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen voi jatkaa opiskelua oman osaamisen syventämiseksi.

– Myös kaksoistutkintoon opiskeleminen on lähihoitajakoulutuksessa todella helppoa, sillä opetusjärjestelyt on hyvin hoidettu ja yhteistyökumppanin Raision lukion toimitilat sijaitsevat kävelymatkan päässä. Meillä on myös mahtavat verkostot lähihoitajaopiskelijoiden kansainvälisiin vaihtojaksoihin sekä uniikkeja oppimisympäristöjä, esimerkiksi LastenAmis-konsepti erityisesti lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan opiskeluun, Taipale kehuu.


Myös kaksoistutkintomahdollisuudet hyvin järjestetty

RASEKOLLA NOIN 400 OPISKELUPAIKKAA YHTEISHAUSSA 2019

19.2.2019

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolla on tänään alkaneessa ammatillisen koulutuksen ja lukioiden yhteisessä yhteishaussa tarjolla lähes 400 opiskelupaikkaa eri aloilla. Niille, jotka empivät ammatillisen peruskoulutuksen ja lukion välillä, on tarjolla kaksoistutkinto eli mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinto yhtä aikaisesti. Kaksoistutkinnon tavoitteena on jatko-opiskeluvalmiuksien vahvistaminen.

Rasekon vahvuutena on monipuolisten yksilöllisten opintopolkujen lisäksi vahvat kansainvälistymismahdollisuudet. Koulutuskuntayhtymällä on kymmeniä yhteistyökumppaneita ympäri Europpaa ja Aasiaa ja se kuuluu moneen yhteistyöverkostoon. Rasekolle on myönnetty kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön organisaatio CIMO:n Ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirja Erasmus+ VET Mobility Charte, jonka turvin käytännössä jokaiselle halukkaalle opiskelijalle pystytään tarjoamaan kansainvälistä toimintaa. Myös kilpailutoiminta ammattitaidon suomenmestaruuskilpailussa Taitajassa on Rasekossa vahvaa.

Kaikkiaan aloituspaikkoja on kevään yhteishaussa tarjolla 387:

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION PUROKADUN TOIMIPISTE:
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, mittatilausompelija ja muotiassistentti: 4 + 4 paikkaa
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi: 72 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION JUHANINKUJAN TOIMIPISTE:
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto, designtekstiilien valmistaja: 4 paikkaa
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja: 48 paikkaa
(Rasekossa lähihoitaja-koulutukseen palautetaan pääsy- ja soveltuvuuskoe jo tänä keväänä)

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION EERONKUJAN TOIMIPISTE:
Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja: 36 paikkaa
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneautomaatioasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja: 38 paikkaa
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto, kiinteistönhoitaja: 18 paikkaa
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja: 38 paikkaa
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija: 46 paikkaa
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja: 38 paikkaa
Taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (metallisepän osaamisala): 5 paikkaa
Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti: 18 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi (ohjelmistotuotannon osaamisala): 18 paikkaa

Jatkuva haku pyörii joustavasti

Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai vastaavasta valmistuvat nuoret sekä muut, joilla ei ole vielä peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Aikuiset, ylioppilaat sekä yhteishaussa ilman paikkaa jäävät nuoret voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvalla haulla suoraan oppilaitokseen ympäri vuoden. Edellä mainittujen perustutkintojen lisäksi valittavana on mm. taideteollisuusalan perustutkinnon puusepän osaamisala, matkailualan perustutkinto sekä toimitilahuoltajan tai kodinhuoltajan opinnot. Lisäksi Rasekolla on jatkuvassa haussa kymmeniä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä yksittäisiä tutkinnon osia.

Kaksoistutkinto-opinnot hyvin järjestetty yhteistyössä Raision lukion kanssa

Kaksoistutkinnon tulevaisuus on puhuttanut, sillä ylioppilastutkinnon uudistus nostaa kirjoitettavien aineiden määrän nykyisestä neljästä viiteen. Näihin viiteen kokeeseen kuuluu äidinkielen ja kirjallisuuden koe sekä loput kokeet ryhmästä, johon kuuluvat matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet ja reaaliaineet. Muutoksen pelätään nostavan kaksoistutkintoa opiskelevien työmäärän liian suureksi.

– Rasekon kaksoistutkintomallissa uudistus on otettu jo hyvissä ajoin suunnittelussa huomioon. Pystymme järjestämään opinnot niin, että myös viidennen aineen suorittaminen on mahdollista, johtava rehtori Maria Taipale kehuu yhteistyötä Raision lukion kanssa. – Kaksoistutkinto-opiskelu tällä mallilla ei myöskään pidennä opintoja eikä ole este esimerkiksi ulkomaisille harjoittelujaksoille.

– Eikä kannata unohtaa Rasekon uniikkeja oppimisympäristöjä. Olemme mm. kehittäneet valtakunnallisesti ainutlaatuisen LastenAmiskonseptin ja opiskelijoidemme käytössä ovat Suomen ainoa ammatillisen koulutuksen omistama FabLab eli digitaalinen tuotekehitys- ja innovaatiotila sekä uudenlainen artesaani- ja lähiruoan kehittämiskeskus Rasekon Food Laboratory.


Rasekon Mikko Karilaisesta Varsinais-Suomen vuoden 2018 ammatillinen opettaja

20.12.2018

Tieto- ja viestintätekniikan opettajamme Mikko Karilainen on valittu Varsinais-Suomen vuoden ammatilliseksi opettajaksi. Mikkoa palkitsemaan tulivat tänään OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksestä Marjut Polviander ja Jaana Tomppo sekä Rasekon opettajayhdistyksen puheenjohtaja Sami Nikkilä.

Varsinais-Suomen vuoden ammatillinen opettaja nimettiin nyt seitsemännen kerran. Valinnan pääkriteerinä oli mm. se, että Mikko on vahvasti mukana ammatillisen koulutuksen nykytrendeissä eli kansainvälistymisessä ja digioppimisessa. Hän on myös yhteistyökykyinen, motivoitunut, innostava ja osallistava opettaja.

– Palkinto olisi yhtä hyvin voinut mennä kenelle tahansa Rasekossa. Kaikki täällä tekevät hemmetin hyvää työtä ja yhdessä tätä työtä tehdään, Mikko kiitteli kolleegojaan palkitsemistilaisuudessa. – On ollut hienoa olla oppimassa Rasekon ammattitaitoisilta opettajilta, kuinka opiskelijoiden kanssa tehdään työtä yhdessä.

– Parhaita hetkiä ovat ne, kun on saanut olla tekemässä erilaisia projekteja innostuneiden opiskelijoiden kanssa. Hyvä esimerkki tästä on LastenAmis-konsepti, jossa datanomi- ja lähihoitajaopiskelijat ohjaavat alakoululaisia ohjelmoinnin alkeisiin. Myös ITHelppi-oppimisympäristön eli sisäisen tietotekniikkatuen toteuttaminen oppilasvoimin on ollut hieno harjoitus, jonka kehittäminen vie aikaa jatkossakin, Mikko kertoi.

Mikon opiskelijat ja työkaverit pystyvät helposti allekirjoittamaan valinnan kriteerit: tunnustus meni ihan oikeaan osoitteeseen. Isot onnittelut!

Mikko Karilainen valittiin vuoden 2018 ammatilliseksi opettajaksi Varsinais-Suomessa. Mikkoa palkitsemaan tulivat OAJ Varsinais-Suomen alueyhdistyksestä Marjut Polviander ja Jaana Tomppo sekä Rasekon opettajayhdistyksen puheenjohtaja Sami Nikkilä.

Uusiamis toimii Rasekossa

14.12.2018

Rasekon ammattiopistossa reformin mukanaan tuomat uudistukset on viety onnistuneesti läpi ja uuteen vuoteen siirrytään luottavaisin mielin. Valtuusto hyväksyi tiistain kokouksessaan ensi vuoden talousarvion ja talous- ja toimintasuunnitelman vuosille 2019 – 2021. Opiskelijavuodet ovat kasassa, tutkintoja tulee tavoiteltu määrä ja jatkuva haku toimii.

Rasekon opettajat siirtyvät vuosityöaikaan 1.1.2019. Kehittämisohjelman mukaisesti yhteistyötä yritysten ja työelämän kanssa tiivistetään jatkuvasti. Myös uusia innovaatioita on otettu käyttöön: Suomen ainoa LastenAmis, ainoa ammatillisessa oppilaitoksessa toimiva Fab Lab ja alueen elintarvike- ja matkailualan yrityksiä yhteen kokoava FoodLaboratory.

– Keskitymme jatkossa pitämään opetuksen ja ohjauksen laadun ja määrän kunnossa, vakiinnutamme uuden lainsäädännön mukaista toimintaa ja haemme hyvällä tavalla rutiinia vuosien myllerryksen jälkeen, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Rasekon eli Raision seudun koulutuskuntayhtymän arvioidut valtionosuutena saatavat toimintatuotot ovat ensi vuonna noin 14 miljoonaa. Yhteishaun kautta opiskelijoita otetaan sisään 450 – 500 ja jatkuvan haun kautta noin 1600 vuodessa. Tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä vuodelle 2018 oli yhteensä 1755 ja tavoite ylittyy selvästi. Opiskelijoita Rasekossa on 2500 – 3000 ajankohdasta riippuen.

Uusia virkoja perustettiin 47

– Vetovoimamme on hyvä. Meillä on pätevät opettajat ja valtuusto perusti tiistaina 47 uutta virkaa. Haluamme tällä osoittaa, että luotamme tulevaan, Taipale toteaa.
Ammatillisen koulutuksen uuden lainsäädännön siirtymäajan puitteissa työnantaja voi siirtää tarpeen mukaan työsopimussuhteisia aikuiskouluttajia suoraan opettajan virkaan. Rasekossa on samassa yhteydessä tarkasteltu myös päätoimisten tuntiopettajien tilanne.

– Rasekossa on kaikkiaan lähes 150 opettajaa, joista virassa on ollut vain osa. Nyt kelpoisia opettajia, joilla on laaja-alainen osaaminen ja koulutusalalla vakiintunut työmäärä, siirretään virkoihin, kertoo Taipale.

Uusi rehtorimalli kokeiluun

Rasekon ammattiopistossa kokeillaan vuonna 2019 kahden rehtorin työnjakoa. Pedagoginen rehtori Olli Vuorinen tulee vastaamaan opetuksesta, ohjauksesta ja tutkinnoista ja hallinnollinen rehtori Reijo Rantanen hallinnollisista asioista ja päätöksistä. Johtava rehtori ja kuntayhtymän johtaja on Maria Taipale.

– Rehtorien määrä Rasekossa on vähentynyt, kun säästöt on kohdistettu hallintoon ja tukitoimintoihin sekä tilojen määrään. Rasekohan on sopeuttanut ammatillisen koulutuksen säästöt toimintaansa. Pedagogisen ja hallinnollisen rehtorin malli on yksi ratkaisu työnjaollisesti. Kokeilemme tulevan vuoden sen toimivuutta, yhtymähallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen kertoo.

Tulevien vuosien investointiohjelmassa on Eeronkuja 4:n uudisrakentamisen suunnittelu ja toteutus.

– Kampusalueemme on todella toimiva, yhtenäinen ja kiinteistöt hyvässä kunnossa. Eeronkuja 4 eli vanha paloasema on ollut saneerauksensa osalta investointiohjelmassa jo vuodesta 2015. Suunnittelun käynnistämiseen jo ensi vuonna vaikuttavat ratkaisevasti Naantalin kaupungin suunnitelmat Opintien tilojen suhteen, Maria Taipale toteaa.

Lisätietoja antavat
hallintojohtaja Pauliina Sarilo, puh. 044 705 7603
sekä hallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen, puh. 0500 525 543
yhtymävaltuuston tiistaista kokousta koskevista asioista
valtuuston puheenjohtaja Toni Forsblom, puh. 040 573 3833

LastenAmis
LastenAmis-konsepti on Rasekon kehittämä oppimisympäristö ja toimintamalli ammatillisen koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyölle. Ideana on, että opettajien rooli toiminnassa on sivussa ja ammatilliset opiskelijat ohjaavat lapsia osana omia opintojaan. Tässä menossa on Lego Education -ohjelmointiopetus Lietsalan koulun oppilaille.

Taitaja9-finaaliin kaksi Rasekon alueen joukkuetta

29.11.2018

Varsinais-Suomen yläkoululaiset kilpailivat kädentaidoissa Turussa järjestetyssä Taitaja9-aluefinaalissa keskiviikkona 28.11.2018. Mukana oli 24 joukkuetta eri puolilta Varsinais-Suomea.

Aluefinaalista valtakunnalliseen Joensuussa ensi toukokuussa järjestettävään finaaliin pääsi kahdeksan joukkuetta. Kaksi joukkueista on Rasekon alueelta. Maskun Hemmingin koulun TEA-joukkue tuli aluekisassa kolmanneksi. Joukkueeseen kuuluvat Arttu Härmälä, Eero Hömppi ja Tuomo Kulmala. Finaaliin lähtee myös Raision Vaisaaren koulun 9koo-joukkue, jonka jäseniä ovat Pauliina Laine, Niilo Laine ja Onni Rumpunen.

Aluefinaalin voiton vei Turun Nummenpakan koulun Aurajoen yksikön Nasball-joukkue. Toiseksi sijoittui Salon Armfeltin koulun Eimekeksitty-joukkue. Muut Joensuun finaaliin lähtevät joukkueet tulevat Kaarinan Kotimäen koulusta, Turun Syvälahden koulusta, Liedon Keskuskoulusta sekä Salon Armfeltin koulusta.

Taitaja9-kilpailu käydään kolmen hengen joukkuein. Kilpailujen tehtävät voivat olla esim. linnunpöntön rakentamista, renkaanvaihtoa, painopisteen määrittämistä tai napin ompelua. Yhteistä on, että tehtävät tehdään käsin ja tekeminen vaatii näppäryyttä ja vähän oivallustakin. Ratkaisevaa on nopeus ja työsuorituksen oikeellisuus. Kilpailuiden tarkoituksena on tehdä ammattioppilaitoksia tunnetuksi ja samalla nostaa taitoaineiden, tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden asemaa peruskouluissa. Tavoitteena on myös lisätä paikallista peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Taitaja9 kuuluu Skills Finland ry:n ammattitaitokilpailuperheeseen.


Rasekon yhteishakuopas 2019 on ilmestynyt

29.10.2018

Yhteishakuopas 2019


Lukuvuosi 2018 – 2019 starttaa

6.8.2018

Yhteishaun kautta tulevat opiskelijat aloittavat maanantaina 13.8.2018 klo 9.00.
Jatkavien opiskelijoiden lukuvuosi alkaa elokuun 27. päivä lukujärjestysten mukaan.
Syyslomaa pidetään viikolla 42 (15. – 19.10.2018).
Joululoma alkaa perjantaina 21.12.2018.
Kevätlukukausi alkaa maanantaina 7.1.2019.
Hiihtoloma on viikolla 8 (18. – 22.2.2019).
Lukuvuosi päättyy lauantaina 1.6.2019.

Kaikissa Rasekon opistoissa noudatetaan samoja loma- ja työaikoja.


Vedenjakeluhäiriö – tilanne ohi

8.8.2018

Vedenjakeluhäiriö ohi ja vesihuolto toimii taas normaalisti


31.7.2018

Raisiossa ja Naantalissa vedenjakeluhäiriö jatkuu.

Juomavesi on keitettävä.

Kampus alueella on puhdasta juomavettä tarjolla Eeronkuja 3:n aulassa koko viikon.

Ruokailu onnistuu myös normaalisti koko viikon ajan osoitteessa Eeronkuja 3.

Puhdasta juomavettä ei ole tarjolla osoitteissa:

   • Purokatu 1
   • Juhaninkuja 1
   • Opintie 4
   • Eeronkuja 4

Tiedotamme tilanteen etenemisestä. Seuratkaa kaupungin ja median tiedotteita.


Raseko käynnistää laajan kehittämisohjelman

26.6.2018

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi historian ensimmäiset strategiarahat

Raseko on saanut 200 000 € strategiarahoituksen tulevien vuosien kehittämisohjelmansa käynnistämiseen. Raseko – osa alueensa työelämää -kehittämisohjelma tähtää ammatillisen koulutuksen toimintaprosessien uudistamiseen. Ohjelma jatkuu vuoteen 2022 saakka ja rahoitusta haetaan vuosittain.

– Raseko tuo jatkossa opettajat ja opiskelijat aikaisempaa tiiviimmin osaksi ympäröiviä työpaikkoja. Kehitämme opettajien ja työelämän uudenlaista yhteistyötä. Yhteistyöstä kiinnostuneet yritykset voivat olla yhteydessä meihin, johtava rehtori Maria Taipale kutsuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt strategiarahoitusta yhteensä 34 miljoonaa euroa 68 ammatillisen koulutuksen järjestäjälle. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin toimintakulttuurin uudistamiseen ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin.

Kuntien elinkeinorakenne huomioidaan

Kehittämisohjelmasta on keskusteltu jäsenkuntien kunnanjohtajien kanssa.

– Rasekon jäsenkuntien kannalta on tärkeää, että Raseko koulutuksen järjestäjänä pystyy toimimaan tiiviisti yhteen telakan ja alueen metallialan alihankintaverkostojen yritysten kanssa sekä varmistamaan osaltaan matkailun toimialan kehittämistä, opiskelijoiden työllistymistä ja yritysten työvoiman saantia. Tähän keskitymme nyt aluksi erityisesti kuntien toiveen mukaisesti, Maria Taipale kertoo.

Rasekon pääkampus sijaitsee Raisiossa, jonka liike- ja työpaikkakokonaisuus keskusta-alueella uudistuu lähivuosina merkittävästi. Strategiarahoituksen avulla käynnistetään projekti, jonka tavoitteena on tiivistää opiskelijoiden yhteyksiä alueen yritysten ja työpaikkojen arkeen.

Rasekon Naantalin Opintien toimipaikka tarjoaa modernin innovaatiotilan tuotteiden ja palveluiden jalostamiseen ja Mynämäessä taas kehitetään uudenlaista yhteistyötä puuteollisuuden kanssa.
Raseko – osa alueensa työelämää -kehittämisohjelma tähtää reformin toimeenpanoon pitkäjänteisellä ja systemaattisella tavalla niin, että Raseko kykenee aidosti organisoimaan yksilöiden opetuksen ja ohjauksen erilaisissa ympäristöissä.

– Kehittämisohjelmassa huomioidaan jäsenkuntien elinkeinoelämän painopisteet ja tiivistetään Rasekon ammatillisen koulutuksen yhteyttä niihin suuntaamalla koulutuspanokset aikaisempaa täsmällisemmin työelämän ja yksilöiden tarpeiden mukaan, Taipale toteaa.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat hankkivat osaamista yhä useammin aidoilla työpaikoilla ja erilaisissa projekteissa. Kuvassa the Shift -businessfestivaalin edustajat neuvottelevat tapahtuman sähköistyksestä vastanneiden Rasekon koulutuspäälikkö Kimmo Keinästön ja sähköalan opiskelijoiden kanssa.

Yhteishaun tulokset

11.6.2018

Julkaisemme yhteishaun opiskelijavalintojen tulokset torstaina 14.6.2018: https://www.raseko.fi/yhteishaku/

Valinnoista ilmoitetaan opiskelijoille pääasiassa kirjeitse. Samassa yhteydessä saat ohjeet paikan vastaanottamisesta (tehtävä viimeistään 28.6.2018). Valintatiedot löytyvät myös Opintopolku.fi:stä.


VARSINAIS-SUOMEN TYÖPAIKKAOHJAAJIA JA TYÖSSÄOPPIMISPAIKKOJA PALKITTIIN

20.4.2018

Jokakeväinen Varsinais-Suomen ammatillisten oppilaitosten työelämäseminaari pidettiin torstaina 19.4.2018 Uudessakaupungissa Novidan tiloissa.

Tilaisuudessa käsiteltiin ammatillisen koulutuksen ajankohtaisia asioita, reformin mukana tuomia uudistuksia, Varsinais-Suomen alueellisia muutoksia sekä oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Puhujina tilaisuudessa olivat Novidan pedagoginen rehtori Petri Lähde, Varsinais-Suomen Elyn analyytikko Juha Pusila ja Valmet Automotiven resursointiasiantuntija Katja Karresuo-Siitonen.

Samassa tilaisuudessa Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset palkitsivat seitsemättä kertaa diplomein alueensa työssäoppimispaikkoja ja työpaikkaohjaajia, jotka perehdyttävät ansiokkaasti oman työnsä ohella opiskelijoita työn tekemiseen työpaikoillaan. Kriteereitä ovat mm. laadukas ohjaus, sovituista asioista kiinni pitäminen, esimerkillinen perehdyttäminen työssäoppimispaikkaan ja työhön sekä sitoutunut yhteistyö oppilaitosten kanssa.

Tänä keväänä Raseko palkitsi seuraavat ohjaajat:
Jani Naukkarinen, SPR Kontti
Johanna Österman, Johanna K. Design
Santeri Enqvist, Naantalin kotihoito
Kirsi Sulin, Uudenkapungin kaupunki, ruokapalvelu
Vikki Tammelin, Turun Asennusteam

Onnittelut ja iso kiitos hyvästä yhteistyöstä näille palkituille sekä kaikille muille sadoille työpaikoille ja työpaikkaohjaajille, jotka opiskelijoitamme ansiokkaasti ohjaavat!


UUSIA TUTKINTOJA RASEKOSSA

23.3.2018

Rasekossa starttaa syksyllä uusia ammatillisia perustutkintokoulutuksia. Tekstiili- ja muotialan perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, joitka haluavat työskennellä muodin trendien parissa assistenttina, suunnitella ja valmistaa uniikkeja vaatteita tai käyttää monipuolisia perinteisiä ja digitaalisia menetelmiä asusteiden ja tekstiilien luomiseen. Tutkintonimike määrittyy valinnaisen tutkinnon osan (1) mukaan.

Jos opiskelija haluaa ideoida markkinointia, viestintää ja tapahtumia tuotemerkkien, tyylien ja trendien ympärille, valitaan muodin alalla toimiminen (muotiassistentti). Jos yksilöllisten, laadukkaiden käyttö-, juhla- tai roolivaatteiden suunnittelu ja valmistaminen digitaalisia laitteita hyväksikäyttäen on opiskelijan oma juttu, opiskellaan vaatteen valmistamista mittatilaustyönä (mittatilausompelija). Ja jos uniikit, mitä monipuolisimpia valmistusmenetelmiä, -koneita ja laitteita hyväksikäyttäen tuotetut käyttö- ja koristetekstiilit kiehtovat, otetaan valinnaiseksi tutkinnon osaksi designtekstiilien valmistaminen (designtekstiilien valmistaja).

Lue lisää tutkinnosta: https://www.raseko.fi/tekstiili-ja-muotialan-perustutkinto/

Toinen uusi tutkinto on taideteollisuusalan perustutkinto, jossa voi valita neljä eri osaamisalaa:

Metallisepän osaamisalaopintojen aikana tutustutaan metallien ja muiden kovien materiaalien ominaisuuksiin ja opitun pohjalta valmistetaan esim. taottuja, pakotettuja, koneistettuja tai valettuja esineitä. Puusepän alan koulutuksessa perehdytään puualan perusteisiin, koneisiin ja laitteisiin ja valmistetaan erilaisia käyttöesineitä, huonekaluja ja muita puusepänalan tuotteita. Syksyllä 2018 tuotteen valmistamisen osaamisalan, muinaistekniikan ammattialan, alkavan koulutuksen erityisteemana on ”Ennallistukset ja kokeellisen arkeologian soveltaminen”. Restauroinnin osaamisalan pääsisältöinä ovat vanhojen rakennusten ja rakennusosien korjaustekniikat.

Lue lisää tutkintokoulutuksesta: https://www.raseko.fi/taideteollisuusalan-perustutkinto/

  Metalliseppä


YHTEISHAKU SUJUI RASEKOSSA HYVIN

16.3.2018

Tiistaina 13.3.2018 päättynyt yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sujui Rasekon osalta hyvin. Rasekolla oli avoimia paikkoja kymmeneen eri tutkintoon yhteensä 369 kpl ja useille aloille ensisijaisia hakijoita oli enemmän kuin aloituspaikkoja. Suosituimpia tutkintoja olivat autoalan perustutkinto, sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, joihin kaikkiin hakijoita tuli runsaasti yli avoimien paikkojen. Myös kone- ja tuotantotekniikan hakijamäärä oli positiivinen asia.

– Raseko pystyy toiminta-alueellaan vastaamaan nuorten koulutustakuuseen sekä tarjoamaan aikuisille kattavasti opiskelumahdollisuuksia. Opiskelu kannattaa, tämän osoittavat tuoreet arviot siitä, että tulevina vuosikymmeninä työllistyminen on vaikeaa ilman toisen asteen tutkintoa ja tilastot, joiden mukaan kaikkein heikoin ansiokehitys on niillä, joilta koulutus puuttuu, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

Yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan aikaisintaan 14. kesäkuuta. Opiskelupaikan saaneiden nimet julkaistaan Rasekon sivuilla www.raseko.fi, mikäli hakija on antanut luvan nimensä julkaisemiseen verkossa. Koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 28. kesäkuuta.

Jatkuva haku väylä opintoihin – myös nuorille

Amisreformin myötä vankan sijan saava jatkuva haku toimii Rasekossa jo sujuvasti. Lähes kaikkiin perustutkintoihin ja jokaiseen ammatti- ja erikoisammattitutkintoon voi hakea jatkuvalla haulla. Jatkuvan haun mukaisesti tutkintokoulutukseen voi hakeutua koska vaan ja alasta riippuen koulutuksen voi myös aloittaa koska vaan tai määrättyinä aloituspäivinä ympäri vuoden. Jatkuvan haun tarjonta Rasekossa on laajaa sekä ammatillisten perustutkintojen että lisäkoulutuksen osalta. Jatkuva haku toimii väylänä ammatilliseen koulutukseen niin aikuisille alan vaihtajille ja olevassa olevaa osaamistaan syventäville kuin myös nuorille, vasta työelämään haluaville.

Tänä vuonna Rasekossa tehtiin päätös ohjata myös kaikki lukion käyneet ja ylioppilaat hakemaan jatkuvan haun kautta. Niinpä erityisesti ylioppilaille korvamerkittyjä opiskelupaikkoja ei yhteishaussa ollut. Ylioppilaat voivat hakea haluamiinsa koulutuksiin jatkuvalla haulla Rasekon www-sivujen kautta (www.raseko.fi/jatkuva-haku).

– Rasekossa on erinomaiset edellytykset opiskella ammattiin tai vahvistaa jo olemassa olevaa osaamista. Meillä on pätevät opettajat, monipuoliset oppimisympäristöt ja puitteet kunnossa sekä hyvät yhteistyösuhteet työelämään, Maria Taipale kehuu.

Tarjonnassa myös useita työvoimakoulutuksia

Raseko järjestää tänä vuonna monen eri alan työvoimakoulutusta yhdessä TE-palveluiden kanssa. Haussa on tällä hetkellä vielä nyt keväällä alkavia koulutuksia kuten Hoitoalalle – sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutus, Myyntimestariksi Rasekosta – myynnin ammattitutkintokoulutus, Taloushallinnon osaajaksi –koulutus sekä Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutus maahanmuuttajille. Syksyllä alkavat mm. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintokoulutus  maahanmuuttajille sekä Henkilöautomekaanikon ammattitutkintokoulutus. Haku näihin koulutuksiin tapahtuu TE-toimiston kautta.


Raseko uudistaa opiskelijan parhaaksi

23.1.2018

Ammatillisen koulutuksen uudistus (”amisreformi”) on astunut voimaan vuoden alussa. Opiskelijan aidot mahdollisuudet yksilölliseen opiskeluun paranevat reformin myötä. Turhaa sääntelyä puretaan. Opiskelijan ja yrityksen tarpeet kohtaavat: jatkossa esimerkiksi oppisopimus on mahdollista sopia kesäajalle, jolloin yritys saa motivoituneen työntekijän ja opiskelija kartuttaa osaamistaan sekä lyhentää opiskeluaikaansa.

Raision seudun koulutuskuntayhtymässä nyt voimaan astuneisiin ammatillisen koulutuksen lainsäädännön muutoksiin on varauduttu jo useampi vuosi.

Nyt ollaan uudistusten toteutusvaiheessa ja meillä on hyvää kerrottavaa kumppaneillemme työelämässä. Koulutussopimukset korvaavat työssäoppimisen ja oppisopimuksen edellytykset helpottuvat, kun yritysten ei enää tarvitse sitoutua koko tutkinnon pituiseen työsopimukseen vaan oppisopimus voi olla minkä pituinen tahansa, kertoo johtava rehtori Maria Taipale.

Oppisopimuksen osalta on edelleen voimassa, että työpaikalla voidaan hankkia osaamista koko tutkintoon, tutkinnonosaan tai osan osaan. Opiskelijalla on työsopimus ja työaika keskimäärin vähintään 25 tuntia viikossa.

– Opiskelijat etsivät parhaillaan kesätyöpaikkoja, ja kesäajaksi voidaan laatia oppisopimus. Näin opiskelijan on mahdollista myös valmistua aikaisempaa nopeammin, Taipale muistuttaa.

Opiskelija saa jatkossakin opetusta ja ohjausta opettajalta

Uudistuksen kanssa yhtä aikaa on leikattu ammatillisen koulutuksen rahoitusta. Siitä syystä reformista on monelle syntynyt turhan negatiivinen kuva.

Käytännössä toiminnan tehostamisen tavasta päättää kuitenkin jokainen koulutuksen järjestäjä itse, Taipale korostaa. – Rasekossa me emme ole leikanneet opetuksesta emmekä aio jatkossakaan vähentää opetusta ja ohjausta, hän lupaa.

Rasekon pitkäaikainen yhteistyökumppani Power Finland Oy:n Raision myymälän myymäläpäällikkö Mika Toivonen luottaa siihen, että amisreformi ei hyvin sujuvaa yhteistyötä heikennä.

– Meillä koulutussopimuksella osaamista hankkii toistakymmentä opiskelijaa vuosittain, noin puolet on ict-asentajalinjalta ja toinen puoli liiketalouden merkonomi-opiskelijoita. Keskustelut Rasekon opettajien kanssa ovat vahvistaneet uskoa siitä, että hyvä järjestelmä ei reformista ole murenemassa, Toivonen uskoo.

– Meillä on positiiviset fiilikset uudistuksesta. Emme pelkää, että koulutussopimukset sitovat liikaa ohjausresursseja vaan aiomme jatkossakin tarjota opiskelijoille mahdollisuutta tulla meille hankkimaan osaamista ja saamaan mahdollisen todenmukaisen kuvan työelämästä. Meillä opiskelijat pääsevät tekemään ihan niitä oikeita töitä. Ollaan win-win-tilanteessa, kumpikin osapuoli on saamapuolella, Toivonen kiittää.

– Rasekon opiskelijat tulevat edelleen työelämään koulutussopimusjaksoille sen mukaan kuin ovat valmiita oppimaan asioita työpaikoilla – emme ole siirtämässä opetusta yritysten vastuulle, Maria Taipale lupaa.

Suuri muutos ammatillisessa koulutuksessa tapahtuu opettajan työssä. Oppimisympäristöjä kehitetään myös oppilaitoksen sisällä mahdollisimman hyvin työelämää vastaaviksi. Opettajan työ muuttuu ja sisältää yhä enemmän opiskelijoiden yksilöllistä ohjausta.

– Uuden lainsäädännön hyviä puolia ei ole riittävästi tuotu esiin. Opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma voidaan nyt laatia aidosti yksilölliseksi ja toteutuksissa huomioida jokaisen opiskelijan omat edellytykset ja tarpeet, Maria Taipale selvittää.

Hyvinvoivat amikset Rasekon tavoitteena

Rasekon arvoihin on perinteisesti kuulunut opiskelijoista välittäminen. Tänä vuonna Rasekossa toteutetaan kuukausittain opiskelijoiden ja opetushenkilöstön yhteisiä teemapäiviä.

Hyvinvointipäivinä keskitymme parantamaan työssä viihtymistä sekä opiskelijoiden osallisuutta oman työpaikan ilmapiirin rakentamiseen. Tavoitteemme on, että jokainen Rasekon opiskelija pitää oppimisympäristöään turvallisena ja oppimista edistävänä, viihtyy meillä ja voi hyvin, Maria Taipale painottaa.

Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta läpi vuoden. Nuorten peruskoulun päättävien yhteishaku alkaa helmikuussa. Myös työvoimakoulutusta alkaa eri koulutusaloilla jo kevään aikana.

–  Rasekolla on kattava tutkintopaletti ja paljon mielenkiintoisia koulutuksia tarjottavanaan. Saimme toimivan järjestämisluvan ja palvelemme mielellämme opiskelijoita ja kumppaneitamme työelämässä. Reippaasti vaan hakeutumaan opiskelijaksi, Taipale kehottaa ja kannustaa myös työelämän edustajia olemaan yhteydessä, jos lukuisien uudistusten tiimoilta nousee kysyttävää.


Maakunnan paikalliskisoissa kilpaili yli 500 joukkuetta

TAITAJA9 VARSINAIS-SUOMEN ALUEKISAN VOITTO ELISENVAARAN KOULUUN KYRÖÖN

29.11.2017

Raseko järjesti keskiviikkona Raisiossa Kerttulan liikuntahallissa Taitaja9 Varsinais-Suomen aluekilpailun. Peruskoulun 7. – 9. -luokkalaisille suunnatussa kisassa oli mukana 24 joukkuetta eri puolilta maakuntaa.

Kolmen hengen joukkueet kilpailivat radoilla, joiden tehtävissä mitattiin kädentaitoja, näppäryyttä, oivaltamista ja tiimityön sujumista. Tehtävinä oli mm. pesualtaan vesilukon kokoaminen, nappien ompeleminen huovasta tehtyyn Suomen lippuun, laattojen leikkaaminen ja autoradion kytkeminen. Aluefinaalin voiton vei Risuaita-joukkue Elisenvaaran koulusta Kyröstä. Risuaita ja viisi muuta joukkuetta jatkavat valtakunnalliseen finaaliin ensi keväänä.

Voittaneen joukkueen Kaapo Lahtinen, Veikka Hurme ja Ville Kujanpää olivat hyvillä fiiliksillä kisan ratkettua heille suosiollisesti. – Vaikein tehtävä oli varmaan se finaalin viimeinen tehtävä, missä kytkettiin autoradio. Ei, kyllä se sittenkin oli se nappien ompeleminen! pojat hymähtävät. – Nappien ompelemisessa loppui aikakin kesken.

Näillä näkymin pojista Ville aikoo hakea peruskoulun jälkeen logistiikka-alalle ammattikouluun ja Kaapo sekä Veikka suuntaavat lukioon. Toukokuussa pidettävään valtakunnalliseen finaaliin Tampereelle pojat lähtevät katsomaan, riittävätkö rahkeet voittoon. Tahtoa ainakin löytyy ja pientä treeniäkin on suunnitelmissa.

Kuusi joukkuetta Tampereen finaaliin

Aluekisaan osallistuneet 24 joukkuetta olivat syksyn mittaan selvittäneet omilla alueillaan järjestetyt paikalliset karsinnat. Taitaja9-kisoilla on vankka suosio yläkoululaisten joukossa. Tänäkin vuonna paikalliskarsintoihin osallistui yhteensä yli 500 joukkuetta Varsinais-Suomessa.

Aluekisoista kuusi parasta joukkuetta jatkaa kisaamaan valtakunnallisen ammattitaidon SM-kisan eli Taitaja2018:n yhteydessä järjestettävään finaaliin Tampereelle ensi toukokuussa.

Varsinais-Suomen aluekisasta Tampereen finaaliin selvisivät seuraavat joukkueet:
1. Risuaita, Elisenvaaran koulu, Kyrö (finaalin voittaja)
2. Team Tyhäm, Auran yhtenäiskoulu, Aura (finaalin 2.)
3. Rieskan kuninkaat, Rieskalähteen koulu, Turku (finaalin 3.)
4. MAO, Hermannin koulu, Salo (finaalin 4.)
5. Tytsyt, Kotimäen koulu, Littoinen (aikojen perusteella välieristä)
6. Gruv-Bois, S:t Olofsskolan, Turku (aikojen perusteella välieristä)

——
Taitaja9 on peruskoulun 7. – 9. -luokkalaisille tarkoitettu leikkimielinen kädentaitojen kilpailu, jolla halutaan tehdä ammatillista koulutusta tunnetuksi ja nostaa taitoaineiden, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden asemaa. Aiemmin vain 9.-luokkalaisille tarkoitettu kilpailu on nyt muutettu kaikkien yläkouluikäisten kilpailuksi. Tänä vuonna on myös poistunut ennen voimassa ollut sekajoukkuevaatimus. Nyt joukkueen voi muodostaa myös niin, että sen kaikki jäsenet ovat samaa sukupuolta.
http://skillsfinland.fi/fi/taitaja-tapahtuma/taitaja9-kilpailu/


RASEKO ON MUKANA TAAS VALTAKUNNALLISEN TEKNOLOGIATIISTAIN TAPAHTUMISSA 28.11.2017

22.11.2017

TeknologiaTiistai näkyy kaikkialla Suomessa Raisiosta Lappiin. Ammatilliset oppilaitokset ja teknologiayritykset tekevät tuolloin kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen koulutuksen näkyväksi.
Ammatilliset oppilaitokset järjestävät yhdessä teknologiateollisuuden yritysten kanssa TeknologiaTiistai-tapahtumia marraskuussa ja erityisesti viimeisenä tiistaina 28.11.2017. Tapahtumissa esitellään laajasti kone- ja tuotantotekniikan opiskelua ja ammatillisia oppilaitoksia sekä ammattiosaajien työtä ja työpaikkoja teknologiayrityksissä.

Oppimispolkuja tulevaisuuden ammattiosaajille

TeknologiaTiistai on vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma, jolloin yläkoululaiset, heidän opettajansa ja huoltajansa pääsevät tutustumaan kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen koulutuksen ja teknologiayritysten tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Raseko on mukana TeknologiaTiistaissa yhdessä Turun ammatti-instituutin, Turun ammattikorkeakoulun ja Koneteknologiakeskuksen kanssa. Oppilaitokset näkyvät kaikissa Turun alueen suurimmissa kauppakeskuksissa opiskelijavetoisilla esittelypisteillä, joissa on nähtävää ja koettavaa. Rasekon pisteellä kauppakeskus Myllyssä on mm. reaktionopeuskilpailu, avaruuspeli lapsille, hitsaussimulaattori ja suunnittelutyönäytös.

– Lisäksi Raseko järjestää lähiviikkoina useampia ”Komea tulevaisuus kone- ja tuotantotekniikan alalla” -tutustumispäiviä yläkoulujen oppilaille. On tärkeää tutustuttaa nuoret tähän alueemme kannalta merkittävään vientiteollisuusalaan ja sen tarjoamiin uramahdollisuuksiin, sanoo Rasekon koulutuspäällikkö Harri Simola.

Varsinais-Suomessa Teknologiatiistai on ammatillisen koulutuksen järjestäjien yhteinen voimannäyttö. Maakunnan elinkeinoelämä huutaa osaajia kone- ja metallialalle ja töitä alan vetovoiman eteen tehdään hartiavoimin. – Yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on meille arkea ja elinehto. Haluamme, että alueemme nuoret saavat oikean kuvan nykyajan kone- ja tuotantotekniikan alan yrityksistä ja uramahdollisuuksista teollisuudessa, toteaa johtava rehtori Maria Taipale Rasekosta.

– Teknologiateollisuuden yrityksissä on töissä lähes 300 000 ihmistä, heistä puolella on ammatillinen tutkinto. Vuosittain yritykset palkkaavat noin 30 000 uutta osaajaa. Siksi on tärkeää, että oppilaitokset ja yritykset yhdessä nostavat ammatillisen koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet näkyvästi esille, korostaa johtava asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen Teknologiateollisuus ry:stä.

Lisätietoja TeknologiaTiistain tapahtumista antaa tarvittaessa koulutuspäällikkö Harri Simola, harri.simola@raseko.fi, puh. 044 705 7630

TeknologiaTiistai Myllyssä 28.11.2017


Suomalaiset ruoat ja juomat maistuvat thaimaalaisille Suomen suurlähetystön Suomi 100 –juhlissa

16.11.2017

Kouluttajamme Tomi Aho lähti Rasekon koordinoiman ThaiGo-verkoston yhteistyönä ja opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden kera suunnittelemaan ja toteuttamaan Bangkokin Suomen suurlähetystön Suomi 100 -juhlien illalliselle, diplomaattilounaalle ja cocktail-tilaisuuteen menuta. Ruokalistalle päätyivät mm. mäti, saaristolaisleipä ja hirvenliha. Suurin osa aineksista kulkeutui Thaimaahan opiskelijoiden ja opettajien matkalaukuissa, joissa kuljetetaan myös havuja, varpuja ja käpyjä kattauksien ja juomien koristeluun. Mukaan pääsi myös Turun alueen elintarvikeyritysten tuotteita, esimerkiksi Mimiksen yrttejä ja Vakka-Suomen panimon oluita.

– Halusimme tarjota aitoja suomalaisia makuja, sanoo Tomi Aho. – Matkan tarkoituksena on lisäksi avata markkinoita suomalaisille elintarvikkeille Thaimaassa.

Suomen suurlähetystön kolmipäiväisten juhlallisuuksien jälkeen opiskelijat jäävät Plaza Athene-hotelliin hankkimaan lisäosaamista kansainvälisen työharjoittelun kautta.

– Olemme toteuttaneet Thaimaassa työssäoppimisjaksoja suomalaisille lähihoitajaopiskelijoille jo usean vuoden ajan ThaiGo-verkoston kautta. Jatkossa myös kokit, tarjoilijat ja matkailualan opiskelijat otetaan mukaan toimintaan. Opiskelijaliikkuvuuden lisäksi verkosto toteuttaa opettajien työelämäjaksoja Thaimaassa, kertoo ThaiGo-verkoston koordinaattori ja Rasekon kehityspäällikkö Hannu Koivisto.


Avoimet ovet Raision kampuksella to 2.11.2017 klo 15 – 19


Raision ja Turun oppisopimusopiskelijat juhlivat valmistumistaan

27.10.2017

Raision ja Turun oppisopimusopiskelijat juhlivat valmistumistaan eilen torstaina perinteisessä Sadonkorjuujuhlassa Turun VPK-talolla. Sadonkorjuujuhlan kohokohtana oli ansioituneiden oppisopimusopiskelijoiden ja – työnantajien palkitseminen stipendeillä ja kunniakirjoilla.

Raision oppisopimustoimiston palkittu Vuoden oppisopimusopiskelija Erik Mäkiniemi toteutti viimeisen vuoden ajoneuvoasentajan opinnoistaan oppisopimuksella (ns. 2+1-malli). Iloisen ja positiivisen Mäkiniemen asiakaspalvelutaidot saivat erityiskiitosta niin asiakkailta, työkavereilta kuin työnantajaltakin. Erik myös työllistyi vakituiseksi oppisopimustyönantajansa Mynä-Auton palvelukseen. Vapaa-ajallaankin autojen rassaamisesta ja ratamoottoripyöräilystä kiinnostunut nuori mies harkitsee vakavasti opintojen jatkamista ammattikorkeakoulussa.

Tilaisuudessa jaettiin kunniakirjoja myös sitoutuneille ja pitkäaikaisille oppisopimuskouluttajille. Raseko palkitsi Tammenahjon päiväkodin Maskusta. Palkinnon perusteluissa korostettiin ohjaajien esimerkillistä omistautumista ja kärsivällisyyttä, millä he mahdollistivat nuoren opiskelijan oppimispolun, ammatillisten vaatimusten saavuttamisen ja tutkinnon suorittamisen.

Oppisopimusopiskelijat ovat nykyään yhä nuorempia ja yrittäjätaustaisempia. Uusilla koulutusmalleilla, kuten mainittu 2+1-malli ja monityönantajamalli, on onnistuttu auttamaan nuorten työllistymistä ja madallettu samalla eri ammatillisten koulutusmuotojen raja-aitoja. Kuluneena vuonna alueella opiskeli oppisopimuksella n. 3000 henkilöä yli 1400 eri yrityksessä ja yli 150 eri tutkintoon. Suosituimpia tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja), johtamisen erikoisammattitutkinto, liiketalouden perustutkinto (merkonomi) sekä yrittäjyyden tutkinnot.

Onnittelut kaikille valmistuneille ja erityisonnittelut vielä palkituille!


Raisio Business Racen voiton vei Rasekon joukkue

7.9.2017

Toista kertaa kisattuun Raisio Business Raceen osallistui useampi sata Rasekon ammattiopiston ja Raision lukion toisen vuoden opiskelijaa sekä omassa sarjassaan Vaisaaren yläkoulun yhdeksäsluokkalaisten joukkueita.

Nuoret kiersivät 3-4 hengen ryhmissä suorittamassa paikallisten yritysten järjestämiä tehtävärasteja. Tehtävät liittyivät yrittäjyyteen, työelämään, yritysten asiakkaisiin ja tuotteisiin sekä tärkeisiin kansalaistaitoihin ja -velvollisuuksiin. Jokainen ryhmä kävi neljässä eri yrityksessä, jotka oli arvottu etukäteen. Isännöivä yritys arvioi ja pisteytti ryhmät. Suorituksen lisäksi jaossa oli käytös- ja tsemppipisteitä.

Mukana oli kymmeniä eri yrityksiä autokaupoista vaateliikkeisiin, kauneushoitoloista pyöräkorjaamoon ja kahviloista pankkeihin. Myös tehtävät vaihtelivat suuresti, jossain paketoitiin lahjatavaroita, toisessa paikassa tunnistettiin työkaluja ja kolmannessa suunniteltiin sloganeita ja mainoksia. Mielenkiintoisia tehtäviä kaiken kaikkiaan ja päivä oli taatusti normiopinnoista poikkeva kaikille mukana olijoille.

Yläkoululaisten sarjan voitti iloinen tyttöjoukkue, johon kuuluivat Linnea, Roosa, Marja ja Kiia. Toisen asteen sarjan voitto meni tänä vuonna Rasekolle (revanssi viime vuodesta, jolloin voittajajoukkue tuli lukiosta). Voittojoukkueessa kisailivat merkonomiopiskelijat Teemu, Arttu, Eelis ja Justus. Isot onnittelut kummallekin voittaneelle joukkueelle!


Uusia levyseppähitsaajia Rasekosta työmarkkinoille

1.9.2017

Rasekon ensimmäiset näyttötutkintomuotoisena tutkinnon suorittaneet kone- ja tuotantotekniikan levyseppähitsaajat valmistuivat torstaina. Ryhmän opiskelut kestivät tasan kaksi vuotta ja tekemisen meininki oli alusta asti nähtävissä.

Kuvassa ne ryhmästä, jotka pääsivät paikalle valmistumistilaisuuteen. Vasemmalta toisena haastateltu Khalid Karim Ali, kolmantena vasemmalta opettaja Aarre Tyni ja ensimmäisenä oikealta kone- ja tuotantotekniikan kehittämistyötä koordinoiva opettaja Matti Raho.

– Ryhmän ohjaaminen oli haasteellista, mutta samalla erittäin antoisaa, sillä ryhmä oli todella nopea oppimaan, kehuu suurimman osan ammattiaineista opettanut kone- ja tuotantotekniikan opettaja Aarre Tyni. – Ryhmän opiskelijat tulivat monista eri kulttuureista ja itsekin sain oppia heidän kauttaan paljon uutta. Ikävähän näitä opiskelijoita tulee, Tyni lisää.

– Rasekossa olemme iloisia, että tämä pilottiryhmä sai tutkinnot suoritettua ja työelämän edustajilta niin positiivista palautetta. Nyt heidän on aika siirtyä työpaikoille näyttämään sitä omaa osaamista ja kehittymään edelleen ammatissa, johtava rehtori Maria Taipale toteaa tyytyväisenä.

– Rasekossa opettajilla on korkea ammattitaito, pitkäjänteisyys ja korkea vaatimustaso, kehaisevat ryhmän näytön arvioineet Kari Joento Metso Valmetilta ja Markku Kuronen Staironista. – Myös ryhmä oli poikkeuksellisen hyvin motivoitunut ja tuki toinen toisiaan. Siitäkin syystä lopputulos oli oikein loistava, Joento sanoo.

Koko ryhmä ansaitsi koulutuskuntayhtymän stipendin poikkeuksellisen motivoituneesta työskentelystään. Ryhmän parhaimpana palkittiin vielä Iranista kotoisin oleva Khalid Karim Ali. Khalid päätyi kone- ja tuotantotekniikkaa opiskelemaan käytyään ensin suomen kielen opinnoissa Rasekon aikuisopisto Timalissa. – Aikuisena opiskelun aloittaminen jännitti aluksi, Khalid kertoo, mutta jatkaa, että se kuitenkin myös kannatti. Khalid suoriutui opinnoistaan erinomaisesti ja on nyt töissä Paraisilla Paramet Konepaja Oy:ssä. Myös suurimmalla osalla muista ryhmän jäsenistä on hyvä työllisyystilanne, ammattitaitoisista levyseppähitsaajista kun on Varsinais-Suomessa pulaa.

Kone- ja tuotantotekniikan opinnot vetivät myös tänä syksynä hyvin Rasekossa. Sekä nuorten että aikuisten osalta aloituspaikat saatiin täyteen. Uusia ammattilaisia on siis kovaa vauhtia kouluttautumassa lisää työmarkkinoille!


Ari Leinonen jatkaa Rasekon yhtymähallituksen puheenjohtajana

30.8.2017

Raision seudun koulutuskuntayhtymän valtuusto kokoontui kautensa ensimmäiseen kokoukseen keskiviikkona 30.8.2017. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Toni Forsblom, ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Antti Airikki ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Tuulia Suominen. Yhtymähallituksen puheenjohtajana jatkaa Ari Leinonen.

Valtuuston 12 jäsenestä kahdeksan on uusia valtuutettuja. Valtuusto perehtyikin tulevaan kauteen iltapäivän seminaarissa ennen ensimmäistä kokoustaan.

Myös yhtymähallitus uusiutui, sillä seitsemästä jäsenestä vain puheenjohtaja Ari Leinonen on toiminut yhtymähallituksessa myös edellisellä kaudella. Yhtymähallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja on Johanna Laamanen, toinen varapuheenjohtaja Aappo Kontu ja jäsenet Vesa Parantainen, Mari Rissanen, Anu Taivalkoski ja Kiira Lasarov-Pernaja.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana jatkaa Juha Takanen, varapuheenjohtajana Jukka Rantala ja jäsenenä Eija Nurmi.
Vaalilautakuntaan valittiin puheenjohtajaksi Anu Tuominen, varapuheenjohtajaksi Kirsi Siira ja jäseniksi Miika Randell, Sari Outinen ja Jukka Rantala.

Yhtymävaltuustoon kuuluvat Kirsi Siira ja Tuulia Suominen Maskusta, Petteri Huuskonen ja Miika Randell Mynämäestä, Toni Forsblom, Sari Outinen ja Juha Takanen Naantalista, Antti Airikki Nousiaisista, Kimmo Nurmi, Jukka Rantala ja Pia Vihermaa Raisiosta sekä Anu Tuominen Ruskosta.


Teknologia-alat vetivät hyvin Rasekossa

25.8.2017

Autoteollisuuden, meriklusterin ja konepajateollisuuden nouseva työllisyys Varsinais-Suomessa näkyi myös nuorten opiskeluvalinnoissa. Tasaisesti vuodesta toiseen vetovoimaisimpina koulutuksina Rasekossa ovat pysyneet sähkö- ja automaatiotekniikka sekä autoala. Tänä vuonna hurjimman kirin teki kuitenkin kone- ja tuotantotekniikan koulutus, johon Rasekolla oli kevään yhteishaussa ensisijaisia hakijoita yli kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Pari viikkoa sitten koulutuksen aloittikin 35 uutta nuorta ja syyskuussa aloittaa 15 aikuisen ryhmä.

Pelkän työllistymisennusteen varassa koulutukseen hakeutuvien määrä ei ole kasvanut, vaan takana on suunnitelmallista ja intensiivistä kehitystyötä Vetovoimaa teknologia-aloille -hankkeen voimin. Rasekossa hankkeen toteutuksesta on vastannut kone- ja teknologia-alan kehittämistyötä koordinoiva opettaja Matti Raho, joka on jalkautunut kentälle opiskelijoidensa kera ja vienyt alan koulutuksen ja työllistävän tulevaisuuden ilosanomaa peruskouluihin, huoltajille, yrityksiin ja suurelle yleisölle.

– Kone- ja teknologiateollisuudella on haasteita julkisuuskuvan kanssa. Vielä edelleenkin mielikuva likaisesta ja yksitoikkoisesta työstä elää, vaikka tehtävät alalla ovat mitä moninaisempia, toteutetaan useimmiten huipputeknisillä välineillä ja siististi lämpimässä teollisuushallissa, Matti Raho naurahtaa. Rasekossa alan imagoa on pyritty nostamaan ns. Komeilla tutustumispäivillä, joissa yläkoululaiset pääsevät kokeilemaan alan opiskelua, sekä erilaisilla tempauksilla ja nykyisten opiskelijoiden ottamisella markkinointityöhön mukaan.

– Olimme täällä viime talvena yhden päivän tutustumassa koulutukseen. Päivällä oli suuri merkitys siihen, että valitsimme alan, kertovat pari viikkoa sitten opiskelun aloittaneet Tatu Sirkiä, Miko Taalikka, Niko Tolppanen ja Riina Kirkanen. – Ja sillä, että alalla on tällä hetkellä tosi hyvä työllistymistilanne. Pitää päästä ansaitsemaan, lisää Riina.

Halu tehdä käsillä, monipuoliset tehtävät sekä hyvältä näyttävä työllisyystilanne saivat Tatu Sirkiän, Miko Taalikan, Niko Tolppasen ja Riina Kirkasen hakeutumaan kone- ja tuotantotekniikan opintoihin. Alaa opiskelemaan haki Rasekoon viime kevään yhteishaussa yli kolme kertaa enemmän ensisijaisia hakijoita kuin vuotta aiemmin.

Ensimmäisen vuoden ajan opiskellaan perusteet kaikista aloista ja osaamisalan valinta tehdään keväällä. Riinaa ja Mikoa kiinnostaa tällä hetkellä eniten hitsaus- ja levytyöt, mutta tarkemmin kukaan nuorista ei osaa vielä sanoa mihin tehtäviin syventyy. Tatulla mielessä siintävät jo insinööriopinnot, siksi hän onkin valinnut kaksoistutkinnon eli aikoo suorittaa saman aikaisesti ylioppilastutkinnon.

– Rasekon opettajat kiertävät alueemme yrityksiä ja olemme tiivistäneet yhteistyötä entisestään. Alamme olla hyvin kartalla verkoston työvoimatarpeista ja tarjoamme osaamistamme yritysten käyttöön. Koulutussopimusten ja kaiken pituisten oppisopimusten avulla lähdemme avittamaan yrityselämää kasvuun toden teolla, johtava rehtori Maria Taipale lupaa. – Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä ja kertoa toiveista meille, hän jatkaa.

Taipale muistuttaa, että Raseko huolehtii oman toiminta-alueensa nuorista ja aikuisista opiskelijoista. Myös kuntiin muuttavien perheiden kannattaa olla yhteydessä Rasekoon. – Tutkinnot voidaan suorittaa loppuun meillä, jos vain koulutusala löytyy. Ja vaihtoehdon etsimme aina, hän toteaa.

Kone- ja tuotantotekniikan, autoalan sekä sähköalan lisäksi parhaiten yhteishaussa Rasekoon haettiin sosiaali- ja terveysalalle sekä datanomikoulutukseen. Näiden kaikkien opintoryhmät ovat täynnä. Muutamia hajapaikkoja on vielä vapaana esimerkiksi matkailualalla, metallisepissä sekä kokkikoulutuksessa. Niistä voi tiedustella Rasekon opintotoimistoista, vinkkaa Maria Taipale.
– Reformin hengessä elämme jo käytännössä jatkuvan haun aikaa, joten milloin vain voit ottaa yhteyttä ja tulla keskustelemaan omasta opintopolustasi, hän jatkaa.


Rasekolle myönnettiin laatuleima kansainvälisyystoiminnasta

24.8.2017

Raision seudun koulutuskuntayhtymälle on myönnetty kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön organisaatio CIMO:n Ammatillisen koulutuksen liikkuvuusperuskirja (Erasmus+ VET Mobility Charter). Tunnustus turvaa Rasekon liikkuvuustoiminnan ja sen kehittämisen menossa olevan Erasmus+ rahoituskauden ajaksi vakaalle rahoituspohjalle sekä mahdollistaa kevennetyn haku- ja raportointimenettelyn.

Vet Mobility Charter -akkreditointi on tunnustus Rasekon kansainvälistymisstrategisen hyvästä tilanteesta. Pääkriteereinä olivat Rasekon määrätietoinen ja aktiivinen ote kansainvälistymiseen, henkilöstön kv-osaamiseen panostaminen sekä prosessien toimivuus.

– Myös tasa-arvoisten liikkuvuusmahdollisuuksien tarjoaminen nähtiin CIMOssa yhtenä kriteerinä. Meillä Rasekossa onkin tärkeää, että kaikilla opiskelijoilla on aidosti mahdollisuus lähteä hankkimaan osaamista ulkomailta. Niinpä olemme panostaneet erityisopiskelijoiden TOP-jaksojen mahdollistamiseen ja meillä on myös tarjota lisätukea vähävaraisten opiskelijoiden vaihtoihin, kertoo Rasekon kansainvälistymisestä vastaava kehittämispäällikkö Hannu Koivisto.

Vuosittain 70 – 80 Rasekon opiskelijaa osallistuu liikkuvuusprojekteihin. Vaihtojakso ulkomailla kartuttaa opiskelijan ammatillista osaamista, kielitaitoa, kulttuurien tuntemusta ja taitoa toimia erilaisissa ympäristöissä. Ulkomaanvaihtojen lisäksi opiskelija voi osallistua myös kotimaassa kansainväliseen toimintaan esimerkiksi toimimalla tänne vaihtoon tulevien opiskelijoiden tuutorina tai osallistumalla kansainvälisiin yrittäjäleireihin. Myös henkilökunnan liikkuvuus on Rasekossa runsasta. 1 – 2 viikon mittaisilla vaihtojaksoilla verkostoidutaan oman alan oppilaitoksissa ja yrityksissä ja kerätään hyviä käytänteitä oman työn kehittämiseksi.

Akkreditointi myönnettiin tällä kierroksella Rasekon lisäksi Invalidisäätiölle, Keski‐Uudenmaan koulutuskuntayhtymälle sekä Koulutuskeskus Salpaukselle.

– Rasekossa on tehty pitkäjänteistä työtä kv-liikkuvuuden eteen. Tavoitteemme on ollut, että opiskelijoillamme on erinomaiset mahdollisuudet kansainvälisiin oppimisjaksoihin. Tavoite on saavutettu ja olemme hyvin tyytyväisiä tähän, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Lisätietoja akkreditoinnista ja Rasekon kv-toiminnasta antaa
kehittämispäällikkö Hannu Koivisto, puh. 044 705 7696, hannu.koivisto@raseko.fi
——
Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymässä opiskelee päivittäin noin 1500 nuorta ja toista tuhatta aikuista ammatilliseen tutkintoon. Rasekon toimipisteet sijaitsevat Raisiossa, Naantalissa ja Mynämäessä. Rasekolla on kansainvälisiä yhteistyökumppaneita 17 Euroopan maassa sekä Kiinassa ja Thaimaassa. Vuosittain 70 – 80 Rasekon opiskelijaa suorittaa kansainvälisen vaihtojakson.


Avasimme Opintopolkuun viisi lisähakua

28.6.2017

Lue lisää lisähausta >>


Yhteishaussa 2017 Rasekoon valitut

15.6.2017

Tarkastele julkaisuluvan antaneiden nimilistaa.


Ammatillisen koulutuksen ansioristejä Rasekon pitkäaikaisille luottamushenkilöille

5.6.2017

Valtakunnallisen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallitus on myöntänyt Rasekon luottamushenkilöille kultaiset ansioristit pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta ammatillisen koulutuksen hyväksi.

Tunnustuksen saivat Markku Tähtinen, Eija Nurmi ja Erkki Ojanen. Markku Tähtinen ja Eija Nurmi ovat olleet Rasekon luottamushenkilöinä jo 24 vuoden ajan ja Erkki Ojanen tasan 20 vuotta. Jokaisen vuosiin on mahtunut erinäisiä tehtäviä niin yhtymävaltuuston ja yhtymähallituksen kuin mm. rakennus- ja/tai tarkastustoimikunnan jäsenenä.

AMKEn ansioristi on Yrjönristin muotoinen emaloitu risti, jonka symboleihin kuuluvat kasvua ja onnistumista kuvaavat lehdykät. Ansioristiin liittyy myös erillinen pienoisristi sekä kunniakirja.

Raseko onnittelee tunnustuksen saaneita ja kiittää heitä kaikkia merkittävästä ja pyyteettömästä työstä Rasekon hyväksi!


Vuoden 2016 TVT-opettaja opettaa Rasekossa

2.3.2017

IT-kouluttajat ry palkitsee vuosittain vuoden TVT-opettajat kolmessa sarjassa: perusasteella, toisella asteella ja korkea-asteella. Tänä vuonna toisen asteen sarjan voiton vei Rasekon tieto- ja viestintäalan opettaja Mikko Karilainen.

Mikon palkitsemisen perusteina olivat, että hän on motivoitunut, monipuolinen, innostava ja osallistava ja saa hyvää palautetta opiskelijoiltaan. Hän oli kehittämässä #ICTtaitomittariaja siihen liittyvää oppimateriaalia. Lisäksi hän on ollut kehittämässä ict:n hyödyntämistä Raision seudun koulutuskuntayhtymän kansainvälisissä projekteissa. Hän on yhteistyökykyinen kollegoidensa ja työelämän yhteistyökumppanien kanssa, ja pystyy yhdistämään yrityselämän ja opetuksen osaamistarpeet.

Syksyllä 2017 datanomi-koulutusta alkaa Rasekossa aiemmasta poiketen kahdella osaamisalalla: käytön tuki ja ohjelmistotuotanto.

Mikko Karilainen vastaanotti kunniakirjan ja stipendin IT-kouluttajat ry:n puheenjohtaja Eija Kallialalta ja sihteeri Tarmo Toikkaselta. Kuva Tero Toivanen.

Rasekon Juhaninkuja 1 -toimipisteen rakennussaneeraus

1.3.2017

Rasekon Juhaninkuja 1 -toimipisteessä aloitetaan 1.3.2017 rakennussaneeraus, joka kestää syksyyn 2017 saakka. Toimipisteen Timalin opintotoimisto ja lounaskahvila Timjami on myös suljettu. Aikuisopiston koulutukset järjestetään Rasekon campus-alueen osoitteissa Purokatu 1, Eeronkuja 3 ja Eeronkuja 4. Oman ryhmäsi tilat näet jatkossa Wilmasta. Tiedotamme lisää kevään aikana.
Lisätietoa sekä toimipisteet ja paikoitusalueet.


Huom! Haluaisitko hakea yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin, mutta et voi?

22.2.2017

Jos sinulla on jo joku ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto, et voi hakea yhteishaussa (paitsi ylioppilaana yo-hakukohteisiin). Voit kuitenkin hakea näyttötutkintoon valmistaviin koulutuksiin (kts. lisää sivuiltamme ns. Aikuiskoulutus) ja monille aloille voit hakea myös ammatilliseen peruskoulutukseen erillishaun kautta.

Tällä hetkellä erillishaulla voi hakea kokin, tarjoilijan, matkailupalveluiden tuottajan, suunnitteluassistentin ja merkonomin koulutuksiin. Hakulinkin löydät ko koulutuksen kohdalta, esim. Nuorten koulutukset -> Koulutusalat -> Kokki tai Nuorten koulutukset -> Koulutusalat -> Matkailupalveluiden tuottaja. Myös muita erillishakuja saattaa kevään aikana vielä avautua, seuraa sivujamme!


Rasekolla on uutta tarjontaa kevään 2017 yhteishaussa

20.2.2017

Rasekolla on 21.2. alkavassa ammatillisen koulutuksen ja lukioiden yhteisessä yhteishaussa tarjolla todella monipuolisesti eri alojen koulutuksia ammatillisista opinnoista kiinnostuneille. Ne, jotka empivät ammatillisen peruskoulutuksen ja lukion välillä, voivat halutessaan suorittaa kaksoistutkinnon eli ammatillisen tutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon yhtä aikaisesti.

Rasekon vahvuutena on monipuolisten yksilöllisten opintopolkujen lisäksi vahvat kansainvälistymismahdollisuudet. Koulutuskuntayhtymällä on kymmeniä yhteistyökumppaneita ympäri Europpaa ja Aasiaa ja se kuuluu moneen eri yhteistyöverkostoon. Lisäksi Raseko on mukana useissa kansainvälisissä liikkuvuus- ja innovaatiohankkeissa. Käytännössä jokaiselle halukkaalle opiskelijalle pyritään tarjoamaan kansainvälistä toimintaa joko työssäoppimisvaihdon tai muun projektitoiminnan kautta. Myös kilpailutoiminta mm. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto Saku ry:n kautta tai ammattitaidon SM Taitaja-kisojen muodossa on Rasekossa vahvaa.

– Rasekossa on erinomaiset edellytykset oppia ammattiin. Meillä on pätevät ja hyvät opettajat, puitteet kunnossa ja hyvät yhteistyösuhteet työelämään. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme. Syksyllä 2017 koulutuskampus tiivistyy, kun esimerkiksi artesaanikoulutusta siirtyy enemmän Raisioon. Näin pystymme entistä paremmin tarjoamaan valinnaisia opintoja kaikille opiskelijoille. Syksyllä meillä on myös avautumassa erittäin mielenkiintoisia kehityshankkeita ja uusia oppimisympäristöjä Naantalin toimipisteessä. Uusia koulutuksiakin yhteishaussa on tarjolla, esimerkiksi tarjoilijan osaamisala hotelli-, ravintola- ja catering-alalla, ohjelmistotuotannon osaamisala datanomi-koulutuksessa sekä matkailupalvelujen tuottajan koulutus ylioppilaille,  johtava rehtori Maria Taipale kertoo.

Kaikkiaan peruskoulu- ja ylioppilaspohjaisia aloituspaikkoja on kevään yhteishaussa tarjolla 435 kappaletta:

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION PUROKADUN TOIMIPISTE:
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (vaatetuksen ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi: pk 72, yo 24 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, NAANTALIN OPINTIEN TOIMIPISTE:
Matkailualan perustutkinto, matkailupalvelujen tuottaja: yo 12 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION JUHANINKUJAN TOIMIPISTE:
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (tekstiilin ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja: pk 48, yo 10 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION EERONKUJAN TOIMIPISTE:
Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja: pk 36 paikkaa
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija: pk 58 paikkaa
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, asentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja: pk 36 paikkaa
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (metallin ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja: pk 36 paikkaa
Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, automaatioasentaja: pk 19 paikkaa
Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti: pk 18 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi (osaamisalat käytön tuki ja ohjelmistotuotanto): pk 38 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, MYNÄMÄEN TOIMIPISTE:
Mynämäellä järjestetään jatkossa näyttötutkintoon valmistavia koulutuksia, mm.
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (puun ammattiala) sekä
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (muinaistekniikan ammattiala).

Näihin koulutuksiin voi hakeutua suoraan oppilaitoksen www-sivujen kautta.


Myyntiosaaminen on keskeinen työelämätaito

VOICE OF SALES KAJAHTAA TAAS LOGOMOSSA 17.1.2017

9.1.2017

voiceofsales4Varsinais-suomalaiset koulutuksenjärjestäjät pitävät myyntiosaamista keskeisenä osana jokaisen ihmisen työelämätaitoja. Tämän päivän myyntiosaaminen lähtee asiakkaan tarpeiden ja toiveiden ymmärtämisestä ja ratkaisujen etsimisestä. Myyntitaidot ovat tärkeitä paitsi työnantajan tai oman yrityksen tuotteiden ja palveluiden mutta myös oman henkilökohtaisen osaamisen ja omien ideoiden esille tuomisessa.

Myynnin arvostusta ja osaamista uudenlaisin toimintamallein levittävän, Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman MILLI-hankkeen päätapahtuma Voice of Sales järjestetään tiistaina 17.1.2017 klo 11 alkaen Logomossa.

Tapahtumassa järjestäjäkoulujen (Raseko, Kaarinan lukio, Turun lyseon lukio) sekä niiden mukaan haastamien koulujen opiskelijat kisaavat vaikuttavimpien hissipuheiden mestaruudesta. Puhekilpailun finaalissa kunkin oppilaitoksen karsinnoista jatkoon päässeet opiskelijat puhuvat tuomarin ja yleisön pyörryksiin minuutin hissipuheillaan. Arvovaltainen tuomaristo, johon kuuluvat mm. K-Rauta-kauppias Sami Aalto, VS-Yrittäjien Johanna Vainio, Rasekon johtava rehtori Maria Taipale sekä opiskelijoiden edustajia, valitsee voittajan. Yleisö saa äänestää oman suosikkinsa. Hissipuhefinaalin lisäksi tapahtumassa valitaan hohdokkaimmat myyntiposterit ja –videot.

Yritystorilla suuret ja pienet yritykset esittelevät toimintaansa ja tarjoamiaan uramahdollisuuksia. Oman osaamisensa myyntitaitoja nuoret pääsevät kokeilemaan rekrytointikulmassa, jossa kesätyöntekijöitä hakevat yritykset kohtaavat pikadeittityyliin kesätyöpaikkoja etsivät ja ansioluettelonsa mukaan ottaneet opiskelijat.

Tapahtuman juontavat VS-Yrittäjien Miia Kaerala ja amk-opiskelija Tia Mäkinen. Pääpuhujana toimii Duudsonien Jarno Jarppi Leppälä.

Milli-hankkeen tavoitteena on lisätä myynnin arvostusta, osaamista ja ymmärrystä erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Työllistymiseen, työelämässä menestymiseen ja elämänhallintaan omien ajatusten, osaamisen ja tekemisten esille tuomisen taidoilla on olennainen merkitys. MILLI-hanke kehittää toimintamallia, jossa perehtyminen myynnin eri osa-alueisiin tehdään kiinnostavalla ja normaalista opetussuunnitelmasta poikkeavalla tavalla. Menetelmiä ovat mm. myyntiin liittyvät kilpailut ja opi opettamalla –konsepti.

Milli-hanketta ja Voice of Sales –tapahtumaa ovat toteuttamassa Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO, Turun ammattikorkeakoulu, Kaarinan lukio ja Turun Lyseon lukio.

Lisätietoja Voice of Sales –tapahtumasta saa Rasekon yritystoiminnan opettajalta Ari Tornbergiltä, puh. 044 705 7502, ari.tornberg@raseko.fi ja Milli-hankkeesta projektipäällikkö Tarja Heikkilältä, puh. 040 355 0172, tarja.heikkila@turkuamk.fi


Raseko vastaa muuttuvaan koulutuskysyntään

28.12.2016

Rasekon toiminta laajenee tulevana vuonna merkittävästi. Koulutuskuntayhtymässä on tunnistettu maakunnan koulutustarpeita ja niiden perusteella on tehty lisäyksiä tarjontaan. Uusia järjestämissopimuksia on solmittu useita: jatkossa Rasekosta saa valmistavaa koulutusta mm. matkailu-, auto- ja rakennusalojen ammattitutkintoihin.

– Haluamme olla ketterä ja joustava koulutuksenjärjestäjä ja vastaamme mielellämme muuttuvaan kysyntään. Siihen on myös varauduttu aktiivisesti jo parin vuoden ajan. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä nuoret ja aikuiset suorittavat tutkintoja samalla yhtenäisellä tavalla omaa yksilöllistä polkua. Henkilökunnalle on tarjottu lisäkoulutusta ja meillä on mm. jo toinen oma näyttötutkintomestarikoulutusryhmä koossa. Ryhmään kuuluu sekä Rasekon opettajia että yhteistyöyritystemme edustajia ja koulutukseen onkin jo osallistunut yli 20 opettajaa, johtava rehtori Maria Taipale paljastaa.

Koulutuskysyntä Varsinais-Suomessa on kasvavaa aikuisväestön osalta, mukaan lukien maahanmuuttajat, mutta myös nuorten osalta. Maakunnassa eläköityminen on suurta ja lisääntyneet auto- ja metalliteollisuuden työpaikat lisäävät muidenkin alojen, mm. palvelu- ja rakennusalan, työpaikkatarvetta. Yhteensä Varsinais-Suomen työpaikkamäärän on arvioitu kasvavan jopa 15 000:lla seuraavien vuosien aikana.

Raseko tarvitsisi lisää koulutuspaikkoja ja on asiasta ministeriöön raportoinutkin.

– Raseko pystyy erinomaisesti vastaamaan kasvavaan kysyntään sekä ammatillisella perus- että lisäkoulutuksella oppilaitos- ja oppisopimusmuotoisesti. Lähivuosina kohdennamme koulutuspaikkoja kone- ja metallialalle sekä auto-, rakennus- ja palvelualoille.  Mutta resurssimme ovat nyt täysin käytössä. Kasvavaan työvoima- ja koulutuskysyntään tarvitaan lisärahoitusta, Maria Taipale kertoo.

Kone- ja metallialan eteen on tehty töitä

Alueella telakka- ja autoteollisuuden tilausten myötä tarvittavaa koneteknologia-alan koulutusta pystymme tarjoamaan niin nuorille kuin aikuisille. Kone- ja metalliala ei kuitenkaan ole nuorten listalla ykkösenä. Aikuiset ymmärtävät paremmin sen merkityksen. Olemmekin aloittaneet näyttömuotoisen koulutuksen aikuisille ja maahanmuuttajille suunnattuna ja niihin ryhmiin on jatkuvaa kysyntää, Taipale jatkaa. – Alan koulutuksen eteen olemme tehneet töitä aktiivisesti mm. Vetovoimaa teknologia-aloille -hankkeen avulla.

Kone- ja tuotantotekniikan alalta valmistuvien opiskelijoiden määrä ei kuitenkaan riitä kattamaan maakunnan työvoimatarvetta. Raseko on monialainen koulutuksen järjestäjä, jonka koulutustarjonta on tasapainoitettu alueen kokonaistarpeisiin. Koulutuksen kohdentaminen nykyisiä resursseja uudestaan suuntaamalla jää siksi melko pieneksi.  – Lisärahoituksella pystyisimme turvaamaan koulutustarjonnan kaikille tarvittaville aloille, Maria Taipale toteaa.

Raseko kehittyy ja uudistuu

Helsingin Sanomissa 22.12.2016 julkaistuun juttuun, jossa Raseko oli listattu ”kriisikoulujen” joukkoon, kuntayhtymässä suhtaudutaan ihmetellen, mutta rauhallisesti.

– Erikoinen lista, joka taitaa olla jonkinlainen ylilyönti. Rasekosta ei kannata huolta kantaa. Me olemme kehittymisen ja uudistumisen tiellä ja tulemme vastaamaan kaikkiin eteen tuleviin haasteisiin ammattitaidolla, Taipale sanoo.

Lisätietoja antaa
Johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601
Raision seudun koulutuskuntayhtymä | www.raseko.fi


Rasekon talous kunnossa

22.12.2016

Raision seudun koulutuskuntayhtymän talous on täysin kunnossa. Helsingin Sanomien jutussa 22.12.2016 otsikoitiin, että kymmenien ammattikoulujen talous olisi kriisissä ja vieressä mainittiin 30 tahoa, joille ministeriö on lähettänyt kutsun keskusteluun.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä on velaton, ei ole koskaan tehnyt alijäämäistä tilinpäätöstä eikä tee tältäkään vuodelta, on sopeuttanut taloutensa vuoden 2017 rahoituksen leikkauksiin ja ollut viimeiset kymmenen vuotta tuloksellisimpien (opiskelijoiden opintojen läpäisy, työllistyminen, jatko-opintoihin pääsy) suurten monialaisten koulutuksen järjestäjien parhaassa kymmenikössä. Täyttöaste on 100, alueen näkymät positiiviset, henkilöstö ammattitaitoista ja omistajakunnat sitoutuneet kuntayhtymään.

Näköpiirissä ei ole yhtään tekijää, jonka vuoksi kuntayhtymä ei olisi valmis reformiin vuonna 2018 ja selviäisi tulevaisuudesta.

Maria Taipale
Johtava rehtori
Raision seudun koulutuskuntayhtymä


Elävät kirjat -opintopäivä Naantalissa

Opiskelijat elävän kirjan parissa30.11.2016

Rasekon sosiaali- ja terveysalalla järjestettiin keskiviikkona 30.11.2016 yhdessä Neurologisten vammaisjärjestöjen kanssa Elävät kirjat –opiskelupäivä.  Päivän aikana lähihoitajaopiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin neurologisiin sairauksiin ja vammoihin sekä näitä sairauksia henkilöihin Elävän kirjaston, järjestötorin ja videon sekä keskustelujen avulla.

Elävä kirjasto pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia.

Tällä kertaa elävät kirjat olivat ihmisiä, jotka on koulutettu kertomaan omasta elämästään jonkun neurologisen vamman tai sairauden kanssa. Mukana oli mm. muistisairautta, parkinsonia, CP-oireyhtymää ja lihastautia sairastava henkilö. Opiskelijat pääsivät pienryhmissä ”lainaamaan” henkilön eli kyselemään häneltä kaikkia niitä kysymyksiä, jotka kyseisessä sairaudessa heitä ovat askarruttaneet, mutta joita he eivät ehkä ole kehdanneet aiemmin kysyä.

Lainattavat kirjatMuistisairauteen kymmenisen vuotta sitten sairastunut kaarinalainen Markku Uusitalo on antanut sairaudelle kasvot. Nytkin hän vastaili rehellisesti opiskelijoiden moninaisiin kysymyksiin. Aikuiskoulutuksessa lähihoitajaksi toista vuotta opiskelevilla Terholla, Miialla ja Virpillä kysymyksiä riittikin. Parinkymmenen minuutin ”lainan” jälkeen opiskelijat pääsivät valitsemaan toista elävää kirjaansa.

Elävien kirjojen lisäksi päivän aikana päästiin katsomaan video, jossa esiteltiin lyhyesti 15 neurologista sairautta ja osallistuttiin keskusteluun videon ympärillä. Tärkeä osa päivää oli myös järjestötori, jossa eri järjestöt esittelivät toimintaansa ja kertoivat sairauksista. Esimerkiksi Suomen Tourette- ja OCD-yhdistyksestä paikalla olivat toiminnanjohtaja Tuula Savikuja ja vertaisryhmän ohjaaja Tuukka Hämäläinen. Todella mielenkiintoisiin keskusteluihin päästiin myös järjestötorilla!

ocd2Suomen MG-yhdistyksen toimintaa esittelivät yhdistyksen paikallisaktiivit Merja ja Mariann. Naiset pystyivät myös tarkasti kertomaan tästä lihasheikkoutta aiheuttavasta sairaudesta, ovathan he kumpikin sitä sairastaneet jo vuosikausia. Mariann on aiemminkin käynyt kouluissa esittelemässä sairautta ja yhdistyksen toimintaa, ja pitää toimintaa hyvänä konseptina oppia ja opettaa.

Opiskelijoille päivä oli erilainen, mutta todella antoisa. Kuka voisi paremmin kertoa vammoista ja sairauksista kuin sairastunut itse? Mikään kysymys ei ollut tyhmä eikä pyhä, vaikka ”elävillä kirjoilla” olikin tarpeen niin vaatiessa oikeus myös olla vastaamatta johonkin kysymykseen. Myös opettajat olivat tyytyväisiä ja toivoivat, että yhteistyötä NV-järjestöjen kanssa päästään jatkamaan myös ensi vuonna!


Rasekon opiskelijat saavat jatkossakin opetusta ja ohjausta

28.11.2016

Vuoden 2018 alussa toteutumassa oleva ammatillisen koulutuksen reformi puhuttaa: se uudistaa koko ammatillisen koulutuksen. Nykyiset lait yhdistetään uudeksi sekä nuoria että aikuisia koskevaksi lainsäädännöksi ja lisäksi uudistetaan mm. koulutuksen rahoitus, ohjaus ja tutkintorakenne. Rasekossa ollaan jo vahvasti liikkeellä ja valmistautumassa reformiin. Uudistusten tarkoitus pidetään tiukasti mielessä: ammatillisen koulutuksen taso tulee taata ja sen arvostusta halutaan kohottaa.

Ohjausta Rosmariinissa
Opettaja Paula Stam ohjaa toisen vuoden kokkiopiskelija Joel Rantasta Raseko opetusravintola Rosmariinissa.

– Rasekossa opiskelijat saavat jatkossakin opetusta ja ohjausta, sen tärkeyden ovat esille tuoneet niin opiskelijat, opettajat kuin työelämäkumppanitkin. Laadukas koulutus vaatii riittäviä resursseja valmennukseen. Myös opintojen yhteys työelämään tulee olla tiivis jokaisella opiskelijalla opintojen alusta lähtien. Niinpä hyvää yhteistyötä yritysten ja työpaikkojen kanssa jatketaan, johtava rehtori Maria Taipale toteaa. – Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että jokaiselle löytyy oikea ympäristö käytännön työtehtävien omaksumiseen.

Reformin yksi tärkeimmistä aiheista on osaamisperusteisuuden vahvistuminen. Osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys edellyttävät opiskelijan oman yksilöllisen opintopolun rakentamista. Jatkossa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, ja siinä huomioidaan erilaisissa oppimisympäristöissä hankittu ja hankittava osaaminen.

Tuloksellinen pärjää jatkossakin

Ammatillisen koulutuksen rahoitus on tulevaisuudessa yhä tulossidonnaisempaa. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät joutuvat tehostamaan toimintaansa rahoituksen vähentyessä. Rasekossa säästöt on haettu hallinnon, tukitoimintojen ja työn uudelleen organisoinnin sekä rakenteellisten ratkaisujen kautta.

–  Raseko on pärjännyt tuloksellisuudessa ja on tänäkin vuonna kuudes valtakunnallisessa suurten monialaisten järjestäjien sarjassa. Emme pelkää vaikuttavuuden arviointia. Opiskelijoiden kuuluu työllistyä ja päästä jatko-opintoihin. Keskeyttämisten pitäisi olla minimaalisia ja meidän tulisi voida ohjata ja auttaa jokaista opiskelijaamme, niin nuorta kuin aikuistakin. Meillä on hyvät opettajat, hyvät oppimisympäristöt ja haluamme olla opiskelijoita varten – miksi emme siis pärjäisi, Taipale toteaa.

Työelämän vaikutusmahdollisuudet suurenevat

Mikäli suunnitellut uudistukset ammatillisen koulutuksen lainsäädännössä toteutuvat, nykyinen työssäoppiminen sovitaan jatkossa työpaikkojen kanssa koulutussopimuksella. Pitkällä aikavälillä opiskelijoiden oppiminen siirtyy yhä enemmän työpaikoille, mutta suunnitelmallisesti ja oppilaitosten tuella.

– Rasekossa etenemme hallitusti. Yhteistyökumppanimme voivat olla rauhassa, emme ole siirtämässä opiskelijoita yrityksiin ilman valmiuksia.  Opettajan työ muuttuu, ja opettajat tulevat olemaan yhä enemmän mukana työpaikoilla opiskelijoiden kanssa. Tulee joustavampia mahdollisuuksia yhdistää opiskelua oppilaitoksessa ja työpaikalla. Mutta kaikki opiskelijat eivät voi ”siirtyä työpaikoille”. Yritykset ja työpaikat päättävät itse, ottavatko opiskelijoita vastaan ja koulutuksen järjestäjänä tehtävämme on varmistaa, että opiskelijat ovat valmiita oppimaan asioita työssä työpaikalla, Maria Taipale muistuttaa.

–  Opettajat tekevät meillä edelleen ja kasvavassa määrin yhteistyötä työnantajien kanssa ohjaten opiskelijoita. Koulutamme myös yritysten työntekijöitä työpaikkaohjaajiksi ja huolehdimme siitä, että tunnemme kumppaniemme tarpeet, hän jatkaa.

Lisätietoja antaa
Johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601


Ammatillisten oppilaitosten ja teknologiayritysten yhteinen tapahtumapäivä

TeknologiaTiistai 29.11.2016 kauppakeskus Myllyssä

22.11.2016

TeknologiaTiistai näkyy 29.11.2016 kaikkialla Suomessa. Valtakunnallisia paikkakuntakohtaisia tapahtumia, joissa ammatillisen koulutuksen uudistaminen kone- ja tuotantotekniikan opetuksessa tehdään näkyväksi, järjestetään lähes 50 paikkakunnalla yhteistyössä oppilaitosten ja yritysten kesken!

Ammatilliset oppilaitokset koko Suomessa järjestävät yhdessä teknologiateollisuuden yritysten kanssa TeknologiaTiistai-tapahtuman 29.11.2016. Mukana oppilaitoksia ja yrityksiä aktivoimassa sekä valtakunnallisen päivän toteutuksen tukemisessa on ollut Teknologiateollisuus ry. Päivän tarkoituksena on esitellä laajasti kone- ja tuotantotekniikan opiskelua ja oppilaitoksia sekä ammattiosaajien työtä ja työpaikkoja.

Kone- ja tuotantotekniikka tänään

Laivanrakennus on monille tuttua ja otsikoissa usein näkyvissä. Kone- ja tuotantotekniikka on myös paljon muuta: robotiikka, tuote- ja projektisuunnittelu sekä kestävä kehitys ovat jokapäiväinen osa alan opiskelua ja työtä. Eikä pidä unohtaa 3D-tulostusta ja koodausta saati hitsausta ja sorvausta, joita ilman ei laivojakaan rakenneta.

TeknologiaTiistai -päivän aikana yleisölle on tarjolla monipuolisesti tietoa ammatillisesta koulutuksesta sekä ammattiosaajista, osaamistarpeista ja työpaikoista.

Raision seudun koulutuskuntayhtymän, Turun ammatti-instituutin ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelevät Turussa kauppakeskus Hansassa ja Raisiossa kauppakeskus Myllyssä alan koulutusta kello 14 – 19. Lisäksi esillä on paikallisten yritysten laitteita ja koneita. Vierailijoilla on mahdollisuus esimerkiksi kokeilla 3D-tulostuskyniä tai robottien ohjaamista sekä tutustua loistoristeilijöiden pienoismalleihin. Kauppakeskustempausten lisäksi Turun Koneteknologiakeskuksessa Lemminkäisenkadulla on avoimet ovet klo 12 – 16. Keskuksessa pääsee tutustumaan koneteknologian laitteisiin sekä oppilaitosten ja yritysten yhteiseen innovatiiviseen oppimisympäristöön. Päivän tapahtumat ovat kaikille avoimia.

TeknologiaTiistai tulee olemaan vuosittainen valtakunnallinen tapahtuma, jossa yläkoulun opettajat, oppilaat ja vanhemmat pääsevät tutustumaan kone- ja tuotantotekniikan ammatillisen koulutuksen sekä teknologiateollisuuden yritysten tarjoamiin opiskelu- ja työmahdollisuuksiin.


Eväitä elämälle – nuoret auttavat nuoria oppilaitoksen ja kaupan yhteistyöllä

15.11.2016

Eväitä elämällePelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelman varainkeruulle on saatu vahvaa pontta oppilaitoksen ja kaupan yhteistyöstä. Viime keväänä Pelastakaa Lapset ry ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä käynnistivät pilotin, jossa ammatillisen koulutuksen opiskelijat valjastettiin promootio- ja varainhankintatyöhön teemalla
 ”nuoret auttavat nuoria”. Tulokset olivat niin positiivisia, että yhteistyö laajenee tänä syksynä. Kumppanina ovat Lidlin myymälät Turun seudulla.

Pelastakaa Lapset ry:n kumppanina toimii Raision seudun koulutuskuntayhtymä,
jonka opiskelijat saavat koulutusta kolmannen sektorin ja Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan ja toteuttavat sen jälkeen Lidlin Turun seudun myymälöiden pullonpalautuspisteissä promootiotempauksia auttaen ja neuvoen asiakkaita hyväntekeväisyysarpajaisiin osallistumisessa.

Ideana arpajaisissa on, että kun palauttaa pantillisia pulloja ja tölkkejä, voi automaateissa valita Eväitä Elämälle – hyväntekeväisyysarvonnan. Osallistumalla arpajaisiin asiakas tukee Pelastakaa Lasten toimintaa. Varat kohdennetaan alueen syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten hyväksi tukemalla heidän opintojaan ja harrastuksiaan. Hyvän mielen lisäksi asiakas itsekin voi hyötyä, sillä palkintona arpajaisissa on 5 – 100 000 euron lahjakortteja.

– Opiskelijat saavat projektin kautta arvokasta kokemusta työelämästä, järjestötoiminnasta ja asiakaskohtaamisesta. Myös osaamispisteitä kertyy sekä kontakteja paikallisiin kauppiaisiin. Viimekeväisen pilotin myötä pari opiskelijaa sai työpaikankin, kertoo Rasekon yritystoiminnan opettaja Ari Tornberg.

– Tässä yhteistyössä yhdistyy monia kaupalle ja Lidlille tärkeitä asioita. Palautusarpajaisissa hyvä kiertää monella tapaa: pullojen materiaali kierrätetään, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saavat tukea ja samalla nuoret promoottorit pääsevät tutustumaan työelämään ja kaupan alaan, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen.

Promootiot tapahtuvat Lidlin myymälöissä Turussa, Naantalissa, Raisiossa, Liedossa ja Kaarinassa to 17.11., la 19.11., ma 21.11. ja to 24.11. klo 14 -19.

Lisätietoja antavat:
Kari Veijonen, Pelastakaa Lapset ry, puh. 0500 824 605
Maija Järvinen, vastuullisuusasiantuntija, Lidl, puh. 09 2345 6400
Ari Tornberg, Raseko, puh. 044 705 7502

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä on vahva, itsenäinen ja valtakunnallisesti tunnustettu monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Rasekossa kampanja toteutetaan osana ESR-rahoitteista Innostamo-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää opiskelijoiden oppimista työelämässä toteutettavien projektien avulla. Lidl on Suomen kolmanneksi suurin päivittäistavaraketju. Lidlin konseptin ydin on parhaan hinta-laatusuhteen tarjoaminen asiakkaille iloisesti palvellen. Lidl-myymälöitä on tällä hetkellä 155 Hangosta Sodankylään.


Rasekon johtava rehtori AMKEn hallitukseen

2.11.2016

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:lle valittiin eilen uusi hallitus vuosiksi 2017 – 2019. Uudessa hallituksessa on mukana Rasekon johtava rehtori Maria Taipale.

Amken hallitus

– Ammatillinen koulutus elää suurta murrosta. Luottamustehtävä AMKEn hallituksessa on näköalapaikka ja innostuneena otan haasteen vastaan. Ammatillisen koulutuksen hyväksi tehtävä työ kannattaa ja olen valmis tähän sitoutumaan, Maria Taipale kertoo.

AMKEn hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajana työskentelevä Leena Linnainmaa. Hallitukseen valittiin myös
Antti Lehmusvaara, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Juha Ojala, Työtehoseura
Hannu Koivula, Ammattiopisto Luovi
Helena Koskinen, Tampereen seudun ammattiopisto
Jouni Pitkänen, Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy
Vesa Saarikoski, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Riikka-Maria Yli-Suomu, Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia

AMKEn toiminnan painopisteet ovat ammatillisen koulutuksen edellytysten varmistaminen, ammattiosaaminen 2025 tulevaisuuskuvan luominen, yhteisten tavoitteiden tunnistaminen työnantajina sekä ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen tukeminen. Hallitus päättää tavoitteista ja linjauksista.

www.amke.fi


Spiraaleja ja kulkusia Itämeren rannoilta 29. – 30.10.2016

24.10.2016

Muinaisia tekstiilejä, tekniikoita ja materiaaleja -seminaari Liedon Vanhalinnassa 29. – 30.10.2016

Liedon Vanhalinnassa järjestetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna seminaari, jonka aiheena ovat myöhäisrautakauden ja varhaiskeskiajan tekstiilit. Seminaari on tarkoitettu tekstiilialan ammattilaisille ja yrittäjille sekä alasta kiinnostuneille ja sille aikoville. Ensimmäinen seminaaripäivä täyttyy luennoista, toisena päivänä keskitytään käytännön harjoituksiin työpajoissa.

Pronssilangasta kierretyt pienet spiraaliputket ja niistä kootut koristeet olivat tuhat vuotta sitten tyypillisiä vaatteiden somisteita Itämeren itärannoilla. Spiraalikoristelu yhdisti itämerensuomalaisia kansoja ja baltteja, minkä vuoksi seminaariin on kutsuttu esitelmöitsijöitä myös Virosta ja Latviasta. Heidän esitelmiensä aiheina ovat spiraalikoristeiden valmistusmenetelmät ja uudet pukurekonstruktiot.

Seminaarin kotimaisten esitelmien aiheina ovat Turun linnan kaivauksissa löytynyt erikoinen karhu-kuvioinen kirjontatekstiili, lankojen värjääminen rautakaudella, Maskusta Humikkalan kalmistosta löytynyt ’Suomen hienoin’ kuviollinen lautanauha sekä hahmotelma myöhäisrautakautisesta miehenpuvusta. Pukuun kuuluu kulkusnapeilla kiinnitettävä takki.

Seminaarin yhteydessä avataan Vanhalinnan museossa Vasken välkettä Viron vaatteissa -kuvanäyttely. Aiheesta on tehty myös suomenkielinen julkaisu.

Vanhalinnan seminaarin järjestelyistä vastaavat Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja sen opiskelijat osana ESR-rahoitteista Innostamo-hanketta, Vanhalinnan museo sekä Turun yliopiston arkeologian oppiaine. Seminaarin ideoijina ovat talkoilleet kouluttaja Hannele Köngäs, tekstiilitutkija ja tietokirjailija Helena Honka-Hallila sekä arkeologi Jaana Riikonen.

Ulkomaalaiset esitelmöitsijät luennoivat jo seminaaria edeltävänä perjantaina 28.10.2016 Mynämäellä Rasekon ammattiopistossa (Vehmaantie 111, Mynämäki). Media on tervetullut paikalle klo 12 – 13. Luentoon liittyvät tiedustelut: Elina Laitinen, puh. 044 705 7585, elina.laitinen@raseko.fi

Median edustajat ovat tervetulleita myös tutustumaan seminaarin ja työpajojen kulkuun Vanhalinnassa la – su 29. – 30.10.2016.

Kulkustakkinen miehenpuku ja Kaarinan naisen muinaispuku esitellään suurelle yleisölle tiistaina 1.11.2016 klo 18 Raision kirjaston Martinsalissa. Rautakautisesta pukeutumisesta kertovat Jaana Riikonen ja miehenpuvun valmistanut Helena Honka-Hallila.

Seminaariin liittyvät tiedustelut:

Helena Honka-Hallila, puh. 050 354 9537, anheho(at)saunalahti.fi
Jaana Riikonen, puh. 044 533 8181, jaana.riikonen(at)kaioksanen.fi

Lue lisää seminaarista: https://www.raseko.fi/spiraaleja-ja-kulkusia/


Rasekon ja alueen lukioiden Yhteishakuopas 2017 on ilmestynyt

17.10.2017

Lue Yhteishakuopasta.


Viikolla 40 hyvinvointi loves digi Rasekossa

#RASEKOVOIHYVIN

30.9.2016

Rasekossa ymmärretään opiskelijoiden hyvinvointiin panostamisen merkitys. Ryhmäytyminen, hyvät vuorovaikutussuhteet, mahdollisuus vaikuttaa, opiskelua tukevat palvelut ja tarkoituksenmukaiset oppimisympäristöt sekä opiskelijan oma henkinen ja fyysinen terveydentila vaikuttavat kaikki opiskelukykyyn. Viikolla 40 toteutettavalla valtakunnallisella Hyvinvointivirtaa ammatilliseen koulutukseen -teemaviikolla aktivoidaan Rasekon opiskelijat pohtimaan omaa hyvinvointiaan sekä työ- ja toimintakykyään.

Hyvinvointivirtaa-viikon aikana toteutettavilla tapahtumilla pyritään siihen, että opiskelija oivaltaisi millaisin – usein pienin ja vaivattomin – keinoin omaa terveyttä ja hyvinvointia voi edistää. Teemoina esillä ovat mm. hyvä ravitsemus, toimivat vuorovaikutussuhteet sekä riittävä levon ja liikunnan suhde. Hyvinvointiviikko on valtakunnallinen ja teemapäiviä toteutetaan yhteensä lähes sadassa oppilaitoksessa. Rasekon tempaukset toteutetaan Raision Eeronkujan ja Purokadun toimipisteissä. Lisäksi maanantaina 3.10.2016 klo 10 – 18 Raision kirjaston pihalla vierailee Matka hyvään kuntoon –kiertueen hyvinvointirekka, josta kuka tahansa työikäinen voi varata ajan oman kuntoindeksinsä testaamiseen.

Hyvinvointi loves digi

Hyvinvointivirtaa-viikon yhteydessä Rasekossa vietetään myös digi-viikkoa, jonka aikana opetuksessa ja oppimisessa painotetaan normaaliakin enemmän digitaalisten medioiden, kanavien ja sosiaalisten yhteisöjen hyödyntämistä. Viime syksynä uusiutuneissa ammatillisen peruskoulutuksen opetussuunnitelmissa digitaalisten taitojen merkitys korostuu. Niinpä myös Rasekossa on alettu yhä enemmän hyödyntää esimerkiksi kuvia, videoita ja pelejä opetuksessa. – Teknologian käyttö ei kuitenkaan ole itseisarvo vaan perustana on pedagoginen tarkoituksenmukaisuus, sanoo Rasekon kehittämispäällikkö Olli Vuorinen. – Viikon aikana henkilökunnalle ja opiskelijoille järjestetään erilaisia tietoiskuja digitaalisuuden saralta ja datanomiopiskelijamme pitävät myös kaikille avoimen Näppärästi netissä –opastuksen Raision kirjastossa tiistaina 4.10.2016 klo 12 – 14.30. Silloin kuka tahansa voi tulla hakemaan neuvoja vaikkapa sähköpostin tai verkkopalveluiden käyttämiseen.

Tarkempia tietoja
Hyvinvointiviikon sisällöstä ja aikatauluista saa

   • Purokadun osalta opinto-ohjaaja Heli Aaltoselta, puh. 040 566 3019
   • Eeronkujan osalta opinto-ohjaaja Eeva-Maria Kalliolta, puh. 044 705 7616

Digiviikosta lisää kertoo

   • kehittämispäällikkö Olli Vuorinen, puh. 040 716 1312

rasekovoihyvin_3


Raseko oli mukana valtakunnallisessa mielenilmauksessa

AMMATILLINEN KOULUTUS LIIKKEESSÄ

22.8.2016 Raseko ammatillisen koulutuksen puolesta

Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymän ammatillisen koulutuksen opiskelijat, opettajat ja henkilökunta osallistuivat valtakunnalliseen ammattiosaamisen tempaukseen maanantaina 22.8. klo 12 Rasekon Eeronkujan toimipisteen pihalla.

Kyseessä oli Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton SAKKI ry:n, Suomen Opiskelija-Allianssin OSKU ry:n ja Opetusalan ammattiliitto OAJ:n yhteinen ponnistus, jonka tarkoituksena oli luoda hyvää yhteishenkeä vaikeina aikoina, tuoda esille ammatillisen koulutuksen eri-ikäisille opiskelijoille ja alueen elinkeinoelämälle tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet sekä korostaa ammatillisen koulutuksen ja ammattiosaamisen merkitystä. Sanoma on että ilman ammattiosaajia Suomi pysähtyy, joten ammatillisen koulutuksen laadusta ja vetovoimasta on huolehdittava.

Rasekon ammattiopistossa lukuvuoden ovat aloittanut runsaat 500 ensimmäisen vuoden ja osin toisen vuoden opiskelijaa. He osallistuivat tempaukseen muodostamalla koulutusalakohtaisin tunnusvärein itsestään RASEKO-kirjaimet. RASEKO kouluttaa monialaisesti ja tuloksekkaasti yli 2000 nuorta ja aikuista joka vuosi.

Ammatillinen koulutus on tietoinen valinta

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevilla on selkeä suunnitelma työelämän suhteen. Selvitysten mukaan ammatillinen koulutus edistää työllistymistä ja amislaiset haluavat nopeasti töihin. Ammatillisen koulutuksen opiskelijat myös ovat tyytyväisiä koulutukseensa.

Opetus-ja kulttuuriministeriön teettämän koulutuksen mielikuvatutkimuksen mukaan 83 prosenttia yrityspäättäjistä ja työnantajista ennustaa työmarkkinoille tulevaisuudessa pulaa tekijöistä ja 56 prosenttia uskoo ammatillisen koulutustarpeen kasvavan lähivuosina.

   • Ajankohta leikkauksille ennen ammatillisen koulutuksen reformia ja lainmuutosta on mahdollisimman huono. Etupainotteisen leikkauksen vuoksi koulutuksen järjestäjien sopeutuminen vähenevään rahoitukseen vaikeuttaa toiminnan kehittämistä, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Tempauksen yhteydessä AMKE, Sakki, OSKU ja OAJ luovuttavat opetus- ja kulttuuriministerille yhteisen kannanoton ammatillisen koulutuksen puolesta. Lausunnolla olevan lakiesityksen mukaisesti vuoden 2017 ammatillisen peruskoulutuksen rahoitukseen tehdään valtakunnallisesti pysyväksi tarkoitettu 190 miljoonan euron leikkaus. Se vastaa 18 000 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikkaa. Hallituksen esittämä vuoden 2017 ammatillisen koulutuksen leikkaus vähentää Raision seudun koulutuskuntayhtymän rahoitusta noin 1,4 miljoonaa euroa vuositasolla.

Lisätiedot
Maria Taipale, johtava rehtori, puh. 044 705 7601, maria.taipale@raseko.fi
Raision seudun koulutuskuntayhtymä | www.raseko.fi


Opintojen alkamisajat syksyllä 2016

27.6.2016

Mynämäen toimipiste / käsi- ja taideteollisuusala
Vehmaantie 111, Mynämäki
–        Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat aloittavat 11.8.2016 klo 9.00
–        Kolmannen vuoden opiskelijat 1.9.2016 klo 8.30

Naantalin toimipiste / sosiaali- ja terveysala
Opintie 4, Naantali
–    Ensimmäisen vuoden opiskelijat 11.8.2016 klo 9.15 (näyttötutkinto-opiskelijat ja yo-pohjaiset)
–    Kolmannen vuoden opiskelijat  11.8. 2016 klo 10.00.

Raision toimipiste/hotelli-, ravintola- ja catering-ala
Eeronkuja 3
–    Ensimmäisen vuoden opiskelijat 11.8.2016 klo 10, kokoontuminen liikuntasalissa
–    Toisen ja kolmannen vuoden pienryhmien opiskelijat 11.8.2016 klo 10, kokoontuminen osastolla
–    Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat maanantaina 29.8. klo 9.00 kokoontuminen osastolla

Raision toimipiste / tekniikka ja luonnontieteet
Eeronkuja 3 & 4, Raisio
–    Ensimmäisen vuoden opiskelijat 11.8. klo 9, kokoontuminen liikuntasalissa (Eeronkuja 3)
–    Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat maanantaina 29.8 klo 9.00 omilla osastoilla

Raision toimipiste / liiketalous
Purokatu 1
–    Ensimmäisen vuoden opiskelijat 11.8. klo 9, luokat 215-217
–    Toisen vuoden opiskelijat 11.8. klo 10, luokat 215-217
–    Kolmannen vuoden opiskelijat 29.8.  klo 9, luokat 215-217

Raision toimipiste / käsi- ja taideteollisuusala (vaatetus)
Purokatu 1, Raisio
–    Ensimmäisen vuoden opiskelijat 11.8.  klo 9, luokat 215-217
–    Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat 11.8. klo 10 , luokat 215-217

Raision toimipiste / sosiaali- ja terveysala
Purokatu 1, Raisio
–    11.8.2016 klo 9 Karpalo, ruokasali, peruskoulupohjaiset ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat

LUE PÄIVITTÄISTÄ TYÖSKENTELYÄ KOSKEVAT OHJEET!


Kevään 2016 Yhteishaun valintatulokset julkaistaan 16.6.2016

14.6.2016

Yhteishaun valintatulokset ovat julkaistavissa aikaisintaan 16.6. Valintatuloksiin pääset tästä >>


Nyt myös tekniikkaa – Rasekossa on syksystä alkaen tarjolla uusia näyttötutkintoon valmistavia koulutuksia

Uusi ammatti ja uusi työ – ammatillisen aikuiskoulutuksen kautta

23.5.2016

Taantumaa tai ei, tietyt alat työllistäisivät koko ajan, jos vain olisi osaavia työntekijöitä. Kone- ja metalliala, puhdistuspalveluala sekä toimistoala työllistävät hyvin, mutta osaajista näyttää olevan pulaa. Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko) vastaa alueen työelämän tarpeisiin ja aloittaa syksyllä useita uusia näyttötutkintomuotoisia koulutuksia työvoimaa tarvitseville aloille.

Työelämä tarvitsee osaajia ja osaajat työpaikkoja. Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja suoritetun näyttötutkinnon kautta työpaikka saattaa löytyä hyvinkin pian. Vastauksena työmarkkinoilta nousseeseen tarpeeseen Rasekossa koulutetaan jatkossa aikuisia myös kone- ja metallialalle, puhdistuspalvelualalle sekä kiinteistöpalvelualalle.

– Saamme säännöllisin väliajoin yhteydenottoja työnantajilta, jotka tiedustelevat osaajia töihin. Laajennamme tarjontaamme aikuiskoulutuksessa ja näyttötutkinnoissa juuri tästä syystä kone- ja metallialalle, kiinteistöpalvelualalle sekä puhdistuspalvelualalle. Meillä on mahdollista aloittaa kyseisillä aloilla jatkossa kokopäivätoimiset opinnot tai oppisopimusopinnot oman työn ohessa ja suorittaa joustavasti näyttötutkinto, kertoo Rasekon aikuisopisto Timalin rehtori Marjatta Lennala.

Metallityö H. Turunen Oy:n Jussi Turunen on ollut aiemmin yhteydessä ammatillisen koulutuksen järjestäjään ja tiedustellut osaajia suoraan oppilaitoksesta. – Etsin aiemmin työhön osaajaa. Löysin sellaisen oppilaitoksen kautta. Tärkeintä monipuolisen perusosaamisen lisäksi on kuitenkin aina se, että henkilöllä on motivaatio ja hyvä asenne tehdä laadukasta jälkeä. Otimme juuri työhön vasta perustutkinnon suorittaneen henkilön. Yleensäkin olen alalta kuullut, että töitä riittää ja kiire on niillä, jotka taantuman jälkeen ovat vielä toiminnassa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus tekee tiivistä työtä työelämän ja koulutuksenjärjestäjien kanssa. Ammatillinen koulutus on todettu sielläkin hyväksi poluksi monelle ammatinvaihtajalle tai muutoin työtä hakevalle.

– Työnhakijan oma motivaatio hakea alan töitä on tietenkin numero yksi työllistymisessä. Kuitenkin työllistymistä edesauttaa merkittävästi ammatillinen koulutus. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä eri koulutuksen järjestäjien kanssa ja huomanneet, että pidemmät koulutukset suoraan tietylle alalle kohdennettuna auttavat työllistymisessä. Rasekon kanssa yhdessä olemme tehneet hyvää työtä toimistoalan työvoimakoulutusten kanssa, josta hyvänä esimerkkinä on Taloushallinnon osaaja -koulutus. Kyseisen koulutuksen kautta on saatu hyvä työelämän tarpeita vastaava osaamisen taso ja työllistytty yrityksiin sekä tilitoimistoihin. Lyhytkurssit eivät aja samaa asiaa. Tehokas teoriaopetus ja pitkä työssäoppiminen sekä mahdollisuus näyttää osaaminen suorittamalla alan näyttötutkinto auttavat työllistymisessä, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Petri Järvinen.

Lisätietoja uusista koulutuksista antaa
Piia Vuorio, aikuiskoulutuspäällikkö, Rasekon aikuisopisto Timali, puh. 040 842 1385, piia.vuorio@raseko.fi


Onko rikkaruohoilla, myynnillä ja sosiaalisella medialla jotain yhteistä?

Raseko Sales Park

3.5.2016

Tiistaina 10.5.2016 klo 10 – 14 Logomossa järjestettävä Raseko Sales Park –messutapahtuma yhdistää asiantuntijat, yritykset ja työntekijät sekä ammatillisen aikuiskoulutuksen. Tarjolla on tiukkaa asiaa monesta aiheesta, mutta rennommalla twistillä. Jethro Rostedt opastaa myynnin saloihin ja Somecon asiantuntija antaa vinkkejä asiakkaiden tavoittamiseen sosiaalisen median keinoin. Ravintola-alan ihmisille ja kaikille muille luonnonantimista kiinnostuneille tarjolla on kokki ja villiyrttiekspertti Päivi Lehtosen luento trendikkäiden villiyrttien käyttämisestä ravintolassa ja kotona.

Raseko Sales Parkissa tapahtuu koko päivän ajan. Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi paikalla on eri alojen ammattilaisia seuranaan koulutuksen vahvat osaajat. Yrittäjyyden ja johtamisen messupisteellä messukävijä voi tavata businessenkelin sekä yrityskummeja ja keskustella omista liikeideoistaan tai erilaisista rahoitusmahdollisuuksista. Somistuksen pisteellä annetaan ideoita kevään juhliin kattausten myötä, ravintola-alan pisteellä voi harjoitella itse vihanneskoristeiden tekemistä ja pääsee maistelemaan Kotipellon puutarhan Mimis-yrttejä.  Valmistuvien artesaaniopiskelijoiden uniikki pukunäytös Shades of Carnival lumoaa ja ehtivätpä opiskelijat neuvoa vieraita solmukkeiden ja huivien solmimisessakin.

– Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden tutustua palvelualoihin kiinnostavasti ja käytännönläheisesti. Samalla tarjoamme työantajille, työntekijöille ja alan opinnoista tai yrittäjyydestä kiinnostuneille mahdollisuuden kysyä ja keskustella ammatilliseen aikuiskoulutukseen ja oppisopimukseen liittyvistä asioista, myös niihin liittyvistä myyteistä, kommentoi Raision oppisopimustoimiston johtava koulutustarkastaja Markku Rantala.

Kutsu

Kutsumme yleisön ja medioiden edustajat mukaan tutustumaan aikuiskoulutuksen ajankohtaisiin asioihin sekä nappaamaan vinkkejä vaikkapa niiden ”rikkaruohojen” eli voikukkien, siankärsämöiden, apiloiden ja piharatamoiden kitkemiseen – lautaselle. Jokainen voi valita itselleen sopivan ajan vierailla messuilla tai tulla mukaan menoon vaikka koko päiväksi. Ohjelmaa Logomossa on klo 10 – 14 ja tarkka ohjelma löytyy Facebookista Raseko Sales Park -tapahtumasta tai Rasekon nettisivuilta www.raseko.fi/raseko-sales-park.


Kokemuksia yrittäjyydestä käsi- ja taideteollisuusalalla

Onko mielessäsi käsi- ja taideteollisuusalan yrittäjyys? Mietitkö, uskallatko ryhtyä yrittäjäksi? Onko kannattava yrittäminen alalla mahdollista? Miten kauan kestää, että yritystoiminnasta tulee kannattavaa? Miten tärkeää on brändin rakentaminen? Olisiko järkevää perustaa osuuskunta?

Järjestämme avoimen luentopäivän aiheesta keskiviikkona 18.5.2016 Raision kirjaston Martinsalissa klo 9.30 – 13.30.

Jos yrittäjyys kiinnostaa ja mielessäsi pyörii siihen liittyviä kysymyksiä, tule kuulemaan elävän elämän kokemuksia yrittäjänä toimimisesta.

Kokemuksiaan kertovat mm. Saana ja Olli, korupaja Vaskikäärme,  Varsinais-Suomen Vuoden nuori yrittäjä 2016 Johanna K. Design sekä Turunmaan korjausrakentamisosuuskunta.

Seuraa näitä sivuja, tarkempi aikataulu julkaistaan lähempänä tapahtuma-ajankohtaa. Lue lisätietoja täältä >>


Rasekon ammattiopiston käsi- ja taideteollisuusala aloittaa uuden ammattialan koulutuksen

21.4.2016

Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoa (artesaani) voi opiskella Rasekossa usealla ammattialalla: tekstiili, vaatetus, korjausrakentaminen, puu, metalli ja muinaistekniikka. Nyt aloitamme syksyllä myös artesaanisepän koulutuksen! Sepän koulutuksen aikana tutustutaan metallien ja muiden kovien materiaalien ominaisuuksiin sepän näkökulmasta. Koulutuksen tavoitteena on oppia sepäntyön perusmenetelmät ja niiden soveltaminen tuotteiden valmistamisessa. Opitun pohjalta suunnitellaan ja valmistetaan pääosin taottuja tuotteita, joihin voidaan toteuttaa elementtejä pakottamalla, koneistamalla tai valamalla. Perinteisten valmistustekniikoiden lisäksi on mahdollisuus kokeilla erilaisten materiaalien, esimerkiksi puun, nahan, lasin tai muovin yhdistämistä esineeseen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Koulutus alkaa elokuussa 2016 ja haku siihen kestää 5.8.2016 asti! Lue lisää täältä>>


Eväitä elämälle – nuoret auttamassa nuoria uudenlaisella konseptilla

Pelastakaa lapset ry, Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja Kesko pilotoivat yhteistyötä

12.4.2016

Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä elämälle -ohjelman varainkeruulle haetaan tänä keväänä pontta uudenlaisella tavalla. Järjestö on aloittanut Varsinais-Suomessa pilotin oppilaitosyhteistyöstä, johon liittyy tiiviisti myös Kesko paikallisten K-supermarketkauppiaiden kautta.

Pilotissa ammatillisen koulutuksen opiskelijat valjastetaan promootio- ja varainhankintatyöhön teemalla ”nuoret auttavat nuoria”. Pelastakaa Lapset ry:n kumppanina toimii Raision seudun koulutuskuntayhtymä, jonka opiskelijat saavat koulutusta kolmannen sektorin ja Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan erityisesti ja toteuttavat sen jälkeen K-supermarkettien pullonpalautuspisteissä promootiotempauksia auttaen ja neuvoen asiakkaita pullonpalautusarpajaisiin osallistumisessa.

Ideana arpajaisissa on, että kun palauttaa pantillisia pulloja ja tölkkejä, voi automaateissa valita Eväitä Elämälle -hyväntekeväisyysarvonnan. Osallistumalla arpajaisiin asiakas tukee Turun seudun Pelastakaa Lapset -järjestön toimintaa. Varat kohdennetaan alueen syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten hyväksi tukemalla heidän opintojaan ja harrastuksiaan.

Oppilaitosyhteistyöpilotin tavoitteena on löytää toimintamalli, jonka voi monistaa K-kauppiaille ja ammatillisen koulutuksenjärjestäjille valtakunnallisesti.

   • Opiskelijat saavat projektin kautta arvokasta kokemusta työelämästä, järjestötoiminnasta ja asiakaskohtaamisesta, kertoo Rasekon yritystoiminnan opettaja Ari Tornberg. – Myös osaamispisteitä kertyy sekä kontakteja paikallisiin kauppiaisiin.
   • Eväitä Elämälle -ohjelma on ollut Pelastakaa Lapset ry:n Turun alueen paikallisyhdistysten toiminnassa viime vuosina keskeinen toimintamuoto. Tulokset ovat olleet niin myönteisiä, että Turun, Raision ja Naantalin yhdistykset päättivät yhdistää voimansa ja toteuttaa historiansa laajimman yhteistyöhankkeen ohjelman hyväksi. Olemme erittäin kiitollisia Rasekolle ja alueen K-supermarketkauppiaille, että näin laajalla yhteistyöllä voidaan auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria Turun alueella, kiittää puheenjohtaja Kirsti Ihander Naantalin Pelastakaa Lapset ry:stä.
   • Pullonpalautusarpajaisista hyötyvät sekä autettavat että auttajat. Palautusarpajaiset tukevat K-ruokakauppojen tekemää pitkäjänteistä vastuullisuustyötä tarjoamalla myös asiakkailleen helpon tavan tehdä hyvää nuorten auttamiseksi. Toisaalta konsepti tuo myös jännittävän ja elämyksellisen asiakaskokemuksen Turun ja lähialueen K-supermarketeihin, kertoo Keskon vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske.

Kutsu

Kutsumme medianne edustajan tutustumaan pilottiin. Promootiot tapahtuvat paikallisissa K-supermarketeissa ke 13.4., to 21.4., la 23.4. ja pe 29.4. (ark klo 14–19, la klo 11–16). Yksi pilotin tärkeistä etapeista on Rasekon Purokadun toimipisteessä torstaina 21.4. pidettävä 24 h Yrittäjyysleiri, jonka aiheena on pilotin kehittäminen ja jalkauttaminen. Olette tervetulleita seuraamaan leiriä. Paras aika vierailulle on torstaina iltapäivällä, kun työ on päässyt kunnolla vauhtiin tai perjantai-aamuna, jolloin tuloksia puretaan ja parhaat ideat palkitaan. Leirillä on hyvä tilaisuus saada lisätietoa pilotista ja haastatella mukana olevia opiskelijoita. Tervetuloa!

Lisätietoja antavat
– Rasekon yritystoiminnan opettaja Ari Tornberg, puh. 044 705 7502
– Pelastakaa Lapset Naantalin paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ihander, puh. 0500 828 787
– Pelastakaa Lapset Raision paikallisyhdistyksen pj Tuulia Vihervuori, puh. 041 525 9176
– Pelastakaa Lapset Turun paikallisyhdistyksen pj Sirpa Salonen, puh. 050 364 4284
– Keskon vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske, puh. 050 529 2028

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla.
Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymään kuuluvat Rasekon ammattiopisto, joka antaa monialaista ammatillista peruskoulutusta, Rasekon aikuisopisto Timali, jonka vastuulla on ammatillinen lisäkoulutus sekä oppisopimuksiin keskittynyt Raision oppisopimustoimisto. Rasekossa  kampanjaa toteutetaan osana Innostamo-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää opiskelijoiden oppimista työelämässä toteutettavien projektien avulla.
Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Kesko toimii päivittäistavara-, rauta- ja erikois- sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Eväitä elämälle –pilotissa mukana ovat K-supermarketit Manhattan, Raisio Center, UkkoPekka, Runosmäki, Lieto, Katariina, Annika, Hirvensalo, Kivikukkaro, Mynämäki ja Reimari.


Rasekolla vahva tarjonta yhteishaussa

29.2.2016

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko panostaa alueen nuorille tarjottaviin koulutuksiin. Rasekolla on viime viikolla alkaneessa ammatillisen koulutuksen ja lukioiden yhteisessä yhteishaussa tarjolla usean eri alan koulutuksia: liiketalous, sosiaali- ja terveysala, käsi- ja taideteollisuusala, hotelli-, ravintola- ja catering-ala sekä tekniikkaa erittäin monipuolisesti mm. rakennusalasta ajoneuvotekniikkaan ja kone- ja metallialaan. Niille, jotka haluaisivat sekä ammatillisen koulutuksen että ylioppilastutkinnon, on tarjolla kaksoistutkinto.

Rasekon vahvuutena on todella monipuoliset mahdollisuudet yksilöllisiin ammattipolkuihin: kansainväliset työssäoppimisjaksot, oppisopimuksen erilaiset vaihtoehdot sekä laajennetut työssäoppimiset ovat tarjonnassa.

– Rasekossa on erinomaiset edellytykset oppia ammattiin. Meillä on pätevät ja hyvät opettajat, puitteet kunnossa ja tiiviit yhteistyösuhteet työelämään. Kehitämme jatkuvasti toimintaa, koska haluamme huolehtia hyvin alueemme nuorten koulutusmahdollisuuksista, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

Rasekon ammattiopisto toimii Raisiossa, Naantalissa ja Mynämäellä. Kaikkiaan peruskoulu- ja ylioppilaspohjaisia aloituspaikkoja on ensi syksynä tarjolla 513 kappaletta.

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION PUROKADUN TOIMIPISTE:
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (vaatetuksen ammattiala): pk 6, yo 3 paikkaa
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi: pk 80, yo 24 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, NAANTALIN OPINTIEN TOIMIPISTE:
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja: pk 44, yo 24 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, MYNÄMÄEN TOIMIPISTE:
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (metallin ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (puun ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (tekstiilin ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa
Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani (korjausrakentamisen ammattiala): pk 4, yo 4 paikkaa

RASEKON AMMATTIOPISTO, RAISION EERONKUJAN TOIMIPISTE:
Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja: pk 36 paikkaa
Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki: pk 84 paikkaa
Kiinteistöpalvelujen perustutkinto, kiinteistönhoitaja: pk 18 paikkaa
Kone- ja metallialan perustutkinto, koneistaja, kunnossapitoasentaja, levyseppähitsaaja: pk 54 paikkaa
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja: pk 36 paikkaa
Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, automaatioasentaja: pk 18 paikkaa
Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti: pk 18 paikkaa
Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, ict-asentaja: pk 18 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi: pk 18 paikkaa


Yhteishaku 23.2. – 15.3.2016

1.2.2016

Kaikki Rasekon peruskoulu- ja ylioppilaspohjaiset koulutukset löytyvät kevään 2016 yhteishaussa Rasekon ammattiopiston alta. Lue lisää tästä »


Mitä yhteistä on vaikkapa pakkauskoneilla, loistoristeilijöillä, roboteilla, 3D-tulostuksella, kuormausnostureilla ja hammaspyörävaihteilla? Kone- ja metalliala!

Teknologiateollisuus työllistää noin 30% koko Suomen työllisistä. Ala on kehittyvä, moderni, maineestaan huolimatta siisti ja hyvin palkattu. Ahkerille ja osaaville työntekijöille siis olisi kysyntää markkinoilla. Kuitenkin jostain syystä alaa hakeutuu opiskelemaan liian vähän nuoria.

Raseko järjesti keskiviikkoiltana yhteistyökumppaneidensa raisiolaisen Cargotecin, mynämäkeläisen Konepaja Timekan ja maskulaisen Oy M. Haloila Ab:n kanssa Teknologiaillan alueemme yläkoulujen oppilaille ja heidän huoltajilleen. Tarkoitus oli tuoda teknologialan yrityksiä, tuotteita, ammatteja ja työtehtäviä tutuksi nuorille, niin että he uskaltautuisivat hakeutumaan hyvin työllistävää kone- ja metallialaa opiskelemaan.

Tenologiailta RasekossaHaloilassa vieraili parin tunnin aikana toistakymmentä maskulaista nuorta ja muutama huoltaja, joille logistiikka- ja tuotantojohtaja Juha Vanhanen veti esittelykierroksia kokoonpano- ja testaushallien puolella. Vanhanen kertoi Haloilan tuotteista ja työmenetelmistä, valaisi sitä, millaista on työskennellä alalla ja erityisesti Haloilassa, ja mitä osaamista ja ominaisuuksia hyvältä työntekijältä kaivataan. Hän myös vinkkasi, että Haloila pyrkii kantamaan yhteiskuntavastuuta nuorista ja niinpä mm. kone- ja metallialan sekä sähköalan opiskelijoita ammattikouluista ja ammattikorkeakouluista pääsee Haloilaan työssäoppimaan ja harjoittelemaan. Kesätyöpaikkojakin on kymmenisen kappaletta jaossa ja myös yläkoululaisten tet-jaksoille kannattaa Haloilaan hakeutua.

Maskulaiset Patrik 15 v. ja Roni 16 v. ovat kiinnostuneet pääasiassa sähköalasta ja aikovat hakeutua ammattikouluun automaatioasentajakoulutukseen. Kummallakin pojista on kuitenkin jo pidemmällekin menevät suunnitelmat ja siksipä he haluavat suorittaa kaksoistutkinnon eli ylioppilastutkinnon yhtä aikaa ammatillisen tutkinnon kanssa. Jatko-opinnot insinööriksi siis siintävät mielessä. Pojat tulivat Teknologiailtaan tutustuakseen alan työtehtäviin ja työympäristöihin sekä Haloilaan erityisesti. Reippaasti he kierroksen jälkeen kävivätkin tiedustelemassa Juha Vanhaselta mahdollista kesätyöpaikkaa.

Kone- ja metalliala siis työllistää varsinkin Varsinais-Suomessa hyvin, joillain aloilla on kohta selvää työvoimapulaakin. Nyt kannattaa siis katsoa tulevaisuuteen ja hakeutua 23.2. alkavassa yhteishaussa opiskelemaan alan perustutkintoa Rasekon ammattiopistoon. Meiltä valmistuu valitun suuntautumisen mukaisesti joko koneistajaksi, kunnossapitoasentajaksi tai levyseppähitsaajaksi. Lue lisää www.raseko.fi/yhteishaku ja hae!

 Teknologiailta

KOMEa tulevaisuus -kampanja käynnissä

Valtakunnallisesti useissa ammatillisissa oppilaitoksissa on käynnistynyt KOMEa tulevaisuus -kampanja, jonka tavoitteena on saada kone- ja metallialalle uusia opiskelijoita ensi syksynä.  Aikaisemmin tiedotusmateriaalista ja sen tuottamisesta ovat vastanneet aikuiset, mutta KOMEa tulevaisuus -kampanjan suunnittelussa ovat olleet nuoret vahvasti mukana. Kampanjan kautta nykyiset kone- ja metallialan opiskelijat kertovat omista kokemuksistaan opiskelijoina, jakavat kuvia ja haastavat muita nuoria mukaan. Lisäksi kampanjan toteuttamisessa ovat mukana yritykset. Tavoitteena kampanjan kautta on vaikuttaa peruskoulun päättövaiheessa olevien nuorten ja heidän vanhempiensa mielikuviin kone- ja metallialasta ja houkutella alalle uusia opiskelijoita.

Kampanja käynnistyi Facebookissa loppiaisena ja kahdessa päivässä sillä oli jo lähes kaksisataa tykkääjää. Facebookin lisäksi kampanja näkyy Instagramissa ja muissa nuorten valitsemissa sosiaalisen median kanavissa.

Kampanja jatkuu sosiaalisessa mediassa koko kevään ja lisäksi KOMEa tulevaisuus näkyy kouluissa julistein ja tapahtumin. Osana kone- ja metallialan vetovoiman kasvattamista helmikuun alussa alan yritykset avaavat ovensa illalla ja mahdollistavat näin nuorten ja vanhempienkin vierailun tiloissaan – eri alueilla toteutetaan todellinen kone- ja metallialan taiteiden yö.

Kampanja on osa VetoVoimaa teknologia-aloille hanketta ja sen toteuttajatahot ovat Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Varsinais-Suomessa Turun kaupungin sivistystoimialan projektitoimisto ja ammatillinen koulutus, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova, Koneteknologiakeskus Turku Oy sekä Turun ammattikorkeakoulu. Lisäksi kampanjan ovat liittyneet Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Sastamalan koulutuskuntayhtymä. Kampanjan tukijana on Teknologiateollisuus ry ja kampanja on osa valtakunnallista kone- ja metallialan markkinointia.

VetoVoimaa teknologia-aloille -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Keski-Suomen ELY-keskus sekä toteuttajaorganisaatiot. Hanke on käynnistynyt heinäkuun alussa jatkuen vuoden 2017 loppuun.

Lisätietoja: www.koulutustakuu.fi/vetovoimaa


Kaikki tarvitsevat myyntiosaamista!
VOICE OF SALES KAJAHTAA LOGOMOSSA 21.1.

13.1.2016

Myynnin arvostusta ja osaamista innovatiivisin toimintamallein levittävän, Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman MILLI-hankkeen päätapahtuma Voice of Sales järjestetään torstaina 21.1.2016 klo 11 alkaen Logomossa.

Tapahtumassa parhaat lukiossa ja ammattikoulussa opiskelevat retoriikan mestarit kisaavat vaikuttavimman hissipuheen pitämisestä ja enemmän visuaalisesti suuntautuneet kilpailevat hohdokkaimman myyntiposterin suunnittelijan tittelistä.

Päälavalla nähdään hissipuhekilpailun lisäksi videoituja tarinoita myyntikokemuksista sekä business to business –myynnin näytteitä. Puhekilpailun finaalissa kunkin oppilaitoksen karsinnoista jatkoon päässeet opiskelijat puhuvat tuomarin ja yleisön pyörryksiin 1-3 minuutin hissipuheillaan. Arvovaltainen tuomaristo, johon kuuluvat mm. IKEAn ja yrittäjähenkisen opiskelijaverkosto BOOST Turun edustajat, valitsee voittajan. Yleisö saa äänestää oman suosikkinsa. Kilpailujen lomassa nähdään videoita myynnin tarinoista ja Turun ammattikorkeakoulun myyntityön opiskelijat tuovat esille yritysmyynnin hienouksia. Tapahtuman juontaa Aki Linnanahde.

Yritystorilla suuret ja pienet yritykset esittelevät toimintaansa ja tarjoamiaan uramahdollisuuksia. Esillä ja yleisön äänestettävissä ovat myös finaaliin päässeet myyntiposterit. Oman osaamisensa myyntitaitoja nuoret pääsevät kokeilemaan rekrytointikulmassa, jossa kesätyöntekijöitä hakevat yritykset kohtaavat pikadeittityyliin kesätyöpaikkoja etsivät, työhaastatteluihin valmentautuneet ja ansioluettelonsa mukaan ottaneet opiskelijat.

Milli-hanke

Milli-hankkeen tavoitteena on lisätä myynnin arvostusta, osaamista ja ymmärrystä erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Työllistymiseen, työelämässä menestymiseen ja elämänhallintaan omien ajatusten, osaamisen ja tekemisten esille tuomisen taidoilla on olennainen merkitys. MILLI-hanke kehittää toimintamallia, jossa perehtyminen myynnin eri osa-alueisiin tehdään kiinnostavalla ja normaalista opetussuunnitelmasta poikkeavalla tavalla. Menetelmiä ovat mm. myyntiin liittyvät kilpailut ja opi opettamalla –konsepti.

Milli-hanketta ja Voice of Sales –tapahtumaa ovat toteuttamassa Turun ammattikorkeakoulu, Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO, Kaarinan lukio ja Turun Lyseon lukio.


Timalin Kanta-seminaari valmistaa tulevaan

27.11.2015

Rasekon aikuisopisto Timali ja osuuskunta Lumi Arancio järjestävät yhdessä Kanta-seminaarin Raision kirjaston Martinsalissa (Eeronkuja 2, Raisio) maanantaina 7.12.2015 klo 9 – 13. Kanta-seminaarin tarkoituksena on selvittää terveydenhuolto- ja hyvinvointialan yrittäjille, mitä vaadittu toiminnan omavalvonta ja sen omavalvontasuunnitelma, asiakastietojärjestelmien omavalvontasuunnitelma sekä Kanta- ja Kansa-arkisto palveluineen tarkoittaa ja mitä vaatimuksia arkistoon liittyminen tuo.

Lue lisää täältä >>


Jatkossa nuorten ja aikuisten ammatillisesta koulutuksesta vastaavat
Rasekon ammattiopisto ja Rasekon aikuisopisto Timali

17.11.2015

Raision seudun koulutuskuntayhtymä uudistaa organisaatiorakenteensa vuoden 2016 alussa. Uudistuksen tavoitteena on vastata entistä paremmin ja tehokkaammin toimintaympäristön muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin.

   • Ammatillisen koulutuksen kehittäminen on jatkuva haasteemme. Uudistuksilla varmistamme opiskelijoille mahdollisimman laadukkaan opetuksen ja erilaisten joustavien ja yksilöllisten opintopolkujen toteutukset, johtava rehtori Maria Taipale.

Organisaatiomuutoksen näkyvin osa on oppilaitosrakenteen uudistuminen. Vuoden 2016 alusta lähtien koulutusyhtymän ammatillisesta lisäkoulutuksesta vastaa Rasekon aikuisopisto Timali. Aikuisopisto Timalilla on myös oma oppisopimuksiin keskittyvä yksikkö Raision oppisopimustoimisto. Perustutkintoihin kouluttaa Rasekon ammattiopisto. Yksikköjen vanhat nimet Raision aikuiskoulutuskeskus Timali, Raision ammattiopisto, Raision kauppaopisto, Naantalin ammattiopisto ja Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopisto jäävät pois käytöstä. Organisaatiouudistus tuo muutoksia myös yhteystietoihin. Jatkossa koko henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)www.raseko.fi.

Tarve uudistukselle on syntynyt sekä toiminnallisista että taloudellisista syistä. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa yhtymän toimintaa, varmistaa taloudellista asemaa ja parantaa toiminnan laatua.

   • Uudistuksella pyritään myös laajentamaan toiminnallista yhteistyötä yli toimipisterajojen. Yhteistyö eri koulutusalojen välillä kasvaa ja opetus voidaan toteuttaa yhtenäisesti koko kuntayhtymässä. Opiskelija saa näin tasavertaiset palvelut niin Mynämäellä, Naantalissa kuin Raisiossakin, Taipale kertoo.
   • Raisiossa annetaan pääosin tekniikan, hotelli- ja ravintola-alan sekä kaupallisen alan koulutusta. Naantaliin keskittyy sosiaali- ja terveysalan koulutus ja käsi- ja taideteollisuusalalle koulutetaan Mynämäellä ja osin Raisiossa.

Organisaatiouudistuksen jälkeenkin Raseko haluaa tarjota laadukasta ammatillista koulutusta ja olla mukana nostamassa alueen yritysten osaamista kilpailukykyä ja työllisyyttä tukevien hankkeiden avulla.

2016 Yhteishaussa haetaan Rasekon ammattiopistoon

Ensi kevään yhteishaussa kaikki Rasekon nuorisoasteen koulutukset löytyvät Opintopolusta Rasekon ammattiopiston alta. Rasekon ammattiopistoon voi hakeutua opiskelemaan viiden eri ammattialan artesaaniksi, ajoneuvo-, automaatio-, ict- tai kunnossapitoasentajaksi, datanomiksi, kiinteistönhoitajaksi, kokiksi, koneistajaksi, levyseppähitsaajaksi, lähihoitajaksi, merkonomiksi, suunnitteluassistentiksi tai talonrakentajaksi.

 Raision seudun koulutuskuntayhtymän valtuusto kokoontuu keskiviikkona 25.11.2015 klo 16 Rasekon Purokadun toimipisteessä. Asialistalla on mm. toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2016 – 2018.

Lisätietoja organisaatiouudistuksesta ja valtuuston kokouksesta antaa johtava rehtori Maria Taipale, puh. 044 705 7601, maria.taipale (at) www.raseko.fi.

Rasekon ammattiopisto Timali_logo

Raseko mukana rakentamassa Suomi-Islanti yhteistyötä

16.11.2015

Neljä suomalaista kokkiopiskelijaa aloittaa ensiviikolla 16.11.2015 kuukauden harjottelujakson huippuravintoloissa Reykjavikissa. Grillid ja VOX ravintolat ottavat RASEKON opiskelijat harjoittelemaan neljäksi viikoksi islantilaista ruoanlaittoa ja tutustumaan islantilaisiin raaka-aineisiin.

Lue lisää täältä >>

Rasekon oppisopimusopiskelijat juhlivat valmistumistaan Turun VPK-talolla

22.10.2015

Raision ja Turun oppisopimusopiskelijat juhlivat valmistumistaan perinteisessä Sadonkorjuujuhlassa Turun VPK-talolla. Sadonkorjuujuhlan kohokohtana oli ansioituneiden oppisopimusopiskelijoiden ja – työnantajien palkitseminen stipendeillä ja kunniakirjoilla.

Lue lisää täältä >>

Rasekon amikset hyvinvoinnin virrassa viikolla 40

25.9.2015

Rasekon ammattiopistoissa Raisiossa ja Mynämäellä järjestetään viikolla 40 erilaisia tapahtumia opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisen teemalla.

Raision ammattiopistossa mm. pidetään maanantaina leffailtapäivä ja bingoillaan, keskiviikkona sumopainitaan ja tehdään hyvinvointimittauksia ja torstaina harjoitellaan capoeiraa vanhan paloaseman liikuntasalissa. Muitakin tapahtumia on koko viikon ajan.

Raision kauppaopistossa ohjelmaan kuuluu mm. tiistaina ykkösluokkien leffakeskipäivä Martinsalissa, keskiviikkona Varalan liikuntaneuvojaopiskelijoiden toteuttama toimintakyvyn testipiste ja torstaina ehkäisevän päihdetyön ”luontopolku”. Kauppiksellakin tapahtuu teemaan liittyen joka päivä jotakin.

Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistossa tapahtuma on kaksipäiväinen ja sisältää maanantai-aamupäivällä Nia-tanssia, ryhmäytymistä ja sokeripisteen, jossa arvioidaan nuorten suosimien tuotteiden sokerimääriä. Tiistaina opiskelijat voivat osallistua unen merkityksestä kertovaan luentoon.

Naantalin ammattiopistossa hyvinvoinnin merkeissä kampanjoidaan pari viikkoa myöhemmin.

Hyvinvointivirtaa-viikon valtakunnallinen organisoija on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto Saku ry. Avainsanana on toiminnallisuus, kun terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja tuodaan viikon aikana esille yli 80 ammattioppilaitoksessa maan laajuisesti. Toimintapisteille tavoitellaan yli 29 000 ammattiin opiskelevaa.

Vetovoimaa teknologia-aloille

22.9.2015

Raseko on mukana VetoVoimaa teknologia-aloille -hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä alojen vetovoimaisuutta hyödyntämällä nuoria markkinoinnin suunnittelussa. Koulutus- ja työpaikkoja olisi mutta hakijoita ei.

Ammatilliset oppilaitokset, yrittäjät ja järjestöt Varsinais-Suomessa polkaisevat yhteisvoimin käyntiin VetoVoimaa teknologia-aloille -hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä teknologia-alojen vetovoimaisuutta. Hankkeen taustalla on yritysten huoli osaavan työvoiman saatavuudesta ja oppilaitosten tekniikan alojen opiskelijapula. Koulutus- ja työpaikkoja olisi, mutta hakijoita ei.Koneistaja

Nuorten käsitykset kone- ja metallialan työnkuvista kaipaavat päivitystä ja ennakkoluulojen haihduttamista. Alalla on mielenkiintoisia, vaihtelevia töitä, jotka tarjoavat työntekijälle muun muassa kilpailukykyisen palkan ja innovatiivisia uudenaikaisia työympäristöjä. Teknologia-ala on vanhastaan koettu enemmän miesten kuin naisten alaksi ja yksi hankkeen tavoitteista onkin edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa houkuttelemalla myös naisia opiskelemaan ja työllistymään alalle.

Kummiyritysverkosto mukaan koulutuksen ja markkinoiden kehittämiseen

Maakunnan yrityksistä muodostetaan hankkeen aikana kummiyritysverkosto, joka on aktiivisesti mukana koulutuksen ja markkinoinnin kehittämisessä. Verkoston avulla yhteistyö oppilaitosten ja työelämän välillä tiivistyy tarjoten parhaassa tapauksessa nuorille reitin työllistymiseen.

VetoVoimaa teknologia-aloille -hanke pyrkii tavoittamaan yläkouluikäiset sekä muut potentiaaliset opiskelijat hyödyntämällä nuoria markkinoinnin suunnittelussa. Markkinointi ja tiedotus toteutetaan nuorilta nuorille ja nuorten näköisesti. Lisäksi jo alalla opiskelevien tietoisuutta alan tarjoamista mahdollisuuksista lisätään ja heidän roolinsa hankkeen toteuttamisessa on keskeistä.

Hankkeen toteuttamisessa ovat Rasekon lisäksi mukana Turun kaupungin sivistystoimialalta ammatillinen koulutus, Loimaan seudun koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Länsirannikon Koulutus oy WinNova, Turun ammattikorkeakoulu sekä Koneteknologiakeskus Turku Oy. Lisäksi merkittävä rooli hankkeen tukijana on Teknologiateollisuus ry:llä.

VetoVoimaa teknologia-aloille -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Keski-Suomen ELY-keskus sekä toteuttajaorganisaatiot. Hanke on käynnistynyt heinäkuun alussa jatkuen vuoden 2017 loppuun.

www.koulutustakuu.fi/vetovoimaa

Hävikistä herkuksi

10.9.2015

Hävikkiviikon kunniaksi valmistamme 1000 annosta kasvissosekeittoa ja jaamme sen Turun Kauppatorilla klo 11 alkaen. Tapahtuman koordinoi Lounais-Suomen Jätehuolto.

Saa syödä! >>

Inspiration for two -teemapäivä ma 31.8.2015

25.8.2015

Raseko järjestää yhdessä Nordic Business Forumin kanssa yrittäjyyskasvatuksen teemapäivän maanantaina 31.8.2015. Tapahtumapäivän aikana järjestetään kaksi tilaisuutta Raision lukion tiloissa klo 9.30 ja 12.30. Tervetuloa!

Lukuvuosi Rasekon ammattiopistoissa on startannut!

14.8.2015

Lukuvuosi Rasekon ammattiopistoissa on käynnistynyt ja uudet ja jatkavat ammattiin opiskelevat nuoret ovat aloittaneet työnsä. Rasekossa opiskelee kaikkiaan noin 1500 nuorta ammatillista perustutkintoa suorittavaa nuorta. Opetussuunnitelmat on uudistettu ja osaamista hankitaan eri tavoin useisiin eri ammatteihin.

Rasekon opistoissa opiskelee ajoneuvo- ja automaatioasentajia, artesaaneja, datanomeja, ICT-asentajia, kiinteistönhoitajia, kokkeja, koneistajia, kunnossapitoasentajia, lähihoitajia, levyseppähitsaajia, merkonomeja ja talonrakentajia ja tänä syksynä uutuutena myös suunnitteluassistentteja.

–    Rasekon opistoista opiskelijat valmistuvat ajallaan, saavat hyvät valmiudet kehittyä omalla alallaan ammattilaisina ja työllistyvät hyvin. Rasekossa pidetään jatkossakin kiinni siitä, että työpaikoilla arvostetaan meillä suoritettuja tutkintoja, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

Peruskoulun päättäneistä on valtakunnallisesti saanut jo opiskelupaikan peräti 97 prosenttia nuorista. Joillakin aloilla on Rasekossakin vielä avoimia koulutuspaikkoja. Myös ammatilliseen valmentavaan koulutukseen voi hakeutua, ellei ole löytänyt itselleen sopivaa koulutusalaa. Lisätietoa hakeutumisesta löydät täältä >>> Rasekon lisähaut

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

17.6.2015

Rasekon lisähaut rakennusalalle, ravitsemisalalle, kone- ja metallialalle sekä käsi- ja taideteollisuusalalle ovat auki Opintopolussa nyt. Lue lisää!

Artesaanikevät 2015

22.5.2015

Rasekossa koulutetaan käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani) kuudella eri ammattialalla: puu, metalli, tekstiili, vaatetus, korjausrakentaminen ja muinaistekniikka.

Artesaanikevät 2015 on tänä keväänä Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistosta valmistuvien opiskelijoiden artesaanitöiden verkkonäyttely. Klikkaa, tutustu ja ihastu! Kyllä Rasekossa osataan!

Artesaanikevat

Rasekon opiskelijoille menestystä Taitaja 2015 -kisoissa

7.5.2015

Tänään torstaina 7.5. päättyneet Varsinais-Suomen Taitaja 2015-kisat toivat Rasekon opiskelijoille peräti kolme SM-mitalia.

Kovatasoisessa talonrakennuksen kirvestyöt-kisassa voiton vei Rasekon Tino Tähtinen – jo toista kertaa peräkkäin. Tino ylsi kultasijalle jo viime vuonna Lahden Taitaja 2014-kisoissa.

Tiukka oli myös talonrakennuksen muurauksen ja laatoituksen laji. Siinä voiton vei Rasekon Aleksi Arjalahti, joka hänkin sai jo toisen SM-mitalinsa ammattitaidon SM-kisoista. Viime vuonna Lahdessa Aleksi oli kolmas. Muurauksen ja laatoituksen sarjassa Rasekon Lassi Saari oli tänä vuonna neljäs.

Yrittäjyys-lajissa Rasekon tiimi Tia Merisaari, Tommi Mäkivirta ja Mikael Suurkaulio toivat kotiin pronssimitalin.

Taitaja_TinoTahtinen Taitaja_AleksiArjalahti

Yrittajat

——————————————————————————————————————————————————

OPINTOVIIKOISTA SIIRRYTÄÄN OSAAMISPISTEISIIN
Tutkinnonuudistus koskee syksyn 2015 uusia opiskelijoita ja myös jatkavia opiskelijoita

30.3.2015

Lue lisää tästä >>

——————————————————————————————————————————————————-

RASEKON KOULUTUKSIIN HAKIJOITA VALTAKUNNALLISEN KESKIARVON MUKAISESTI

24.3.2015

Toisen asteen koulutusten yhteishaku päättyi viime viikolla. Hakijoita ammatilliseen koulutukseen oli tänä keväänä valtakunnallisesti noin 46 500, mikä oli tuhansia hakijoita vähemmän kuin viime vuonna.

Rasekolla oli yhteishaussa avoinna 460 ammatillisen koulutuksen peruskoulupohjaista paikkaa. Ensisijaisia hakijoita näihin koulutuksiin oli noin 400 ja toissijaisia runsaat 500.

Suosituimmat alat niin Rasekossa kuin valtakunnallisesti olivat sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja), liiketalous (merkonomi), autoala (ajoneuvoasentaja), sähköala (automaatioasentaja) sekä tieto- ja viestintätekniikka (datanomi).

Rasekolla on vielä tarjolla erillishaussa paikkoja mm. käsi- ja taideteollisuusalan (artesaani) sekä sosiaali- ja terveysalan (lähihoitaja) näyttötutkintoon valmistaviin koulutuksiin. Näitä paikkoja voivat hakea myös ne, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet jonkin toisen asteen tai korkeakouluasteen tutkinnon.

Oppilaitokset voivat julkistaa opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 11.6. Koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 25.6. Lisähakuja myös Rasekon koulutuksiin voidaan vielä kesä-heinäkuussa julkaista Opintopolussa.

——————————————————————————————————————————————————-

RASEKOSSA VALMISTEILLA ORGANISAATIOUUDISTUS

Raision seudun koulutuskuntayhtymän organisaatiouudistusta on valmisteltu keväästä 2014 lähtien. Yhtymähallitus päätti 18.6.2014 kokouksessaan, että Raision seudun koulutuskuntayhtymän organisoitumista tulevaisuudessa valmistellaan tavoitteena kolme tulosyksikköä: Rasekon ammattiopisto, Rasekon aikuisopisto Timali ja yhteiset palvelut. Alustavasti mallia on esitelty yhtymävaltuustolle 19.11.2014 kokouksessa. Valmistelutyön etenemistä on raamittanut koulutuksen järjestämislupien hakuaikataulu. Uutta järjestämislupaa haetaan uuden organisaation mukaisesti ja vuoden 2016 talousarvio ja toimintasuunnitelma laaditaan sen mukaisesti.  Operatiivisesti uuteen organisaatioon siirrytään 1.8.2015.

Jäsenkuntien edustajille on esitelty uudistusta 6.2.2015 ja kunnilta on pyydetty lausunnot asiasta 17.3.2015 mennessä. Asiaa on laajasti käsitelty kuntayhtymän henkilöstön kanssa.

Valmistellun mallin mukaan kuntayhtymän toiminta organisoidaan jatkossa kolmeen tulosyksikköön. Rasekon ammattiopisto vastaa perustutkintokoulutuksesta oppilaitosmuotoisesti ja näyttömuotoisesti sekä Ohjaamon toiminnasta. Rasekon aikuisopisto Timali koordinoi näyttötutkintotoimintaa ja huolehtii ammatillisesta lisäkoulutuksesta. Aikuisopistoon kuuluu myös Rasekon oppisopimuskoulutus. Yhteisiin palveluihin kuuluvat kuntayhtymän hallinto ja tukitoiminnot sekä kiinteistöt.

Uudistus on tarpeen monesta syystä. Valmisteluun valitun mallin avulla koulutusalojen opetus – sekä nuorten että aikuisten – voidaan organisoida uudelleen ja toteuttaa koulutusta tehokkaasti ja joustavasti (henkilökohtaiset suunnitelmat, osaamisperusteisuus myös perustutkinnoissa) sekä laadukkaasti. Keskeinen tavoite on, että opetus voidaan järjestää jatkossakin taloudellisesti. Uudistus yhtenäistää käytäntöjä kuntayhtymän sisällä, mahdollistaa aikaisempaa monipuolisemman tarjonnan ja varmistaa, että koulutuksen järjestäjän palvelut opiskelijoille ovat tasavertaiset kaikissa toimipaikoissa ja kaikilla koulutusaloilla. Uudessa organisaatiossa resursseja voidaan käyttää nykyistä tehokkaammin mm. opettajien yhteistyötä lisäämällä, karsimalla päällekkäisiä töitä eri toiminnoissa ja tekemällä kustannusseurannat ja tilastoinnit keskitetysti yhdessä paikassa. Varsinaiset säästöt näkyvät selkeimmin vuoteen 2020 mennessä. Uuden organisaatiomallin avulla varmistetaan, että kuntayhtymän kustannukset pystytään pitämään kurissa kaikista ammatillisen koulutuksen järjestäjää velvoittavista uudistusta huolimatta.

——————————————————————————————————————————————————-

PAULIINA SARILO UUSI HALLINTOJOHTAJA

Raision seudun koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus on valinnut Pauliina Sarilon kuntayhtymän uudeksi hallintojohtajaksi. Sarilo aloittaa tehtävässään kevään aikana.

Pauliina Sarilo on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri. Viimeiset 5,5 vuotta hän on työskennellyt Pyhärannan kunnanjohtajana ja kaikkiaan hänellä on kymmenen vuoden kokemus kunnallishallinnosta.

– Olemme todella iloisia ja tyytyväisiä, että saamme Pauliina Sarilon joukkoomme. Hän on meille vahvistus ja tuo kuntayhtymään osaamista, jota tarvitsemme, toteaa johtava rehtori Maria Taipale.

Virkaa haki kaikkiaan 30 henkilöä, joista haastateltiin seitsemän hakijaa. Yhtymähallituksen valinta oli yksimielinen.

——————————————————————————————————————————————————-

RASEKON LUKUVUODEN ALOITUS
Raision seudun koulutuskuntayhtymän oppilaitosten lukuvuosi 2015-2016 käynnistyy tiistaina 11.8.2015. Kaikissa opistoissa siirrytään samalla nelijaksojärjestelmään, jolloin tutkinnon uudistuksen mukanaan tuomiin haasteisiin voidaan hyvin vastata. Samalla taataan opiskelijoille mahdollisuus joustaviin ja yksilöllisiin opintopolkuihin.

RASEKON ORGANISAATIO UUDISTUU
Rasekossa viedään läpi organisaatiouudistusta, jota esiteltiin viime perjantaina jäsenkuntien edustajille. Valmistelussa on malli, jossa nykyiset opistot yhdistyvät Rasekon ammattiopistoksi ja Rasekon aikuisopisto Timali huolehtii jatkossa ammatillisesta lisäkoulutuksesta ja oppisopimuskoulutuksesta. Toimintaedellytyksiä rakentaa yhteiset palvelut. Toiminnallisesti uuteen organisaatioon siirrytään elokuun alussa 2015 ja vuoden 2016 talousarvio laaditaan uuden mallin mukaan. Jäsenkunnat antavat lausunnot uudistuksesta 17.3.2015 mennessä ja päätettäväksi asia saadaan kevään yhtymävaltuustoon.

OPISKELUHUOLTO TOIMII JATKOSSAKIN
Kuraattorit jatkavat Rasekossa kuntayhtymän palveluksessa. Kunnilta laskutetaan osa kustannuksista ja osa jää kuntayhtymän vastuulle. Näin taataan opiskelijoille hyvä ja laadukas lähipalvelu. Opiskeluhuoltosuunnitelma on päivitetty Rasekossa.

ISO_9001

Raseko lunasti laatusertifikaatin marraskuussa 2014,
lue lisää tästä >>