Rasekossa opiskellut Julius Salminen suoritti keväällä 2014 kaksoistutkinnon eli hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (kokki) ja samalla ylioppilastutkinnon.

Kaksoistutkinnon opiskelu ei Juliuksen mielestä ollut erityisen raskasta vaan meni ”ihan omalla painollaan siinä sivussa”.

– Amiksessa ei tarvinnut opiskella esimerkiksi kieliä ja matematiikkaa, koska ne opiskeltiin lukiossa, Julius kertoo. – Ainoastaan ylioppilaskirjoitusten aika jäi mieleen hiukan rankempana, kun ”lukulomaa” sai vain yhden päivän per kirjoitettava aine.

Ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen kuuluu runsaasti työssäoppimista. Julius suoritti osan siitä Lontoossa Galvin La Chapelle -huippuravintolassa. – Työpäivät saattoivat pahimmillaan työmatkoineen venyä jopa 17:sta tuntisiksi, Julius muistelee. – Mutta sellaista kokemusta ja oppia en olisi kotimaassa saanut! Julius matkustikin heti valmistuttuaan takaisin Lontooseen ja työskenteli samassa ravintolassa seuraavat seitsemän kuukautta. Hän rohkaisee alan opiskelijoita tarttumaan rohkeasti mahdollisuuksiin lähteä ulkomaille työssäoppimaan. Työtavat, raaka-aineet ja työskentelykulttuuri poikkeavat kotimaisesta, mutta siinä juuri ulkomaanvaihdon suurin anti onkin!

julius salminenVuosi 2015 kului armeijan leivissä. Alkuvuonna 2016 Julius alkoi hakea uutta työpaikkaa. Tehty työ tuotti satoa ja onnikin hiukan potkaisi. Tällä hetkellä Julius työskentelee helsinkiläisessä luomu- ja lähiruokaa taiteilevassa Michelin tähden ravintola Ask:ssa. Juliukselle pesti Ask:ssa on osa unelmaa, joka johtanee vielä joskus oman ravintolan perustamiseen.

Raseko antoi Juliuksen mielestä hyvän perusopin ja hienot mahdollisuudet kotimaiseen ja kansainväliseen työssäoppimiseen. – Perusopin päälle tarvitaan motivaatiota: sinnikkyyttä, työteliäisyyttä ja nöyryyttä, Julius sanoo. – Ja tietenkin se intohimo ruokaan on kaiken pohja.

– Minulle työskentely Suomen parhaan ravintolan maineen saaneessa ravintolassa ei tuo paineita vaan lisää motivaatiota, Julius hehkuttaa. – Olen viihtynyt täällä tosi hyvin ja oppinut paljon. Kohta olen nähnyt koko vuoden syklin, lähiruokaan erikoistuneessa ravintolassa kun mennään pitkälle sesongin mukaan.

Eteen tuleviin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua, sillä ne voivat tulevaisuudessa poikia uusia mahdollisuuksia – vaikkapa työpaikan huippuravintolassa! Niihin päätyvät ovat taatusti #osaaviaonnistujia